Kirgisialainen vallankaappaus

Meille kovin obskyyrissä Keski-Aasian Kirgisiassa on menossa jonkinlainen verinen vallankumous tai pikemminkin vallankaappaus, jossa kyynelkaasuttavien mellakkapoliisien lisäksi sotilaat tappavat väkeä, joka puolestaan valtaa taloja, polttaa autoja ja kivittää poliiseja. Kuolleita on kymmeniä, yli 400 on loukkaantunut, mielenosoittajat ovat vallanneet parlamenttitalon ja useita tv-kanavia,  ja sosiaalidemokraattisen opposition mukaan valta maassa on vaihtunut. Oliko Kantan eilen esittämä teesi paradoksaalisesta sosiaalidemokratiasta ovela ennakointi?

… Kirgisian hallituksen joukot ampuivat automaattiaseilla kohti mielenosoittajia hallituksen rakennuksen edustalla. Rakennukseen on suojautunut myös presidentti Kurmanbek Bakijev, jonka eroa tuhannet mieltään osoittavat vaativat. Pääkaupungin keskustasta kuultiin kiivasta tulitusta ja räjähdyksiä, Reuters kertoi.

Uutistoimisto AFP kertoi, että mielenosoittajat ovat vallanneet parlamenttirakennuksen ja syyttäjälaitoksen rakennus on tulessa. Uutistoimisto Reuters kertoi, että noin tuhat mielenosoittajaa ryntäsi syyttäjälaitoksen virastoon rikkoen ikkunoita ja heitellen tietokoneita ja muita toimistovälineitä ulos kadulle.

(Yle, ks. yllä)

Mitään moralisoimatta tai romantisoimatta voi sanoa lähinnä, että näin väkivaltaisten katutaistelujen purskahtaminen mediasta tuntuu absurdilta ja epähistorialliselta juuri nyt. Sikälikin, kun alueesta tulee enemmän mieleen Borat kuin radikaali politiikka.

Miksi Kirgisiassa taistellaan kaduilla?

Yksi mielenosoittajista kertoi uutistoimisto Reutersille, että he haluavat kiinnittää Banin huomion Kirgisian ihmisoikeusloukkauksiin. Hän huomautti, ettei Kirgisiassa ole lehdistönvapautta eikä vaihtoehtoista informaatiota ja toisinajattelu tukahdutetaan. (Yle, ks. yllä)

Oppositio syyttää hallitusta ja presidenttiä kansalaisoikeuksien rikkomisesta, itsevaltaisesta johtamisesta ja maan nykyisestä talouskurimuksesta. (HS)

Aasiassa kiehuu muutenkin – esimerkiksi Kiinassa on tuhansia mellakoita vuodessa.

Mediaan on palannut myös hieno ”aasialainen despotismi” -narratiivi:

– Ensin meillä oli (Askar) Akajevin hirmuhallinto, nyt Bakijevin. Kansa on tyytymätön. Katsokaa ympärillenne, nuoria ihmisiä, kaikki köyhiä ja työttömiä! Ja nyt nuo ampuvat ihmisiä, kuvaili mielenosoittaja Zhildysbek uutistoimisto AP:lle.

Kirgisialaisten tyytymättömyyden takana olivat paitsi presidentin itsevaltaiset otteet myös talouskriisin jäljet sekä Kirgisiassa että Venäjällä.

Kirgisiasta virtaa jatkuvasti laillisia ja laittomia siirtotyöläisiä Venäjälle, jota pidetään pikkuvaltion rikkaana isoveljenä.

Kirgisian vähistä varoista jopa 45 prosenttia tuleekin juuri siirtotyöläisiltä.

Venäjää kurittanut talouskriisi on kuitenkin syönyt liki kolmanneksen Kirgisian tuloista.

Kirgisian valtio on myös syvästi korruptoitunut, kuten vaihtelevissa määrin kaikki muutkin Keski-Aasian valtiot.

Keski-Aasiaa
hallitsevat yksinvaltiaat

Kaikkien Keski-Aasian maiden on kuvailtu liukuneen entistä autoritaarisempaan hallintomalliin viime vuosina.

Niissä on kuitenkin suuria aste-eroja.

Kirgisiassa presidentti Bakijevin tyyli herätti paljon vastustusta, kun taas Kazakstanissa presidentti Nursultan Nazarbajev on pitkän talouskasvun myötä kerännyt entistä suurempaa kansansuosiota.

Äärimmäinen esimerkki on Turkmenistan, jossa presidenttikultti on käytännössä uskonto ja maltillisetkin toisinajattelijat vaiennetaan nopeasti muun muassa pitkien vankilatuomioiden avulla.

(IS: Kirgisiassa valta vaihtui rajuissa mellakoissa)

Boston.com julkaisi tapahtumista kuvareportaasin, joka on yksi parhaista koskaan näkemistäni. Muutama näyte (klikkaamalla isommaksi):
4 comments to Kirgisialainen vallankaappaus

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>