Tilannepäivitys

Talonvaltausviikonloppu. Tampere ja Turku aloittivat valtaamisen. Helsinki seurasi perässä. Oulukin. Joensuu ehkä. Raportteja täällä ja täällä.

Tuhkaviikonloppu. Tuhkan uhka riippuu yllämme. Lähihedelmät jumissa Euroopassa. Muilta osin piristävää.

Lakkoviikonloppu. Pamin historian suurin lakko onnistui: 177 000 työntekijä. Vappuna jatkoa.

Vapusta puheen ollen: tuleeko Helsinkiin ensimmäinen epäpoliittinen vappu sitten vuoden 2004? EuroMayDay on lopetettu. Anarkisteilta on sentään tulossa skenemäinen vappujuhla (edit: Vallaton vappu).

Ensi keskiviikkona: SYL ja SAMOK järjestävät Helsingissä maltillisen suurmielenosoituksen maksuttoman koulutuksen puolesta. Opiskelijatoiminta agitoi ihmisiä blokkiinsa:

SYL ja Samok järjestävät keskiviikkona 21.4. mielenosoituksen maksuttoman koulutuksen puolesta. Pelätään, että lukukausimaksut lisäisivät eriarvoisuutta opiskelijoiden välillä. Huoli on aiheellinen. Opiskelijatoiminta haluaa kuitenkin muistuttaa, ettei kaikilla ole samoja mahdollisuuksia opiskeluun nykytilanteessakaan. Mahdollisuus opiskella riippuu koko elämäntilanteesta, eivätkä opiskelijoiden taloudelliset ja yhteiskunnalliset tilanteet ole tasa-arvoisia. Taloudellinen eriarvoisuus ja monien kokema köyhyys ovat tärkeimpiä eriarvoisuuden ylläpitäjiä.

Osallistumme maksuttoman koulutuksen mielenosoitukseen omalla perustuloryhmällämme, koska uskomme, että paras tapa edistää koulutuksen tasa-arvo on kaikille sama, elämiseen riittävä ja vastikkeeton perustulo.

Tällaista perustulomallia pidetään usein radikaalina vaatimuksena. Eikö radikaalimpaa kuitenkin ole se, että sosiaaliturvajärjestelmä kontrolloi ihmisiä ja yhteisesti tuotettua vaurautta jaetaan vain harvoille? Perustulo tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että kaikille taataan oikeus tulla toimeen ja elää riippumatta siitä, mitä hän tekee tai on tekemättä.

Perustulo on iso askel kohti tasa-arvoisempaa ja oikeudenmukaisempaa maailmaa, sekä opiskelijoiden että muiden kohdalla. Tule mukaan Opiskelijatoiminnan blokkiin vaatimaan perustuloa!

Kokoonnumme Aleksanteri II:n patsaan luona keskellä Senaatintoria klo 12. Pukukoodi on vapaa, mutta suositaan mustaa, jotta tilanteen vakavuus tulisi mahdollisimman selvästi esille (jos pelkkä musta tuntuu liian hautajaismaisen vakavalta, voit liittää asuun myös hassun hatun, esimerkiksi ylioppilaslakin)

Muualla: Koiranmutkia kirjoittaa henkilökohtaisesta muutoksesta ja Julma-Henristä, Jiri kirjoittaa koksunuorten arvostelukyvyttömyydestä ja Revalvaatiossa julkaistiin artikkeli feminismin ja uusliberalismin kytköksestä.

22 comments to Tilannepäivitys

 • Toivottavasti kapitalismi haudataan vappuna paremmin kuin Asem smashattiin 2006 =) kutsu on yhtä aikaa hauskan pessimistinen ja optimistinen.

 • rot

  Vähän kyllä voisi avata miten ”Vallaton vappu” on epäpoliittinen ja ’skenemäinen’? Koska se ei esitä mitään suoraa vaatimusta, jota poliitikot eivät kuitenkaan tule täyttämään?

 • @rot: postaus on kirjoitettu ennen kuin kutsu julkaistiin.

  Skenemäiseltä aloite tuntuu siksi, että sillä ei tunnu olevan kovin paljon muuta funktiota kuin alakulttuurien ylläpito. Eikä se (toistaiseksi) vaikuta siltä, että se kytkeytyisi mitenkään erityisesti laajempiin kamppailuihin (vrt. aiemmat vaput). Mutta tämähän jää nähtäväksi! Ja onpahan jengillä paikka jossa dokata iloisesti.

 • pttp

  ..eikä demo ole varsinaisesti ”anarkistien” järjestämä, vaikka onkin totuttua ulkoparlamentaarisempi..

 • kissakala

  vaikka minullakin on tietyt varaukset ja kritiikit Vallattoman Vapun konseptia kohti, niin ihan vitun ihan aikuisten oikeasti. Kuka tässä tekee jotain helvetin skenepolitiikkaa? Ehkä minä, koska minua ei kiinnosta olla vain vallitsevan järjestyksen aktivisti-oppositio. Tai sitten kritiikkini (aiheellinen tai ei) liittyy ASIAAN, ja demo itse kutsuineen liittyy ASIAAN (esim ympäristöASIAAN, ilmastoASIAAN, maailmanlaajuisen solidaarisuuden ASIAAN, kapitalistisen järjestyksen ASIAAN, elämän vapauttamisen ASIAAN, JNE),
  ja ainoa jota tässä kiinnostaa jotkut skenet ja alakulttuurit oot sinä.

  Tää pistää niin saatanan vihaiseksi sen jälkeen, kun eräs aktivisti, joka toimi kaikkien näiden asioiden parissa, on juuri surmattu. Anteeksi että olen epäkorrekti, mutta en voi sivuuttaa sitä. Mene ittees, mä oon vihainen.

  Toisessa keskustelussa sanoin jotain siitä, miten saatananpalvonta on antikristinuskoa, ja mielestäni sama pätee joidenkin henkilöiden anti-alakulttuuri-pakkomielteeseen, joka menee jo niin pitkälle että nähdään sitä myös missä sitä ei ole.

 • @kissakala: demo oli aikaisempiin vuosiin verrattuna läpipaska, hyvin pieni, huonosti järjestetty, huonosti mainostettu, sisältököyhä ja huonosti suunniteltu. Tähän faktaan ei varmaan tarvitse sotkea JJ:n kuolemaa Meksikossa.

  Minusta rituaalinen pakko järjestää jotain (vappuna/itsenäisyyspäivänä/jne) on lähempänä saatananpalvontaa (vastustettavan kohteen tukemisena) kuin joku alakulttuurikeskustelu.

 • pttp

  ^Faktaan tosiaan, joo.. Ei ollut niin viiltävän terävä analyysi kuin yleensä, olisiko parempaa saatavilla?..
  Yleensä ollaan hommattu kulkueeseen paljon räp-artisteja houkuttelemaan paikalle vitusti asiasta mitään ymmärtämättömiä rap-faneja, jotka harrastaa ihan saatanan epäskarppia rehaamista(osa rap-faneista on skarppeja ja perillä asioista, tartteeko ees mainita..) Nyt artistit painottuivat loppubileisiin, demo oli about puolet pienempi kuin viime vuonna, mutta porukka oli keskimäärin skarpimpaa. Järkätäänkö ens vuonna kaksi demoa ja tapellaan artisteista, kumpi demo saa paremmat..
  Demoon on ihan suotavaa tuoda haluamaansa sisältöä, aktioita tms. Sori etteivät demon järjestäjät viihdyttäneet sinua tarpeeksi tänä vuonna, olisiko ensi vuodeksi jotain toiveita?

 • ”Nyt artistit painottuivat loppubileisiin”

  Vain koska musakamoja ei saatu toimimaan alussa… 😉

  ”demo oli about puolet pienempi kuin viime vuonna”

  Demo oli 1/5 siitä mitä normaalisti ja 1/3 siitä mitä viime vuonna.

  ”porukka oli keskimäärin skarpimpaa”

  Tosi skarpilta näytti kun yläasteikäisiä känniurpoja vietiin maijaan. Skarpilta myös kuulosti, kun autosta kiellettiin heittämästä pulloja, sitten kymmenen sekunnin päästä kuulutettiin että ”mellakka! Kapina! Mellakka!” Kaikkein skarpeinta oli että yksikään niistä parista maalipommista ei osunut eikä kommando-osasto saanut edes ikkunaa rikki.

  ”olisiko ensi vuodeksi jotain toiveita?”

  Kyllä, jätetään pakonomainen rituaali järjestämättä ja keksitään parempaa tekemistä.

  Vaihtoehtoisesti voitaisiin myös järjestää poliittinen mielenosoitus jonka kutsu ei olisi abstraktia ja lapsellista hehkutusta, jonka taustalla olisi jonkinlainen analyysi, joka kytkeytyisi jotenkin olemassaoleviin kamppailuihin, joka pyrkisi levittämään kapinaa kommunikoimalla ulospäin ja jota mainostettaisiin paljon.

  Tämä oli tietysti täysin ennustettava juttu. Yhtä surkealla tavalla vietiin hautaan myös kuokkavierasjuhlat 2006, kun eräät eivät tajunneet, että juttu on aikansa elänyt.

 • kissakala

  @klementiini:
  juu, JJ:n kuolemaa ei tarvitse asiaan sotkea, se oli epäkorrektia minulta, ja olen pahoillani mun epäasiallisesta raivonpuuskasta.
  Se tuli lähinnä siitä, että tuntuu että tällaista kritiikkiä tulee silloin kun ”asiat” ovat väärät, ja kun järkkäämässä ovat ”väärät tyypit”. Tämä jos jokin on mun mielestä alakulttuurisuutta, ja jos sitä oikeutetaan alakulttuurisuus-syytteillä, niin se on minusta lähinnä anti-alakulttuurisuutta.

  Minusta demossa oli kauttaltaan alakulttuurisuus suht vähän esillä, ja mitä vähän sen järkkääjäporukasta tiedän, niin myös siellä.
  Järkkäys ei mielestäni merkittävästi eronnut aikaisemmista vappudemoista, samaa perussähläämistä kuin aina, pttp:n esiinnostamine pienine kehityksen askelineen. Kunnianhimoisempi voi aina olla, mutta jos ei sen eteen tee mitään niin turha valittaa. Tiedän myös, että järkkäämisessä mukana olleet ovat aika lailla paiskineet ja stressanneet ja olisivat varmaan olleet iloisia jos lisää porukkaa ois siihen osallistunut, mikä ei myöskään eroa mainittavasti aikaisemmasta meiningistä. Ehkä niitä oli nyt vähemmän, en tiedä. Voisin väittää, että myös Euromayday-demojen (-05, -06, -07) mobilisointi nojasi jonkun verran ’alakulttuuriverkostoihin’, jopa osittain samoihin kuin tämä.

  Minustakin rituaaliset vakiodemot, mikä kattaa melkein kaikki demot, ovat yleensä turhia ja tylsiä, eikä niiden ainakaan pitäisi olla minkään poliittisen strategian keskiönä tai tukipilarina. Toisaalta tuovat nekin asiat esille muutamille uusille ihmisille. Toki niitä voi syyttää oman poliittisen identiteetin vahvistamiseksi ja näin ollen alakulttuurisiksi, mutta silloin se pätee demoihin riippumatta siitä, ovatko niitä järkkäämässä sun kaverit vai joku muu. Minustakin kutsun pointit eivät olleet maailman terävimmät, mutta olin samaa mieltä myös Euromayday:n yms pointeista.

  Jos oikein arvaan, niin yksi tässä ko. demossa pahastusta herättänyt seikka oli sen antiparlamentaarisuus. Jälleen, tämä on strategiaa, ei identiteettiä koskeva kysymys. En sitten mene muuten puolustamaan tätä demoa strategiselta näkökannalta.

 • kissakala

  Strategiasta vielä, että on aikamoinen epäargumentti sanoa sen enemmän perustelematta, että jokin on ’aikansa elänyttä’, ja mielestäni tiettyjen toimijoiden (ysk krhm) strategia vaikuttaa nojaavan pelkästään siihen, että tehdään mitä vaan sattuu olemaan ’ajassa’, ja sitten juostaan seuraavan jutun perässä.

 • Voisin väittää, että myös Euromayday-demojen (-05, -06, -07) mobilisointi nojasi jonkun verran ‘alakulttuuriverkostoihin’, jopa osittain samoihin kuin tämä.

  Ehdottomasti nojasi ja hyvä niin, Hyvä myös että vaput 2004-2008 (2009 oli jo vähän niin ja näin) onnistuivat ylittämään pelkän skenetyksen.

  Minustakin rituaaliset vakiodemot, mikä kattaa melkein kaikki demot, ovat yleensä turhia ja tylsiä, eikä niiden ainakaan pitäisi olla minkään poliittisen strategian keskiönä tai tukipilarina. Toisaalta tuovat nekin asiat esille muutamille uusille ihmisille

  Olen samaa mieltä, joskin musta vaput 2004-2008 nimenomaan onnistuivat liittymään ”poliittiseen strategiaan”.

  vappu 04 -> radikaalin vapputapahtuman lanseeraus

  vappu 05 -> prekariaattikeskustelu

  vappu 06 -> perustulokeskustelu, luokkakeskustelu, kaikenlaiset ”kriisikeskustelut” nuorisosta jne.

  vappu 07 -> Suomen suurin talonvaltausaalto ikinä (?)

  vappu 08 -> Vapaa Helsinki -kampanja

  vappu 09 -> ei kovin paljon, lähinnä Asunnottomien yön projekti ja työtaisteluiden paluun & Vastavoiman ennakointi

  vappu 10 -> ?

  Yritän kai sanoa, että jos ei ole tarpeeksi suurta ideaa ja tarpeeksi isoja resursseja, niin saattaa olla parempi antaa pystyyn kuolevan tradition kaatua kuin ”paiskia ja stressata” demosta, joka on pakko järjestää vain siksi että on vappu. Mutta tuskin mun kannattaa jatkaa täältä puolelta, eiköhän idea tullut jo selväksi, ja lähtökohtaisesti kyllä symppaan aina diy-projekteja, myös ”alakulttuurien” sellaisia ___b.

 • kissakala

  njuu, aika samoilla linjoilla kai ollaan kuitenkin.

  Joskin perusnegatiivinen asenteeni sallii minun olla skeptinen myös suurimpien EMD-demojen suhteen 🙂

  Ja sit se, että kuulin 09 vapun tienoilla tovereilta aika kitkerää ja katkeraa sen vuoden ”yhteisrintamayhteistyöstä”. Ai niin, mut eihän silloin tapahtunut ”kovin paljon”, niin kai sekin oli sitten tyhjästä 😐

  Noh, munkin pitää kai vähän hillitä jo. Järveen kirveen heitän. Hyvää vappua!

 • rot

  ”vappu 07 -> Suomen suurin talonvaltausaalto ikinä (?)”

  Tällä ei tainnut olla mitään tekemistä tuon talonvaltausaallon kanssa sikäli kun talonvaltaukset käynnistyivät reilu kuukausi vapun jälkeen.

  Muistaakseni demo oli tuolloin aika pieni, kyttien saartama, eikä vaikuttanut kovin innostavalta ja voimauttavalta, mutta seuraavina vuosina hommaa saatiin taas eteenpäin kun niitä tehtiin.

  Vappuna mielenosoittaminen tms. on varmaan ”aikansa elänyttä” siihen asti kunnes joku teoreetikko muuttaa tilanneanalyysiaan ja sen jälkeen se on taas ajankohtaisinta ikinä kun ”oikeat tyypit” alkaa tekemään…

  Anyway, asioita oppii tekemällä ja mun mielestä itsenäisyyspäivän jos minkä soisi palautuvan taas yleiseksi protestipäiväksi, mikä ei tietenkään tarkoita saman vanhan toistamista sellaisenaan vaan uusia kujeita ja kokeiluja. Ja mitä hajautetummin protestia tapahtuu, sitä enemmän se sitoo virkavallan voimavaroja ja avaa tilaa toiminnalle.

 • kissakala

  ei helvetti, ton talonvaltausmaininnan mä missasin! Just joo, ei ainakaan mitään turhaa itsensä vähättelemistä, tai miten sen sanois. Maa kutsuu.

  07 käynnistynyt talonvaltausten ”uusi aalto” ei todellakaan lähtenyt mistään vappudemosta (eikä EMD tainnut ottaa asiaa hirveän paljon esille: http://emdhelsinki.wordpress.com/2007/04/29/hello-world/ ), vaan ennemmin talven mittaan jatkuvista Ungdomshuset-tukidemoista, jotka kokosivat ihmisiä yhteen ”alakulttuuriverkostoitumaan”.
  Myös sen vuoden eka talonvaltaus skatalla tehtiin ”uusien” tyyppien toimesta, joilla oli alunperin suht vähän tekemistä EMD- ja soskeskus-skenen kanssa, ja halusivat tehdä jutut vähän eri lailla kuin sekä hkin aiemmat soskeskukset että ungerenin krustivaltio (eli pikemmin positiivinen ”vaihtoehtohippimeininki”, haluttiin olla rakentavia, vaihtoehtoisia ja sympaattisia, sekä oikeasti tehdä juttuja eikä vaan ”kasvattaa liikettä”).
  Sitten ilmeisesti ”organisoijat” heräsivät tilanteeseen ja tulivat paikalle ”organisoimaan”, vaikka suurin osa oli vain vähän aikaa aiemmin tuominnut talonvaltaukset ja soskeskukset ”kuolleeksi jutuksi” ja poliittisesti taantumukselliseksi. Ohhoh miten kävikään.

 • @rot & kissakala: valtauksia ja EMD:tä oli 2007 kyllä organisoimassa pitkälti samat tyypit (ja tunnen eräänkin uuden tyypin joka tuli vasta tuona vuonna politiikkaan mukaan ja osallistui intensiivisesti molempiin). Toki valtauksiin osallistui valtavasti enemmän ihmisiä, mutta ei ne mitenkään erillisiä juttuja olleet. (Toissapäivän demossa oli muuten samoja järkkereitä kuin 2007 🙂 )

  Huomatkaaa myös, että kukaan ei väittänyt että yllä luetellut asiat olisivat lähteneet vappudemoista, vaan että vappudemot onnistuivat liittymään konkreettisiin ja käynnissä oleviin kamppailuihin. En näe tällaista yhteyttä tämän vapun suhteen.

 • pttp

  Viime vuodenkaan vapussa on mun mielestä vaikeaa nähdä yhteyttä mihinkään, vaikka ehkä asuntotoiminnan jutut jotenkin olivat lähtöisin osittain samalta porukalta.
  ”“Nyt artistit painottuivat loppubileisiin”

  Vain koska musakamoja ei saatu toimimaan alussa… 😉 ”

  Tästä tuskin tarttisi enää jauhaa, mutta ideana oli alusta lähtien, että artistit eivät soita kulkueen aikana vaan vasta bileissä. Monet eivät halunneet järkätä agendalla varustettua rap-keikkaa vaan demon, missä mun mielestä ihan hyvin onnistuttiin..
  Kuokavierasjuhlat ”vietiin hautaan” aika paljon heikommin.. Itse asiassa vuonna 06 niitä yritettiin vain uudelleen aktivoida, ja paikalla taisi olla alle sata ihmistä.. nyt oli päälle neljäsataa ja ihan hyvä tunnelma, vaikka väsyminen vappumeininkeihin ehkä näkyikin.

 • pttp: okei, joku muu sanoi sit väärin. Mutta muuten samaa mieltä.

 • kissakala

  oon ollut paljolti vailla nettiyhteyttä jonkun aikaa, mutta halusin kuitenkin vielä vastata tähän kun tämä jäi aikoinaan roikkumaan. Yritän ehkä vielä vastata raha-asiajuttuun, sitten lupaan olla hiljaa 🙂

  @klementiini:
  Kävin etsimässä netistä EMD07:n kuvia, ja jouduin toteamaan muistaneeni tapahtumat väärässä järjestyksessä. EMD:hen tulikin sinä vuonna mukaan paljon uutta väkeä, jotka olivat suurelta osin samoja tyyppejä jotka olivat mukana tekemässä sen vuoden ”uuden valtausaallon”, joten porukka oli kylläkin pitkälti samaa: vastaavasti molemmissa oli jokseenkin eri meininki kuin edeltävinä vuosina:
  http://www.pbase.com/tlinna/image/78157621
  Mielestäni on silti aika kaukaa haettua sanoa, että EMD07 olisi ”liittynyt talonvaltausten konkreettiseen kamppailuun” tms: aihe oli aika vähän edessä miekkarin propagandassa, puhumattakaan nyt siitä, että miekkari olisi ”materiaalisella tasolla” liittynyt minkäänlaiseen valtaustoimintaan tai edistänyt sitä. Suorin ”konkreettinen” kytkös taisi olla se, että ungeren-demojen ja ”alakulttuurihippeilyn” kautta verkostoituneet tyypit haalittiin mukaan EMD:hen, tuoden siihen uusia voimia ja hidastaen tämän ”demoperinteen” pikkuhiljaista hyytymistä parilla vuodella. Minun on hyvin vaikea nähdä, että EMD:n ja valtausten suhde olisi ollut tässä suhteessa vastavuoroinen, eli että EMD olisi tuonut merkittävästi uutta pontta tai porukkaa valtauksiin. Ja käsitykseni on edelleen, että ekassa valtauksessa (squat karkussa skatalla) yritettiin nimenomaan tehdä asioita eri tavalla kuin ennen: oli enemmän yhteyttä naapurustoon, enemmän käytännön toimintaa ja diy-puuhailua, enemmän ”vaihtoehtohippimeininkiä”. En halua ylistää vaihtoehtohippi-alakulttuuria, sattui vaan olemaan niin, että tyypit, jotka olivat nähtävästi ”alakulttuurihörhöjä”, olivat samoja tyyppejä jotka oikeasti tekivät jotain konkreettistakin eikä pelkkää abstraktia politiikkaa tai ”liikkeen rakentamista”.
  Olen myös edelleen siinä käsityksessä, että ensimmäisen valtauksen häädön myötä käynnistynyt valtausten toistaminen (”valtausliike”) johti tietynlaiseen reifikaatioon: ”sosiaalikeskuksen” saamisesta ja ”liikkeen jatkamisesta” tuli yhä enemmän itsetarkoitus, ja se, mitä sosiaalikeskuksellaan tehtäisiin, tuli samalla sekä epämääräisemmäksi että kapeammaksi, samalla kuin monen jaksaminen alkoi pikkuhiljaa hyytyä. Onneksi ”alakulttuurinen” käytännön puuhailu säilyi kuitenkin hengissä, muuten Satama olisi varmaan pystyyn kuollut tähän mennessä.
  Vuoden 08 aikana kuvioon tulleet ”sosiaaliset” aloitteet (etupäässä romanien tukeminen) ovat vuorostaan osoittaneet, että tietyissä asioissa valmius pitkäjänteiseen käytännön toimintaan voi puuttua yhtä lailla ”alakulttuuripuuhastelijoilta” kuin ”liikkeen rakentajilta”…

  Minä kyllä luulin, ettei EMD07:n ja tämän vuoden vappudemon järkkääjissä ollut juurikaan ketään samoja tyyppejä? Itse olen lähinnä seurannut juttuja vierestä vuodesta 06 eteenpäin, joten saatan toki olla väärässä yhdessä sun toisessa. Vaikka mäkin tunnen henkilökohtaisesti monia sekä uusia että ”vanhoja” vuoden 07 mukaantulijoita, kuten varmasti muutkin tähän keskusteluun osallistuneet…

  Tästäkin kommentista tuli nyt aika kritiikkipainotteinen. Myönnän syyllistyneeni toistuvasti poliittisen keskustelun pahimpaan riesaan, eli turhan jyrkkään vastakkainasetteluun ja ylimalkaiseen kuittailuun. Olen pahoillani ja koitan skarpata.

 • @kissakala: hyvä analyysi, varsinkin valtausliikkeen reifikaatiosta. EMD07-propaganda muistaakseni keskittyi kaupunkitilaan, eli sikäli liittyi valtausprojektiin, mutta olihan se vähän yleistä ja abstraktia.

  ”Kulttuurisuus” näytti toimivan todella hyvin Skattan squatilla 2007, naapureita piti kuulemma melkein pidätellä etteivät olisi hyökänneet poliisin kimppuun häädön aikana 🙂

  Minä kyllä luulin, ettei EMD07:n ja tämän vuoden vappudemon järkkääjissä ollut juurikaan ketään samoja tyyppejä?

  Minäkin luulin näin… onko joku sanonut muuta?

 • kissakala

  ”Minä kyllä luulin, ettei EMD07:n ja tämän vuoden vappudemon järkkääjissä ollut juurikaan ketään samoja tyyppejä?”

  ”Minäkin luulin näin… onko joku sanonut muuta?”

  sinä itse pari kommenttia ylöspäin?

  ”(Toissapäivän demossa oli muuten samoja järkkereitä kuin 2007 🙂 )”

 • @kissakala: aah, tarkoitin ”järkkäreillä” järjestysmiehiä. Siis niitä joilla on keltaiset liivit päällä. Muutama taisi olla sama kuin 07, silloin poliisi muistaakseni vaati ison kasan järkkäreitä kulkueeseen. 🙂

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>