Murha Oaxacassa

Oaxacassa katutaide vastaa todellisuutta

Meksikon hallituksen tukemat puolisotilaalliset joukot murhasivat suomalaisen ja meksikolaisen aktivistin viime yönä Oaxacassa.

Fifi: Suomalainen ihmisoikeustarkkailija surmattiin Oaxacassa

HS: Suomalainen ihmisoikeusaktivisti ammuttiin Meksikossa

– Ryhmä erimaalaisia ihmisiä oli lähtenyt intiaanien alueelle tekemään ihmisoikeustarkkailua. Ennen kuin he pääsivät tähän kylään, puolisotilaalliset joukot hyökkäsivät karavaanin kimppuun. Siellä on ilmeisesti ollut kiviä tiellä ja karavaania on tulitettu. Ihmiset ovat lähteneet eri suuntiin pakoon, Oaxacan kaupungissa oleva hankekoordinaattori Anna Reetta Korhonen kertoi YLE Uutisille.

– Huhut viittaavat siihen, että siellä on tosi paljon haavoittuneita. On puhuttu 15 haavoittuneesta, Ääni intiaanikylille -projektissa työskentelevä Korhonen summasi saamiaan hajanaisia tietoja.

Yle: Suomalainen kuoli iskussa Meksikossa

Epävarmojen huhujen mukaan Ammuttu suomalainen aktivisti on Uusi tuuli ry:n JJ. Siis henkilö, joka oli ehkä eniten mukana Estella-laivan projektissa.

JJ:n blogi taitaa jäädä ilman kirjoittajaa: Toinen Meksiko.

Kuukausi sitten blogin tekijä perusteli Meksikoon lähtöään:

… zapatistiliikkeen sekä zapatistien itsehallinnolle keskeisten caracolien (eräänlaisten poliittisen ja kulttuurisen toiminnan keskusten, joissa kokoontuvat alueelliset hyvän hallinnon neuvostot) lisäksi innostavia esimerkkejä yhteisöllisestä itsehallinnosta ja radikaaleista muutospyrkimyksistä löytyy Oaxacasta, missä tulen viettämään suurimman osan ajastani. Ja jos jotain opin ja jostain innostun, toivottavasti jotenkin kykenen sitä välittämään eteenpäin, vaikkapa tämän blogin kautta. Ehkäpä kaikesta on hyötyä silloinkin, kun Estelle vihdoin purjehtii tähän suuntaan (“syksymmällä” kuten Estellen valmistumista odotellessa sanottiin). Ja purjehtiihan se, eikö niin?

Mitä tähän nyt voi sanoa. Facebook täyttyi jo viesteistä, esimerkiksi tästä:

Fuck government backed paramilitary murders: Organisers were worried by the threat and issued a press release hours before the attack warning that they could be the target of aggression en route to San Juan Copala. ”Given the circumstances, we hold the government of Ulises Ruiz [Oaxaca state governor] responsible for any aggression any member of the media or human rights observer could face,”

Viime viikolla julkaistiin Oaxacasta kertova kirja Tavallisten ihmisten kapina.

Ensi viikolla Helsingissä on oaxacalainen paikalla puhumassa kaupungin yhteisöradioprojektista.

Katutaidetta Oaxacasta

3 comments to Murha Oaxacassa

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>