Mielenosoituksen anatomia: massat

Ydinvoima historiaan -mielenosoitus 8.5.


Mielenosoitukseen osallistui poliisin arvion mukaan yli 3000(!) ihmistä.


Vihreät olivat puoluevaltuustonsa johdolla osoittamassa mieltään sen hallituksen politiikkaa vastaan, jossa he istuvat: älykäs veto. Varsinkin kun järjestäjät olivat kieltäneet joitakin vasemmistonuoria tuomasta tapahtumaan puoluepoliittisia tunnuksia...


"Enemmän järkeä ja vähemmän kulutusta:" rationalistinen askeesi on vihreyden ydin?


Vasemmiston paikalle tuoma lapsinukke oli pelottava.


Kerrankin myyttiset massat ilmestyivät paikalle.


Ydinjätettä väkijoukkoon, niin oppivat pitämään taukoja mielenosoitusten välillä! Lähtekäämme lomalle mielenosoituksista.

23 comments to Mielenosoituksen anatomia: massat

 • Mikko

  Mielenosoitukseen oli järjestäjien puolesta kielletty tuomasta poliittisia tunnuksia, paitsi niiltä jotka olivat tilaisuuden järjestäjiä. Vihreä puolue ei ollut tilaisuuden järjestäjä. Silti se toi paikalle puoluetunnuksensa, banderolleja, ilmapalloja, puolueliivejä, lippuja. Vihreät istuvat hallituksesa kun Suomeen kaavaillaan kahta ydinvoimalaa ja kolmas odottaa nurkan takana. Vihreillä ei pitäisi olla mitään ilon aihetta, mutta kummasti puoluejohton pepsodent-hymyt kiilsivät, kun he marssivat puoluetunnuksiensa takana mediahuomiota hakemassa. Tämän päivän fiilikset ovat, että en äänestä enää koskaan Vihreitä!

 • Joskus oon jotain nähnytkin

  Ja mikä parasta: Hesarissa ei mainita mielenosoitusta sanallakaan. (Ainakaan verkossa).

 • @Mikko: aivan. Olisiko Ilta-Sanomissa ollut vielä otsikko ”Vihreät osoittivat mieltään Helsingissä”. Joku ehti jo nimittää vihreiden toimintaa ”trotskilaiseksi”…

  @Joskus oon jotain nähnytkin: Hesari mainitsi miekkarista tässä uutisessa, mutta aika kepeästi se tosiaan sivuutettiin.

 • JS

  Joo ”trotskilainen” sellaisessa merkityksessä, että pieni sirpalepuolue saapuu mielenosoitukseen mukanaan suuri määrä omia puoluetunnuksia tarkoituksena saada koko mielenotuksen näyttämään omaltaan. Vihreät ei toki oo ihan pieni sirpalepuolue, mut keinot tuntuu olevan samat.

 • Tatu Ahponen

  Oisko lisää tietoa näistä järjestäjien taholta tulleista kielloista?

 • Ymmärsin että kielto tuli ainakin, kun joku Vanusta kysyi asiasta järjestäjiltä. Tämä tietysti kertoo enemmän Vanun kiltteydestä kuin mistään muusta.

 • Ehkä Vanun pitäisikin omaksua piirteitä ”trotskilaisuudesta” 😉

 • Kirsti Era

  Voisin kuvitella, että tunnusasiat on sovittu järjestäjien kesken ennakkoon. Tämä Vihreän puolueen tempaus, joka oli käännyttää minut koko tilaisuudesta, osoittaa vihreiden (johdon) luotettavuuden niillekin, jotka eivät vielä Olkiluoto III ja tämän hallituskauden + lex Nokian + yliopistolain pohjalta ole ymmärtäneet.
  Kelpaa sitten kehottaa kansalaisliikettä estämään lisävoimalat, kun itse ei ole valmis edes lähtemään hallituksesta, jossa ei ole saavuttanut muuta kuin puoluerahaa.

 • Vanut taannoin vuosituhannen alkupuolella tekivät ainakin pari kertaa samoin ts. muilla ei ollut omia tunnuksia mukana ja viisi vanulaista yhdellä banderollilla ja muutamalla lipulla saivat kummasti tilaisuuden näyttämään omaltaan — siitä sitten vielä uutiskuva ja juttu lehteen. Täytyy sanoa että sellainen toiminta on tehokasta (ja siten järkevääkin) — mutta kyllä se pistää myös muita kismittämään.

 • JS

  Näistä asioista pitäisi sopia pelisäännöt ennakkoon, ja tarpeen mukaan neuvotella paikan päällä. Tällä kertaa myös mielenosoituksen järjestäjät mokasivat, koska ensin ohjeistivat kysyjiä että puoluetunnuksia ei saa tuoda, mutta eivät sitten puuttuneet ilmeisesti millään lailla vihreiden toimintaan.

 • pttp

  ”Ehkä Vanun pitäisikin omaksua piirteitä “trotskilaisuudesta” ;-)”

  Vanuja on jo ihan kiitettävän paljon kritisoitu tällaisesta, esim emd:n kohdalla. Smash asemissa joku taisi varastaa Vanun lipun..

 • Smash asem oli mainio, anarkistit kikattivat Vanun lipun kanssa mellakkapoliisien edessä. 😀

 • Kaiku

  Ihmettelenpä vain, että jos kerran on ollut joku kielto, niin miksi kummassa siitä on kerrottu vain yksille. Tuskin vihreät vittumaisuuttaan ovat tulleet, vaan yhteisen asian puolesta. Omituista natinaa, jos etukäteen ei olla viitsitty informoida.

  Ja jos kerran vanulaisia on kielletty tuomasta tunnuksiaan, niin miksi ihmeessä heillä niitä oli mukana? Ja miksi myös keskustanuoret olivat mukana?

 • […] Dan Koivulaakso Viikonloppuna kävin ydinvoimamielenosoituksen, äitienpäivän vieton ja pyöräilyretken lisäksi katsomassa ammattilaisvapaaottelua Cage […]

 • JS

  Vielä selvennöstä, kun täällä on epäselvyyttä asiasta. Järjestäjät olivat kieltäneet kysyjiltä puoluetunnusten tuomisen, paitsi kulkueen järjestäjiin kuuluneilta poliittisilta nuorisojärjestöiltä ”tietyssä paikassa kulkuetta”, joihin mm. Keskustanuoret ja Vanu kuuluvat. Vihreät ovat nykyään sen verran machiavellisteja etteivät välittäneet asiasta, tai sitten sen verran pihalla mielenosoituskäytännöistä, että eivät tajuneet että puoluetunnusten tuominen mielenosoitukseen jota he eivät itse ole järjestämässä voisi olla jotenkin epäsopivaa. Lisäksi useat vihreät ovat jälkeenpäin hehkuttaneet, että juuri he olivat ainoa puolue, joka oli tunuksin esillä, kun esim. vasemmistojengi oli hajallaan marssilla, koska tällaisia blokkeja ei pitänyt olla. Toki tämä keskustelu nyt vie huomiota itse asiasta (eli hallituksen ajamasta kahdesta ydinvoimaluvasta), mutta on lienee aika ymmärrettävää, että asia herättää närää.

  Mielenosoituksen nettisivuilta löytyy järjestäjätahot http://www.ydinvoima.fi/mielenosoitus

 • […] kävin ydinvoimamielenosoituksen, äitienpäivän vieton ja pyöräilyretken lisäksi katsomassa ammattilaisvapaaottelua Cage 13 […]

 • MASA

  Hei keskustelijat, eikös tässä blogissa ja kommenteissa hetki sitten pidetty aivan hyvänä sitä, että OT toi toisten järjestämään mielenosoitukseen omat tunnukset ja viestinsä, joita järjestäjä ei sinne toivonut. Tästä närästymistä pidettiin oikeistolaisena niuhotuksena, mutta nyt kun oikeistohallituspuolue käyttää samaa keinoa – eli yrittää nostaa oman viestinsä ja imagonsa yli muiden, ottaa mielenosoituksen haltuunsa – niin vedotaan mielenosoituskäytäntöihin ja loukkaannutaan.

  JS puhuu asiaa todetessaan, että jälkipuinti vie huomiota itse aiheesta. – Mutta eikö voitaisi olla myös tyytyväisiä siitä, että hallituspuolue Vihreät haluaa näyttää olevansa ydinvoimaa ja hallituksen politiikkaa vastaan. – Olisiko ”rakentavampaa” kuuluttaa hallituksen ristiriitoja ja epäjohdonmukaisuutta? Huudella, että hallitus on kriisissä, ym., sen sijaan että paheksutaan Vihreiden taktiikoita, joilla he kuitenkin – ehkä, ainakin tässä asiassa – pyrkivät hyvään ja samaan kuin kriitikotkin?

 • @MASA: tietääkseni SYL ei ollut kieltänyt OT:n tai muidenkaan ”tunnuksia” tai perustulobandiksia… 🙂

  En paheksuisi vihreitä. Ennemmin paheksun vassareita kiltteydestä. Vihreiden ”machiavellismi” on hieno asia.

 • JS

  Klementiini: Ehkäpä näin.

  Toinen kysymys on toimiiko tällainen taktiikka esim. asian suhteen tärkeimmässä asemassa olevien demareiden ja keskustan kansanedustajien kääntämiseksi suurimman osan suomalaisista kannattamalle kannalle.

 • Minustakin on ihan selvää, että tuommoinen herättää närää, jos kerran on luotettu siihen että toimitaan jollain tavalla, ja sitten jotkut ottavatkin asiat omiin käsiinsä ja toimivat toisella tavalla.

  Mutta on tietenkin eri asia, jos ”omat” toimivat omavaltaisesti kuin jos ”muut” toimivat omavaltaisesti. Omien tavoitteiden edistämisestähän näissä jutuissa on aina kyse, ja periaatteessa samanmielisen blokin sisälläkin taistellaan vähintään hegemoniasta. Joskus voi olla edullista toimia omavaltaisesti, joskus toimia yhteisesti sovittujen sääntöjen mukaan, joskus syyttää muita omavaltaisesta toiminnasta – vaikka itse oltaisiin samassa asemassa toimittu yhtä omavaltaisesti. Se on sitä politiikkaa, ja aina machiavellilaista. Pointti onkin tajuta tämä asia, ja sen jälkeen keskittyä sen miettimiseen, onnistutaanko omavaltaisuus esittämään uskottavalla tavalla itselle edullisesti. (esim. ”Vittu ne heittää meidät ulos!!!”)

  Mr. Show: Protesters
  http://www.youtube.com/watch?v=LXnnHzu3Y0w

  Asioiden omiin käsiin ottaminen voi olla taktisesti järkevää, riippuu tilanteesta, ja arvioitavia muuttujia ovat silloin mm. koituuko joidenkin tahojen närkästymisestä enemmän haittaa kuin omavaltaisuudesta hyötyä (lyhyellä ja pitkällä aikavälillä).

 • bonbon

  Jep, nolointa ehkä oli se että vihreitä ei heitetty kananmunilla tossa demossa…

 • Hei vaan järjestäjien puolesta myös!

  Kuulin nyt, että täällä on käyty keskustelua aiheesta ja voinen antaa ensikäden tietoa. Tunnuksia ei kielletty tuomasta, vaan sovittiin, että järjestäjätahot ”allekirjoittavat” miekkarin pitämällä banderolleja kulkueen perällä. Lisäksi paikalla oli toki paikallisliikkeitä ja muita, jotka olivat omien logojensa kanssa paikalla. Käytännössä henki on ollut erittäin sellainen, että kaikki saavat näkyä ja antavat toisten näkyä, ja tehdään näyttävä kulkue yhdessä. Mitään varsinaista kieltoa ei toki ollut! Ehkä kyse on myös siitä, kuka saa porukkaa paikalle.

  Ilmeisesti sopimukset yksistä bandiksista jne. eivät olleet välittyneet kokouksista ja muistioista huomiotta kaikille. Tästä pahoittelut omasta puolestani. Täytyy myös todeta, että järjestelyihin osallistui lopulta melkoisen pieni porukka, ja laajempaa edustusta olisi toki kaivattu kaikkiin järjestelyihin. – Täytyykin tehdä suurempi ja laajemmin valmisteltu mielenilmaus viimeistään syyskuussa! Tervetuloa siis kaikki mukaan vaikuttamaan sen onnistumiseen.

  Koko kampanjan idis on kuitenkin välittää kansanedustajille kansalaisten huoli, koota ydinvoimakriittiset tahot, eikä erottaa. Tässä toivon, että autatte onnistumaan paremmin jatkossa! Ehdotan myös, että keskustelua jatketaan ensi viikon tapaamisessa (jossa myös hetki tapahtumapäivän pureskelulle) – lisätietoa tästä: maria.nuutinen ( a ) ydinvoima.fi

  Kiitos!

 • JS

  Maria, kun tiedät hyvin että asia on ollut epäselvä teidän järjestäjien keskuudessa ja teidän järjestäjien taholta on annettu kysyttäessä vastaus että puoluepoliittisia tunnuksia ei pidä tuoda kulkueeseen, niin mikset voi myöntää asiaa? PS. sinulla on mailia, tulen ilomielin mukaan järkkäämään seuraavaa demoa 🙂

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>