Vastavoiman leipäreissu

(klikkaa isommaksi)

Perjantaina vuorossa oli Vastavoima.orgin elintarviketyöläisten lakon tueksi järjestämä leivänmerkkausreissu. Leipä on kauppatavaran perussymboleita. Ehkä siksi tempaus on nostattanut niin suuren keskustelun esimerkiksi Vartin sivuilla. Uutisia:

Yle: Aktivistit merkitsivät ”rikkurileipiä” Helsingissä

Kansan Uutiset: Vastavoima merkitsee rikkurileipiä

Vartti: Aktivistit iskivät kauppaan – leivät pilalle

Uusi Suomi: Ostitko ”rikkurileipää”? Aktivistit tukivat lakkoa tarroilla


(klikkaa isommaksi)

Tapahtuman tiedote:

Vastavoiman järjestämä tempaus merkitsi lakonalaisissa tehtaissa valmistettuja leipiä Rautatientorin S-Marketissa. Elintarviketyöläisten lakon tueksi järjestetty mielenilmaus päättyi vartijoiden ahdisteluun. Tempausta on kuitenkin syytä pitää onnistuneena. Monet kaupan asiakkaista tervehtivät tempausta ilolla ja ilmaisivat solidaarisuutensa lakkoilijoille.

S-Marketin leipäosastolla tietoa jakaneet, sekä leipäpaketteja merkinneiden työläisaktivistien kulku estettiin vartijoiden toimesta. Aktivistit jatkoivat tästä huolimatta lakosta tiedottamista. Lopulta paikalle kutsuttu poliisi totesi, ettei aktivistien kiinniottamiselle ole mitään perusteita.

“Vastakkainasettelun lisääminen osoittaa suurta ahneutta, ja että pääoma kriisin turvin pyrkii entistä voimakkaampaan yliotteseen työläisistä”, kommentoi Dan Koivulaakso. Kansalliseen etuun vetoaminen on ollut työnantajapuolen retoriikassa keskeisimpiä aseita työläisten oikeuksien muskaamisen puolesta.

Lakon kaatuessa työantajan eduksi työläisten oikeudet putoaisivat sata vuotta historiassa taaksepäin, ja kapitalistien toimet kulminoituisivat ennennäkemättömän härskiin kiristykseen. “Kymmenen tunnin työpäivää sekä kuuden päivän työviikkoa vaatimalla Elintarviketeollisuus luottaa työväestön rajattomaan nöyryyteen,” Koivulaakso toteaa.

(Vastavoima.org)

Leipäkaupassa päästiin heti perimmäisten kysymysten äärelle. Kysymys yksi: saako kaupassa ottaa valokuvia? Myymäläpäällikkö kouraisi mielenilmausta kuvaavan kameran linssiä ja yritti häätää kuvaajan paikalta. Kauppa on kuitenkin julkinen paikka siinä missä torikin, ja ”julkisella paikalla kuvaaminen on sallittua eikä sitä voi kieltää”, kuten tämä bloggaaja siteeraa Turun kihlakunnan poliisilaitoksen lausuntoa. (Myymäläpäällikkö lopettikin kähmintänsä, kun tämä mainittiin, täytyyhän päälliköidenkin tietää jotain laista.)

Kysymys kaksi: saako joukon henkilöitä ottaa kiinni jokamiehenoikeudella, jos yksi heistä on nähty laittamassa tarraa leipäpakettiin? Vartijat ja myymäläpäällikkö estivät aggressiivisesti osaa vastavoimalaisista lähtemästä kaupasta ja soittivat poliisin paikalle. Poliisi päästi kaikki menemään.

(klikkaa isommaksi)

Toisaalla Santeri Nemo kirjoittaa Kreikan kriisistä ja laman kiihtymisestä.

1 comment to Vastavoiman leipäreissu

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>