Väkivaltainen sionismi

Vuonna 2007 Israel saartoi Gazan alueen, kun Hamas nousi valtaan. Ihmiset ovat yrittäneet auttaa gazalaisia, ja esimerkiksi eilen Israel vastasi apuun näin:

Lähes 20 kuollut Israelin joukkojen vallattua avustuslaivan

Reaktiot ovat maailmanlaajuisia:

Israelin isku tuomittu – turvallisuusneuvosto koolle

Israeli Attack on Gaza Aid Ship Violates International Law

Israel laitettava boikottiin

Videoita paikan päältä

Helsingissä järjestetään mielenosoitus Israelin valtioterrorismia vastaan tänään 1.6 klo 17.30, kokoontuminen Kiasmalla

Nyt on hyvä hetki koukata historiaan ja selvittää, miten väkivaltaiseen ideologiaan Israelin valtio perustuu. (Alla oleva selvitys perustuu muistiinpanoihin Hannu Juusolan viime syksyn luennosta. Tulkinnat sionismin mytologiasta ovat Juusolan keksimiä, eivät tämän blogin.)


Juutalaisnatiolistisen sionismin
käsittelyn voi avata Zizek-lainauksella: Israelin historia on kuin prototyyppi väkivallasta, jota valtion perustamiseen aina liittyy.

Toisin kuin sudanilaiset tai 1970-luvun eurooppalaiset vasemmistosissit, sionistit onnistuivat pääsemään valtaan väkivallan avulla ja vieläpä pysymään vallassa. Israel syntyi sodan keskellä, vaikka sen virallisena taustana on YK:n yleiskokouksen vuoden 1947 päätös jakaa brittiläinen Palestiina juutalais- ja arabivaltioon. Käytännössä valtion rajat muodostuivat väkivallalla vuosina 1947-1948.

Palestiinan alueella alkoi sisällissota välittömästi YK:n kokouksen jälkeen, ja sota päättyi Israelin itsenäistymiseen.

Israelin strategia muuttui hyökkääväksi 1948. Konfliktin ratkaiseminen väkivallalla laajensi Israelin aluetta valtavasti ja karkotti merkittävän osan arabeista sekä tuhosi heidän paluunsa edellytykset: rakennuksia poltettiin ja niihin sijoitettiin maahan tulevia juutalaisia.

Valtio synnytettiin siis käyttämällä väkivaltaa niin, että aluksi haluttiin vain puolustautua, mutta sitten päädyttiin myös hyökkäämään.


Minkälaisesta ajattelusta
väkivalta syntyi? Varhainen sionismi ei ollut niin kaukana natsien tai neuvostokommunistien ideologioista kuin voisi luulla. Saksalaisiin sionistit yhdisti essentialistinen rotukäsitys. Ajateltiin, että kaikki juutalaiset muodostavat yhden kansan – riippumatta siitä, että heiltä puuttui yhteinen kieli, kulttuuri ja alue. Juutalaisissa on ikään kuin kätkettynä ”juutalaisuus”.

Millainen tämä juutalainen sitten on? Sionistit paradoksaalisesti omaksuivat antisemitismin näkemyksen juutalaisesta: juutalainen on aina heikko, puhtaan älyllinen kirjatoukka, jotenkin parasiittimainen: pankkiiri tai koronkiskuri. Tämän täytyi muuttua! Ei enää Woody Allen -juutalaisia, vaan vahvoja, työhön pystyviä, kovia ja fyysisiä juutalaisia, ”muskeljudentum”, vähän niin kuin Neuvostoliiton ”uusi sosialistinen ihminen”. Näin voimankäyttö nousi tärkeäksi ihanteeksi.

Sionismiin on myös sisään rakennettu jokseenkin rasistinen suhtautuminen arabeihin. Eräs sionistien iskulauseista kuului: ”Kansaton maa maattomalle kansalle.” Lause tuo ilmi varhaisen sionismin käsityksen Palestiinasta jotenkin ”tyhjänä” maana. Ajattelu on läheistä sukua eurooppalaiselle kolonialismille: koska kolmannessa maailmassa ei ollut oikeita kansoja, eurooppalaisen oli mahdollista mennä sinne. Arabit nähtiin sionismissa osana raamatullista tarinamaisemaa, ei omana tai aktiivisena kansana. Käsitys arabeista onkin verrattavissa eurooppalaisten vanhaan käsitykseen afrikkalaisista.


Sionistit ajattelivat
pitkään, että arabit eivät muodostaisi mitään ongelmaa, vaan nämä muuttaisivat vain muualle tai sulautuisivat juutalaisiin. Juutalaiset sitä paitsi toisivat edistystä arabeille, niin kuin englantilaiset toivat intiaaneille. Vuosina 1936-1939 Palestiinassa syttyi kuitenkin verinen arabikapina brittejä ja juutalaisia vastaan. Osoittautui, että arabit eivät olleetkaan halukkaita myymään maataan (ennen Israelin perustamista juutalaiset omistivat Palestiinan alueesta vain noin 7 %).

Israelin perustamisen jälkeen arabit alettiin liittää yhä enemmän osaksi antisemitismin historiaa. Myöhemmin jokainen merkittävä arabijohtaja on tulkittu uudeksi Hitleriksi, kun taas israelilainen sotilas on tulkittu humanistiseksi partisaaniksi, joka vain poikkeustapauksessa luopuu aurastaan ja palaa taistelun jälkeen kibbutsille viljelemään maataan.

Juutalaisen hahmon ja rasismin lisäksi sionismiin kuuluu hieman japanilaista ajattelua muistuttava ”ikuinen uhripositio”. Sen mukaan juutalainen on aina väistämättä sorrettu, jos hän elää diasporassa (eli Palestiinan alueen ulkopuolella). Ainoastaan oma valtio turvaa juutalaisen vainolta. (Aikoinaan aiheuttikin suurta hämmennystä ja ideologisia ongelmia se, että esimerkiksi amerikanjuutalaiset eivät tulleet Israeliin.) Uhripositiota on myös käytetty väkivallan puolustamiseen: väkivallan käytölle ei ole vaihtoehtoa,  koska juutalaiset ovat yksin maailmaa vastaan olevia ikuisia uhreja, ja sitä paitsi Israel aina vain puolustautuu.


Valtion synnyn
jälkeen väkivaltaa alettiin puolustella valtion edulla. Yksilö ei nimittäin käytä väkivaltaa, vaan valtio, silloin kun valtion etu sitä vaatii. Voimankäytön merkitys konfliktien ratkaisussa on edelleen tärkeä ja ”luonnollinen” osa Israelin kulttuuria: arabi ymmärtää vain voimaa… Gazan sota 2008-2009 on viimeisin esimerkki tästä ajattelusta. Militaristisen – ja seksistisen – kulttuurin eri muodot ovat saaneet tärkeän roolin Israelin valtiossa.

Yhteenvetona sionismista Juusolan luennolla todettiin, että israelilaisessa ajattelussa turvasta on tullut tärkeämpää kuin rauha. Rauhan ajatellaan olevan mahdollinen vasta, kun ”turvallisuus on turvattu”.

Tätä olisi mielenkiintoista verrata nykyiseen konfliktinhallintaan niin Irakissa kuin Helsingissäkin. Irakissa amerikkalaiset ovat pyrkineet enemmän ”turvaamaan” tietyt alueet sotilaallisesti kuin rakentamaan rauhaa infrastruktuurin tukemisen ja demilitarisoinnin kautta. Helsingissä taas on pyritty ”turvaamaan” kaupunkitila valvontakameroilla, erilaisilla checkpointeilla (kaupalliset tilat, yleisötapahtumien aitaaminen jne.) ja vartijoiden sekä poliisin voimankäytöllä (Stop töhryille -kampanja, romanivastaiset ratsiat jne.) sen sijaan, että olisi puututtu ongelmien syihin eli julkisen tilan aitaamiseen sekä taloudelliseen ja sosiaaliseen eriarvoisuuteen.

Ehkä Israelin valtion historia on yleisen valtio-opin lisäksi prototyyppi myös alistamisesta, jota alueen kuin alueen väkivaltainen kontrollointi vaatii.

9 comments to Väkivaltainen sionismi

 • SAANKO ESITELLÄ JCN = Jews Criminal Network

  http://www.youtube.com/watch?v=YResfXTXd1c The Definitive Truth About 9/11 ~ Part 1 of 12

  The Lavon Affair refers to the scandal over a failed Israeli covert operation in Egypt known as Operation Susannah, in which Israeli military intelligence planted bombs in Egyptian, American and British-owned targets in Egypt in the summer of 1954 in the hopes that ”the Muslim Brotherhood, the Communists, ’unspecified malcontents’ or ’local nationalists'” would be blamed
  Mossad räjäytteli pommeja Egyptiläisissä, Amerikkalaisissa ja Englantilaisissa kohteissa tarkoituksena syyllistää muslimit.

  The USS Liberty incident was an attack on a United States Navy technical research ship, USS Liberty, by Israeli Air Force jet fighter planes and motor torpedo boats, on June 8, 1967, during the Six-Day War. The combined air and sea attack killed 34 crew members (naval officers, seamen, two Marines, and a civilian), wounded 171 crew members, and severely damaged the ship. At the time, the ship was in international waters north of the Sinai Peninsula, about 25.5 nmi (29.3 mi; 47.2 km) northwest from the Egyptian city of Arish
  Israel hyökkäsi USS Libertyn kimppuun hävittäjillä ja torbedoveneillä, tarkoituksena tappaa kaikki amerikkalaiset ja upottaa laiva, sekä vierittää sitten syy egyptiläisten niskaan, koska Usan ja Egyptin välit olivat Israelin mielestä lähentyneet liiaksi.

  264 miljoonan holocausti
  http://www.youtube.com/watch?v=pzYLUcvI99c&feature=related The REAL holocaust–264 million CHRISTIANS
  Rikkaitten juutalaispankkiirien valtaansa nostamat Saksan natsit aiheuttivat ketjureaktion, jossa juutalaiset saivat tapettua 264 000 000 kristittyä.

 • Varhainen sionismi ei ollut niin kaukana natsien tai neuvostokommunistien ideologioista kuin voisi luulla. Saksalaisiin sionistit yhdisti essentialistinen rotukäsitys. Ajateltiin, että kaikki juutalaiset muodostavat yhden kansan.

  (Hyvä kirjoitus, mutta haluan huomauttaa seuraavaa: )

  Essentialistinen rotukäsitys ei ollut mitenkään erityisesti saksalainen juttu.. rotuajattelu oli tyypillistä koko Euroopassa. Ks. Léon Poliakov, The Aryan Myth. A History of Racist and Nationalistic Ideas in Europe.

  Suomeakin voidaan ruoskia (ja miksei ruoskittaisi) rotuhygienisillä perusteilla tehdyistä sterilisaatioista (laki säädettiin muistaakseni 1935, oli voimassa vielä 70-luvulla), ja myös NL:ssä taisi olla jossain vaiheessa joku rotuinstituutti.. se oli sitä ajan henkeä. Minusta ei ole ihan oikein aina kaataa kaikki tämä paska saksalaisten niskaan (tai käyttää juuri saksalaisia jonain tyyppiesimerkkinä).

 • Muistaakseni Englanti ja Yhdysvallat olivat rotuhygienian edelläkävijöitä (myöhemmin myös tukivat tutkimuslaitosten perustamisia eri puolille Eurooppaa, mm. Saksaan). Suomen lainsäädäntö oli aluksi tässä asiassa tiukempaa kuin Saksassa, eikä Saksassakaan tiukkojen toimien kuten kastroinnin (saati ihmisten tuhoamisen) käyttöönotto ollut mikään läpihuutojuttu, vaan siellä käytiin paljon keskustelua asiasta. Mutta todella kyse oli paljon laajemmin tuon ajan tieteen näkemyksistä, jälkeenpäin kaikki on kaadettu saksalaisten syyksi (siellä kun homma meni ”vähän överiksi”).

 • En väitä, että hedelmä olisi syyllistynyt mihinkään teleologiaan tms. kirjoituksessaan, mutta jatkaakseni aiheesta: aika usein noihin rotujuttuihin ja juutalaisten joukkotuhoon (ja niiden yhdistämiseen, 1+1=2 -oivalteluun jne.) liittyy semmoinen henki, että ”kyllähän sen tiesi mihin se johtaa”. Poliittisesti tämmöinen asenne on varmaan ihan hyvä, mutta asiallisesti ottaen en usko että on ihan näin.. Poliakov muuten lähtee kuljettelemaan tarinaansa keskiajalta, ja tarinan kuluessa aiemmin uskonnon ja ”veren” perusteella tehdyt varsin jyrkätkin luokittelut punoituivat myöhemmin valistukseen ja darwinismiin tavoilla, joita joku teleologinen populaariversio ei oikein tavoita.

 • Tähän vielä että on muuten jännä, miten paljon ’rodunjalostusta’ on tehty II maailmansodan jälkeen, kuten huonon koulumenestyksen jne. muun köyhän tuntomerkin perusteella steriloidut naiset Ruotsissa (30-luvulta vuoteen 1975; Suomessa vastaavat lopetettiin 1970). Ruotsissa sterilointi oli ”vapaaehtoista”, Suomessa tätä ei edes yritetty peitellä.

  Ruotsin sterilointilaki oli kuitenkin lievä Suomen vastaavaan verrattuna. Ruotsissa toimenpide vaati henkilön oman ainakin nimellisen suostumuksen, mutta Suomen vuonna 1935 säädetty laki salli pakkosteriloinnin älykkyydeltään vajavaisille ja mielisairaille henkilöille heiltä mitään kysymättä. Määräyksen antoi Lääkintöhallitus.
  Dosentti Markku Mattilan mukaan sterilointiin voitiin antaa lupa myös sillä perusteella, että henkilö saisi avioliitossaan ”vajaakelpoisia” lapsia.
  Vuoteen 1949 mennessä määräyksiä annettiin 835 ja lupia 230. Laki oli kannattajilleen pettymys.
  Vuonna 1950 säädettiin uusi laki, jonka tarkoituksena oli lisätä sterilointeja. Kaikki valtion tai kunnan palveluksessa olevat lääkärit saivat oikeuden tehdä aloitteen steriloinnista. Lisäksi Lääkintöhallituksen päätöksestä tuli lopullinen. Siitä ei voinut enää valittaa.
  Uusi laki ja muut toiminnan tehostamiset tuottivatkin paremman tuloksen. 1950-1970 Lääkintöhallitus antoi 3 600 pakkosterilointimääräystä ja 3 043 lupaa. Yhdeksässä kymmenestä tapauksesta toimenpide kohdistui naisiin. Maalitauluna olivat nimenomaan huono-osaiset kuten Ruotsissakin.
  Pakkosteriloinnin mahdollistanut laki kumottiin Suomessa vuonna 1970.

  http://hirvasnoro.blogspot.com/2007/03/rodunjalostusta-suomessa-ja-ruotsissa.html

  Saksassa ”rotuhygienisistä syistä” hävitettyjä ihmisiä olivat paitsi juutalaiset, myös romanit ja homoseksuaalit — sekä erittäin suuri ryhmä olivat ”marxilaiset”. En uskalla sanoa mitään lukuja, mutta vankileireillä ei-juutalaisten määrä ei ollut vähäinen, käsittääkseni yhtä suuri kuin juutalaisten.

 • @Miika & Joonas: hyvää keskustelua. On varmasti eri asia analysoida rotuhygienian ja rasistisen mytologian (tai essentialistisen rotukäsityksen) historiaa juurta jaksaen kuin yrittää tehdä pointti mahdollisiman selväksi tämän pituisessa tekstissä. Väittäisin kyllä että natsit ovat aika toimiva paradigmaattinen tapaus tällä alalla. 🙂

  Pitää tietenkin myös paikkaansa, että essentialismi ei aina johda keskitysleirille kuten ei nationalismikaan, mutta minusta molempien suhteen kannattaa aina olla varuillaan. Varsinkin niiden väitettyä ”vapauttavaa” käyttöä kannattaa epäillä.

 • rot

  Natsien keskitysleireistä sen verran, että Albert Meltzer kirjoitti kuinka monet anarkistit sanoivat olevansa juutalaisia, koska olettivat näin pääsevänsä helpoimmalla. Silloin kun ihmisiä alettiin keräämään leireihin niin tuskin kukaan uskoi mihinkään massatuhoon, vaan ajateltiin että juutalaiset tullaan vain karkottamaan johonkin (Madagascariahan mietittiin), ja se olisi näin helpompaa kuin päätyä poliittisten vihollisten leireihin, joissa odotettiin olevan paljon kovempi kohtalo.

  Meltzerin mukaan monet anarkistit pääsivät sinällään helpolla että anarkistit ymmärrettiin usein vain ”huligaaneiksi” jolloin he päätyivät ”tavallisten rikollisten” leireihin.

  Ehdin vasta silmäillä mutta vaikuttaa mielenkiintoiselta tekstiltä tähän nykyiseen kiistaan:

  http://zinelibrary.info/no-state-solution-how-israeli-hegemonism-undermines-peace

 • kissakala

  spämmäänpäs tähän sekalaista lisäluettavaa:

  http://libcom.org/library/zionism-against-jews-jews-against-zionism
  ”Zionism did not ’save’ Jews from the Holocaust. That was never its concern. ”If I knew that it would be possible to save all the children in Germany by bringing them over to England and only half of them by transporting them to Eretz Israel, then I opt for the second alternative”, Ben Gurion – who became the first Israeli Prime Minister – said in 1938. He acknowledged that rescue would have been the end of Zionism: ”If our brothers in America have to choose between the physical rescuing of the Jews of Europe and Zionism, they will choose the former and that will be the end of our movement .” The colonization of Palestine was the be-all and end-all, even at the cost of Jewish lives. ”

  lisää mielenkiintoista taustaa, joskaan ei niin tiiviisti sionismiin liittyvää:
  http://libcom.org/library/auschwitz-big-alibi

  ***

  LEFT, RIGHT, TURN BACK! – STATEMENT BY THE ”MAAVAK EHAD/ONE STRUGGLE” COLLECTIVE
  http://ilanisagainstwalls.blogspot.com/2004_01_01_archive.html

  ”The Zionist left is not capable of rising above its’ inherent limitations. Its’ political role is reduced to merely playing ”good cop” to the ”bad cop” of Ariel Sharon and the fascist generals who will follow in his footsteps. It’s role is to assess damage control, put a more gentle face on Apartheid policies. It’s role is to bomb, kill, destroy, discriminate – only slightly less. To shoot and shed tears at the same time, with drawings of doves, flowers and peace chants in the background. The absolute most it can do is try to impose a ”peace agreement” like the ones the right wing and the USA are currently trying to impose: a peace agreement which brings no ”peace” and no ”agreement”, and will be forced under military threat on Arafat, Abu Mazen or any other Palestinian leader willing to sell his people in exchange for the chance to be a corrupt, brutal despot in one giant prison disguised as a state.

  The Zionist left is constantly competing with the right wing: which one carries more national flags during its’ events, which one sings the national anthem louder, which one is harsher in its’ condemnation of “draft dodgers”…

  We wish to convey the message that there is no longer a need to compete. You, the left, have become its’ equal. The common ground you share – Militarism and Zionism – is stronger and more meaningful than all those cosmetic differences separating between you. The Palestinian people, on whom our fathers, brothers and sons are committing war crimes via the terrorist organization known as the IDF, sure as hell can’t tell the difference.”

  ***
  tää löytyy myös pdf-pamflettina:
  Fawda – Palestiinan tilanteesta
  http://takku.net/article.php/20081228200311254

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>