Tukossa oksennuksesta

Vasemmistoliitto hallitsi Jyväskylän kävelykatua

20-vuotias Vasemmistoliitto järjesti puoluekokouksensa Jyväskylässä viikonloppuna. Uutisia:

Puoluekokouksen ensikertalaiset: Uudesta vasemmistosta kapitalismikriittinen kansanliike

Arhinmäki: Vihreät mahdollistivat ydinhulluuden

Vasemmistoliitto lopettaisi turkistarhauksen

Vasemmistoliitto: Köyhien juoksuttaminen tukiluukuilla lopetettava

Kokoomuksen kannatus putosi

Kokouksesta tuli mielenkiintoisiakin seurauksia – niistä kohta lisää – mutta ilmapalloista ja uudesta mainostoimistosta huolimatta kokouksen poliittinen väri oli harmaa. Eräs osallistuja tiivisti puoluekokouksen hengen:

Tuntuu vaan täysin tarpeettomalta käydä vääntöä mistään tavoiteohjelmista ja muusta, kun puolueen keskeinen ydin ei selvästikään halua päivittyä.

Kuva: Ilkka

Toinen osallistuja kuvaili puolueen ja sen nuorisojärjestön ulko-asua:

Vitun jeesuksen vitun jeesus miten ankea meininki vassarien paskanaamajuhlissa. Miks vitussa kaikki poliittiset nuoret näyttää hupparihipeiltä joilla on tökerö parta tai on rumia, läskiintymässä olevia ämmiä?

Kolmas osallistuja kertoi, että kokouspaikan vessat olivat tukossa oksennuksesta.

Oksennuksen aiheuttaneesta oluesta sai maksaa 7,5 euroa kokouspaikan baarissa.

Edellisenä viikonloppuna Jyväskylässä oli Kokoomuksen puoluekokous. Siellä tuoppi irtosi jo kuudella eurolla. Mutta vasemmisto ei olekaan köyhiä varten.

Puoluekokouksen "kansanjuhlassa" esiintyi urpo taikuri


Jyväskylään kokoontui
300 puoluekokousedustajan lisäksi sekalaisia aktivisteja, opiskelijoita, runoilijoita ja hengailijoita, jotka eivät välttämättä kuulu puolueeseen vaan käyttivät kokousta tekosyynä kokoustaakseen. Tai ”verkostoituakseen”, mikä oli viikonlopun sana (ja tällä kertaa täysin epäironisesti).

Parasta puoluekokouksessa olikin bar Vakiopaineen tienoille rihmastoitunut ulko- ja sekaparlamentaarinen vasemmistoblokki, joka ei välittänyt liikoja itse kokouksen kulusta.

Vakiopaineesssa naureskeltiin puoluekokouksen livescreeniesitykselle

Mokkulalla sukkuloitiin salaisilla irkkikanavilla arvioimassa kokouksen vaiheita


Kokouksen keskeinen
opetus taisi olla menetelmäopillinen. Puoluekonkarit olivat päättäneet ja sopineet kaiken etukäteen, ja kokous eteni junttausjärjestyksessä. Järjestöteknisesti tapahtumien kulku vaikutti hyvin monimutkaiselta ja oli vaikea seurata, miten mihinkin pystyi periaatteessa ja käytännössä vaikuttamaan.

Esimerkiksi pohjoisen konservatiivit toivat kokoukseen omia äänestyslappujaan, joihin oli valmiiksi ympyröity ”oikeat” vaihtoehdot. Keskeiset asiat pyrittiin nuijimaan nopeasti läpi, ja jokaiselle päivälle oli varattu keventävä komedianumero antamaan kokouksesta ”hyväntuulinen” kuva. Perjantaina puoluesihteeriehdokkaita haastatteli kaksi peppipitkätossua, lauantaina kokouksessa ja sen jälkeisessä kansanjuhlassa vieraili Marja Tyrni, ja sunnuntainakin krapulaisia edustajia pyrittiin naurattamaan.

Säteilyvaaramerkki Aren aukiolla

Jyväskyläläiset hämmentyivät ydinvoimavastaisesta kampanjasta


Vasemmistoliitto on
poliittisen sisältönsä ja ikärakenteensa lisäksi jähmeä myös muodollisesti: sääntömuutoksiin vaaditaan 3/4 enemmistö, kun muissa puolueissa riittää yleensä 2/3 enemmistö. Puoluekokouskin järjestetään vain kolmen vuoden välein. Jaksavatkohan viime vuosina mukaan tulleet nuoret (eli alle 40-vuotiaat) roikkua puolueessa niin kauan, että harmaat jäärät viimein tajuavat uudistumisen olevan ainoa mahdollisuus. Tämä täytyy tajuta myös Vasemmistonuorissa, jossa valtaa havittelee – erästä facebookaajaa mukaillakseni – muutamia suoraan vanhainkotiin kuuluvia tahoja.

Jos kunnollisen ja poliittisen uudistumisen tarvetta ei sisäistetä, Vasemmistoliitosta tulee todellakin seuraava Rkp. Jos edes sitä.

Sosiaalisuuden iloista huolimatta myös kaduilla ja baareissa havaittiin pientä jähmeyttä ulkoparlamentaaristen toimijoiden välillä. Muutamat Helsingistä tulleet toverit pitivät maalaiskaupungin suorapuheisuutta töykeytenä ja huumorintajua seksistisenä. Paikalliset taas meinasivat kilahtaa helsinkiläisten hienohelmaisuuteen. So it goes.

Paska reissu siis? Ei täysin. Lisäarvoa syntyi. Leikkipuiston telineissä kiipeiltiin yöllä. Kulisseissa solmittiin uusia juonia. Lauantai-iltaan mennessä kokouspaikan vessatkin saatiin raivattua oksennuksesta.


Puheenjohtaja ja puoluesihteeri halasivat

Kokouksen tulokset ovat tiivistettynä kahtalaiset. Henkilövalinnat menivät – puoluevaltuustoa lukuun ottamatta – konservatiivien juntan mukaan, mikä on huonoa ja tietää puolueen elinvoimaisuuden hiipumista entisestään. Mitä esimerkiksi puoluesihteereihin tulee, Keskusta on onnistunut uusiutumaan Vasemmistoliittoa paremmin.

Tavoiteohjelmaan tuli kuitenkin paljon hyviä kohtia, jotka viestivät ainakin jonkinlaisesta yhteiskunnallisen muutoksen ymmärtämisestä ja uudistumisen halusta. Puolue esimerkiksi vaatii ydinvoimasta luopumista ja turkistarhauksen kieltämistä (joskin 128 edustajaa äänesti yhä turkistarhauksen jatkamisen puolesta). Nämä ovat asioita, joista on väännetty jo kymmeniä vuosia ja jotka ovat perinteisesti olleet virheiden heiniä. Nyt kun Vasemmistoliitto on tullut julkisuuteen ydinvoima- ja turkistarhavastaisena, varsinkin nuoret luultavasti liikkuvat entistä nopeammin virheistä vasemmistoon.

Myös tietoyhteiskuntaohjelmaa on kehuttu puolueen ulkopuolelta, ei tosin vielä kovin julkisesti. Ehkä hyvä ohjelma pääsi puoluekokouksessa läpi, koska seniilit kokousedustajat eivät yksinkertaisesti tajunneet sitä.


Mitä seuraavaksi?
Puolueen tulevaisuus riippuu sen liikeasteesta eli siitä, kuinka paljon se pystyy tulemaan yhteiskunnallisia liikkeitä vastaan ja kuinka vähän se on änkyröiden byrokraattinen ja konservatiivinen klikkikoneisto. Liikeaste mitataan esimerkiksi vaalikampanjoissa. Niiden tulisi puuttua yhteiskunnallisiin ongelmiin ja suhteisiin konkreettisella tavalla eikä jäädä pelkäksi pr:ksi. Toive on tietenkin täysin naiivi.

Muutama liikkeisiin, talonvaltaamiseen ja Megafonin kaltaisiin julkaisuihin osallistunut nimi kuitenkin virittelee jo kampanjoitaan. Saa nähdä. Palataan niihin myöhemmin, kun kampanjat on avattu ja niiden liikeaste on nähtävillä.

42 comments to Tukossa oksennuksesta

 • Minna

  ”Kolmas osallistuja kertoi, että kokouspaikan vessat olivat tukossa oksennuksesta.”

  Tämä päätyi koko blogauksen otsikoksi, raflaava otsikko epäilemättä, mutta kokousedustajat olivat tuolla kyllä todellakin kokoustamassa, eikä menneille ajoille tyypillisiä ”baarivaliokuntia” esiintynyt. Vakiopaineessa bisse maksoi muuten 2.5 euroa 🙂

  ”Vasemmistoliitto on poliittisen sisältönsä ja ikärakenteensa lisäksi jähmeä myös muodollisesti”

  Poliittisesta tavoiteohjelmasta tuli varsin hyvä, se kannattaa lukea läpi, kun ilmestyy lopullisessa kieliasussaan puolueen sivuille piakkoin.

 • Anita Kelles-Viitanen

  Mitä merkitsee ”ikärakenteensa puolesta jähmeä”?
  Onko tämä ikärasistinen kommentti? Kaikenikäisillä on oikeus osallistua yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Uudistumiskyky ja uudeat ideat eivät nekään ole sidoksissa ikään. Itse asiassa sanoisin että jolla ei ole historiaa sillä ei myöskään voi olla uutta tulevaisuutta sillä se päätyy vain vanhan toistamiseen. Minkä ikäinen tahansa voi myös kangistua kaavoihinsa jo nuorellakin iällä. On tärkeätä pitää korva maassa ja kuulla kaukaisten heikkojen signaalien lähestymistä. Ilman etsimistä ja uteliaisuutta, jää kehityksemme puolitiehen.
  Kuten joku sanoi synnymme originelleina mutta voimme hyvinkin kuolla kopioina.

 • Kiitos kommenteista.

  @Minna: Vakiopaine olikin parasta koko puoluekokouksessa. 😉

  Tavoiteohjelmasta olen ehdottomasti samaa mieltä. Vaikuttaa siltä että siinä on kohtia, jotka ovat edistyksellisimpiä verrattuna kaikkiin muihin puolueisiin.

  @Anita:

  Kaikenikäisillä on oikeus osallistua yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Uudistumiskyky ja uudeat ideat eivät nekään ole sidoksissa ikään.

  Kauniita sanoja, ja olen periaatteista samaa mieltä. Jostain syystä kuitenkin käytännössä uudistukset tuppaavat tulemaan nuoremmilta. En ole tehnyt tieteellistä taulukkoa, mutta käsitykseni mukaan vanhemmat vasemmistoliittolaiset ovat nuoria todennäköisemmin seksuaalikonservatiiveja, savupiipunhalaajia ja turkistarhausta puolustavia ydinvoimahihhuleita. Nuorilla nyt vain on useammin parempi vainu yhteiskunnan muutoksista, varsinkin jos puhutaan ei-akateemisista ihmisistä.

  Uudistumiskyky on kyllä siinä määrin aivan taatusti sidoksissa ikään, että Vasemmistoliiton kaltainen puolue, jonka jäsenistä noin 5 % on alle 30-vuotiaita, ei ole kovin kovin uudistumiskykyinen. Vaalitulokset ovat kertoneet tästä ihan johdonmukaisesti.

  Koko maan ikärakenteelle ei tietysti voi valtavasti. Meidän täytyykin ehdottomasti ryhtyä radikalisoimaan vanhempaa väestöä…

  Itse asiassa sanoisin että jolla ei ole historiaa sillä ei myöskään voi olla uutta tulevaisuutta sillä se päätyy vain vanhan toistamiseen. Minkä ikäinen tahansa voi myös kangistua kaavoihinsa jo nuorellakin iällä.

  Juuri näin. Liika historiaan tuijottelu kuitenkin johtaa helposti vain historian roolipelaamiseen – halutaan väen vängällä kokea yhä uudestaan vuodet 1918, 1968 ja 1990.

 • Tatu Ahponen

  Juuri näin. Liika historiaan tuijottelu kuitenkin johtaa helposti vain historian roolipelaamiseen – halutaan väen vängällä kokea yhä uudestaan vuodet 1918, 1968 ja 1990.

  Ei saa unohtaa vuosia 1999 ja 2006!

 • Mikään puolue, joka on väittänyt edustavansa työväkeä ei ole halunnut tunnistaa tätä uutta työväkeä, sen haluja ja tarpeita. Sen sijaan vallassa pidetään teollisuustyötä suojelevaa äijäkööriä, joka on elämäntavaltaan ja -asenteiltaan niin lähellä porvaria ja kapitalistia kuin kuvitella saattaa. Ammattiyhdistysten ja vasemmistopuolueiden liitto edustaa vanhenevaa, hyvin toimeen tulevaa, sovinistista, epäekologista, militaristista ”suomalaista miestä”. Sillä ei todellakaan ole mitään annettavaa uudelle työväelle.

  Bios politikos: Vasemmisto kohti antagonismia

 • Paras teksti ”vasemmiston” sekoilusta Jyväskylässä.

  (Sivujuonteena: Suomessa ”vasemmisto” on sanana ja ajatuksena vielä korostetusti kiinnittynyt niin surkeaan ja epäuskottavaan poliittiseen näyttelemiseen tai ylitärkeilevään patsasteluun että Kokoomuskin vaikuttaa vakavasti otettavalta sen rinnalla – siis jo ihan propagandaltaan, joka lähentelee uskottavuudessa lähinnä Hilarius Hiirtä)

  Vasemmistoliitto alleviivasi viikonlopun näytöksellään olevansa täysin tyytyväinen yhteiskuntaan jossa elämme – jos kapitalismin totaalisista uhkakuvista ja vääryyksistä paasaavalla vasemmistollakin on aikaa sellaiseen…hassutteluun jota Jyväskylässä ilmeisesti todistettiin, ei ole ihme ettei huutelua ”kriiseistä” jaksa kukaan ottaa tosissaan.

  ”Hyväksi omistajaksi” ilmeisesti tähtäävä Vasemmistoliitto sorvaa reformistisesti uudistuksia, mutta mitä hyötyä on reformoinnista jos sen taustalla ei ole visiota ja suuntaa pois siitä tuhoisasta todellisuudesta johon länsimaisten johtajien ahneus ja itsekkyys on maailmamme syössyt? Tämän kontekstin puuttuminen tekee sinänsä todella tarpeellisten, pientenkin parannusten edistämisen kyseenalaiseksi – miten puolue aikoo taata politiikkansa jatkuvuuden, tai edes alkamisen, jos uskottavuus ja painoarvo, kunnianhimoinen suunta, puuttuu jo tässä vaiheessa?

  Hassuna pikkuhuomiona typerryttävän tyhjää uusliberalistista kieltä pursuava lausahdus tavoiteohjelmaa summanneesta lehdistötiedotteesta:

  ”Lastensuojelupalveluiden tulee vastata yksilöllisiin tarpeisiin.”

  Puoluekokouksen finaalissa kai laulettiinkin vanhaa biisiä ”Toivotaan”. Siinä summaantuu koko kupletin henki osuvasti. Toivokaa te, muualla toimitaan.

  Vasemmistoliiton aika on ollut syntymästään saakka ohi, onneksi kukaan ajatteleva ihminen ei mitään Suomen puoluekartan osaa olekaan enää vuosikymmeniin katsonut muuten kuin strategisen laskelmoivasti ”sillä silmällä”. Liikkeiden ja puolueiden historian virheistä oppia katsova ja tulevaisuuteen kunnianhimoisesti kurkottava liike voi muuttaa kaiken – ei nopeasti, mutta määrätietoisesti. Työtä riittää.

 • […] Entä ne henkilövalinnat? Missä kaikki kritiikki? Vähän kriittisemmän puheenvuoron voit lukea vaikka Vallankumouksen hedelmistä. […]

 • Olipas melkoista paskaa tuo analyysi, näyttää ottavan koville, kun omat toimintatavat iskivätkin vasten kasvoja.

  Sitten kun joku niille teijän luokkataistelijahipeille antaa äänensä vaaleissa tai tukensa jossain muualla, niin voidaan palata asiaan.

 • ”(Sivujuonteena: Suomessa “vasemmisto” on sanana ja ajatuksena vielä korostetusti kiinnittynyt niin surkeaan ja epäuskottavaan poliittiseen näyttelemiseen tai ylitärkeilevään patsasteluun että Kokoomuskin vaikuttaa vakavasti otettavalta sen rinnalla – siis jo ihan propagandaltaan, joka lähentelee uskottavuudessa lähinnä Hilarius Hiirtä)”

  Siksi me olemmekin Vasemmisto, puolueen lempinimi kirjoitetaan luonnollisesti pienemmällä!!

 • mur

  Tavoiteohjelma on toiminnan ydin ja polttoaine vaaleihinkin

  Nyt vaan projektit ja kansanliikkeet pystyyn sen pohjalta, ei mitään lupia keskusjohdolta tarvitse kysellä. Intoa työhön.

  Kaikki järjestöt ja organisaatiot toimivat aktiivisimpien ihmisten tekemien tekojen mukaan, ja eikä mikään puoluehallitus tule kieltämään aktiivisten jäsenten puolueaktiivisuutta.

  Kunnon meno ja järisyttävä innostus, niin ollaan kolmanneksi suurin puolue seuraavissa vaaleissa!

 • @Tatu: tarpeellinen lisäys.

  @Antti: ei vasemmisto eikä Vasemmisto mun nähdäkseni mitään sekoillut Jyväskylässä. Se junttasi vähän konservatiivisia henkilöitä, mutta teki hyvän puolueohjelman, kuten tuossa postauksessa kirjoitetaan.

  Ihan vakavasti: ei ole hyvää puoluetta, mutta millä puolueella on parempi ohjelma kuin Vasemmistoliitolla?

  Entä mitä tämä tarkoittaa:

  Hassuna pikkuhuomiona typerryttävän tyhjää uusliberalistista kieltä pursuava lausahdus tavoiteohjelmaa summanneesta lehdistötiedotteesta:

  “Lastensuojelupalveluiden tulee vastata yksilöllisiin tarpeisiin.”

  Tarkoitatko, ettei v/Vasemmiston pitäisi kiinnittää huomiota yksilöllisiin tarpeisiin? 🙂

  @Joonas: kiitos, ilmeisesti analyysi osui ja kohde upposi kun muurahaiskeossa niin kovasti suhisee. 😉

  @mur: agree. Paljon on tehtävissä näilläkin henkilövalinnoilla. Puolueen aktiivien pitäisi vain opetella sietämään vähän enemmän moneutta ja tajuta Keskisuomalaisen pääkirjoituksen(!) tavoin, että Vasemmistoliitto voi kasvaa vain uudistumalla ja käsittelemällä uusia ihmisiä puhuttelevia teemoja, kuten työn vähenemistä ja prekarisaatiota.

 • ”Muutamat Helsingistä tulleet toverit pitivät maalaiskaupungin suorapuheisuutta töykeytenä ja huumorintajua seksistisenä.”

  No se on kato meijän työväenluokkaisten juttu toi seksistisyys ja suorapuheisuus, kannattaa totutella siihen jos aikoo työväenliikkeessä toimia.

  Muuten oli kyllä suloisen katkera vuodatus.

 • Ja vielä sen verran, ettei osunut, naurattaa vaan tämä katkeruus mikä ihmisillä on, kun häviävät äänestyksiä.

  Terveisin työväenluokkainen sankari.

 • […] This post was mentioned on Twitter by anttiveikko, Maanpaon Hedelmä. Maanpaon Hedelmä said: Vallankumouksen hedelmiä valuu twitterin puolelle. Tästä lähtee: http://bit.ly/aDhaLs […]

 • […] 21.6.2010 Lähes täydellinen viikonloppu Posted by joonaskorhonen under politiikka | Avainsanat: Diego Maradona, FC Hämeenlinna, jalkapallo, jalkapallokulttuuri, Kansan Uutiset, katkerat stallarit, MM-kisat | Leave a Comment  Myönnän olevani luonteeltani melkoinen inhorealisti. Poliittisessa ajattelussanikin idealismi on saanut väistää sen tieltä jo ajat sitten, valitettavasti. Tämä viikonloppu oli täysin toisenlainen. Ensinnäkin Vasemmistoliiton puoluekokous oli täynnä erinomaisia valintoja, joita olenkin ehtinyt jo aiemmin hehkuttaa melkoisella antaumuksella. Vielä hauskemmaksi puoluekokouksen päätökset on tehnyt niistä katkeroituneiden ihmisten vuodatukset. […]

 • bon bon

  LOL at Joonas Korhonen. Mistä näitä uusstallareita oikein tulee…

 • @Kaali: Kiitokset korjauksesta, tässä tapauksessa Vasemmisto on tosin ehkä vielä heikommilla vesillä kuin vasemmisto. Ensin mainitulla parikymmentä vuotta melko mitäänsanomatonta historiaa, jolla ei juuri voi ylpeillä, viimeksi mainitulla, jos se ymmärretään laajasti vuosisataiseksi vasemmistolaiseksi liikehdinnäksi, muutama aidosti kunnian arvoinen voitto (jota kuvailemani kaltaiset virheet toki tekevät kaikkensa tahratakseen).

  @Klementiini: Olen hieman pihalla termijaottelusta, lienee parasta puhua Vasemmistosta, siis puolueesta. Puolueen informaatiota lukiessa ei tule lainkaan vakuuttunut olo siitä peruslinjasta, jolla puolue etenee. Vision puute ja kykenemättömyys lähestyä uskottavasti tavallisten ihmisten arkea toivoa ja innostusta valavalla vaihtoehdolla – joka vastaisi kysymykseen ”miksi minun pitäisi tästä kiinnostua” – puuttuu. Sekoilulla viittasin lähinnä yleistunnelmaan joka tekstistäkin minulle välittyi. Jos sekoilun sijaan oli yhtenäinen, luottamusta herättävä suunta (muu kuin turvallisuushakuinen reformismi, äänimäärän kasvattaminen ja kokonaiskuvan summauksen puute), on se minulta jäänyt muun keskustelun varjoon täysin omasta paneutumattomuudestani. En ole vielä ehtinyt perehtymään edes välttävästi kaikkeen aineistoon asian ympäriltä.

  Virheiden ja päämäärien peilaaminen on kuitenkin keskeistä jotta virheiltä voidaan välttyä jatkossa ja suuntaa korjata keskustelun kautta nopeastikin – tämä ei missään nimessä katkeraa tai katkeroitunutta kuten, taas kerran ilman perusteluja, väitetään täällä: http://joonaskorhonen.wordpress.com/2010/06/21/lahes-taydellinen-viikonlopp/

  Olennaista on perustelut ja asioiden mahdollisimman totuudenmukainen arviointi.

  Aito välittäminen ja politiikka kumpuaa päivittäisestä poliittisesta työstä ja sen jatkuvuudesta, ja ns. vihollisen pitämisestä tähtäimessä. Myötätuntoa tuntemaan kykenevien, ajattelevien ihmisten tulisi keskittyä argumenteissaan pitämään perustelut ja ns. soijapihvi jatkuvasti mukana, jotta keskityttäisiin itse asian, lyhyen ja pitkän tähtäimen päämäärien tehokkaaseen ajamiseen. Ad hominem ja muu juonittelu kannattaa säästää viholliselle.

  ”Tarkoitatko, ettei v/Vasemmiston pitäisi kiinnittää huomiota yksilöllisiin tarpeisiin? :D”

  En. Juuri niihin pitäisi kiinnittää huomiota, muuten on täysin toivotonta kuvitella laajan joukkoliikkeen syntymistä. Yksilöihin, kulttuuriin, yhteiskuntaan ja visioon keskittyminen ei saa olla nollasummapeliä, ja tämä koskee myös ihmisten omakohtaisten ongelmien avaamista aidosti vaikutettavaksi osaksi jokaisen omaa elämää. Konkreettisesti tämä voisi esimerkiksi tarkoittaa Vasemmistoliitolta ohjelmaa ihmisten yhteisten, päätösvaltaisten paikallisyksiköiden perustamisesta ja valtion takausta näiden yksiköiden resursseille – hieman kuten Venezuelassa on aluillaan.

  Viittasin tässä kohtaa nimenomaan koko lauseen muotoiluun: kaikkein vähäosaisimpien lasten kurjistuvan tilanteen muuttaminen on karusti summattu ”palveluksi” joka ”vastaa yksilöllisiin tarpeisiin”. Tällainen kielenkäyttö tuntuu minusta (oma mielipide, ei ns. statement of fact vaikka Bourdieu on nimenomaan tämänkaltaisia esimerkkejä käyttänyt arvioidessaan Ranskan julkisen keskustelun muuttumista 90-luvulla) vieraannuttavalta, ja ei tee oikeutta traagiselle tilanteelle.

 • JS

  Hauska blogaus, mutta sisältää myös vähän löysää puhetta ”pohjoisen konservatiiveista” sekä nuorten mystifiointia, kun puoluetoiminnan voiman tulisi olla sisällöissä ja eri sukupolvien yhteistyössä, ei henkilöiden iässä. Monien moraalinen närkästys ”konservatiivien junttameiningistä” on aiheellista, mutta voi mennä myös yli ja muuttua paatokseksi. Tässäkin blogissa on kaivattu machiavellistisempia toimintatapoja vasemmistolle, mutta tässä tapauksessa ne eivät tunnu kelpaavan 😉

  Jyväskylä ei ole maalaiskaupunki, Rantasipin yökerhosta sai halvempaakin bisseä, kokoushotellissa oli muitakin vieraita vesssoihin oksentamassa ja Vakiopaine oli osa kokouksen oheisohjelmaa.

  Puoluetoiminta ei muutu tällaisella puoluekokoustasolla hetkessä, mutta se ei ole sen ainoa taso. Vasemmiston politiikasta olisi syytä saada elävää ja jatkuvasti uudistuvaa toimintaa, jolloin seuraavaa puoluekokousta ei tarvitse odotella kolmea vuotta, vaikka kieltämättä harmittaakin, että kokouskausi ei lyhentynyt kahteen vuoteen.

  Ainakin puolueella on nyt hyvä tavoiteohjelma, jota voi lähteä viemään eteenpäin katu- ja eduskuntavaalityössä.

  Takuuvarman jatko-osan tälle blogaukselle saa syksyn Vasemmistoristeilyltä (http://www.vasemmisto.fi/ajankohtaista/vasemmistoristeily.html), josta on ”nuorten” parissa puhuttu puolueen viimeisenä ympäristöä kuluttavana laivaristeilynä.

 • Joskus oon jotain nähnytkin

  gotta luuv ”sekaparlamentaarinen”

 • ”LOL at Joonas Korhonen. Mistä näitä uusstallareita oikein tulee…”

  Jaa-a, kerro se mulle, sitä oon meinaan ittekki ihmetelly.

 • Katariina

  @Joonas: seksistisyys on tunnetusti miesten juttu, työväenluokkaan luulis kuuluvan muitakin sukupuolia.

  @Kleme: Ja tästä blogauksesta päätellen seksistisyys on sekä edistyksellisten että vähemmän edistyksellisten miesten juttu?

 • Xyz

  Pistää silmään tuo mainosten kapitalistinen retoriikka. Miksi vasemmisto haluaa puhua sijoituksista ja viittaa talletuskorkoihin? Ei köyhillä ole varaa tällaisiin finanssituotteisiin ja menossa oleva lamakin sai alkunsa sijoittajien peleistä.

  Vasemmistolla on tosiaan suunta hukassa.

 • Jormas

  On pitänyt sanoa tämä jo aiemmin, mutta sanotaan se nyt tässä: Joonas Korhonen on malliesimerkki oikeasta stalinistista. Tosissaan. Jos nimittäin ajatellaan Stalinia ja pragmaattista politiikkaa.

 • Jormas: No nyt tuli kyllä mielenkiintoisin nimike koskaan, jännää kyllä. Että ihan stalinisti, tähän asti olen itteni tunnustanut jonkinlaiseksi eurokommunistiksi tai aleniuslaiseksi sosialistiksi, mutta että ihan stalinisti. Paras ikuna..

  Xyz: No eikös noitten termien varastaminen ole ihan kannattavaa? Aivan kuten Kokoomuskin teki työväkiteemalle?

 • Minna

  Puoluekokouksesta ei saanut kovin hyvää kuvaa pelkästään kokoustriimiä seuraamalla, esim. että asiat olisi sovittu etukäteen tai että kokoussalissa keskustelua pyrittiin estämään ei vain pidä paikkaansa, eikä kirjoittaja taida olla tarpeeksi hyvin perehtynyt kokouskäytäntöihin, -taustatyöhön, -valiokuntiin jne.

  PS. Jormas: Säälittävä stalinistikortti.

  PS. Joonas: Itse puhuit mm. luokkataisteluhipeistä, taisit ansaita ton kortin 😉

 • Minna: saattoi olla, luulin kyllä tähän asti olleeni vain vakaumuksellinen revari, mutta että ihan stallari, yllätti kyllä melko pahasti..

 • Vaikken nyt tiedä, että kuinka vakava heitto tuo ”etukäteen sovituista päätöksistä” on, niin minusta se kuvaa kuitenkin ehkä vähän naivia käsitystä järjestötoiminnasta.

  Mitä tärkeämmistä asioista on kyse, sitä varmemmin niistä käydään keskusteluja etukäteen ennen varsinaista päätöksentekotilannetta, ja aivan varmasti pienemmällä porukalla. Ei ole mitään keinoa estää tällaisia keskusteluja tai vaatia, että pikkuporukoissa ei saa puhua siitä-ja-siitä, tai sopia että äänestetään sitten samoin siinä-ja-siinä kysymyksessä.

  Ei tällaista kieltoa kukaan ole suoraan ehdottanutkaan, mutta tuommoisten ”alustavien keskusteluiden” tarkoituksena on juuri nimenomaan kerätä etukäteen jollekin päätökselle riittävää tukea, joka sitten tietty vähemmistöön jääneille, jotka ehkä hyväuskoisina ovat jääneet odottamaan ”avointa keskustelua” vasta varsinaisessa päätöstilanteessa, voi näyttäytyä ”etukäteen sovittuina päätöksinä” – mitä ne tavallaan olivatkin. Mutta jos kritisoidaan tämmöistä ”etukäteispäätöksentekoa”, niin osoite on kyllä väärä.

  Ay-toiminnassakin voidaan itkeä (niinkuin itketäänkin) demarien junttapolitiikkaa, joka merkittävällä tavalla on myös totta, mutta niinpä ne äänestykset menevät kerta toisensa jälkeen läpi metallinkin valtuustossa demarien äänillä. Eikä varmaan ole sovittu etukäteen, kun tuore TES-esitys tuodaan valtuuston käsittelyyn ja annetaan puoli tuntia aikaa päättää otetaanko vai jätetäänkö. Se on likaista peliä, ettei tietoja saada aiemmin ja enemmän, mutta mikään vilunkipeli ei estä yksittäistä demaria äänestämästä paskaa TES:iä (esim. viimekertaista) vastaan. Ellei sitten nihilistisesti pidetä politiikkaa samana asiana kuin vilunkipeliä… demari äänestää ryhmänsä mukaisesti, koska on tehnyt tämmöisen poliittisen valinnan. Ja sille me emme voi mitään. Junttapolitiikan syyttäminen on pelkkää kitusten repimistä.

  Kuten olen toisaalla* kuvaillut, puolueen (tai minkä tahansa järjestön) aktiivikaarti pystyy helposti käyttämään lukumääräänsä merkittävämpää valtaa, jos suurin osa äänestysvaltaisista edustajista ei seuraa oman järjestönsä tapahtumia, vaan menee sen mukaan mikä johdon pohjaesitys on. Semmoista se on se toiminta joukkojärjestöissä aikana, jolloin ei ole olemassa joukkoliikettä.

  * http://sosialismi.net/blog/2010/05/24/vasemmisto-tarvitsee-vastuutonta-toimintakulttuuria/

  Yleisesti ottaen puoluekokousarvio vaikutti turhan ilkeältä; ehkä se oli tarkoitettu vastapainoksi kaikenlaiselle hehkutukselle, jota siitä varmaan on kirjoitettu ihan riittämiin, mutta yhtä tympäisevä sekin lopulta oli.. hetken vahingonilo, mutta se siitä.. kun en oikeasti edes ole vahingoniloinen, en suhtaudu VAS:iin enää sillä tavalla. En odota puolueelta paljonkaan, joten positiiviset yllätykset ovat mahdollisia.

 • @Joonas & Minna: Olen iloinen että kirjoitus osui ajan hermoon näin lujaa, mutta tässä taitaa olla muutama väärinkäsitys sieltä päin.

  Ensiksikin katkeruudesta: Hedelmien tyyli on ollut sama jokaisen puolueen kohdalla (vrt. vihreät, keskusta, kokoomus), mitä nyt vassit ovat saaneet eniten huomiota ja päässeet lopulta helpoimmalla.

  Toiseksi: en itse kuulu enkä ole kuulunut mihinkään puolueeseen, joten en koe tarvetta olla katkera tai toisaalta hännystellä puoluehierarkiassa ylempänä olevia pomoja uranrakentamisen toivossa… 🙂

  @JS & Joonas L.: samoilla linjoilla. Olinkin vähän yllättynyt, kun tässä kirjoitettua puoluekokouskuvausta yritettiin heti käyttää osoituksena siitä kuinka mikä-nyt-milloinkin-klikki on katkeroitunut ja ”moralisoi”, kun taas vihreistä, keskusta ja kokoomuksesta ei ole juurikaan älähdetty. Tämä tietysti näyttää vain sen että Hedelmiä arvostetaan kaikista eniten juuri Vasemmistoliiton ja -nuorten parissa, mikä on oikein hyvä asia.

  Vielä Joonaksille: tyylistä en aio tinkiä minkään puolueen eduksi, vaikka joku hieman pahoittaisikin mielensä :>

 • Salla

  Heissan,

  Saattoihan tuo puoluekokous olla ikävä kokemus, mutta ei se siitä nillittämällä parane. Tietenkin jos haluaa pilata Vassin maineen lopullisesti, kannattaa julkisesti nillittää ja lisätä esim. persujen ja muiden kannatusta.

  Valitettava tosiasia on, että nykyajan nuoret vassarit ovat saaneet niin kovin vähän aikaan ja tuntevat niin kovin huonosti vasemmiston historiaa (yleisesti ottaen, poikkeuksia on), että ei se ole ihmekään jos ei äänestysääniä tai rispektiä heru. (Tosin saatiinhan noita nuoria tuonne semisti, hyvä se ?)

  Monet vanhat, ikävät vassarit ovat varmasti sovinisteja ja epämiellyttäviä jääriä, mutta myös kokeneita ja kovatöisiä ihmisiä. Kovatöisyyttä ei ehkä arvosteta kun pitää olla radikaali ja intellektuaali, mutta auta armias kun ruvetaan suuria joukkoja keräämään asian taakse: siinä auttaa vain ja ainoastaan raavas työ, mihin monella nuorella vassarilla ei ole rahkeita, motivaatiota, aikaa tahi kokemusta. Myöskään puolueorganisaation pyörittäminen ei ole helpoimmasta päästä.
  Itseänikin vituttaa, kun Vasemmistoliitossa on a) revareita, jotka eivät edes halua eroon kapitalismista b) nuoria tai vanhempia radikaaleja, jotka kyllä haluavat, mutta eivät tunne kapitalismin perusasioita, eivät osaa taloustieteitä, eikä heistä olisi puolueen tai minkään hommiin koska tase on tuntematon käsite. Sen sijaan on luettu muutama anarkokirja ja ehkä anarkotaloustieteitä, ymmärtämättä perusteita.. c) asiallisia, realistisia ja kirjansa lukeneita ihmisiä liian vähän. Josko esimerkiksi ottaisimme kaikkien voimavarat käyttöön vituilun sijasta?

  Ps. Nuoretkin näköjään rakentaa kokoajan klikkikoneistoa. Esim. tämä kirjoitus on osoitus siitä. 30 vuoden päästä ihmetellään miks ollaan niin änkyröitä… 🙂

 • Salla: puhut klikkien poistamisen puolesta ja sitten valitat kun on revareita. Ei kai meistä kukaan kannata kapitalismia, mutta emme välttämättä myöskään kommunismia, vaan jonkinlaista sosialistista sekatalousjärjestelmää, jossa on monipuoluejärjestelmä ja ihmiset voivat halutessaan luopua siitä järjestelmästä jos eivät pidä siitä.

 • @Salla. En usko että tämä kirjoitus (saati blogi) rakentaa mitään klikkiä. Kirjoittaja on ”juuriin menevä” vasemmistolainen joka kirjoittaa rehellisesti oman mielensä mukaan. Lisäksi aloitus (”tietenkin jos haluaa pilata Vassin maineen lopullisesti, kannattaa julkisesti nillittää”) kuulostaa omaan korvaan vähän lahkolaiselta omien puolustukselta. Tulee mieleen joidenkin anarkistien reaktiot joihinkin tämän blogin kirjoituksiin.

  Julkista keskustelua ja arviointia vasemmisto kaipaa niin puolueiden sisältä kuin ulkoakin.

  @Joonas K: stalinistiksi kutsuminen oli ehkä tahallinen ylilyönti, mutta viittaa omaan ehdottomuuteesi.

 • @Klemens: Anna olla viimeinen kerta kun yhdistät minut ja Korhosen samaan sanaan 🙂 Eikä tyylistä tarviikaan tinkiä (keep up the good work), mutta minusta entryssä oli yliannostus perustelematonta yleistason roisketta.. mutta joo ehkä se siitä.

  @Miika: minustakin stalin-kortti olisi kannattanut jättää pelaamatta, mutta tietämättä mitään Jormasin taustasta tulkitsin hänen kommenttinsa samanaikaisesti myös Stalin-kritiikkinä, jonka mukaan Stalin se itse vasta kaikenlaisia lehmänkauppoja tekikin. bonbonin kommentti taas vaikuttaa siltä, että hän käyttää stallari-nimitystä aika halpana yleisen tason pilkkasanana (lähinnä poliittiselta kuulostava versio ”idiootista”).

 • KU:n keskustelu on lyhyesti sanottuna helvetin mielenkiintoinen, ei itse puoluekokouksen kuvauksena, vaan esimerkkinä yleisestä reaalipolitiikan ja ihanteellisuuden välisestä ristiriidasta (jota ei milloinkaan voida ratkaista).

  Vaikken osaa ottaa kantaa siihen, kuinka paljon sumplimisesta oli ihan oikeasti likaista (varmaan osa), niin pakko sanoa, että kommenteissa paheksuttu ”painostaminen” voi olla kyllä ihan mitä hyvänsä, ”junttaaminen” samaten. Lähinnä tulee ensimmäisenä mieleen, että kandee katsoa Saatanan sanakirjasta, mitä nämä sanat tarkoittavat.. tyyliin vastustajan levittämä informaatio on propagandaa, kun taas me pyrimme valistamaan ihmisiä.

  Yhdessä kommentissa sanotaan:

  jos joissain piireissä vielä painostettiin äänestämään listan mukaisesti, on kyse jo ihan muusta kuin demokratiasta

  En näe tässä mitään väärää, puhumattakaan, että kyseessä olisi joku demokratian vastaisuus; lähinnä kommentti heijastelee minusta porvarillis-individualistista politiikkakäsitystä. Muija (joka on ulkomaan kansalainen) sai joku aika sitten kotiin postiäänestyslipun, jossa häntä kehotettiin äänestyspäätöstä tehdessään olemaan täysin yksin ja antamatta minkään ulkopuolisen vaikuttaa itseensä!

 • Jormas

  No laitetaan kerta vielä. Stalinistikortti on aina arveluttava ja suojaankin itseäni nimimerkillä tässä muutenkin. ’Kortti’ viittasi karkean materialistiseen työväenluokkaisuuteen ja ehdottomaan uskoon oman linjan oikeellisuudesta. Staliniakin voi hyvin pitää ’vakaumuksellisena revarina’.

  Minulle Stalin ei ole pahuudella kyllästetty, vaan edustaa eräänlaista pragmaattista sosiaalidemokraattia (:’revaria’) joka on ryhmänsä vallan turvatakseen toimi puolueoppositiota tukahduttaen. Hän myös halveksi kommenteissaan oppositiota esittäen sen typeränä. Siitä mielleyhtymä, tarkoitus ei siis ollut haukkua. En siis pidä Joonas Korhosen tavasta kommentoida ’luokkataisteluhippien’ edesottamuksia ja tämä käsitys hänestä ’tosistallarina’ perustuu tällaisten foorumien seurailuun. Tämä tästä.

 • Post festum ja iltahämärien vinkkelistä näyttäisi siltä, että Jormas on väärässä oikeista syistä. Korhonen on – jeltsiniläinen: http://www.youtube.com/watch?v=R-z9wfueMAw

 • Surullista, jos tästä postauksesta tulee tämän vuoden luetuin tässä blogissa, ja ihan vääristä syistä.

  Hedelmäblogin rikkaus on juuri sen tietynlainen ekumeenisuus ja lahkolaisuuden puuttuminen, mutta tällaista asiaa käsiteltäessä se kuitenkin tuntuu jokseenkin skitsofreeniselta, koska jollekin ilmiölle vittuilu kuitenkin aina tarkoittaa sen merkityksellisyyden tunnustamista, ja kommentteja lukiessa ei voi kuin ihmetellä.

  Esimerkiksi miksi valittaa junttauksesta, joka kuitenkin jo lähtökohtaisesti kuuluu kaikkeen politiikkaan jossa tehdään henkilövalintoja?

  Olen seurannut tarpeeksi anarkistiliikettä voidakseni sanoutua irti kaikesta tekopyhyydestä, kyllä anarkisteillakin on omat epämuodolliset johtajansa, ja toiset ovat teoreetikkoja ja toiset eivät… mutta anarkisteilla ei kuitenkaan ole mitään illuusiota siitä, että historiaa mitenkään merkittävissä määrin tekisivät yksityishenkilöt. Näin ollen anarkistit ovat, erityisesti tänä päivänä, paljon uskollisempia historialliselle materialismille kun se mitä marxilaisuudesta on jäljellä.

 • @Antti R: en kiistä. Skitsoa on jos lukee ennen tätä postausta vaikkapa tämän vasemmiston puolustuksen.

  @Miika: mikä ton artikkelin pointti on? Miksi se tehtiin?

 • @Klementiini: en tiedä, joku koki sen tärkeäksi. En ole itse suunnitellut mitään, tämä tuli itelle puskista.

 • […] Tukossa oksennuksesta | Vallankumouksen hedelmiä – "Ehkä hyvä ohjelma pääsi puoluekokouksessa läpi, koska seniilit kokousedustajat eivät yksinkertaisesti tajunneet sitä." Klementtiinin uusin kirjoitus on kerännyt vasemmiston keskustelukanavilla (?) satoja kommentteja. […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>