Hedelmä on eksoottinen drag-julkkis

Edessä kävelevä mies kääntyy kolmesti katsomaan taakseen. Metrossa pariskunta osoittelee ja supisee. Kaupan edessä kadulla istuessa päät kääntyvät. Joku osoittaa sormella. Nainen hymyilee, tyttö nauraa, pikkupoika pysähtyy ihmeissään ja lopettaa huutamisen. Kulmaravintolassa havahdumme ikkunan takana räpsyttävään järjestelmäkameraan. Puistossa vanhus osoittaa meitä kännykkäkameralla käsi suorana ja tulittaa häpeilemättä.

Tätä hedelmää mulkataan Shanghaissa kuin ensimmäistä päivää. Ehkä tunne on samanlainen kuin mustaihoisen maakuntamatkalla Suomessa 1960-luvulla. Ehkä julkkiksia tuijotetaan samalla tavalla. Tältäkö lyhythameisista ja korkokenkäisistä naisista tuntuu kun kaikkien päät kääntyvät?


On vaikea
sanoa onko ”rasistista”, että kiinalaiset tuijottavat, nauravat ja osoittavat sormella muukalaisia. Luultavasti ei. Japanissa ei tuijotettu avoimesti (paitsi salarymanit tsekkailivat takaa päin), mutta kokemus maasta oli rasismin läpitunkema:  syrjemmällä metrolinjalla japanilainen saattoi nyrpeänä vaihtaa paikkaa, kun länsimaalainen gaijin istui viereen. Shanghain metrossa on solidaarisempaa. Muutenkin avoin tuijotus on helpompi kohdata kuin vaivihkainen syrjintä.

Kiinalaiset mulkkaavat myös toisiaan. Silti meitä mulkataan enemmän. Edustan toki täkäläistä naisten kauneusihannetta: kalpea iho ja neliömäiset kasvot. Valkoihoisena ja länsimaalaisena pystyn ylittämään valtioiden rajoja, toisin kuin sadat miljoonat kiinalaiset. Olen myös upporikas, shanghailaisen ketjun nimen mukaan richbaby, koska lensin tänne ja suomalaisena minulla on varaa maksaa neljän ruokalajin ravintola-ateriasta peräti kaksi euroa. Ei ihme, että tällaista tyyppiä osoitellaan ja kuvataan.

Ainakin mainosteollisuus täällä uskottelee, että kiinalaisetkin haluaisivat olla valkoihoisia. Lännessä monet haluavat ruskettua, idässä monet haluavat valkoistua. Shanghaissa kaikki on ”white”. Shampoot, ihovoiteet, hammastahnat ja käsipyyhkeet ovat valkoisia ja valkaisevia. Valkoihoiset länkkärit näyttävät terveiltä ja kauniilta, koska he ovat kiinalaisten mielestä käyttäneet kauneudenhoitotuotteita hyvin. Myös suurin osa kaupungin mallinukeista ja vaatekuvien malleista näyttää olevan länsimaalaisia.


Sitten on
sukupuolijuttu. Tarjoilija tulee kysymään: ”Onko tuo tyttö vai poika?”

Suomalaiselta täällä asuvalta ystävältä (mies) kysytään usein: ”Miksi sä näytät niin tytöltä?”

Kiinalaiset kyselevät: ”Sä näytät ihan tytöltä. Miksi sä näytät niin tytöltä?

Kiinalaisia huvittaa, jos sukupuoliroolien merkit eivät osu täysin kohdalleen. Tytöille puetaan röyhelömekko jo pienenä, pojat taas puetaan minikokoisiksi miehiksi. Kaltaisestani länsimaalaisesta tulee siis Kiinassa jonkinlainen drag-julkkis.

Wikigender: Gender Inequality in China

Akuliina: Valkoisuudelle kenkää

6 comments to Hedelmä on eksoottinen drag-julkkis

 • Tyttöystäväni kiinalainen kämppis jaksoi aina ihmetellä pitkiä hiuksiani (jotka tosin ajoin tässä jokin aika sitten pois) kysellen ”Why you have long hair?”. En ollenkaan ymmärtänyt kysymystä. Vastasin että huviksenihan minä näin pitkäksi nämä olen kasvattanut. Ei mennyt jakeluun, ei. 😀

 • Jonkinlainen lyhyt drag-hetki siis.

 • Prism

  Voisi ehkä mainita, että kalpea iho on ollut arvostettu piirre Itä-Aasiassa (ja muuallakin, aikaisemmin myös Euroopassa) jo vuosisatoja. Sitä kun on pidetty merkkinä siitä, ettei tarvitse tehdä töitä auringonpaisteessa. Siinä suhteessa Kiinan mainosteollisuus ei siis ole keksinyt mitään uutta.

 • @Existenz_: tuo käsittämättömyys on muodostunut varsin tutuksi kokemukseksi jo viikossa…

  @Prism: ok, hyvä selvennös.

 • Toi on niin ihqua toi kyseleminen. Itse joko vastaan kyselemällä takaisin, miks Sulla on Noi vaatteet? Eivät yleensä osaa vastata, mikä on varsin oireellista. Tai sit pitää jonkun queer-briiffauksen. Voihan normaliteetti: http://hemitin.livejournal.com/114581.html

  Kuulostaa söpöltä kyllä että ihmiset eivät edes pelkää paljastaa olevansa totaalisen naiiveja.

 • Aini, se naiivius liittyen sukupuoliin yms. myytteihin:

  http://hemitin.livejournal.com/114749.html

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>