Radikaalimarssi 2010

Kannabiksen kieltolakia vastustavien kannabisradikaalien Helsinki smokeout -marssi oli eilen. Tapahtuma oli erittäin mielenkiintoinen kahdesta syystä:

 1. sinne saapui paljon ihmisiä eri puolilta Suomea, sen tunnelma oli mielenosoitukseksi harvinaisen raikas (sic) ja Suomen päihdepolitiikasta on nyt käyty pari päivää kuumaa keskustelua netissä ja lehdissä
 2. poliisi päätti tehdä tapahtumasta jättimäisen voimannäytteen, mikä antoi selvän viestin: lain sisältöä enemmän poliisia kiinnostaa lain yleisen muodon turvaaminen – vaikka laki olisi turha ja vahingollinen ja vaikka sen totteleminen täytyisi turvata väkivallalla. Poliisi varmasti politisoi monia pössyttelijöitä lauantaina.

Hedelmien liveosasto raportoi Twitterissä klo 16-17.30:

 • 5 maijaa ja mellakkahevoset [todellisuudessa paikalla oli yli 20 poliisiautoa, pidätysbussi ja yli 100 poliisia]
 • Sataa lunta kuin helvetissä ja poliiseja kuin Pohjois-Koreassa
 • Kuvia http://yfrog.com/euimmyj http://yfrog.com/mrej0yj http://yfrog.com/n4uv6tsj
 • Bongi palaa, poliisit katselee vierestä #radikaalimarssi2010
 • Kiinniottoja, sivarikyttiä [nämä herrat taas kyseessä]
 • Järkkäri jäi kotiin, kiinniottovideot ei tallentunu, luuri jäätyy sateessa… Normipäivä
 • Huh mikä demo 😀 http://yfrog.com/elus0wj http://yfrog.com/j6to6wj
 • Ratsukytät näyttää storm troopereilta lumen takia… Ja mun sormet jäätyy
 • Pakko sanoa että tyylikkäin ja raikkain mielenosoitus vähään aikaan. Väkeäkin 300—500 parhaimmillaan
 • Seuraavaan hamppumarssiin: jos ihmiset polttaisivat tiiviin väkiringin sisällä (eivätkä ek:n portailla) niin poliisi joutuisi harkitsemaan että käyttääkö väkivaltaa rauhalliseen ihmisjoukkoon. Mutta lisää tällaista!
 • Vielä: väkeä paljon ja keskustelu kiihkeää = mahdollisuus synnyttää tästä oikea kansanliike, kunhan organisoijia riittää
 • On muuten eka liikepotentiaali josta olen innostunut vaikka se ei sinänsä aja mun etua, kun en polttele… Mutta dekriminalisoinnille __b

Siinäpä tapahtuma tiivistettynä.

Ennakkouutisia perjantailta:

HS: Mielenosoittajat aikovat polttaa kannabista eduskuntatalon edessä

IS: Kannabista poltetaan eduskuntatalon edessä

MTV3: Kannabis käryää huomenna eduskuntatalolla

Uutisia itse tapahtumasta: YLE | HS | IS

Kansanliikkeen järjestämän tapahtuman ideana oli vaatia

kannabiksen käytön, pienten määrien hallussapidon ja omaan käyttöön tapahtuvan kasvatuksen täysi-ikäisille dekriminalisaatiota eli rangaistavuudesta luopumista. Mukana voi olla vain tukemassa vaatimuksiamme syyllistymättä mihinkään rikokseen tai toimia radikaalimmin rauhan hengessä.

Emme sulje pois mahdollisuutta saattaa kannabis verotettavaksi päihteeksi tai käsikauppalääkkeeksi apteekkeihin, Alkoihin, luontaistuotteeksi tai erityisiin kannabiskahviloihin joista on saatu hyviä kokemuksia muualla euroopassa. Nykyinen tilanne on omiaan lisäämään rikollisuutta ja keskittämään viranomaisten voimavaroja pois todellisen rikollisuuden torjunnasta.

(cannabis.kansanliike.fi)

Konsepti oli mielenkiintoinen (tosin raflaavampi versio infosta on jostain syystä englanniksi):

On november 20th 2010 4.20 pm a big group of people gonna light marijuana cigarettes, pipes, bongs, joints and vapos in front of Parliament Building in Helsinki, (Mannerheimintie 30) to require decriminalisation the use of cannabis, possession of small quantities and growing for personal use to adults. Meeting in Hesperia park (Hesperianpuisto) 4.00 pm.

Oli hauskaa seurata miten lain julkinen rikkominen onnistui. Kaikkien mielenosoittajien klassikkosankari komisario Lasse Jortikka kommentoi Hesarille: ”Tarvittaessa pidätämme huumausainerikokseen syyllistyvät pikkuhiljaa yksitellen.”

No, ketään ei taidettu pidättää, mutta kiinniottoja oli 4-10. Pilveä kärytti kyllä kymmenkertainen määrä ihmisiä: kansalaistottelemattomuus siis onnistui aika vähäisellä vahinkoprosentilla tottelemattomille.


Hedelmien zurnalismiosasto huumausainepolitiikasta:

Poliittisia kemikaaleja

Vihreä rauhoittaa, valkoinen piristää

7 comments to Radikaalimarssi 2010

 • […] This post was mentioned on Twitter by Jukka Peltokoski, Klementiini. Klementiini said: Hedelmät ratikaalimarssista http://bit.ly/cWM4zC […]

 • Esa Nahka

  Ulospäin tästä mielenosoituksesta jäi valitettavasti aika kaaottinen kuva. Esimerkiksi äskeisessä videossa joukko epämääräistä sakkia huutaa kun yksi yli-ikäisen hipin näkönen vittuilee poliiseille bongillaan. Hippi raahataan poliisiautoon ja pelottavan väkijoukon uhkaava mölinä Helsingin pimeydessä voimistuu.

  Keskustalua tämä mielenosoitus varmasti herättää, mutta minkä psykologisen vaikutelman se antaa keskimääräiselle suomalaiselle? Sitä Karkkilassa asuvaa 52-vuotiasta Liisaahan tässä yritetään saada muuttamaan mielipidettään.

 • Esa Nahka

  Jäin tuossa tupakilla käydessä vielä miettimään äskeistä.

  Ykkösongelma kannabiksen laillistamispyrkimyksissä on varmaankin se keskivertokansalaisen kuva kannabiksen käyttäjästä, ja vaikkei olisikaan, tärkeää olisi kuitenkin murtaa se kuva.

  Tällä hetkellä kannabiksen käyttäjät näyttäytyvät jonkinlaisina yhteiskunnan ulkopuolella elävinä hippeinä. Armeijaa ei ole käyty (tiedä vaikka olisivat jotain totaaleja), töitä jos tehdään niin ei ainakaan mitään kunnon töitä. Koulutuskin varmaan vähän siinä ja siinä. Pitkä tukka ja silmät puoliummessa. Lävistyksiä, rastoja, puhe sammaltaa aina ja vaatteet ostettu jostain kirpparilta.

  Kannabiksen puolesta tarvittaisiin puhumaan omalla nimellään esiintyvä RUK:n käynyt polttelija, joka on korkeasti koulutettu ja tekee kunnon töitä. Sillä ei ole rastoja, eikä mitään muutakaan hippeyteen viittavaa. Tarvittaisiin tällainen ”unelmavävy” joka on lähempänä Alexande Stubbia kuin jotain rastapäätä.

  Tämä on tietysti todella vaikeaa, koska tällaisella ihmisellä on liikaa menetettävää nykyisen asenneilmapiirin vallitessa. Äskeinen radikaalimarssi ehkä jopa vahvistaa tätä ilmapiiriä. Jo mielenilmauksen nimi on epäonnistunut. Radikaali on liian monelle kirosana. Samaa luokkaa jonkun anarkismin, aktivismin tai kansalaistottelamattomuuden kanssa.

  Kannabiksesta liikkuu paljon asiallista tietoa nykyään. Monet tietää että viina on kannabista haitallisempi päihde ja päihdepolitiikka Suomessa ei aina ole fiksuimmasta päästä, mutta kuinka moni haluaa tai uskaltaa asettautua tukemaan kannabiksen laillistajia ja käyttäjiä. Kuka haluaa hypätä samaan kelkkaan radikaalilla radikaalimarssilla rikoksia tekevien epämääräisten ihmisten kanssa. En väitä että kannabiksen laillistamisen puolustajat olisivat epämääräisiä, mutta kuva heistä on—ja se kuva pitää muuttaa.

 • Järkkäri (allekirjoittanut) ei jäänyt kotiin vaan marssi Tampereen Tammelantorilla. Sielläkin oli ihmisiä paikalla ja kannabista poltettiin. Poliisit olivat mukavia ja ystävällisiä Tampereella eikä ketään sakotettu. Kiitos kaikille Helsingin ja Tampereen tapahtumiin osallistuneille. Vappuna uudestaan Rovaniemeä myöden. Kahdesti vuodessa tämä tehdään niin kauan kun tarvetta on.

 • Juuso Alasuutari

  Olin paikalla kuvaamassa Kielletty kulttuuri -dokumenttia, tässä editoimani tunnelmallinen kooste tapahtumasta. Kauniista soundtrackista saamme kiittää Kuusumun profeetan lisäksi Visionarri-nimellä esiintyvää ystävääni johon törmäsin sattumalta Helsingin asematunnelissa Radikaalimarssin jälkeen. Hänen musiikkiaan kuullaan valmiissa dokumentissa lisääkin taiteilijanimellä Satumnaisuus (genre on psy/trance/ambient ja löytynee Piratebaysta _laillisena_ torrenttina).

 • näillä mennään

  Tänään taas. Edellisestä onkin jo aikaa.

  Yllä olevan esa nahan kommentissa on kaikki oleellinen. Kannabisporukka ei vedä yhtä missään asiassa ja saa homman hajoamaan. Homma muuten veti pienestä verkkoyhteisöstä eduskuntaan kuusi edustajaa ja huomattavasti suurempi hamppu ei yhtään.

  Hamppu on poliittisena asiana vähintään yhtä suuri mitä maahanmuutto. Toinen on vain paisutettu suureksi ja toista vähätellään.

 • Millainen meno oli tän päivän marssilla?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>