Poliittisesti puhelimella

Mitä lapsityövoimalla tuotetuilla ja verimetalleista valmistetuilla älypuhelimilla voi tehdä, paitsi näyttää statusta, tiedottaa olinpaikkansa Supolle ja päätyä velkavankeuteen kiitos operaattorin 24-kuukautisen kytkykaupan?

Oletetaan, että saat käsiisi Android-luurin tai iPhonen. Ehkä jopa muinainen nokialainen tai marginalisoitu Windows-puhelin menettelee. Sellaisesta on muutakin hyötyä kuin 24/7 käsillä oleva pääsy Facebookiin ja kolmen minuutin välein hälyttävä Twitter.

Ensin henkilökohtaiset hyödyt, siis sellaiset, joita ei tule välttämättä tule heti ajateltua.

1. Ei enää tekstiviesteistä maksamista. Muistan vielä, kun ysärillä joku Saunalahti mainosti kännykkäliittymiä tv-mainoksella, jossa isälle tekstataan kauppaan että älä unohda saunamakkaraa. Älyluurilla voi toki tekstata, mutta ilmaiseksi pääsee jos korvaa tekstarit pikaviestinohjelmilla, niin kuin Google Talkilla tai Androidin Nimbuzzilla, joka yhdistää Messengerin, Talkin ja Facebookin.

2. Ei enää puheluista maksamista. Soittaminen on niin kovin tunkeilevaa. Soitto katkaisee vastaanottajan puuhat, käskee vastaamaan väkivaltaisesti huutaen eikä anna vastaanottajalle tarpeeksi aikaa reagoida soittajan kysymyksiin. Kuinka monta älykästä puhelinkeskustelua maailmanhistoriassa on muka käyty? Älyluurien kyky imeä itseensä erilaisia viestintämuotoja vähentää puheluiden tarvetta, ja jos on ihan pakko kommunikoida äänen välityksellä, voi soittaa Skypellä (saatavilla ainakin iPhonelle & Androidille).

3. Ei enää puhelinmyyjiä tai tuntemattomia numeroita. Ainakin Androidille on saatavissa ilmainen ohjelma, Enidroid, joka hakee automaattisesti tuntemattomien soittajien tiedot ja näyttää, jos soittaja on puhelinmyyjä tai muuten epäilyttävä.

4. Puhelimen kamera on aina mukana ja esimerkiksi lisää oikeusturvaa, kun voi sillä taltioida vittumaisen virkailijan, vartijan tai poliisin toimintaa. Ehkä myös videolle. Viime keskiviikon opiskelijamielenosoituksessa Englannissa yleisö messusi ”you’re going to YouTube, you’re going to YouTube!”, kun poliisi oli lyönyt 15-vuotiasta tyttöä ilman syytä. Kameraa voi käyttää myös ihan vain muistiinpanojen ottamiseen.

5. Ohjelmia ja pelejä saa ilmaiseksi mielin määrin. Ja jos halajaa maksullisia ohjelmia mutta sattuu olemaan varaton, puhelinten piraattilahti löytyy täältä.

6. Älyluuri korvaa ja yhdistää taskulaskimen, viivottimen, etäisyysmittarin, kartan, gps-laitteen, kalenterin, herätyskellon, vatupassin, liikenneaikataulun, viivakoodilukijan, kauppalistan, mp3-soittimen, käsikonsolin, säätiedotuksen, kannettavan dvd-soittimen, ääninauhurin, harrastelijavideokameran, muistilaput, päiväkirjan, sanakirjan ja aika paljon muutakin.

7. Kirjojen warettaminen saa uuden ulottuvuuden, kun pdf:iä ja e-kirjoja pystyy kunnolla lukemaan älyluurin näytöltä (Androidin paras lukuohjelma taitaa olla epub-formaattia käyttävä Aldiko).

Luuria voi käyttää kommunikoimisen ja puhtaan hedonismin lisäksi myös poliittisesti.

8. Livepäivitykset poliittisista tapahtumista. Twitter ja WordPress toimivat hyvin. Liveraportointi osallistaa ihmisiä jotka eivät pääse paikalle & nostaa kiinnostusta tapahtumaan.

9. Poliittinen organisoiminen. Twitter-vallankumouksista puhuminen on toistaiseksi ollut vähän överiä. Tweeteillä on silti paljon merkitystä ja niitä käytetään politiikkaan Iranin ja Itä-Euroopan ulkopuolellakin, viimeksi Britannian opiskelijaprotesteissa ja yliopistovaltauksissa. Twitterillä tiedotetaan esimerkiksi mielenosoitusten kulusta, valtausten tunnelmista, avunpyynnöistä, toimintakutsuista ja poliisin liikkeistä.

Olen täysin varma, että on muitakin tapoja käyttää älypuhelinta organisoimiseen. Miksi niitä tapoja ei tutkita? Unohtuvatko kaikki luurien käyttäjät pelaamaan 2010-luvun matopeliä eli Angry Birdsiä? Vai onko useimmilla vasemmistolaisilla, anarkisteilla ja autonomeilla periaatteellisista syistä vanha puhelin? (Hardware- ja kooditaitoisia vasemmistolaisia tarvitaan lisää nullifioimaan hommanörttien haitalliset vaikutukset.) Vai johtuuko se tietoturvaongelmista ja epäluottamuksesta? Suosituimmat puhelinalustat (Android, iOs ja Symbian) ovat kolmen ylikansallisen jättifirman tuottamia, ja vaikka muuten luottaisi Linux-pohjaiseen Androdiin, Google-integroinnit varmasti hirvittivät monia.

10. Arkipäiväinen ”pikkusisko valvoo” -toiminta. Jospa saisimme toimivan mobiiliversion esimerkiksi Vartijavahdista tai vastaavasta. Siis sosiaalisesti ja yhteiskunnallisesti toimivan, teknisesti WordPress-pohjaiset sivut toki toimivat hyvin mobiiliversioina.

11. Lisää ideoita?

Tähän päättyy älypuhelinten myyntipuhe (niiden varastaminen taitaa olla vähän vaikeaa). Kun pudottaa nykyisen kännykkänsä vessanpönttöön, kannattaa harkita sen korvaamista älyluurilla. Jos tulee valinnanvaikeutta, niin täytyy vain muistaa että Android-puhelimet ovat Applen tuotteita halvempia ja perustuvat avoimeen käyttöjärjestelmään, eikä niitä tarvitse kräkätä saadakseen asennettua muita kuin emoyhtiön hyväksymiä ohjelmia.

21 comments to Poliittisesti puhelimella

 • mur

  ”Ensin henkilökohtaiset hyödyt, siis sellaiset, joita ei tule välttämättä tule heti ajateltua.”

  Ajattelin että sen jälkeen tulisi negatiiviset asiat (kuten kontrolli), mutta sitten loppuikin juttu!

 • rot

  Liveraportointi osallistaa ihmisiä jotka eivät pääse paikalle

  Tässä on kyllä sekin sudenkuoppa, että ihmiset voivat elää kapinaa kätevän turvallisesti oman tietokoneensa äärestä. GA:ssa todettiin lakonisesti aikoinaan, kuinka Seattlenkin aikana kaikista yleisin anarkistiaktiviteetti oli nettiselaimen refresh-napin painaminen kerta toisensa jälkeen.

  Samaten innokkaat liveraportoijat ja mellakkapornon kännykkäkamerakuvaajat eivät välttämättä aina mieti, haluaako mellakoijat joutua kuvatuksi ja nettiin. Tämäkin on sellainen asia, jossa monet mielenosoittajat ovat tehneet poliisin työtä poliisin puolesta.

 • @mur: luulin, että negatiiviset asiat tulivat esiin postauksen ensimmäisessä lauseessa. Lisääkö älypuhelin käyttäjän kontrollointia jotenkin olennaisesti vanhaan kännykkään verrattuna?

  Mitä muuten tulee FBI:n käyttämään roving bug -salakuuntelufeatureen, jolla voidaan laittaa kännykän mikrofoni päälle vaikka puhelin on poissa päältä, olisi mielenkiintoista kuulla, että onko tätä ikinä käytetty Suomessa ja voiko tätä ylipäänsä käyttää älypuhelimissa. (Epäilen, josko tuollainen olisi mahdollista Android-puhelimella, ellei 1) käyttäjä anna siihen vahingossa lupaa, 2) Google ujuta käyttikseen piilotiedostoja jotka mahdollistavat tämän. Ei tietenkään sillä, että Googleen pitäisi luottaa tässä asiassa.)

  @rot: totta, mutta tuskin liveraportoinnin puuttuminen aktivoi ihmisiä yhtään sen enempää. Kuvaamisesta: joo, messissä olevat mielenosoittajat voivat tietty miettiä kannattaako ottaa lähikuvia mustasta blokista, mutta nykyaikaisessa kaupungissa on kymmeniä potentiaalisia (kännykkä- ja ammatti)kuvaajia jokaisessa kadunkulmassa, eikä heitä saa pois moralisoimalla. Jos todella haluaa tehdä jotain ilman paljastavia jälkiä, niin se kannattaa tehdä ihan muualla kuin kaikkea kuvaavassa väkijoukossa päivänvalossa. Ja eiköhän mellakoidenkin suurin vaikutus tule median kautta.

 • Hei, joulutunnelmaa: vinkkejä kulutukseen. Ykköstä.

  Puhelimen mediasoitin on hyvä tapa perehtyä vallankumouksen teoriaan myös auraalisesti. Netissä on yllättävän paljon mielenkiintoisia podcasteja ja kirjoja voi kuluttaa myös valmiiksi luettuina ettei pikku pää joudu liian kovaan duuniin. Itsekin waretan. Koestleria.

 • Miika K

  Itse valitsen puhelimen vanhanaikaisesti: se malli on hyvä, jonka tunkeminen perseeseen olisi vähiten tuskallista. Itse asiassa en tiedä rationaalisempaa perustaa valita kännykkä. Tietysti kaikki iPod-jengi älähtää tämän mielipiteen kuultuaan. Mutta tämä on vain odotettavissa, kun otetaan huomioon..

  No joo, hyvää joulua ja itsenäisyyspäivää kaikille tovereille!

 • Ihan hyvä muistutus siitä, että voi olla vallankumouksellinen ja hipsteri samanaikaisesti.

  Argumentit taas eivät tosin mulle välttämättä uppoa.

  Kännykkäkamera ei mun mielestä vielä tee älypuhelinta, eikä multimediaviestien lähettäminen eikä twitterinkään käyttäminen sellaista edellytä. Mun nykyisen puhelimen olisi saanut Suomesta ehkä 10 eurolla, ja puhelinlasku kuussa on sitä vähemmän, eli skype-taitoinen puhelin maksaisi itsensä takaisin ehkä kahdessa vuodessa – missä ajassa se on todennäköisesti pöllitty, paskana, hukattu tai jäänyt teknologian kehityksessä jälkeen.

  Jotkut kaverini ovat siirtyneet käyttämään Nimbuzzia, mikä tarkoittaa sitä että IM-kommunikaatio heidän kanssaan on loppunut lopullisesti – ei voi tietää ovatko he oikeasti linjan päässä nyt vai vasta 10 tunnin päästä koska luuri on auki koko ajan, ja jos vastaus tulee, se on kaksi kosketusnäytöllä nyherrettyä sanaa. Pidän yhteyttä mielumin niihin kavereihini, joiden kanssa voi oikeasti kommunikoida netin kautta.

  Jos mulle halutaan myydä taskuun menevä tietokone, en tajua miksi en saisi laittaa siihen sitä käyttöjärjestelmää joka on läppärilläkin – tällä hetkellä se on mulla Debian, ja olenkin ajatellut että hankin älypuhelimen aikaisintaan sitten kun siinä on Debian. Se että joku on Linux- tai FreeBsd-pohjainen tai lisensoitu Apache-lisenssillä, ei ole vielä läheskään tarpeeksi, koska olennaista ei ole pelkästään koodin vapaus vaan se kuka päättää mikä lopulta tulee osaksi järjestelmää ja mikä ei. Ja jos se on Google tai Nokia tai mikä tahansa muu suuryritys, niin ei kiitos mulle

  Ylipäätänsä mulla on läppäri mukana ainakin puolet ajasta, ja mulle riittäisi hands free joka on siinä kiinni ja sitä kautta skypessä, jos tällaisia vain myytäisiin. Suomen haulikolla peltojen ja metsien keskelle ammutulla pääkaupunkiseudulla ei välttämättä tietenkään koskaan ole wifiä kunnolla saatavissa, joten jään odottelemaan läppäreitä joilla pääsee suoraan GSM-verkkoon. Pidemmällä tähtäimellä mulle riittäisi älypuhelimen sijasta kännykän kokoinen terminaali jonka kautta voin olla kotikoneessani kiinni, en todellakaan haluaisi lähteä johonkin mielenosoitukseen mukanani parin gigatavun verran tavaraa siitä mitä olen viimeaikoina puuhannut.
  .

 • Ihan hyvä muistutus siitä, että voi olla vallankumouksellinen ja hipsteri samanaikaisesti.

  Uudesta teknologiasta puhuminen tekee hipsteriksi koska se on… syntiä?

  Itse valitsen puhelimen vanhanaikaisesti: se malli on hyvä, jonka tunkeminen perseeseen olisi vähiten tuskallista.

  Eikös tämä ole se vanha paradigma. Siis että pienempi kännykkä olisi parempi.

  Pidemmällä tähtäimellä mulle riittäisi älypuhelimen sijasta kännykän kokoinen terminaali jonka kautta voin olla kotikoneessani kiinni, en todellakaan haluaisi lähteä johonkin mielenosoitukseen mukanani parin gigatavun verran tavaraa siitä mitä olen viimeaikoina puuhannut.

  Mä käytän terminaalia Androidista. Ja parilla sadalla (tai parilla eurolla/kk) saa nykyään Android-puhelimen. Ja jos pelkää luuridatansa puolesta niin ainahan sen voi salata.

 • Tässä on kyllä sekin sudenkuoppa, että ihmiset voivat elää kapinaa kätevän turvallisesti oman tietokoneensa äärestä.

  Radikaalit luulevat, että nettiadressien allekirjoittajat ja FB-aktivistit voitaisiin saada mukaan miekkareihin ja organisointiin, ellei heillä olisi tällaista ”oikean toiminnan” korviketta.

  Mutta eivät nämä tyypit mihinkään toimintaan osallistuisi, vaikkei FB:tä ym. olisi.

  Tietty sitten on eri asia, jos oikeita aktivisteja vituttaa, että lusmut voivat uskotella itselleen (ja muille) olevansa yhtä hyviä kuin he. Se ei kuitenkaan ole enää mikään ”sudenkuoppa”, vaan liittyy enempi skenepoliisin toimintaan..

  Death to false activism!

 • @Joonas Laine: täsmälleen, komppaan. 🙂

 • rot

  @Joonas Lainen:

  Radikaalit luulevat, että nettiadressien allekirjoittajat ja FB-aktivistit voitaisiin saada mukaan miekkareihin ja organisointiin, ellei heillä olisi tällaista “oikean toiminnan” korviketta.

  Mutta eivät nämä tyypit mihinkään toimintaan osallistuisi, vaikkei FB:tä ym. olisi.

  Tämän suhteen en kyllä luule mitään.

  Tietty sitten on eri asia, jos oikeita aktivisteja vituttaa, että lusmut voivat uskotella itselleen (ja muille) olevansa yhtä hyviä kuin he. Se ei kuitenkaan ole enää mikään “sudenkuoppa”, vaan liittyy enempi skenepoliisin toimintaan..

  Tähän pitäisi varmaan saada jonkun aktivistin kanta?

 • 😀 Mahtava muuten tuo ”Uusmoralistinen blogi. Kapitalistit, hävetkää”. 🙂 Nyt vasta huomasin.

 • Miika K

  Parempi hipsteri kuin hippi! Itse en ole kumpaakaan, mutta jos kapitalismi halutaan murskata on selvää, että sen tekemisessä hipstereistä on vitusti apua, kun taas hipit ovat yksi saatanan painolasti, imagotappio mediassa.

  On selvää, että tässä kaikessa teknologiassa on avantgarde, joka jaksaa seurata parhaita mahdollisia (tai sen prole-suuntaus: halvinpia mahdollisia) kommunikaatio- ja informaatiovälineitä. Koska olen itse täysin ulkona tästä avantgardesta (EVVVK), maksan vaikka 100 euroa kk jos on tarpeen, ettei tarvitsisi sekaantua tällaisiin asioihin, ja siksi esitin oman tökerön vertaukseni kännykän valintaperiaatteistani (huonona vitsinä).

  Vallankumouksellinen hipsteri on 100 kertaa vaarallisempi kuin vallankumouksellinen hippi (joka on vaaraksi lähinnä itselleen: poliisi voi pamputtaa liian kovaa: http://www.youtube.com/watch?v=tV7oTSGTNcY).

 • Miika K

  Mutta jatkettakoon: kakarat oppii koko ajan kaikenlaista kehittyvien teknologisten välineiden avulla. Jos aiot olla täydellä tavalla ihminen, sinulla pitää olla kaikki mahdolliset härpäkkeet ja ulokkeet. Filosofisella slangilla sanottuna: ne lisäävät inhimillisen potentiaalisuutesi aktuaalisuuttasi. Minä tykkään elämisestä hämärän rajamailla, mutta jos tässä yhteiskunnassa halutaan muutosta, kyllä vallankumouksellisella (tai sen haaveuniesiasteella: vasemmistolaisella) liikkeellä pitää aktuaalisuutta: kaikkien mahdollisten ja mahdottomien informaatioteknologisten kanavien käyttötaitoa.

 • ”Parempi hipsteri kuin hippi! Itse en ole kumpaakaan, mutta jos kapitalismi halutaan murskata on selvää, että sen tekemisessä hipstereistä on vitusti apua, kun taas hipit ovat yksi saatanan painolasti, imagotappio mediassa.”

  Ai että ihan imagotappio mediassa. Sun kannattaisi varmaan sitten mennä töihin mainostoimistoon, eikä leikkiä jotenkin radikaalia. Idiootti.

 • Uudesta teknologiasta puhuminen tekee hipsteriksi koska se on… syntiä?

  En sinusta tiedä, mutta minä en häpeä hipsteriyttäni, ja olen tehnyt myös testin joka todistaa että olen hipsteri.

  Mä käytän terminaalia Androidista. Ja parilla sadalla (tai parilla eurolla/kk) saa nykyään Android-puhelimen.

  Ylihintaa muistista ja sellaisista funktionaalisuuksista, joita ei pitäisi toteuttaa puhelimessa jos ne voi tehdä terminaalinkin kautta.

  Ja jos pelkää luuridatansa puolesta niin ainahan sen voi salata.

  http://xkcd.com/538/

 • @Antti R. Missä tollanen testi on, mäkin haluan tehdä

 • Miten tuon datan omassa luurissa voi salata, olisiko neuvoja?

 • Jos käytät Androidia:

  Tietoliikenteen salaaminen
  http://lifehacker.com/5803880/how-to-encrypt-all-internet-use-on-your-android-phone

  Cyanogenmod-custom-rommissa pitäisi olla helppo enkryptaus
  http://www.cyanogenmod.com/

  Jos haluaa tiettyjä tiedostoja salata vahvasti, niin tässä on lista Androidin encrypt-apeista, ei ole kokemusta itsellä näistä:
  http://www.androidzoom.com/android_applications/data+encryption

  Turvaa lisää tietysti se että laittaa luurin screen lockiin avaamissalasanan. Lisäksi voi asentaa esim. Prey-nimisen ohjelman (http://preyproject.com) jolla voi hallita luuria etäältä, jos se sattuisi häviämään.

 • Hei, käytän windows mobile järjesteklmää, olisko kellään yhtä hienoja ohejita data salaamiselle kuin noissa android versioissa?

 • @jarkko: mulla ei ole kokemusta, mutta googlaamalla näyttäisi löytyvän paljonkin ohjeita. Esim. tämä: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/bb416357.aspx

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>