Markkinahäiriö helvetistä eli miksi me waretamme

Hassuista hatuista tunnetun Piraattipuolueen blogissa oli viime syksynä lainaus:

Piraattipuolue katsoi, että laiton verkkolataaminen on viihdeteollisuuden aiheuttaman markkinahäiriön seuraus eikä sen aiheuttaja ja ettei ilmoitusmenettelyllä ratkaista digitaalisten markkinoiden kehitykseen liittyviä ongelmia.

Sitaatti on hallituksen esityksestä, jossa referoidaan piraattien kantaa varoituskirjelakiin. Sitaatti on myös absurdi. Vähintään tekopyhä. ”Laiton verkkolataaminen on [- -] markkinahäiriön seuraus.”

Onko piraattiliike lässähtänyt Suomessa niin pahasti, että se pystyy enää puhumaan vain ”markkinahäiriöistä”? Mihin katosi politiikka?

Nyt oikeasti, piraatit! Waretatteko te ”markkinahäiriön” vuoksi?

Ainakin minä waretan siksi, että warettamalla saa tavaraa ilmaiseksi.

Waretan, koska warettamalla pääsen kerrankin pakoon kaikkialle elämääni tunkevia markkinamekanismeja, kuten mainoksia ja kassojen muodostamia checkpointteja.

Waretan, koska voin suositella warettaamani warea kelle tahansa toiselle warettajalle ja olettaa, että tämä toinen pystyy hankkimaan suosittelemani tiedoston milloin tahansa ja ilmaiseksi.

Waretan tietysti myös siksi, että se on helpompaa ja nopeampaa kuin ostaminen. Mutta kyllä ilmainen kopio on se juttu. Asioiden kopioista maksaminen on absurdia toimintaa. Ainoita syitä maksamiseen voivat olla helppous ja halu osoittaa kunnioitusta maksun saajaa kohtaan. Jos kumpikaan syy ei täyty, kuten yleensä on vaikkapa Hollywood-elokuvien kanssa, ei ole mitään järkeä maksaa.

Kaivelin piraattien blogia siinä toivossa, että hallituksen referaatti olisi epämääräinen ja vääristelevä Piraattipuolueen kantojen suhteen. Ei ollut, se vaikuttaa edustavan piraattien kantaa tarkasti. Otetaan esimerkiksi Miksi waretamme? -kolumni. Ensimmäisten lauseiden kanssa on vaikea olla eri mieltä:

Ihmisillä on polttava halu niin hankkia kuin jakaakin kaikkea. Villi tiedostonjako on lisensoitujen kaupallisten palveluiden ohella vain yksi tapa saada haluamansa.

Sitten tulee kysymysmerkki:

Jos laillista ja helppoa keinoa hankkia esimerkiksi tv-sarjoja ei ole, se tehdään laittomasti.

Totta. Entä mitä piraatit sanovat, jos ilmaantuu laillinen ja helppo keino hankkia esimerkiksi tv-sarjoja ja ihmiset silti hankkivat ne laittomasti? Onko kyseessä yhä ”markkinahäiriö”?

Syy [äänitteiden nettikaupan] epäsuosioon on se, että nämä palvelut tuppaavat aina olemaan myöhässä, ja ne pilataan usein kopiosuojauksilla ja huonolla käytettävyydellä.

Varmasti näin. Mutta en minä ainakaan käyttäisi edes sellaista musiikin nettikauppaa, joka olisi hyvin käytettävä ja tarjoaisi kopiosuojaamattomia biisejä tai streamejä. En käyttäisi minkäänlaista musiikin nettikauppaa niin kauan kun musiikkia saa ilmaiseksi parilla klikkauksella. (Tilanne saattaa tietysti muuttua, jos satun joskus saamaan niin överisti rahaa että yhden levyn ostaminen ei ylitä päiväbudjettiani sadalla prosentilla, mutta sellaista ei ole näköpiirissä.) Mikä siis olen piraattien silmissä?

***

Piraattien markkinahäiriöretoriikkaa voisi tulkita myös niin, että piratismi todella on markkinahäiriö, mutta se on kollektiivisesti ja poliittisesti aiheutettu markkinahäiriö, jonka on nimenomaan tarkoitus aiheuttaa suurta aineellista tuhoa jättimäisille levy- ja elokuvayhtiöille – ja samalla mahdollistaa ruohonjuuritason kulttuurituotannon avoin levitys.

Piraatit lainaavat tilastoja, jotka osoittavat, miten vähän levy-yhtiöt todellisuudessa kärsivät laittomasta nettilataamisesta. Helvettiin suuryhtiöt: kunpa piraattien tilastot olisivat väärässä!

7 comments to Markkinahäiriö helvetistä eli miksi me waretamme

 • Eetu

  Jotenkin tätä lukiessa tuli väistämättä mieleen Benjamin Mako Hillin blogikirjoitus viime lokakuulta. Se käsittelee vapaiden ohjelmistojen ja piratismin suhdetta: ”Free software and free culture call for a revolution. Piracy only calls for a riot.”

 • Tuomas

  Hinnoittelu on osa tuota markkinahäiriötä. Jos biisi maksaisi sentin kappaleelta, en uskoisi koskaan enää warettavani musiikkia. Jos musiikkia saisi kopiosuojaamattomana ladata rajattomasti vaikka 20 euron kuukausimaksulla, ja valikoima olisi oikeasti kattava, en usko, että enää warettaisin. Musiikin jakelu ollaan Spotifyn ja muiden avulla saatu kohtuulliselle tasolle, mutta esimerkiksi elokuvien ja televisiosarjojen kanssa homma on vielä lapsenkengissä. Jos uuden televisiosarjan voisi ladata ilmaseksi ilman DRM-suojauksia (vaikka muutaman mainoksen kanssa), en tuskin enää TV-sarjoja warettaisi.

  Kyse on nimenomaan markkinahäiriöstä. Sen sijaan, että viihdeteollisuus sopeutuisi muuttuviin markkinoihin, se aiheuttaa markkinahäiriön surkealla hinnoittelulla ja huonoilla palveluilla, pitää jokaista asiakastaan rosvona ja alempiarvoisena ihmisenä ja lobbaa todella vahvat tekijänoikeuslait.

  Ehkä sana markkinahäiriö ei tosin ole kovin kansantajuinen.

 • @Eetu: mielenkiintoinen artikkeli, vaikka koenkin sen vastakkainasettelun (piratismi/FLOSS) vieraana. Tänks.

  @Tuomas: joo, ei markkinahäiriöstä puhuminen täyttä bullshittiä ole. Poliittisesti se on kuitenkin täysin liberaali ja siten taantumuksellinen näkökulma asiaan (laajemmassa katsannossahan piraatit ovat läpiliberalistisia).

  Mainitussa artikkelissa on hyvä pätkä:

  But piracy focuses on reaction rather the fundamental importance of sharing that drives it. As a result, most pirates do not support, or are even familiar with, a principled approach to access to information. As a result, many piracy advocates who speak out against DRM on DVDs will be as happy to use NetFlix to stream DRMed movies for $5 a month as they were to download for free.

  Piraatit keskittyvät todistelemaan, ettei piratismista ole haittaa suuryhtiöille ja että suuryhtiöt menestyisivät markkinoilla kunhan tarjoaisivat sisältöä fiksusti. Minusta suuryhtiöt saavat mennä menojaan, hyvä vain, jos piratismi nakertaa niiden voittoja. P2p-verkoissa muhii jotain paljon radikaalimpaa kuin viihteen helppo kulutus.

 • Voisinpa hieman vastailla kun olin kirjoittamassa tuota lausuntoa johon viitataan.

  ”Totta. Entä mitä piraatit sanovat, jos ilmaantuu laillinen ja helppo keino hankkia esimerkiksi tv-sarjoja ja ihmiset silti hankkivat ne laittomasti? Onko kyseessä yhä “markkinahäiriö”?”

  Silloin se tapa ei olisi tarpeeksi ”helppo”, jos ”helppo” tässä tarkoittaa hinta-laatusuhteeltaan parasta palvelua. 🙂

  Ks. esim. http://ahtoapajalahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/51451-vuokratako-vai-ladata

  Mielestäni ihmiset eivät wareta sen takia, että se on ilmaista. Jos näin olisi, miksi on niin paljon ihmisiä, jotka _eivät_ wareta? Ihmiset warettavat silloin, kun vertaisverkko on heidän näkökulmastaan paras heidän käytettävissään oleva palvelu.

  Jonkun tutkimuksen mukaan brittinuorten musiikkiwaretus väheni selvästi Spotifyn tulon jälkeen. Nuff said.

  Oikeistohallitukselle suunnatussa lausunnossa kannattaa argumentoida markkinakielellä. 😉

  Sinä et ehkä käyttäisi mitään maksullista musiikkipalvelua, mutta varmaankin olisit valmis käyttämään laillista, esimerkiksi mainosrahoitteista ilmaispalvelua. Myös asenteisiin liittyvät seikat toki vaikuttavat siihen, mikä on kunkin ihmisen näkökulmasta paras palvelu. Viihdeteollisuuden olisi ehkä kannattanut miettiä tätä, ennen kuin aloittivat tavallisiin ihmisiin kohdistuvan piraattijahtinsa.

 • ”Laajemmassa katsannossahan piraatit ovat läpiliberalistisia.”

  Tämä tuli kyllä ihan uutisena minulle. Aktiiveissamme on paljon vasemmistoon identifioituvia. Ks. esim. http://ahtoapajalahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/52691-mista-on-ahdon-fb-kaverit-tehty

 • Tässä vielä mainitsemastani tutkimuksesta: http://www.guardian.co.uk/music/2009/jul/12/music-industry-illegal-downloading-streaming

  ”In January this year 26% of 14 to 18 year olds admitted filesharing at least once a month compared with 42% in December 2007.”

 • Miika K

  Piraatit kunniaan! Kannatan ehdottomasti piratismia!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>