Prekariaatin kokonaiskiertoprosessi

I osa. Prekariaatin kokonaiskiertoprosessi A: Tuotanto. Paskaduunista barrikadeille.

Kapitalistisen yhteiskunnan köyhyys ilmenee valtavana prekaarien joukkona. Paskaduuni epävarmassa ympäristössä on prekaarin yksilön tuotannon alkeismuoto. Se halveksuu yksilön haluja, estää omaehtoisen toiminnan, rajoittaa autonomiaa, nöyryyttää, kuluttaa eikä edes maksa hyvin. Siksi niin usein tapaamme prekaareja, joiden poliittinen tietoisuus on syntynyt paskaduuneissa.

Jossain vaiheessa tuotantoprosessiaan prekariaatti saattaa tulla tietoiseksi itsestään ja todeta: perkkeles! On aika kumota pomon pöytä nurin ja lähteä barrikadeille. Paskat yhteiskunnalle, jossa ainoa synti on olla köyhä. Prekariaatin haamu materialisoituu kadunkulmaan ja megafonit laulavat: kaikkien maiden työläiset, rentoutukaa!

Jossakin syttyy selkkaus, selkkaus muuttuu mellakaksi, mellakka kapinaksi. Vihainen prekariaatti palaa rikospaikalle kostamaan. Yleislakko: päättyy porvarin päivä ja alkaa rakkauden yötyö. Järjestäydytään, osoitetaan mieltä, varastetaan köyhille, vallataan taloja, tukitaan katuja. Otetaan yhdessä tuotettu rikkaus takaisin. Seinät täyttyvät sloganeista: ”Jos haluat muutosta, niin heitä ensimmäinen kivi EK:n pääkonttoriin!” Kansa tarjoilee eliitille lakkoja lounaaksi.


II osa. Prekariaatin kokonaiskiertoprosessi B: Kiertokulku. Barrikadeilta baareihin.

On aika luokkataistelun – ja on aika kaljan maistelun. Mellakkaa ja kapinaa seuraa krapula ja vapina. Haihtuu katutaisteluiden lumous. Vallankumousta seuraa tuopinkumous. Organisaatio ratkeaa paon viivoihinsa, porvarit kusettavat, kepu pettää, demarit jänistävät, vihreät valehtelevat ja ammattiliitot ajavat kapinan yli ydinvoimajyrällä.

Tappiolla on paha olla. Autonominen yhteiskunnallinen liike vaihtuu autonomisen päihdetyön yksiköksi. Keskeiseksi tavoitteeksi muodostuu sekotariaatin diktatuuri. Historian hämärän laskeutuessa autonomeista tulee outonomeja. Viinaa hanuristille ja kenkää puristille!

Dekompositioasteen noustessa prekariaatti tekee epäpyhän allianssin valtion alkoholimonopolin kanssa: Alko pistää pulloon ja prekat kaatavat kalloon. Valitettavasti. Luokka itselleen luokittelee itsensä uudelleen luokaksi itsessään. Immateriaalisen työn hegemonian antagonismin kärjeksi nostama vallankumouksen subjekti luisuu post-mortemissaan sosiaalitoimen objektiksi.

Vallankumouksen jälkeinen aamu Suomessa?


III osa. Prekariaatin kokonaiskiertoprosessi C: Kierrätys. Baareista paskaduuniin.

Seuraavana aamuna vuosien 1789, 1848 ja 1968 viidestoista päivä saapuu. Punainen lokakuu näkyy vain vetisissä silmissä. Hengittäminen ahdistaa ja ilma maistuu kylmältä pierulta.

Opiskele, ota laina ja maksa sitä loppuikäsi. Työskentele orjana ja uhraa terveytesi. Osta, kuluta, tottele. Äänestä ja hymyile. Ideologia on hyvää ja interpellaatio maistuu: se on sellainen prekariaatin maanantai.

Baarit ovat pyyhkineet liikkuvan mielen tyhjäksi tauluksi. Porvarin värväämien seireenien lurinat iskevät tajuntaan kuin kapitalisti yhteismaihin. Yhteiskunnan mykät pakot ajavat työläiset jälleen kerran myymään ja markkinoimaan itseään. Prekariaatin yhteiskunnallisesta hirviöstä irtileikatut yksilöt myyvät työkykyään jälleen kerran alle sen hinnan, jonka kapitalisti ulosmittaa tuotantoprosessista. Lohdutuksena prekat saavat Gigantista kulutusluotolla ja osamaksulla uuden HD-TV:n. Siitä kelpaa katsoa Björn Wahlroosin haastattelua samalla kun miettii soittaako työnostaja, että huomennakin on töitä.

Seuraavan barrikadeille nousun siemenet on kuitenkin jo istutettu yleisen älyn virtaavaan maaperään. Kasvava joukko protoprekaareja mutisee takahuoneissa, mainosten täyttämillä kaduilla ja ylihintaisissa vuokra-asunnoissa: ”Jos systeemi vituttaa, niin eikö olis aika vallankumouksen…”


Missä vaiheessa prekariaatin kokonaiskiertokulkua sinä olet?

3 comments to Prekariaatin kokonaiskiertoprosessi

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>