Uudet hedelmät arabimaissa: ”Vallankumous herättää toivoa maailmassa”

Mielenosoittajia Kairon Tahrir-aukiolla

Vanhassa mediassa esitetään yhä pelokkaita väitteitä, joiden mukaan sosiaalinen media ja internet ovat ”pinnallisia”. Väitteiden oletuksena luonnollisesti on, että vanha media tarjoaa edelleen sen syvällisen ja oikean sisällön, joka kestää ja vakiintuu pysyväksi tulkinnaksi. Viimeistään Egyptin kansannousu on osoittanut nämä väitteet nurinkurisiksi. Valtavirran sanomalehtien ja tv:n Egyptistä tarjoamaa kuvaa on työlästä kutsua edes pinnalliseksi, niin etäistä ja valikoivaa tiedotus on ollut. Esimerkiksi HS puhuu edelleen mielenosoittajia pahoinpitelevistä ”Mubarakin kannattajista”, eikä ihmettele, miksi kaikki diktaattorin ”kannattajat” ovat 20-40-vuotiaita miehiä ja miksi heiltä on löytynyt poliisin henkilöllisyyskortteja. Myös Egyptin hallinnon asema USA:n ja Irakin sodan tärkeänä työkaluna on jäänyt valtamedioissa melko vähälle huomiolle. Eikä syvällisiä esseitä ennennäkemättömän arabikapinan sarjan merkityksestä ole näkynyt (no, Slavoj Zizek kirjoitti hyvän pätkän, jossa on spirittiä).

Suurinta, mitä vakiintunut vanha media on saanut aikaan Egyptin suhteen, on haavoittumisilla, kuolemilla, tulipaloilla, ryöstöillä ja peloilla mässäily. Ja tietysti turisteista, pyramideista, museoista, matkamuistomyymälöistä ja muumioista raportoiminen (miten pitkälle voi mennä jotta välttyisi puhumasta elävistä egyptiläisistä?).

Pikkuhousut, yksi Kairon kapinalipuista

Median yhteiskunnallisen tehtävän osoittaa yksinkertainen ajatuskoe. HS.fin ja esimerkiksi CNN:n Egypti-otsikot ovat toistuvasti olleet luokkaa ”Ryöstelijät herättivät pelkoa Kairon yössä”. Voimmeko kuvitella valtamediaan sarjan otsikoita tyyliin ”Kairon kansannousu innostaa ihmisiä kaikkialla maailmassa”, ”Egyptin vallankumouksen korttelikollektiivit luovat toivoa” tai ”Asiantuntijat toiveikkaina: Arabimaiden kapina voi innostaa länsimaalaisiakin ottamaan asiat omiin käsiinsä”. Voimmeko? Tuskin. Vanhan median perusfunktio on pelotella, saarnata, närkästyttää ja lamauttaa.

Kovin moni tuntemani ihminen ei olekaan seurannut Egyptin vallankumouskamppailua ensisijaisesti vanhan median välityksellä, vaan juuri siellä pinnallisessa interwebissä, jossa kuulemma vain jaetaan kissavideoita, pelataan Farmvilleä ja katsotaan pornoa – ja jonka Egyptin hallitus koki niin vaaralliseksi, että päätti sammuttaa sen kokonaan, mikä on sytyttänyt tuhannet nettiaktivistit ja tehnyt Egyptin kapinasta tärkeimmän nettipolitiikan sovelluskohteen.

Conan O'Brianin viesti Egyptin hallinnolle

Blogit ovat tarjonneet monipuolisia, luettavia ja mielenkiintoisia taustoituksia Egyptin, Tunisian ja muiden arabimaiden politiikkaan. Marginaalissa pidetty Al Jazeera -kanava on tehnyt parhaat haastattelut ja välittänyt vallankumouksen webcastina suomalaistenkin näytöille. Kuvasivustoihin on tallennettu arkistokaupalla materiaalia kapinoista. Youtubessa on upeita pätkiä katujen tapahtumista (ks. Egyptin Tiananmen-hetki). Twitteristä on muodostunut tämän tilkkutäkin yhdistävä pääväylä, ja vaikkei edes seuraisi Twitteriä, uuden ja sosiaalisen median moninaisista virroista saa  pääsääntöisesti huomattavasti paremman ja moniulotteisemman kuvan tapahtumista  kuin konservatiivisen vanhan median jutuista.

Lähes kaikki Egyptissä paikalla olevat lähteet, joita seuraan, ovat kärsivällisesti toistaneet päivittäin, että valtavirtamedian luoma kuva pelon ja kaaoksen ilmapiiristä maassa hajoaa heti, kun lähtee kaduilla ja keskustelee vasta muodostettujen korttelikomiteoiden kanssa.

Tilanne on nyt torstaina ilmeisesti muuttunut huonompaan suuntaan, kun Mubarakin palkatut joukot ovat väkivallallaan onnistuneet luomaan kaaosta Kairossa. Eikä media tietenkään yksin luo negatiivista kuvaa, vaan Mubarakin joukot ovat myös tarkoituksella hyökänneet ulkomaalaisten journalistien kimppuun, ryöstäneet museoita ja pahoinpidelleet tavallisia ihmisiä summittaisesti. Mediakuva ja varsinkin median välittämät tunteet ovat silti olleet pitkälti negatiivisia myös ennen kuin toimittajia ja mielenosoittajia on pahoinpidelty.

Toinen mielenkiintoinen mediakysymys on tapa, jolla länsimaalaiset maltilliset aktivistit ovat vähintään hiljaisesti hyväksyneet egyptiläisten mielenosoittajien (melko maltillisen) valtionvastaisen väkivallan ja/tai itsepuolustuksen. Missä nyt ovat attacilaisten ja vihreiden hurskaat moraalisaarnat kivien heittelyä vastaan? Mikseivät kansalaisjärjestöt nyt paheksu egyptiläisiä ja kerro heille miten mielenosoituksissa pitää toimia? Vai onko suora toiminta kaduilla vain barbaaristen kameliarabien yksinoikeus?

Pelon ja surun sijaan ihmiset Egyptissä ovat puhuneet ja kirjoittaneet enemmän toivosta ja voimaantumisesta. Ihmisiä on loukkaantunut tuhansia, osasta kaupoista on ruoka loppu, turistit eivät pääse pyramideille ja muutama on kuollut. Mutta montako on kärsinyt egyptiläisen poliisin kynsissä Mubarakin 30 vuoden valtakauden aikana? Kuinka moni tekee jähmeää kuolemaa kapitalismin joka puolelle maailmaa suihkuttamassa köyhyyden ja kyynisyyden ilmastossa?

Hullu vuosi 2011? Toivon, kapinan ja uusien kriisien vuosi:

USA: Polttoaine ei ole koskaan maksanut tammikuussa niin paljon kuin nyt

Ruuan hinta on kaikkien aikojen ennätystasolla

Egyptissä työskentelevän filosofi Graham Harmanin blogi

Tere Vaden: Kaksijalkainen ympäristövallankumous

11 comments to Uudet hedelmät arabimaissa: ”Vallankumous herättää toivoa maailmassa”

 • […] This post was mentioned on Twitter by Keijo Lakkala, Klementiini. Klementiini said: Uudet Vallankumouksen hedelmät arabimaissa: "Vallankumous herättää toivoa maailmassa" http://bit.ly/etow2Q […]

 • ”Toinen mielenkiintoinen mediakysymys on tapa, jolla länsimaalaiset maltilliset aktivistit ovat vähintään hiljaisesti hyväksyneet egyptiläisten mielenosoittajien (melko maltillisen) valtionvastaisen väkivallan ja/tai itsepuolustuksen. Missä nyt ovat attacilaisten ja vihreiden hurskaat moraalisaarnat kivien heittelyä vastaan? Mikseivät kansalaisjärjestöt nyt paheksu egyptiläisiä ja kerro heille miten mielenosoituksissa pitää toimia? Vai onko suora toiminta kaduilla vain barbaaristen kameliarabien yksinoikeus?”

  Nii, mitä kansalaisjärjestöihin tulee, on sinänsä eri asia todella osallistua vallankumoukselliseen toimintaan, kuin pistää mustat huput päälle ja kaapata mielenosoitus tai tehdä jotain muuta psykoottista sekoilua ja sitten freimata tämä toiminta jotenkin poliittisena. Tämä on kieltämättä kuva jonka valtamedioista saa kaikista tilanteista. Joissakin tilanteissa se on myöskin totta.

  Suuremmista medioista on kyllä täysin mahdoton saada kuvaa siitä, mitä egyptissä tapahtuu, enkä oikein nytkään tiedä mistä löytää hyvää tietoa. Kuvat näyttävät vyöryviä kansanjoukkoja ja tiedetään kertoa ihmisten vastustavan Mubarakia, joka varmaan onkin kusipää kun niin moni häntä vastustaa, mutta miksi ja mitä, siitä ei oikein saa selkoa, kuka organisoi joukkoja tai ketkä, minkälaisia tapahtumia on oletettavissa kun Mubarak kaatuu.

  Jotkut kuvaavat ”ryöstelyä” toiset huutavat jo vallankumousta, mutta analyyttisyyden puutteesta tulee sellainen vaikutelma, ettei kukaan oikein tiedä mistä puhuu.

 • Al Jazeera tosin antoi selitykseksi, että Mubarak takajoukkoineen aikanaan lupasi kansalle kaikkea kaunista, mitä ei koskaan toimitettu, ja nyt kansalaisilla ei ole mitään syytä uskoa uusiin lupauksiin. Oletettavaa varmaan on, et Mubarak kaatuu, ja sit kansannousun organisoivista voimista nousee joku valtaan lupaamalla taas kaikkea kaunista, ihmiset menevät kotiin hetkellisen euforian vallassa ja sit sama perusmeininki jatkuu… ehkä petos saa aikaan backlashin, joka johtaa valtioterroriin joka taas saa aikaan hiljaisuuden, ja sit kun koko kuvio unohtuu, tulee uusi kansannousu.

 • Vastapainona vanhan median lyttäämiselle täytyy mainita että esim. New Yorker on tänään tuutannut hyvää settiä.

  ja Hesarikin mainitsee että Mubarakin tukijat ovat maksettuja joukkoja.

 • @Hemi:

  Kuvat näyttävät vyöryviä kansanjoukkoja ja tiedetään kertoa ihmisten vastustavan Mubarakia, joka varmaan onkin kusipää kun niin moni häntä vastustaa, mutta miksi ja mitä, siitä ei oikein saa selkoa, kuka organisoi joukkoja tai ketkä, minkälaisia tapahtumia on oletettavissa kun Mubarak kaatuu.

  Enemmistö egyptiläisistä vihaa Mubarakin hallintoa monesta syystä. Maassa on vallinnut poikkeustila vuosikymmeniä, poliisiväkivalta on yleistä (esim. Wikileaks on paljastanut poliisien kiduttaneen kiinniotettuja), sananvapaus on heikolla tolalla eikä vapaita vaaleja ole ollut. Sitten on taloudelliset tekijät: työttömyys, ruuan korkea hinta (vrt. Tunisian mellakat), alhaiset minimipalkat jne.

  Tästä voi lukea taustoja ihan Wikipediasta: http://en.wikipedia.org/wiki/2011_Egyptian_protests

  Mitä sitten kun Mubarak kaatuu? Mahdotonta sanoa. Ehkä tehdään pieniä reformeja ja vanha hallinto pysyy vallassa. Ehkä syntyy valtataistelu tai ehkä Muslimiveljeskunta nousee valtaan. Mitä tahansa voi tapahtua. Länsimaisten äntellektyellien kyynisyys ei tietysti ainakaan auta asiaa.

 • Mitä sitten kun Mubarak kaatuu? … Mitä tahansa voi tapahtua. Länsimaisten äntellektyellien kyynisyys ei tietysti ainakaan auta asiaa.

  Mistä puheenollen: ystävämme Ryydmän perin morbiidilla tuulella:

  Arabimaailman viime viikkojen kuohuntakaan ei välttämättä kerro demokratian voimistumisesta Lähi-idässä, vaikka levottomuudet kohdistuvatkin totalitaarisiin hallitsijoihin – mellakoissa aktiivisena osapuolena toimii islamisteja, joiden agendalla ei suinkaan ole läntisten arvojen edistäminen.

  Oli aika, jolloin eurooppalaiset olivat kehityksen kärjessä kaikilla mittareilla. Euroopan kansallisvaltiot olivat niin voimakkaita, että ne hallitsivat miltei koko maailmaa. Kaikki tekniset innovaatiot tehtiin Euroopassa. Eurooppa toimi talouskasvun veturina ja oli maailman sivistyksen ja koulutuksen suvereeni keskus.

  Tällaisilla superlatiiveilla meitä ei enää hyvällä tahdollakaan voi kuvailla. Meistä on tullut laiskoja ja itseinhoisia. Emme hanki sen vertaa lapsia, että meillä riittäisi tarpeeksi tulevaisuuden työntekijöitä elättämään vanhenevaa väestöä. Odotamme julkisen vallan maksavan kaiken puolestamme, mutta emme ole valmiita tekemään juuri mitään jättimäisen julkisen sektorimme rahoittamiseksi. Velkaraha elättää.

  Sillä jos eivät länsimaat ole puolustamassa maailman demokratisoitumista ja ihmisoikeuksien vahvistumista, en oikein jaksa uskoa, että muutkaan maailman mahdit sitä tulisivat tekemään.

  http://willerydman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/60331-euroopasta-uhkaa-tulla-taantuva-maanosa

 • @puutovatkaatuneet: priceless. Harmittaa vähän Rytin puolesta, kun tarjoaa näin helpon maalitaulun. Hyvänä puolena mies tuo julkisesti esiin kockareiden perusasenteen ja vieroittaa monia puolueesta.

 • rot

  Aamulehti teki tänään parhaat otsikolla ”Enemmistö egyptiläisistä kannattaa Mubarakia”.

 • Mikko

  Hyvä teksti. Selkeästi parempi kuin Žižekin, vaikka näkökulma onkin eri.

  Hemi vaikuttaa nyt olevan vaan itse aika pihalla tapahtumista, jos ei saa minkäänlaista kuvaa taustoista tai muustakaan. Wikipedian lisäksi voi lukea lukuisten eri medioiden uutisista taustasta. Voit lukea esim. libcomista tasokkaita juttuja + linkitetty foorumiketju täynnä hyviä linkkejä. Joltain sivulta löytyy yli sata sivuinen pdfä Egyptin ay-liikkeiden tilanteesta viime vuodelta.

  Roots of the Egyptian revolutionary moment

  Foruumiketju: Egypt riots updates and discussion

  http://libcom.org/library/egypt-unrest-interview-egyptian-anarchist”>Egypt unrest: Interview with an Egyptian anarchist

  Tässä uutinen lauantaila 4.2.2011 Yleltä, jossa lähteinä AFP, Ap ja Reuters, jotka ovat maailman kolme suurinta uutistoimistoa Ranskasta, jenkeistä ja UK:sta. Ylen mukaan kaikki eivät halua Mubarakia pois. Aika mielenkiintoinen paikka alkaa uutisoida marginaalin marginaalin näkemyksiä, kun edes enemmistön mielipiteet ei yleensä kiinnosta länsimaissa, vaan ”sosiaalisen markkinatalouden” luonnollisina esitetyt vetoaurat.

  Yle Kairossa: Rettelöitsijät on vedetty pois kaduilta

  Kairossa vallitsee jälleen samanlainen karnevaalitunnelma kuin tiistaina ennen väkivaltaisuuksien alkua, kertoo paikalla oleva YLE Uutisten toimittaja Sanna Negus. Hänen mukaansa Mubarakia kannattaville rettelöitsijöille on selvästi käynyt käsky, että heidän pitää pysyä poissa kaduilta.

  Tilanteen rauhallisuudesta kertoo sekin, että Tahrir-aukiolla mielenosoittajien kanssa ovat käyneet puhumassa Egyptin puolustusministeri ja Arabiliiton pääsihteeri.

  – Armeija seuraa tilannetta yhä sivusta, mutta turvallisuudesta ovat pitäneet huolta siviilit. Kaikki Tahrir-aukiolle tulevat tarkastetaan sinne tulevilla teillä aseiden varalta, Negus kertoo.

  Armeija on sanonut, ettei se aio käyttää voimaa mielenosoittajia kohtaan. Se on edelleen pidättänyt ulkomaisia toimittajia. Heitä on kuitenkin kohdeltu hyvin ja päästetty vapaaksi pian pidätyksen jälkeen.

  Suurmielenosoitusten perusteella ei voi kuitenkaan päätellä, että nyt koko kansa haluaa Mubarakin syrjään, kertoo Negus.

  – On paljon ihmisiä, jotka eivät ole näitä rettelöitsijöitä, mutta he kannattavat Mubarakia. Juttelin aamulla koptikristityn apteekkarin kanssa, joka ilmoittautui Mubarakin kannattajaksi. Hän kertoi olevansa vihainen siitä, että ulkomaiset tv-kanavat näyttävät ainoastaan yhden puolen asiasta.

  – Apteekkari sanoi olevansa Mubarakin kannattaja, koska hän pelkää Mubarakin jälkeen Egyptiin syntyvän islamistisen hallituksen.

  Negusin mukaan Kairossa on jo merkkejä elämän palautumisesta normaaliin. Pankit ovat avautumassa sunnuntaina ja pörssi maanantaina.

  Egyptin hallitus lievensi perjantaina yöllistä ulkonaliikkumiskieltoa. Ulkonaliikkumiskielto on nyt voimassa iltaseitsemästä aamukuuteen, kun se aiemmin alkoi kello 17 ja päättyi aamuseitsemältä. Ulkonaliikkumiskielto on ollut voimassa Kairossa, Aleksandriassa ja Suezissa 28. tammikuuta lähtien, mutta se ei ole hillinnyt mielenosoituksia.

  YLE Uutiset, AFP, AP, Reuters

 • @Mikko: musta on uskottavaa, että Egyptin porvariston joukossa on ihmisiä, jotka tosiaan tukee Mubarakia turvatakseen materiaaliset etunsa ja etuoikeutensa. Apteekkarit varmasti herkemmin kuin työttömät, opiskelijat tai köyhät vanhukset.

  Paras teksti mitä arabimaiden kapinoista on tähän mennessä kirjoitettu on yllättäen suomalainen: http://yttt.fi/?p=1386

 • […] Uudet hedelmät arabimaissa: “Vallankumous herättää toivoa maailmassa” | Vallankumouksen hede… Median yhteiskunnallisen tehtävän osoittaa yksinkertainen ajatuskoe. HS.fin ja esimerkiksi CNN:n Egypti-otsikot ovat toistuvasti olleet luokkaa “Ryöstelijät herättivät pelkoa Kairon yössä”. Voimmeko kuvitella valtamediaan sarjan otsikoita tyyliin “Kairon kansannousu innostaa ihmisiä kaikkialla maailmassa”, “Egyptin vallankumouksen korttelikollektiivit luovat toivoa” tai “Asiantuntijat toiveikkaina: Arabimaiden kapina voi innostaa länsimaalaisiakin ottamaan asiat omiin käsiinsä”. Voimmeko? Tuskin. Vanhan median perusfunktio on pelotella, saarnata, närkästyttää ja lamauttaa. Toinen mielenkiintoinen mediakysymys on tapa, jolla länsimaalaiset maltilliset aktivistit ovat vähintään hiljaisesti hyväksyneet egyptiläisten mielenosoittajien (melko maltillisen) valtionvastaisen väkivallan ja/tai itsepuolustuksen. Missä nyt ovat attacilaisten ja vihreiden hurskaat moraalisaarnat kivien heittelyä vastaan? […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>