Takaisin politiikkaan sieltä!

Vaalien jälkeinen aamu

Hei kaikki perussuomalaisten vaalivoittoa häpeävät marttyyrit, takaisin sieltä ruotsinlaivajonosta. Tilanne oli täysin odotettavissa ja myös estettävissä, mutta nyt kävi näin. Kuitenkaan vaalit eivät olleet mikään täydellinen epätoivon myrsky. Ehkä perussuomalaisten menestyksellä on hyviäkin seurauksia, kuten Frank Martela ennustaa.

Eduskunta säätää lakeja, mutta politiikkaa tehdään aika paljon muualla kuin eduskuntatalossa. Se rakentuu blogeissa ja foorumeilla (kuten saimme nyt huomata äärioikeiston kohdalla), kadulla ja baareissa, työpaikoilla ja kodeissa. Vaalimenestyskin nousee arjen mikropolitiikasta. Tämän tajuamisesta ei kuitenkaan ole kovin paljon iloa niin kauan kun edistykselliset ihmiset potevat facebookissa epätoivoa ja fantasioivat twitterissä maastamuutosta.

En halua moralisoida ketään, mutta kiinnostaisi tietää, mistä nämä suureen ääneen pakenijat ovat löytäneet maan, jossa ei koskaan tarvitse kohdata oikeistoa ja konservatiiveja.

Vasemmiston ja vihreiden ongelma on yhä sama: keskittyminen pelkkään pakenemiseen. Pakeneminen ja maastapako on ollut merkittävä poliittinen ase Euroopassa edellisen 50 vuoden aikana – sillä saatiin rikki esimerkiksi itäblokki ja fordistinen tehdasyhteiskunta – mutta nykyisessä asetelmassa siihen takertuminen johtaa umpikujaan. Jos me emme kohtaa valtaa ja rakenna vaihtoehtoja, konservatiivit tekevät sen. Politiikkaa ei ole pakko tehdä eikä siihen pidä ryhtyä, jos se tuntuu tylsältä ja etäiseltä. Mutta konservatiivien voiton jälkeen pakeneminen voi olla entistä vaikeampaa ja hitaampaa.

Joten valittamisen sijaan takaisin politiikkaan, kaikilla sen tasoilla.


Mitä ”makropolitiikkaan”
tulee, ensi vuonna on sekä kunnallisvaalit että presidentinvaalit. Näemme silloin, kestääkö perussuomalaisten kannatus. Jos se ei kestä, vasemmistolla on mahdollisuus vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Vaaleihin kannattaa kiinnittää huomiota muun politiikanteon ohessa, koska – no, en ole ikinä ymmärtänyt mitä muilta osin sympatisoimani anarkistit ovat tarkoittaneet ritualistisilla vaalilauseillaan, kuten ”äänestämällä ei voi vaikuttaa” ja ”mikään ei kuitenkaan muutu”. Kyllä minun elämäni muuttuisi täysin, jos perusturvaa parannetaan radikaalisti, puhumattakaan perustulosta! Vastaavasti pakkoruotsin poistaminen olisi helpottanut elämääni kohtalaisesti, samoin opiskelijan toimeentulon parantaminen ja niin edelleen. Nämä ovat kysymyksiä, joihin vaikutetaan erityisesti vaalien kautta.

Jätetään nämä pohdinnat nyt kuitenkin toistaiseksi sivuun ja katsotaan, mitä blogeissa puhutaan.

Fifin antivaaliblogin pitäjä Suvi palasi viimein maan pinnalle, mutta en ole vieläkään samoilla linjoilla, ellei sitten kyseessä ole jokin ironia.

Jos ihmiset tajuaisivat todella olevansa omasta hyvinvoinnistaan vastaavia yksilöitä eivätkä Kansaa, asiat olisivat toisin. Kansa voi olla niin tyhmä, että päästää äärioikeiston valtaan kerta toisensa jälkeen, viisi miljoonaa yksilöä ei. Hallintokoneistolle on kannattavampaa uskotella meille meidän olevan osa jotakin suurta, jotakin johon emme voi vaikuttaa.

”Jos ihmiset tajuaisivat…” Jospa kokoomuslaiset tajuaisivat lakata olemasta kokoomuslaisia! Jos vain kaikki toimisivat toisin. Tässä on vasemmiston ja vihreiden toinen perinteinen ongelma: epärealistinen oletus siitä, että jokainen yksilö todella ”voisi tajuta” eli tulla tietoiseksi = vasemmistovihreäksi, sekä usko ihmisten perimmäiseen rationaalisuuteen.

Tarkoittaako äärioikeiston äänestäminen äänestäjien tyhmyyttä? Ovatko äänestäjät ”järkeviä” ja vihaisia mutta sattuivat vain nyt kanavoimaan protestinsa perussuomalaisten kautta? Vai ovatko äänestäjät niin vahvasti muukalaisvihamielisiä ja autoritaarisia ettei mikään muu puolue tai kanava olisi voinut tulla kyseeseen? Tämäkin kysymys on käsiteltävä, jos halutaan päästä eteenpäin.

Vielä yksi huomio: kun Suvi kirjoittaa, että ”hallintokoneistolle on kannattavampaa uskotella meille meidän olevan osa jotakin suurta, jotakin johon emme voi vaikuttaa”, niin eikö kyseessä ole nimenomaan kokoomuksen, demareiden ja keskustan hallintokoneisto, jota vastaan perussuomalaiset hyökkäsivät. Persuthan nyt onnistuivat rikkomaan molemmat osat tästä uskottelusta: heidän äänestäjänsä eivät halua olla osa jotakin todella suurta (EU:ta) ja näyttivät myös, että puolueen eduskuntapaikat on mahdollista nostaa yksissä vaaleissa viidestä kolmeenkymmeneenyhdeksään (eli asioihin on mahdollista vaikuttaa). Ongelma ei siis ole kansassa vaan siinä, että nimenomaan persut onnistuivat rikkomaan kansan perinteisen roolin – persut eikä vasemmisto tai vihreät tai ulkoparlamentaariset liikkeet.

Kannattaa lukea tämä Antti Rautiaisen teksti, se on paras anarkistisesta näkökulmasta Suomessa kirjoitettu vaalianalyysi (ja se on oikeaoppisesti kirjoitettu tietenkin ennen vaaleja).

Oli hallitus mitä oli, politiikka Suomessa riippuu aina myös siitä mitä tapahtuu kaduilla, vaikkakin vähemmän kuin monissa muissa maissa. Ja perussuomalaiset hallituksessa voivat olla huomattavasti herkempiä painostukselle ja protesteille, kuin esimerkiksi kolme suurta puoluetta. Tämä kolmikko on aina voinut viitata kansan näkemyksille kintaalla, koska ehkä puolet suomalaisista on tähän asti äänestänyt samaa puoluetta kuin vanhempansa, täysin riippumatta puolueen ajamista päätöksistä. Toki perussuomalaiset ovat uhka, mutta he ovat myös mahdollisuus – joukko pyrkyreitä, jotka tietävät että he voivat helposti menettää kaiken juuri saavuttamansa, ja joka siksi voi olla kiinnostuneempi kuuntelemaan mitä asiaa kansalla on.

[–]

Kritisointi on tietysti aina helpompaa kuin todellisten vaihtoehtojen ehdottaminen. [–] Kamppailu oikeistopopulismia vastaan ei lopu vaaleihin, vaan niiden jälkeen se vasta tosissaan alkaa.

 


Mitä seuraavaksi?
Vaalien ja kevään takia meillä kaikilla on nyt energiaa, käytettiin sitä sitten pakofantasioihin, jurnuttamiseen tai vappukiljujen vääntämiseen. Siksi muutama konkreettinen ehdotus seuraavista pikkuaskeleista:

 • osallistu mielenosoituksiin – Helsingissä järjestetään huomenna tiistaina mielenosoitus sosiaalikeskuksen puolesta, lähtö Kiasman edestä klo 15 (Facebook)
 • mieti nettipolitiikkaa – miten hommafoorumilaiset saivat neljässä vuodessa valtavan näkyvyyden, siirtolaisuuskeskusteluhegemonian ja seitsemän kansanedustajaa melkein pelkästään netin voimalla; minkälaisia rakenteita ja työkaluja meidän pitäisi rakentaa
 • liity puolueeseen – vasemmisto & vihreät ovat osittain yhä tuki- ja mahdollisuusrakenteita kaikesta huolimatta, piraateissakin on hyvä vasemmistosiipi
 • mene mukaan johonkin paikalliseen toimintaryhmään, oli kyse sitten eläinoikeusliikkeestä, ay-liikkeestä, kulttuurista, yliopistopolitiikasta tai puolueesta
 • jos silti pakenet maasta niin nauti kunnolla. Berliinissä nähdään vapun jälkeen!

 

20 comments to Takaisin politiikkaan sieltä!

 • En usko että ympäristönsuojelijoilla ja sosialisteilla tulee olemaan muuta vaihtoehtoa, kuin vedota järkiargumentteihin ja toivoa että ihmiset alkaisivat käyttäytymään rationaalisemmin kuin he käyttäytyvät nykyään. Valistusajatelua on helppo kritisoida, ja sitä onkin kritisoitu jo 160 vuoden ajan, mutta kaikki yritykset tehdä siitä perustavanlaatuisia irtiottoja ovat johtaneet vain autoritääriseen tai täysin totalitääriseen politiikkaan. Tiukka ei postmodernille tekopoliittisuudelle!

 • Verraton

  Vasemmistolla viitannet ainoastaan Vasemmistoliittoon. Perussuomalaiset ovat nimittäin monilta linjauksiltaan sangen vasemmalla – oikeastaan Vasemmistoliiton ja SDP:n välissä.

 • @Antti R.: samaa mieltä valistuksesta, mutta kyllä politiikkaan motivoidutaan tunteesta ja halusta eli ei-rationaalisista asioista, jos ne unohtaa niin yhtä hyvin voi liittyä Zeitgeist-liikkeen transhumanistisiipeen.

  @Verraton: viittaan ainoastaan Vasemmistoliittoon (joka siis kutsuu nykyään itseään virallisesti Vasemmistoksi), mutta arviosi ei taida ihan pitää paikkaansa. Ei jos tarkastelee tätä http://www.loitto.com/tilastot/hsvaalikone11/kartta/ eikä jos tarkastelee monia perussuomalaisten teemoja (jyrkempi siirtolaisuuskontrolli, kovempi kuri, perinteiset arvot, armeijan puolustaminen, abortin vastustaminen, taiteen rajoittaminen jne.), jotka ovat vasemmistolaisittain ongelmallisia. Samalla ei tietysti käy kieltäminen, että jotkin persujen linjaukset ovat perinteisen vasemmistolaisia. Mitään työläisten puolustamista persuilta ei kuitenkaan löydy.

 • Plerttu Aivohippa

  Bravo!

 • Lange

  Arvokonservatiivisuudesta huolimatta Perussuomalaiset on talouskysymyksissä sangen vasemmalla. Persujen populismiin on kuulunut myös vasemmistopopulismi, ”pienen ihmisen” puolustaminen ja ”rötösherrojen” mädännäisyydellä elämöinti. Jopa tällaisia kannanottoja on puolueen sisältä kuulunut. Persut on vasemmistolaisuuden junttiversio, karvaperseiden ja amis/kalapuikkoviiksien taisteluhuuto oikeudenmukaisemman maailman puolesta.

 • VonVuf

  ”..miten hommafoorumilaiset saivat neljässä vuodessa valtavan näkyvyyden, siirtolaisuuskeskusteluhegemonian ja seitsemän kansanedustajaa..”

  Vastaus on valitettavan helppo ja on puhdasta fysiikkaa (eli luonnonlakia niille vähemmän koulutetuille): entropia. On paljon helpompi hajottaa kuin rakentaa. Helpompi laskea kuin kiivetä.

  Jos valitsee sen hankalamman tehtävän, onnistumiseksi tarvitaan moninkertainen määrä energiaa (työtä/ideoita/motivaatiota/..). Ja ei, en osaa sanoa, miten siitä tulisi helpompaa – paitsi, että onneksi ne ylös pyrkivät ovat yleensä älykkäämpiä. Mutta riittääkö se..?

 • […] Aiheeseen liittyen Vallankumouksen hedelmissä särmä blogikirjoitus: Takaisin politiikkaan sieltä! […]

 • Ex-Persu

  VonVufin kirjoitukseen lisäisin että Suomen Sisu ja sen pystyttämä hommafoorum keskittyvät yhteen ainoaan asiaan ja siinäkin asiassa yhteen ainoaan näkökulmaan, maahanmuuton ”kritisointiin” eli ulkomaalais- erityisesti muslimivihaan.

  Harva täysjärkinen jaksaa edes kokonaista viikkoa jauhaa yhdestä ainoasta asiasta, mutta aika moni jaksaa käydä äänestämässä tyyppiä joka vaikuttaa vakuuttavalta kuulopuheiden tai muutaman luetun jutun perusteella.

  Eli jos joku haluaa kopioida Suomen Sisun saavutuksen, kannattaa tarttua yhteen ainoaan väitteeseen ja toistaa sitä päivästä toiseen, vuodesta toiseen, kaikkialla, vastaväitteistä, väitteen vääräksi osoittavista faktoista tai omasta maineesta välittämättä.

  Hommafoorum sai seitsemän kylähullua Eduskuntaan. Minä en ole kylähullu, siispä en pysty/viitsi samaan.

 • Vira

  Vasemmisto ja oikeisto on muutakin kuin talouspolitiikkaa. Nationalismi on oikeistolaista, ei vasemmistoliasta. Natseja kutsutaan äärioikeistoksi, vaikka talouspolitiikaltaan olivat suht vasemmalla.

 • Viitala

  ”Nationalismi on oikeistolaista, ei vasemmistoliasta.”

  Siinä tapauksessa Kuuba ja Kiina ovat oikeistolaisia maita. Kansallismielisiä molemmat. Neuvostoliitossakin oli patriotismi kunniassa.

 • Prism

  ”Siinä tapauksessa Kuuba ja Kiina ovat oikeistolaisia maita. Kansallismielisiä molemmat. Neuvostoliitossakin oli patriotismi kunniassa.”

  Pitikö tämän olla vasta-argumentti? Neuvostoliittoa haukuttiin valtiokapitalismiksi ja Kiinan järjestelmässä ei ole pitkään ollut mitään sosialismiin viittaavaa, joten nationalismi sopii täysin kuvaan.

  Epäilen, että persujen vasemmistolaisuus tippuu retoriikastakin siinä vaiheessa, kun pitää tehdä yhteistyötä kokoomuuksen kanssa. Rötösherrojen vastustamiselle saa ääniä, mutta mitäs sitten tehdään kun ollaan rötösherrojen kanssa hallituksessa?

 • Lento

  Eikö kyse ole enemmänkin konservatiivi-liberaali-linjauksesta kuin vasen-oikea-rajauksesta?

  Näkemykseni on, että persut ovat radikaalikonservatiiveja, joiden kautta ihmiset heijastavat (protestiäänien tai ihan todellisen kannatuksenkin muodossa – eivät toki kaikki, mutta kuitenkin) omaa epävarmuuttaan ja pelkoaan maassa, jossa ruoka on kallista, työssäkäyvänkään raha ei riitä elämiseen, terveydenhuolto ajettiin alas kaksi vuosikymmentä sitten ja ihmisiä alkaa oikeasti pelottaa oma selviäminen.

 • Häpeäväinen

  Kiitoksia!Erittäin järkevä kirjoitus tämän yleisen sekamelskan ja kaiken häpeän keskellä.

  Olen yleensä äänestänyt Vihreitä, mutta petyin heihin suuresti tämän hallituskauden aikana. Vihreät olivat omassa vaalitilaisuudessaan hävenneet suomalaisia ja Suomea, suunnittelivat joukkopakoa mm. Saksaan. Minua puolestaan hävetti Vihreiden lapsellisuus ja totaalinen kyvyttömyys ymmärtää tappionsa syytä. Vihreät hävisivät vaalit, koska heidän politiikkansa on hyvin oikeistolaista ja yhä kauempana ympäristöasioista.

  Jos Vihreät muuttavat Saksaan tai Euroopan muihin maihin, siellä kannattaisi ottaa oppia sikäläisistä vihreistä liikkkeistä, jotka ovat tunnetusti miltei kaikki vasemmalla ja voimakkaasti puolustamassa luontoarvoja.

 • Mä olen perussuomalaisten kokoonpanosta suurin piirtein samaa mieltä Viran ja Lenton kanssa: kyse on konservatiivipuolueesta, taantumuksellisesta ja nostalgisesta ryhmästä, jossa on äärioikeistolainen siipi (Suomen Sisu ja hommalaiset, ehkä 7-10 kansanedustajaa) mutta jonka jäsenten kanssa on ehkä kuitenkin helpompi väitellä kuin kokoomuslaisten kanssa.

  @Häpeäväinen: kiitos kommentista! Joidenkin huhujen mukaan Ville Niinistöstä oltaisiin säätämässä vihreiden seuraavaa puheenjohtajaa. Jos niin käy, niin vihreiden peli on pelattu ja vuoto vasemmistoon kiihtyy.

 • Kärppä

  Olen salaa vahingoniloinen vihreiden vaalitappiosta. Se olkoon heille rangaistuksena selkärangattomasta politiikasta. Cityvihreillä raskaansarjan poliitikoilla ei ole ollut rohkeutta ajaa vihreitä arvoja oman aseman heikkenemisen pelossa. Todelliset ympäristöarvot ovat saaneet väistyä yleisen velton arvoliberalismin tieltä. Puolue on kalastellut ääniä enemmän homoystävällisellä kuin luontoystävällisellä profiilillaan.

  Vihreille arvoliberalismi on nimenomaan arvojen puutetta. He ovat olleet mukana hallituksessa, jonka suuria aikaansaannoksia ovat olleet uudet ydinvoimalaluvat sekä maahanmuuttoa koskevan lainsäädännön kiristäminen jopa Timo Soinin sydäntä lämmittävälle tasolle.

  Hyväosaisille mutta politiikasta vieraantuneille nuorille kaupunkilaisille Vihreät on tarjonnut helpon tavan käydä äänestämässä ottamatta varsinaisesti kantaa juuri mihinkään. Samalla he ovat voineet jatkaa kulutuskeskeistä elämäänsä kuitenkin ”fiksujen” riveissä. Toivoisin, että mahdollisimman moni Vihreiden nukkuvien puolueen äänestäjistä kääntäisi katseensa seuraavissa vaaleissa vasemmalle – punaisen pelko kuuluu historiaan.

  En ole tyytyväinen vaalitulokseen, mutta olen tyytyväinen siihen, että vanha luutunut konsensuspolitiikka sai pahan lommon kylkeensä. Aikaisemmin tavallinen suomalainen oli manipuloitu valitsemaan kolmen puolueen väliltä, joita hän ei erottanut toisistaan. Kyse ei ole ollut todellisista vaihtoehdoista. Suuret mediat ovat auliisti olleet mukana jähmettämässä poliittista valta-asetelmaa tarjoamalla vain ”kolmelle suurelle” merkittävää medianäkyvyyttä vaalien alla ja näin ollen marginalisoimalla muut puolueet. Tämä on tietysti heikentänyt oleellisesti demokratiaa.

  Eikö tämä kiusallinen vaalitulos pitäisi ottaa vakavasti? Väärän äänestystuloksen päivittelyn sekaan on hukkunut kunnon analyysi: miksi niin moni äänestäjistä kaipaa muutosta? Persujen menestys on oireellista. Maahanmuutto on se kohde, mihin pelot monilla kanavoituvat, mutta en jaksa uskoa, että maahanmuutto olisi todellinen syy epäluottamuksen takana.

  Pitäisikö viimeistään nyt myöntää, että eriarvoistuminen ollut liian voimakasta? Paljon puhutaan herravihasta, MUTTA VIHAAMMEKO ITSE KELKASTA PUDONNEITA – heitä joilla ei ole kulttuurista pääomaa eikä valistuneita mielipiteitä? Valtapuolueiden harjoittama kansalaisia (EU:n sisällä ennätyksellistä vauhtia) eriarvoistava politiikka on luonut edellytykset Persujen suosiolle.

  Ehkä iso jytky hämmentää persujen kokemattomia kansanedustajia, ja he tyytyvät ottamaan lopulta aika chillisti. Suomessa on jo entuudestaan kireä maahanmuuttopolitiikka. Parasta, mitä persut voisivat tehdä, on keskittyminen ns. pienten ihmisten asioiden ajamiseen (ympäristö- tai kulttuuripolitiikan ”kehittämisen” sijasta). Toivottavasti tulevaisuudessa nimenomaan vasemmisto osaisi ottaa hyödyn irti status quon horjumisesta.

 • Kärppä

  Voi ei, tulipa pitkä vuodatus. Liian provosoiva aihe. Kiitos kuitenkin yleisestä boostauksesta, se on paikallaan.

 • Hyvä teksti ja samaa mieltä Rautiaisen kanssa, että kamppailu on vasta alkamassa (tietysti ironista, että niin se tuntuu olevan ikuisesti…).

  Itse kirjoitin vaalien jälkeisissä tunnelmissa tällaisen tilannearvion: ”Pieni vaalianalyysi”

  Perusajatus on sama. Vastarinnan aika on nyt.

  Tulevasta hallituskuviosta – sikäli kun se nyt on se povattu kok-dem-ps – muistuttaisin, että ei kannata manata vain persuja. Pelottavaa on ennemminkin tuo kokoonpano kokonaisuudessaan. Kukin puolueista on varmasti täysillä sitoutunut ihmisten kurittamiseen ja kontrollointiin rakentamalla yhteiskunnasta työleiriä.

  Samalla muistuttaisin, että persut eivät edusta varsinaista äärioikeistoa, vaikka tällaisiakin hiihtäjiä siellä liikkuu. Ennemminkin persut ovat jonkinlaisia kekkoslovakialaisia nationalisteja, joiden juuret ovat vielä reilusti maalla. Veikkaan että kun varsinainen äärioikeisto tulee nousemaan, se näyttää persuille lähinnä persettä.

 • Miika K

  Eiköhän toverit sovita, että iso jytky on päässyt seuraavissa vaaleissa Timo Soinin housuihin!

  Kaikki ovat yksimielisiä siitä, että PS ei ole äärioikeistolainen puolue, _vaikka_ puolueessa onkin uusfasistisia mulkvisteja. Sinänsä on hälyttävää, että joku puolue antaa tollasen paskasakin pyöriä piireissänsä.

  Kaikki ovat myös liikuttavan yksimielisiä uudesta toimintakulttuurista -sen tarpeesta! It ottaisin esille tarpeen Vassin ja Vihreiden yhdistämisestä. Ei missään tapauksessa Vassin ja SDP:n yhdistämiselle, mutta Vassin ja vihreiden yhteistyötä kyllä tarvittaisiin.

  Tietysti Soininvaaran kaltaiset totaalimulkvistit pitää potkia kokoomukseen, johon ne kuuluu, mutta muuten vihreiden ainoa toivo olis liittyä Vasemmistoon ja Vasemmiston pitäisi hyväksyä Vihreät!

 • jed

  Klementiini, tsekkaa tää post: http://socialismandorbarbarism.blogspot.com/2011/04/fire-to-commons.html

  ystävällisimminkinmättömyydellänsäkäänkin,
  jedimestari jed

 • […] liittyen Vallankumouksen hedelmissä särmä blogikirjoitus: Takaisin politiikkaan sieltä! Written by jatulintarha Kategoria(t): […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>