Tilanneanalyyseja

Internetin punavihreät putkistot

Lyhyt kierros poliittisista blogeista: nopeita tilanneanalyyseja.

Jatulintarha muistuttaa, että oikea vihollinen on kokoomus, ei perussuomalaiset:

Itselleni Perussuomalaisten vaalivoittoa suurempi kauhun aihe on se, että Kokoomuksesta tuli Suomen suurin puolue ensimmäistä kertaa historiassaan. Keskusta ja Vihreät joutuivat kärsimään kuluneen hallituskauden aiheuttaman luottamustappion siinä missä Kokoomus vain porskuttaa. Keskustan äänestäjät ovat pettyneet vaalirahakohussa ryvettyneeseen puolueeseensa ja siirtyneet äänestämään Perussuomalaisia, mutta Kokoomuksen äänestäjille vaalirahavilpit ovat ilmeisesti vain meriitti. Ulkomaisissa lehdissä on ehditty kauhistelemaan Perussuomalaisia ”äärioikeistopuolueeksi”, vaikka talouspoliittisesti persut ovat hyvinkin vasemmalla. Kaikista hämäristä taidelausunnoistaan, maahanmuuttajalausunnoistaan, homolausunnoistaan tai aborttilausunnoistaan huolimatta persut ovat sittenkin pienempi paha kuin kokoomuslainen markkinoiden näkymättömän käden luonnollistava talouspolitiikka, jonka avulla Suomesta tehdään Suomi Finland Incorporatedia.

Jukka Peltokoski ehdottaa kolmea suuntaviivaa:

 1. punavihreä yhteistyö – ”punavihreä koalitio voidaan nyt muodostaa oppositiossa, jossa se on helppoa avata yhteistyöksi myös yhteiskunnallisten liikkeiden kanssa”
 2. uuden työväen aktivismi – ”koska demarien hallituspaikka tarkoittaa demarivetoisen ay-liikkeen hiljenemistä ja työtaistelujen tyrehtymistä, on vastavoimaksi kehitettävä uutta, autonomista työväen aktivismia. [–] Uusi duunaristo on monimuotoista ja monikulttuurista, sosiaalista ja suvaitsevaista, usein urbaania ja naisistunutta.”
 3. vapaan ja solidaarisen kansalaisyhteiskunnan rakentaminen – ”keskiössä ovat yhdistykset, yhteiskunnallinen yrittäjyys, osuuskunnat, commonsit sekä vertaistuotanto. Toki myös taiteilu ja tieteily, eli vastakulttuurisen hegemonian luominen”.

Ajatusjalostamo laati vaihtoehtoisen hallitusohjelman jo ennen vaaleja:

Jos jatkamme porvareiden strategialla, se tarkoittaa käytännössä kiihtyvää työntekijöiden oikeuksien polkemista ja sosiaalisten tulonsiirtojen alasajoa, jotta suppea meritokraattinen eliitti saisi jatkaa bakkanaalejaan.

Porvareiden mielestä suomalaisia vahvuuksia tuetaan esimerkiksi koulujen lukukausimaksuillahelpottammalla veropakoilualuomalla halpatyömarkkinoita jasyventämällä kansalaisten kontrollia. Kaikkea tätä on valmisteltu pitkälle jo viime vaalikaudella. Nyt riittää, että sama meno jatkuu.

Filosofian puutarha puhuu vähän hämärästi ”arvoista” mutta käärii kuitenkin hihojaan.

Jiri veistelee Kike Elomaasta groteskina queer-hahmona ja kysyy,

mitä vikaa on siinä, että uuden eduskunnan enemmistö vastustaa tuloerojen kasvamista, ydinvoimaa, Suomen osallistumista Afganistanin sodankaltaiseen tilanteeseen ja kannattaa sukupuolineutraalia avioliittolakia, vanhustenhoitolakia, kehitysavun lisäämistä, peruspalveluiden tuottamista kuntien omalla henkilöstöllä? Oliko vaalien lopputulos sittenkään täydellinen katastrofi? Nämä kaikki ovat sellaisia tavoitteita, joita vasemmisto on ajanut, mutta ei ole kyennyt viemään eteenpäin porvarillisessa Suomessa, koska ovat olleet omasta mielestään niin täydellisiä, etteivät ole kyenneet tutkiskelemaan politiikkansa harjoittamisen tapaa tai tyyliä itsekriittisesti.

Hukkajukalla on sekalaiset fiilikset kuten useimmilla meistä.

Vihreä Pk-sektori muistuttaa, että perussuomalaisten äänestäjien suurin (ainoa?) motiivi oli protesti ja sanoo että keski-ikäisten protesti on nyt nähty, seuraavaksi voi olla vuorossa nuorten protesti.

Tommi antaa maltillisia selviytymisohjeita vaalien jälkeiseen Suomeen.

Kansan Uutiset käsittelee vihreiden itseruoskintaa.

Osmo Soininvaaran mukaan vihreiden ”vasemmistofeministien” maine karkotti sinivihreät kokoomukseen. Omituista, että Soininvaaran syylistauksesta on jäänyt pois vihreiden olematon anti talouskriisikeskusteluun: eihän vihreillä ole ollut minkäänlaista näkyvää kantaa tai ulospääsytietä Euroopan kriisistä.

Leo Stranius analysoi vihreiden tappiota mutta toivoo että tappiosta huolimatta vihreät jatkaisivat ”arvopohjaisena ja kannustavana. Tämä tarkoittaa sitä, että Vihreät eivät sorru erilaisten intressiryhmien lyhyen tähtäimen tavoitteiden ajamiseen tai muiden puolueiden kritisoimiseen ja syyttelyyn.” Hmm…

Susanna Kuparinen: Vihreät tekivät änkyröitymisen maailmanennätyksen.

Lupaavimman vihreiden tekstin on kirjoittanut Outi Alanko-Kahiluoto. Teksti ei ole vaalianalyysi, mutta se osoittaa hyvään suuntaan vihreiden tulevaisuuden kannalta.

Edit: Koiranmutkia meinasi vahingossa jäädä pois: Jytkypolitiikkaa valonnopeuden ajassa.

Teppo Eskelinen kirjoitti toistaiseksi parhaan analyysin vihreiden tappiosta:

Koska vihreät on voittanut jokseenkin aina, puolueessa on alettu uskoa huonoon politiikan teoriaan. Kutsun sitä Soininvaara-sosiologiaksi. Soininvaara-sosiologian mukaan Suomessa käynnissä oleva jälkiteollinen rakennemuutos, siihen liittyvät sosioekonomiset muutokset ja yleinen koulutustason nousu johtavat väistämättä vihreiden kannatuksen asteittaiseen nousuun, ja puolue on näin jonkinlaisen sekulaarin predestinaation hengessä nousemassa väistämättä yhdeksi suurista puolueista. Niin naurettavalta kuin tämä näin ilmaistuna kuulostaakin, uskon että vihreät lähes kokonaisuudessaan on tietoisesti tai tiedostamattaan uskonut vahvaan tai heikkoon versioon tästä ajatuksesta. Myöntäkää nyt, te oikeasti ette järkyttyneet pelkästään vaalitappiosta, vaan siitä, että vihreät voi ylipäänsä kokea suurehkon vaalitappion.

2 comments to Tilanneanalyyseja

 • Martti

  Kiitos hyvästä kattauksesta!

  Oma fiilis on ollut allapäin, mutta samalla koko ajan vahvistuu tunne siitä, että tappio tuli meille (vihreille) tarpeeseen. Paljon virhearvioita on tehty. Niiden läpikäyminen on tervetullutta.

  Persujen aiempaa voimakkaampi läsnäolo tekee puoluepolitiikasta tietyssä mielessä entistä läpinäkyvämpää, kun kantoja ei piilotella. Samalla he pudottivat liudan muita, mikä on myös hyvä.

  Mikä itseäni varsinaisesti huolestuttaa on, että pidemmällä tähtäimellä vihreiden ja vasemmiston pitäisi pystyä kasvattamaan yhteenlaskettua kannatustaan. Nyt kannatus polkee ja jopa taantuu. Panee pohtimaan tässä blogissa paljon puhutun hegemonian merkitystä.

 • Ale tutaj duzo informacji.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>