Käsirysystä kadunvaltaukseen

Sosiaalikeskuskarnevaali keskustassa


Flaikku
Mikä yhteiskuntaa muuttaa? Yhteiskunnalliset liikkeet, kyllä, mutta liikkeet tarvitsevat infrastruktuurin ja resursseja. Sosiaalikeskus Satama Helsingin Kalasatamassa on tarjonnut tilan ja henkisen ympäristön pääomakriittiselle ja epäkaupalliselle toiminnalle vuoden 2008 lopusta alkaen. Nyt talon vuokrasopimus on irtisanottu, ja keskuksella on jäljellä vielä kaksi ”laillista” viikkoa. Talon aktiivit järjestivät sunnuntaina 15.5 karnevaalin puolustaakseen vapaita tiloja.


Aasialaisturistit ovat hulluina mielenosoituksiin
Musta ja sinivalkoinen lippu historiallisilla hoodseilla
Me tehdään tässä vain työtämme
Kulkueen huilatessa Espan puistotiellä poliisit saivat älynväläyksen tunkeutua väkijoukkoon. Ilmeisesti he yrittivät ottaa kiinni tyypin, joka oli ampunut ilotulitusraketin aikaisemmin.


Takaa-ajo
Kaataminen
Painaminen
Meikit, ketjut ja radiopuhelin
Kuljetus
Lisäksi poliisit ottivat kiinni toisen henkilön tuntemattomasta syystä. Mielenosoitus tietenkin saartoi poliisiauton, johon toinen kiinniotetuista oltiin viety. Siinä seisottiin jumissa, rummutettiin ja blokattiin autoa, kunnes poliisien vahvistukset saapuivat ja hyökkäsivät etubanderollin päälle. Käsi-, jalka ja keskikehorysyhän siitä tuli, kun poliisit yrittivät repiä ihmisiä kauemmas autosta. En ole vähään aikaan nähnyt niin äkillistä rytäkkää Suomessa, mitähän poliisilla oli mielessä kun sen aloitti: illan mm-kisat, vitutus vai kostonhalu? Miellyttävää, että niin monet blokkasivat autoa ja vastustivat poliisia, ettei poliisin ollut mielekästä yrittää ottaa lisää ihmisiä kiinni. Toisenlaisessa tilanteessa kiinniotetun vapauttaminen olisi ehkä onnistunutkin (siinä onnistuttiin mm. joulun 2008 Kreikka-tukimielenosoituksessa).

Lopulta poliisimaija pääsi rullaamaan pois paikalta. Mielenosoitus muuttui kadunvaltaukseksi, joka katkaisi liikenteen Pohjois-Espalta. Paikalle tuotiin nojatuoleja, ruokaa, soundit ja dj. Kadunvaltausta poliisi ei enää hätyttänyt, vaan tyytyi kuvaamaan autosta HD-videokameroillaan ja seisottamaan sivaripoliiseja puskassa.

Valtaus kesti muutaman tunnin, jonka jälkeen osa ihmisistä jatkoi Kisahallin putkalle odottamaan kiinniotettujen vapautumista.


Teen vain työtäni
Sivaripoliisitkin tekivät työtään
Bandis Espalla
Yleiskuva
Punks
Rennosti
Sulku
Skeittilautaa korjattiin
Paistele vastaan!
Asiatonta oleskelua
Lisää kuvia mielenosoitusgalleriassa

7 comments to Käsirysystä kadunvaltaukseen

 • Mietinkin että kenen sketsi tuo on kun etsiskelin youtubesta 😀

 • […] Lisäyksiä hedelmäblogiinAntti K: Lisäyksiä hedelmäblogiinKlementiini: Käsirysystä kadunvaltaukseenAntti Ronkainen: Käsirysystä kadunvaltaukseenKäsirysystä kadunvaltaukseen | Vallankumouksen […]

 • Lauri

  ”Helsingin Kalasatamassa on tarjonnut tilan ja henkisen ympäristön pääomakriittiselle ja epäkaupalliselle toiminnalle vuoden 2008 lopusta alkaen.”

  Jos totuudessa pysytään, niin sosiaalikeskus on tarjonnut paikan lähinnä kaljoitteluun, sekoiluun, riitelyyn, töhrimiseen ja roskaamiseen. On siitä jokunen romanikin hyötynyt.

 • pttp

  Lauri lienee katsellut sataman toimintaa läheltäkin?

 • Riisto Reipas

  Lauri on selkeästi tutustunut Sataman toimintaan. Itse olin noin 6kk Sataman toiminnassa mukana vuonna 2009, ja ei siellä paljon muuta porukka saa aikaseks kuin kuosata ja tuhota toisten työt.
  Julkinen poseeraminen ja propaganda on aina ihan jotain muuta kuin se konkretia paikan päällä.

  Toisaalta jo sekin ois aika huima parannus jos siellä ei oo nyt enää vähään aikaan pahoinpidelty tai raiskattu ketään.

 • @Riisto Reipas: 2009 olikin melkoinen vuosi. Kesällähän Satama träshättiin täysin. Kirjoittelin raporttia silloin.

  Viime vuonna Satama koki sukupolvenvaihdoksen. Sen jälkeen talolta on kuulunut enimmäkseen hyvää. Viimeksi kun istuin nuotiolla Sataman pihassa niin siellä kiersi teekannu…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>