Arki tuhottiin ja kaikki sallittiin, koska juhla

Helsingin keskusta 15.5.2011

Hyvä Azerbaidzan, hieno voitto! Eikun se oli euroviisut. Eilen oli kai jotkin muut nationalismihierarkiakisat, jotka voitti joku toinen maa. Sori, menee nämä sosiaaliset konstruktiot vähän sekaisin. Lätkäkisat erosivat viisuista siten, että viisuja katsovat julkihomot ja kisoja katsovat piilohomot. Jostain syystä kaikenlaiset ihmiset onnistuvat silti samastumaan kansallisvaltion urheilujoukkueeseen niin paljon, että menettävät kontrollin ja sekoavat. Ja välillä se on hienoa seurattavaa.

Väellä on valta tuhota arki koska tahansa, vaikka sunnuntai-iltana. Eilen joka toinen hillui kadulla alasti ja joka neljännellä oli liikennemerkki kainalossa. Ihmiset rehasivat ratikkapysäkkien päällä. Kahdeksanmetriseen liikenteenjakajaan oli kiivennyt kaksi känniläistä, jotka vetelivät leukoja siellä kahdeksassa metrissä. Espan Kappelin katolla sekoili kolme sataa ihmistä. Kirkonkellot soivat. Ilotulitteita ammuttiin, eikä poliisi ottanut ampujia kiinni (toisin kuin aikaisemmin päivällä).

Kerrataan: ihmiset tanssivat ulkona. Alasti. Katoilla. Suomessa.

Helsingin keskusta oli niin tukossa ihmisistä, että poliisi ei päässyt ajamaan sinne. Ydinkaduilla ei ollut yhtään poliisia, kun ihmiset repivät liikennemerkkejä, heittelivät tavaroita ja bailasivat katoilla. Lakia pystyy rikkomaan täysin avoimesti ja vapaasti, kunhan niin tekee tarpeeksi monta ihmistä yhtä aikaa.

On sääli, että tällainen bilemellakka voi syntyä Suomessa vain nationalismin ja miehisyyden juhlimisesta. Silti mm-voiton juhlinta näyttää, mihin ”jäykistä” ihmisistä täällä on, kunhan jokin tapahtuma laukaisee kurin ja kontrollin taiat.

Kuva: HS

Tapahtuma laukaisi myös rasismia. Paloma Hannonen kirjoitti avoimen kirjeen havainnoistaan:

Iloa kuitenkin synkensi kaupungilla kuuluneet juhlijoiden rasistiset huudot ja aggressiivinen käytös. Bussipysäkille kuului ensin huutoa, että uskaltaako joku täällä tunnustaa olevansa ruotsalainen ja hieman myöhemmin toinen porukka möykkäsi, että tänään saa kaikki ulkomaalaiset pataan. Meitä suututti ja harmitti, eikä juhlatunnelma enää palannut.

Raitiovaunussa kotimatkalla todella isokokoinen mies uhkaili kahta tummaa poikaa, haukkui näitä terroristeiksi ja huusi Suomen jääkiekkojoukkueen näyttävän kaikille.

Tänään kaksi persuäijää uhkaili vanhaa romaninaista keskustassa, ja niin pois päin.

”Millä logiikalla jääkiekkovoitto oikeuttaa uhkailemaan ulkomaalaisia”, monet kyselevät nyt. Ei ehkä millään logiikalla, vaan puhtaalla fiiliksellä. Perussuomalaisten vaalivoitto ja mm-kulta ovat antaneet monelle piilorasistille ja kaappikonservatiiville niin paljon affektiivista energiaa, että he kokevat nyt voivansa sanoa rasistisia lauseita ja uhkailla ihmisiä julkisesti.

Vieläköhän valkoihoiset suomalaiset heteromiehet kokevat itsensä feminismin ja siirtolaisten syrjäyttämiksi?

42 comments to Arki tuhottiin ja kaikki sallittiin, koska juhla

 • Anonyymi

  No tottakai saa raavaat miehet juhlia, kun seuraavana päivänä menevät kiltisti toisten raavaiden (tai pöhöttyneiden, mutta vallan suhteen raavaiden) miesten osoittamille paikoilleen. Karnevaalin tarkoitus on osoittaa rajat mitätöimällä ne hetkellisesti, vallankumous saati todellinen yhteiskuntarakenteen muutos onkin sitten ihan toinen juttu. Jos sellaisia olisi ollut ilmassa, tuskin olis laillistettu väkivaltamonopoli vain katsellut iloisina vierestä.

 • Kyllä. Juhlan perustoiminto on juuri arjen rajojen osoittaminen ylittämällä ne. Auktoriteetteja ja lakeja sietää totella taas vähän paremmin, kun kerran 16 vuodessa bilettää kadulla.

  Silti eilinen oli minusta mielenkiintoinen väen spontaaniuden osoitus. Ei poliisi olisi oikeasti mahtanut mitään ilman aseita, vaikka olisi halunnut. On vain yksinkertaisesti ylevää seurata sellaista massavoimaa, oli syy siihen mikä tahansa.

 • jed

  vaikka nationalismit ja sovinismit pitääkin kitkeä, ei tuollaista euforiaa ja yhteisyyttä pidä millään nillityksellä latistaa, vaan sen sijaan pitää vittu naattia naattia

 • lauri p

  Olin eilen yöllä keskustassa – siis akselilla Mansku-Senaatintori-Kauppatori – suunnilleen yhdestä neljään. Mietin etukäteen, laukaiseekohan voitto rasisimia, ja tarkkailin sitä. Keräsin ite pulloja, ja arvelutti myös miten siihen suhtaudutaan. Multa on välillä kyselty, mistä oon kotoisin, kun suomalaisista pulloja kerää vaan eläkeläiset. Mut tuolla karnevaalin ytimessä ja ihmisruuhkassa oli aika lailla sellainen meininki, että kaikki oli kavereita keskenään. En bongannut yhtään aggressiivista uhoa tai konfliktinhakua mihinkään suuntaan. Liikenne oli kaaoksessa ja ihmisiä oli paljon, mutta en huomannut edes yhtään perus riitaa tai vittuilua tms. Senaatintorilla oli kaks mustaa miestä soittamassa rumpua, siis bilettämässä sellaiseen tyyliin joka erosi kuuluvasti kaikista muista. Se keräs jonkin verran kanssatanssijoita, ei hirveesti, mut myös sellasii paidan pois ottaneita nuoria kantasuomalaismiehiä. En bongannut ikäviä katseita tai mutinoita tai etäisyyden ottamista, toisin sanoen kukaan ei tehnyt näkyväksi mahdollista dissaustaan. Ulkosuomalaisen näköisiä näkyi melko paljon, mut ei kyl yhtään esim. somaleita. Ja kyl ne kaikki katoilla huutavat oli nuoria suomalaisia miehiä. Mutta siis, siellä massojen juhlahumussa tuntui olevan sellainen vahva sosiaalinen koodisto johon viha/dissaus, konfliktinhaku tai ulossulkeminen (kuten rasismi) ei kuulunut, vaan kaikkien kuului olla kavereita keskenään, ja pitää yllä positiivista fiilistä ja yhteisyyden kokemusta.

  Tämä huomiona tilanteen varioinnista, ei vasta-evidenssinä Paloman huomioille.

 • @jed & lauri p: jees, samaa mieltä, naatitaan ja voitto toi tosiaan myös solidaarisuutta kaduille. Luultavasti enimmäkseen juuri solidaarisuutta. Toistaiseksi. En sitten tiedä onko kohonnut kansallistunto yleisesti hyvä asia. Ehkä sillä tavalla, että joidenkin ihmisten ei tarvitse enää pönkittää sitä muilla tavoilla?

 • jed

  ja sitä vaan vielä, että benjaminin ”kaikki fasismit ovat epäonnistuneita vallankumouksia” -heitto on osuva. kun vasemmisto nimeää jonkin affektin protofasistiseksi, se sillä sekunnilla luovuttaa omat rahkeensa vihollisilleen ja vetäytyy siihen tuttuun ja turvalliseen koloonsa. ei pidä pelätä siinä rytinässä, ei ne perussuomalaiset mitään oikeasti pahoja ihmisiä ole. =D

 • lauri p

  Mietin että ilo ja riemu ja nautinto tuo ylipäänsä muassaan solidaarisuutta ja sellaista, hmm, sosiaalista anteliaisuutta; sisäänsulkemista.

 • Sosiologian ylioppilas ja muutenkin fiksu

  Vaikea kuvitella että menestys jääkiekossa jotenkin johtaisi rasistiseen uhoon. Luulisin että todennäköisemmin kyse on vain siitä, että yhtäkkiä kadut sulloutuu täyteen todella kännistä porukkaa, ja siinä sitten rapatessa roiskuu. Karkeesti veikkaan että voitto jääkiekossa pikemminkin saattaisi ihan hetkellisesti vähentää rasismia. Kun on semmonen ”meillähän menee hyvin” -tunne niin ei tarvitse niin paljoa potkia muita.

 • J

  Ette nyt jaksaisi sotkea sitä rasismifobiaanne ihan joka asiaan.

 • J.N

  Hyvä kirjoitus. Paitsi loppulause joka on naurettava ja melkeimpä rasistinen. Ainakin se on samallalailla yleistävä kuin toiminta, jota kirjoituksessa kritisoidaan. Suurin osa valkoihoisista suomalaisista heteromiehistä ei ole koskaan kokenut tulleensa feminismin ja siirtolaisuuden syrjäyttämiksi.

 • jed

  ittelläni on ainakin rotufobiafobiafobiafobia, eli voitan sut

 • @J.N: ne, joihin tässä viitataan ”valkoihoisilla suomalaisilla heteromiehillä”, tunnistavat kyllä itsensä. On yksi jos toinen hedelmäkin valkoihoinen suomalainen hetoromies, jos kirjaimellisesti katsotaan, mutta harva meistä tuohon identiteettiin samastuu tai sitä juhlii. Markkina-arvoteoreetikoilla ja tietyillä persujen kannattajilla on sen sijaan ollut jatkuva väite siitä, miten ”perus”suomalaiset miehet ovat nykyään syrjittyjä ja uhreja. Kiinnostaa, että missä määrin tätä keskustelua voidaan yhä uskottavasti ylläpitää.

  Yksittäistapaus muualta:

  ”Tuhansia suomalaisia valui maanantai-iltana rajan yli Pohjois-Ruotsin Haaparantaan juhlimaan Suomen voittoa Ruotsista MM-finaalissa. Juhlinta ei sujunut välikohtauksitta.

  Illan mittaan sattui useita tappeluita ja pahoinpitelyitä. Yksi ihminen joutui auton yliajamaksi.”

  http://www.iltalehti.fi/mmlatka2011/2011051613724170_jm.shtml

 • Koop

  Kallion tunnetussa homobaarissa Nallessa oltiin kisakatsomossa homomiehet ja lesbot sekaisin. Kisakatsomoita järjesti myös dtm ja ehkä muutkin gay-myönteiset ravintolat. Muut ottelut oon katsonut uussuomalaisen omistamassa baarissa. Fiilis oli katossa – yksittäiset rasistit varmaan äänekkyydellään voi luoda kuvan, että muut hyväksyisivät sen, näin ei ole. Kaikki vilkuttivat kaikille eilen yöllä – tästä yhteishengestä on hyvä ponnistaa ja oli hyvä veto Hesarilta julkaista uutinen, että somalitkin kannattivat Suomea eikä Ruotsia (ihan tätä rasismipuhetta vasten, näin rakennetaan hienoisesti ja vähitellen sitä monikulttuurista Suomea pala palalta). Itse olen siis nainen ja mua ärsyttää lätkäfanien stereotypisointi junteiksi, äijiksi ja rasisteiksi… siis kaikkien leimaaminen yksittäistapauksilla!

 • Liekkiö

  Tällainen assosiaatio oli kuvan ja tekstin yhteydessä luonteva.

 • Tanssimies

  Mäkin väittäisin, että toi MM-lätkä hulina on koskettanut yllättävän suurta osaa ihmisistä, muitakin kuin juntteja. Itseäni kun urheilun tai jääkiekon seuraaminen ei kiehdo pätkän vertaa, on helppo alitajuisesti etsiä tuosta muiden huvista vikaa. Niin monen siniristilipun näkeminen samaan aikaan herättää mun (kierossa?) mielessäni allegorioita lähinnä kansallissosialisteihin tai hurmion vallassa oleviin ääriuskiksiin. Ja
  tietenkin tollanen kunnon vandalismi, että hajotetaan paikkoja, on väärin mutta eilen sitä oli varmaan mahdoton ehkäistä.

 • Haista sinä tommiläntinen vittu. Aina pitää vetää toi rasismi-kortti esiin. Kyllä niitä urpoja on liikenteessä joka ilta, voitti Suomi urheilukilpailun tai ei.

 • Pöh

  Elitistit nillittää kun eivät pilvilinnoissaan ymmärrä tuon taivaallista elävästä elämästä.

 • Mä en tiedä keille osa näistä kommenteista on suunnattu, varmaan joillekin mielikuvitushahmoille, mutta ite olin läsnä tänään kaduilla ja 90 % ihmisistä oli täytenä ilona ja solidaarisuutena, vaikka pullot lenti ja poliisi korjasi tönijöitä talteen. Eräänlainen nationalistinen tuplavappu, mikäs siinä… 🙂

 • Lisätään nyt vielä tähän:

  Elitistit nillittää kun eivät pilvilinnoissaan ymmärrä tuon taivaallista elävästä elämästä.

  että jos eliitin pilvilinnoja haluaa etsiä, niin kannattaa aloittaa ihan kansallisvaltioista, eliitti ne rakensi 1800-luvulla ja on sittemmin tapattanut hienosti elävän elämän eläjiä pilvilinnojensa eteen. Mä en ymmärrä, miksi jotkut niin innokkaasti samaistuu tällaisiin rakenteisiin, mutta jos se tekee iloiseksi, niin samaistukoon __b

 • PomPom

  Tässä oli kyse jääkiekkojoukkueen kannattamisesta. Samalla tavallahan kannatetaan myös kotikaupunkin ja kylien joukkueita. Jos tuon juhlinnan haluaa väkisin nähdä äärinationalistisena öyhötyksenä niin se kyllä epäilemättä onnistuu.

 • Spartacus

  Ei tämä kiekkohuuma monille ole varmaan äärinationalismia. Kansallinen joukkue ja laaja samaistuminen siihen on ihan tavallista nationalismia, jolla konstruoidaan kansakuntaa. Sen nimissä sitten ne äärinationalistitkin voivat hillua.

 • Lenovo

  No missä ne äärinationalistit ovat hilluneet?

 • Hauskaa, että puhtaasti junttimaista kekkulointiakin yritetään selitellä jotenkin suuremmaksi tapahtumaksi mitä se on.

 • Mainitaan sen verran, että kun kannatan Suomea jalkapallossa, niin kannatan nimenomaan maajoukkuetta, en sitä koko valtiota. Muista en tiedä, mutta itte ainaski näin.

 • jed

  Juntti on ihmisvihan termi ja sen käyttäminen tuolla tapaa on kusipäistä elitismiä ja tukahdettua katkeruutta. Vai vielä vasemmistoliitossa. Kukapa olisi uskonut.

 • DJ Ho

  Itse kyllä tiedostan, että nämä urpot/juntit/miksikä-nyt-haluaa-kutsua ovat vain lieveilmiö siitä arviolta runsaasta parista miljoonasta juhlijasta kokonaisuudessaan. Nämä kuitenkin olivat se näkyvä älämölö-jengi, jotka känniriehuivat riehumisensa takia ja antoivat ainoat kasvot ja esimerkin urheilujuhlasta. Aito karnevaalihenki ja urheilumieli oli tästä kaukana.

  Jotkut kavereistani ovat julkisesti – sosiaalisessa mediassa ja tosielämässä – sanoneet, etteivät kannata tätä ”juntteilua” ja/tai seuraa jäkistä, josta on luonnollisesti seurannut väitteitä epäisänmaallisuudesta, käskyjä muuttaa muualle välittömästi ja tappouhkauksia. Näin huumoririkasta on juhliminen monille.

  Tampereen torilla voitonjuhlissa alasti juossut mies huusi kannatushuutoa ”Hyvä Suomi! Hyvä Soini! Piriä!”. Näihin tunnelmiin voimmekin sitten jytkyvoittojen yhdistämän kansan voimin lopettaa puheet vaikkapa luokkaeroista ja rakentaa tuon iskulauseen voimin eheää ja yhtämielistä, jääkiekkohuligaania kansaa.

 • Mulle nyt on ihan sama, että olenko jonkun juntin mielestä ihmisvihamielinen vai en. Toisekseen en ajattele puoluekirjani kautta, joten ihan sama mitä joku JUNTTI aattelee.

  Mielestäni jääkiekko on typerä laji, mutta vielä typerämpää on juhlia lätkämenestystä kuin jotain oikeasti suurta saavutusta. Laji kun on yksi pieni kääpiölaji maailmalla.

  Tosin suomalaiset nyt seurais vaikka homoilua järven jäällä, jos siinä tulis kansainvälistä menestystä. Tai no, siinähän taidettiin juuri voittaakin mestaruus.

 • jed

  😀 silkkaa timangia! mutta siis eihän sillä vitun jääkiekolla ole oikeasti mitään tekemistä tämän elämöimisen ja hillumisen kanssa, luulisi tämän olevan aika selvää. tämä hullaantuminen on rakentunut ajan myötä aivan peliteknisten tekijöiden ulkopuolella, ja jos siitä ei edes osaa olla innostunut, on reippaankorskean poliitikkonuoren taktinen silmä aika saatanan heikko. mutta mitäpä nyt voi odottaa joltain potkupallofanilta, sillä kaikki muu paitsi shakki on loppujenlopuksi perseääliöiden pelleilyä! 😀 minut voi löytää homoilemasta järven jäällä junttien kanssa, muista nyrpistellä!

 • No mulle ihan sama, että mitä joku ajattelee taktisesta silmästäni. En vain pidä typeristä asioista. Jos joku pitää, niin pitäkööt, mitään tekemistä politiikankaan kanssa tuolla junttiudella ei ole.

  Suoraselkäisempää on olla rehellisesti tuota mieltä kuin leikkiä kiinnostunutta asioista, jotka eivät kiinnosta pätkääkään.

 • jed

  niinpä niin! hyi hyi typerät, iljettävät ihmiset! te ette kuulu politiikkaan; katso: tämä tässä on abstraktioni ihmisluonnosta, se on puhdas ja vailla suuta millä örveltää, vailla käsiä millä huitoa, vailla jalkoja joilla tanssia! sitä minun on suojeleman, sitä minun moraaleillani varjeltava; ei teitä, iljettävät typerykset! huligaanit! loitolla!

 • ”Against the somewhat mechanistic or evolutionary view that the spread of capitalist relations worldwide will generate a movement towards global democracy, we could ask with Tom Nairn, ‘Why has globalization engendered nationalism, instead of transcending it?’ (Nairn, 1997: 63). That is, arguably, the crucial question for critical theory in the current era. A retreat into liberal internationalism is not really an adequate guide to action from a radical perspective. Demonising nationalism along with tribalism and fundamentalism as pathological phenomena that are not in the same league as Western civil society (see James, 2006) is not particularly helpful.”
  Ronaldo Munck: Marxism and nationalism in the era of globalization
  http://cnc.sagepub.com/content/34/1/45.full.pdf

 • Pappa

  Onkohan vihdoin saavutettu se ironian ja naurettavuuden huippu, kun kadunvaltaamista, mellakointia, mielenosoituksia ja aktivismia kannattavat tahot paheksuvat spontaania, keskellä yötä keskustassa tapahtunutta juhlintaa?
  My brain hurts…

 • Onkohan vihdoin saavutettu se ironian ja naurettavuuden huippu, kun oikeistolaiset kertovat mitä vasemmalla ajatellaan.

 • toki nolointa on kertoa asiat nimimerkin takaa..

 • @Pappa:

  Onkohan vihdoin saavutettu se ironian ja naurettavuuden huippu, kun kadunvaltaamista, mellakointia, mielenosoituksia ja aktivismia kannattavat tahot paheksuvat spontaania, keskellä yötä keskustassa tapahtunutta juhlintaa?

  Kerrotko missä on paheksuttu? Tässä blogissahan nimenomaan yhdistettiin juhlinta kadunvaltauksiin ja tilan ottamiseen.

 • Vaara

  Musta on ”tavallisten ihmisten” törkeää aliarviointia, että väittää tavallisten ihmisten esiintyvän kännissä lapsiensesimerkiksi a edessä, kuten Jalonen sanoi.

  Miksi ääliöillä olisi monopoli tavallisiin ihmisiin ja heidän tunteisiinsa? Omat sukulaiseni ja perheeni ovat niitä ihan ”tavallisia ihmisiä”, ja heistä lapsien edessä juopottelu ja ulkomaalaisten kiusaaminen ei yksinkertaisesti ole säällistä kunniallisen ihmisen käytöstä.

  Jos tällaisten asioiden paheksuntaa pitää ”suvaitsevaiston” yksinoikeutena, pitää tavallisia suomalaisia pilkkanaan.

 • mikkis

  MM voitto on hienoo, niin on myös viisujen voitto. Nationalismi saisi minusta unohtua ja muistetaan että tässä maassa asuu monia vähemmistöjä! Hyvä Azerbaidzan! Ja hyvä Finland!

 • mikkis

  Hyvä Azerbadzian ja hyvä Suomi! Molemmat voitot on yhtä tärkeitä. Pidetään kuitenkin mielessä että nationalismi on menneen vuosisadan pelottavin ilmiö, enkä halua asua maassa jossa se ns nostaa päätään tällä tavalla.

 • Pinja

  Vihreistä puheenollen miksi kukaan ei siellä ota puheeksi, ala analysoida mennyttä hallituskautta? Mm. Merentutkimuslaitos lakkautettiin viime hallituskaudella ja ainoastaan Erkki Pulliainen oli lakkauttamista vastaan. Muut Vihreät olivat sitä mieltä, että Merentutkimuslaitos pitääkin lakkauttaa ja toiminta hajauttaa, he äänestivät lakkauttamisen puolesta. Samaan aikaan he tekopyhästi saarnasivat kuinka tärkeää heille on Itämeren suojelu.

  Mitä tulee Vihreiden ulostuloon MM-juhlista, ainoa hauskuus oli Rosa Meriläisen satiiri aiheesta. Liekö viimeinen vihreä, joka kykenee satiiriin omasta puolueestaan?

  Aika moni vihreä katsoo jääkiekkoa ja juo viinaakin välillä, diggaa Finlandiaa ja uskoo että luontoa pitää suojella, etenkin haavoittuvaista Itämerta. He ovat alinta kastia Vihreiden ylväässä ja hurskaassa joukossa.

 • Miika K

  Pappa: ”Onkohan vihdoin saavutettu se ironian ja naurettavuuden huippu, kun kadunvaltaamista, mellakointia, mielenosoituksia ja aktivismia kannattavat tahot paheksuvat spontaania, keskellä yötä keskustassa tapahtunutta juhlintaa?
  My brain hurts…”

  Mikäköhän huippu silloin on saavutettu, kun paheksutaan sitä, että toisten (vasemmistolaiset kadunvaltaamista yms. kannattavat juipit) oletetaan paheksuvan jotain sellaista, mitä kukaan heistä ei ole esim. keskustelupastalla paheksunut, mutta mitä eräät (mahdollisesti oikeistolaiset provokaattorit yms.) ajattelevat heidän tietenkin paheksuvan ja siksi joidenkuiden (Vihreiden Paloma) oikeutetusti esittämä paheksunta ja siitä käytävä keskustelu voidaan vierittää myös tämän listan radikaalien kadulla tapahtuvaa mekkalaa vastaan koskevaksi paheksunnaksi? Häh? My Brain Really Really Hurts Too!

 • […] Suomen jääkiekkomaajoukkue voitti kultaa mm-kisoissa 2011, sadat tuhannet ihmiset Suomessa kokivat jotain erityistä. Voitto synnytti […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>