Poliisi ottaa panttivankeja

Kesäkuun alkupuolella joku tuhopoltti VR:n ohjauskopin Rekolassa. Iskua väitettiin anarkistien tekemäksi. Kirjoitin aikaisemmin iskun poliittisesta älyttömyydestä. Nyt näyttää siltä, että poliisin toimet iskun selvittämiseksi ovat vähintään yhtä tolkuttomat.

Maanantaina poliisit palasivat lomilta. Ehkä inboxissa odotti sata painostuskirjettä VR:ltä, ehkä Norjan terrori-iskut olivat terästäneet tahtotilaa – en tiedä miksi, mutta poliisit tekivät tuona päivänä kaksi kotietsintää, takavarikoivat tietokoneen ja ottivat kiinni kuusi ihmistä. Olen kuullut tapahtumista vain välikäsien ja huhujen kautta, mutta kuulemma juttu meni seuraavasti.


Osa kiinniotetuista
oli ollut poissa maasta tuhopolton aikaan eikä heillä ilmiselvästi ollut mitään tekemistä tapahtuman kanssa. Heidät päästettiin vapaaksi jo maanantain aikana. Kolme on yhä pidätettynä Tikkurilan poliisivankilassa, eikä kukaan tiedä, miksi he ovat siellä (minkä takia poliisit valitsivat juuri nämä ihmiset, mitä mahdollisia johtolankoja on jne.). (Lisäys: keskiviikkoon mennessä kaikki pidätetyt olivat vapaina.)

Tiistaina kymmenkunta ihmistä järjesti Tikkurilan poliisitalon edessä spontaanin tukimielenilmauksen. Poliisi otti jokaiselta mielenosoittajalta henkilötiedot ylös ja uhkasi heitä poliisivankilaan joutumisella, koska ”kyseessä on mielenosoitus Rekolan tuhopolton tueksi” (mistä ei varmasti ollut kysymys). Mielenosoitukselle aidattiin alue nurmikolta ja sitä vartioi kolme poliisin maijaa.

Kun mielenosoitus ryhtyi kiertämään poliisitaloa, poliisi otti rummunsoittajan panttivangiksi ja ilmoitti, että tämä henkilö lähtee poliisin mukaan, ellei mielenosoitus lopu.


Minkälaisessa maassa
poliisi kerää mielenosoittajilta henkilötiedot ja toimii ottamalla panttivankeja?

Ensi kerralla toivon, että mielenosoittajilla on videokamerat ja nauhurit mukana.

Kannattaa myös levittää tietoa, että maanantaina 1.8 tuli voimaan lakimuutos, joka mahdollistaa kotietsinnästä valittamisen (tarkempi tiedote).

Edit: Vartin uutinen kuulusteluista

Hesarin uutinen

Edit 2: Satamalta hyvä lehdistötiedote kuulusteluista. Poliisin tavoitteena oli selvästi vain kartoittaa sosiaalikeskusaktiivien keskinäisiä suhteita ja rooleja.

2 comments to Poliisi ottaa panttivankeja

  • Ropi

    Tuntuu, että poliisin tekemät mielettömyydet eivät liikuta ihmisiä ennen kuin ne osuvat omalle kohdalle. Vähätellään vapaudenriistoa tai sillä uhkailua, että ”eihän se yö nyt putkassa mitään” yms., mutta sitten kun poliisi tekeekin läheiselle tai itselle täysin perusteettoman ruumiintarkistuksen ja mahdollisesti kotietsinnän, jossa vievät kaikki kovalevyt kopioitavaksi, niin alkaa vähän kiristämään. Vaikuttaa siltä, että suomessa poliisit osaavat tietyllä tavalla asiansa kun tosi harvoin kuulee tosi väkivaltaisista pieksemisistä tai muusta sellaisesta. Useimmiten vaan pelotellaan tai otetaan yöksi koppiin. Ehkä ihmiset eivät nouse vastarintaan kovin paljoa ja siksi pelkkä pelottelu riittää. Vielä.

    Repressio on jo valmiiksi niin kovaa, että vastarinta tuntuu mielettömältä ja kaikki yritykset vaan lannistavilta, kun mitään ei saada aikaan. Poikkeuksiakin tosin on. Tottenhamn lämmittää mieltä. Yllätys.

  • Joo. Tottenhamin kaltaiset jutut syntyy nimenomaan omasta kokemuksesta, ei teoriasta tai pelkästä solidaarisuudesta.

    Itse olin suhteellisen hippihenkinen mielenosoittaja vuoteen 2006 asti. Silloin törmäsin ensimmäistä kertaa henkilökohtaisesti poliisiväkivaltaan Smash Asemissa, jossa olin kuvaamassa. Sen jälkeen olen iloisesti allekirjoittanut kaikki mustan blokin julistukset enkä ole osannut olla pahoillani poliisin väkivaltaisestakaan vastustamisesta.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>