Torikokouksista Asunnottomien yöhön

 

 

Yhdysvalloissa poliisit yrittävät ”puhdistaa” osavaltioiden suurkaupunkien finanssialueita niitä valtaavasta Occupy Wall Street -liikkeestä. New Yorkin Liberty Plazan suoran toiminnan ryhmä lähetti asiasta tiedotteen:

Brookfield property group has informed Occupy Wall Street of their intent to “clean” Liberty Square, our home and community. OWS views this as an attempt to evict over 500 peaceful and nonviolent protesters form Liberty Square, a tactic used to evict occupations in Austin, TX, Barcelona, Spain, and Bloombergville, NY.

OWS is a highly organized community with a sanitation working group that works tirelessly to keep our plaza clean. In a show of good will, OWS organized a full day of cleaning on Thursday, 13 October 2011 in response to Brookfield’s concerns.

We have no intention of leaving our park. We have spent weeks building a strong community of mutual aid and empowerment. The city government has brutalized and intimidated us and the media has attempted to censor and belittle our message. Despite these challenges, our message has been heard by millions around the world, and they are taking up the call to action by occupying spaces in their communities and opening them up to practice direct, horizontal, non-hierarchical democracy.

OWS invites Brookfield property group to re-clean Liberty Plaza in 1/3 increments starting at 7am as they have proposed. We will maintain physical presence in two thirds of our plaza at all times while they re-clean.

The possibility of eviction doesn’t simply threaten the immediate occupiers of Liberty Square. As a symbolic home to the growing movement against global injustice, any attempt to evict Liberty Square will be met with strong resistance by occupiers, community groups, local unions and organized labor, as well as individual supporters world wide.

Occupy Everything.

(Lähde – ja päivitys: aukion omistaja veti häätövaatimuksen pois)

Pian nähdään, tapahtuvatko Suomen torikokoukset samassa hengessä. Helsingissä on kokoontuminen Narinkkatorilla 15.10 klo 12 ja kokouksia järjestetään myös 12 muulla paikkakunnalla.

Torilla tavataan -konseptia on arvosteltu hippeydestä, konfliktien puutteesta ja sloganista, joka tuo mieleen vaihtoehtoisesti joko nationalistisen urheilun tai kansalaisia ”aktivoivan” hallintoideologian. Kritiikit osuvat, mutta tässä maassa moni liike on myös kritisoitu kuoliaaksi ennen syntymistään. Hippeilyä tai ei, toritapahtuma kannattaa tarkistaa.

Näyttää siltä, että kun muualla puhutaan finanssialueiden haltuunotosta, niin Suomessa painopiste on erilaisten valtakriittisten ihmisten yhteen tuomisessa. Torikokous-liikkeen taustalla on esimerkiksi attaclaisia, opiskelijoita, nettiaktivisteja, skp:läisiä ja anarkisteja. Jos näin erilaiset tyypit pystyvät järjestämään yhtä aikaa eri paikkakunnilla tapahtuvan väenkokouksen, se on jo jotakin. Liikkeiden luomiseksi tarvitaan erilaisten yhteentulemista (erot säilyttäen). Viimeksi suuria koordinoituja protesteja taidettiin nähdä Suomessa vuoden 2009 yliopistoliikkeen aikana.

Yhdysvalloissa liike on tuonut protestirepertuaariin uuden metodin: pitkäikäisen paikoilleen jäämisen. Tavallisesti mielenosoitukset ovat lyhyitä ja nopeita, marssit tapaavat liikkua ennalta järjestettyä reittiä pitkin, ja molempia on helppo hallita. Vallan on astetta vaikeampi reagoida samassa paikassa jumittavaan ja tukkivaan leiriin. Sen paikoilleen jättäminen kerää huomiota, mutta vielä enemmän huomita kerää leirin väkivaltainen häätäminen.

Nykykapitalismissa arvonlisäys välittyy deterritorialisoitujen, ympäri planeettaa sinkoilevien finanssi- ja tavaravirtojen kautta. Ehkä hyvä tapa asettua – vaikka sitten symbolisesti – pääomasuhteen ulkopuolelle tällaisessa maailmassa on jähmettyä paikoilleen. Kuten Deleuze sanoi: todelliset nomadit ovat niitä, jotka pysyvät paikoillaan. Kapitalismi pyrkii ottamaan kiinni kaiken, mikä pakenee: fine, ottakoon, me pysymme tässä ja tiedämme, että liikkeen pysähtyminen on myrkkyä pääomalle.

HS: Narinkkatori muuttuu kapinatoriksi

Yle: Rahan valtaa vastustetaan viikonloppuna Suomessa

Yle Aamutv: Wall Street -mielenosoitukset leviävät maailmalla

HS: Wall Streetin mielenosoitus uhkaa kärjistyä yhteenotoksi


***

Kolme tuntia torikokousten alun jälkeen eli klo 15 Vaasanaukiolta lähtee Asunnottomien yön mielenosoitus. En tiedä, mikä kumman ”Suomen työväenliike” sanoo järjestävänsä tapahtumaa, mutta mielenosoitukseen osallistuu myös Vapaa tila -blokki.

Maanantaina on varsinainen asunnottomien yö. Silloin järjestetään telttakylä Tokoinrannassa.

Hedelmät aikaisemmista Asunnottomien öistä:

2008 vallattiin yliopiston päärakennus sekä tiloja asunnottomille

2009 marssittiin Vallilaan ja toteutettiin ennalta ilmoitettu tyhjän toimistorakennuksen valtaus

2010 mielenosoitus kiersi Hakaniemestä Vallilan ja Sörkän kautta takaisin torille.

1 comment to Torikokouksista Asunnottomien yöhön

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>