Anarkistisen toiminnan käänteestä

Anarkistisen suoran toiminnan tänä vuonna tapahtuneesta ”terroristisesta” käänteestä on puhuttu erikoisen vähän. Valtamedia ja monet aktivistit ovat tuominneet siirtymän, Takku.netin kommenttipalstoilla on väännetty kättä ja Supon ja KRP:n yhteinen ryhmä tutkii iskuja, mutta suurempia reaktioita ei ole tullut ilmi. Missä ovat huolestuneet nuorisotutkijat?

Tänä vuonna yksi tai useampi anarkistinen läheisryhmä päätti alkaa hyökätä valtiota vastaan ”terroristisella” toiminnalla. Tekijät harjoittelivat keväällä kivittämällä ja maalipommittamalla poliisiautoja, sytyttämällä roskalavoja ja polttamalla roska-astioita Helsingin seudulla. Turhautumista ja motivaatiota lisäsi varmasti kaupungin kiristynyt romanipolitiikka ja poliisin jyrkentynyt toiminta sosiaalikeskus Satamaa vastaan.

Kesäkuun alussa sama ryhmä asetti pommin vartiointiliikkeen auton alle, heitti polttopulloja kahteen bensa-asemaan ja lähetti tiedotteen, jossa otti vastuun teoista.

Kuun puolivälissä ryhmä poltti raideliikenteen ohjauskopin Rekolassa. Tiedotteessa kerrottiin:

Päätöstä uuden iskun toteuttamisesta auttoi valtamedioiden suhtautuminen 6.6. Takku.net -sivustolle lähetettyyn tiedotteeseen, jossa otettiin vastuu useista sabotaasi-iskuista viimeisien kuukausien aikana. Median törkeät syytökset Sosiaalikeskus Sataman tovereita vastaan ja romanisiirtolaisten sotkeminen iskuihin osoittaa vain sen millaisen pohjasakan kanssa olemme tekemisissä. Voitte syyttää itseänne viimeisimmästä iskusta.

Elokuun lopussa kommandoasuiset mellakkapoliisit häätivät Sataman, jota alettiin välittömästi purkaa maan tasalle. Alkusyksyn oli hiljaista, mitä nyt muutamaa poliisiasemaa noettiin jonkinlaisilla palopommeilla. Joulukuun alussa Helsingissä alkoi palaa ensin luksusautoja, sitten poliisiautoja.

HS: Autot paloivat yöllä autoliikkeen pihalla – katso kuvat

IS: Helsingissä viisi uutta autopaloa – paremmanluokan autojen vihaajia liikkeellä

HS: Tuhotyöstä levinnyt tuli vaurioitti autoja Espoossa

HS: Poliisi otti useita kiinni autojen poltosta 

KRP tutkii anarkisteja iskuista poliisiasemille

HS: Autopalot riivaavat Helsinkiä

IS: Poliisikomentaja Jukka Riikonen: Poliisiautojen poltot vakava asia

Takku.net julkaisi odotetusti tekijöiden tiedotteen tälläkin kertaa:

Maailmantalouden horjuessa valtaeliitti pitää kapitalismista kiinni kynsin ja hampain, vaikka ympärillä korttitalo horjuu. Tästä kärsivät ihmiset kuuntelevat kyseenalaistamatta rahaa käärivän valtaeliitin käskyjä, joita eliitti antaa vain pelastaakseen oman persnahkansa.

Poliisi on tästä tottelevaisuudesta malliesimerkki. Päätökset tehdään hierarkian yläportailla ja ihmiset, jotka muuttavat nämä sanat teoiksi, eivät osaa eivätkä pysty kyseenalaistamaan saamiaan käskyjä. Nopeatempoiselle ja alati liikkuvalle elämälle byrokratia tulee aina olemaan liian hidasta ja jäykkää.

Perjantain vastaisena yönä 16.12.2011, sytytimme kaksi poliisiautoa tuleen Herttoniemessä VW-liikkeen takapihalla. Sytytimme kummankin auton molempien eturenkaiden päällä kourallisen sytytyspaloja, jonka jälkeen poistuimme paikalta.

Tiedotteidensa mukaan poliisi on ottanut kiinni ihmisiä tapahtumapaikan ympäristöstä samaisena yönä. Ei ole ennen kuulumatonta, että poliisi tekee hätiköityjä kiinniottoja vailla mitään näyttöä.

Otamme vastuun näiden autojen poltosta, ja haluamme sanoa, etteivät mitkään kiinniotot tule ratkaisemaan tätä tilannetta.

Solidaarisuutta kaikille vangituille!

Tapahtumasarjassa on mielenkiintoista sen poikkeuksellisuus: milloin viimeksi Suomessa on 90-luvun eläinoikeusmilitanttien jälkeen tehty poliittisia tuhopolttoja? Mieleen tulee vain yksi turkulainen turkisliike. Tunnustukselliset anarkistit ovat toimineet rauhanomaisesti ja korostaneet, että anarkiassa on kyse järjestyksestä eikä palopommien heittelystä. Nyt 1900-luvun alun kuva anarkistista viittaan pukeutuneena pommittajana tulee takaisin koston kera. Tekijät, sikäli kun kyseessä ovat samat ryhmät, pelaavat nyt melko korkeilla panoksilla.

Toinen kiinnostava piirre on spektaakkelimaisuuden puute. Jos jälleen vertaa 90-luvun turkistarhaiskuihin, niin nykyinen moraalipaniikki on lievää. Kesän iskuista ja varsinkin Rekolan raideliikennettä häirinneestä tuhopoltosta kyllä kohistiin mediassa, ja liikkeissä ihmeteltiin että mihin tämä kaikki johtaa, mutta julkisuuteen ei ole marssitettu samanlaista kavalkadia puhuvia asiantuntijapäitä kuin vuonna 2006 vapun ja Smash Asemin suurmielenosoitusten jälkeen. Iskut ovat olleet kaikin puolin maanalaisempaa toimintaa kuin mihin Suomessa on totuttu.

Kolmanneksi poliisi on epäonnistunut iskujen ennakoinnissa ja selvittämisessä sataprosenttisesti. Kukaan ei ole jäänyt kiinni itse teosta. Viranomaiset ovat onnistuneet vain kiinniottamaan syyttömiä sivullisia (Satama-kytkösten takia) ja takavarikoimaan loputtomasti tietokoneita epätoivoisessa etsinnässä löytää johtolankoja. Tämän vuoksi poliisilla on ehkä oma motiivinsa olla mölyämättä aiheesta liikaa, jottei alettaisi puhua siitä, miten kyvytön poliisi on reagoimaan päättäväisesti ja selvin päin tuhopolttoja tekeviin toimijoihin.

Neljänneksi on mahdollista, että iskujen tekijät ovat seuranneet roskisten ja raidekoppien polttamisesta annettua kritiikkiä ja ovat siksi päättäneet siirtyä ”selkeämmän sanoman” antaviin kohteisiin, kuten luksusautoihin ja poliisiautoihin. Tätä vauhtia autojen polttelusta tulee pian helsinkiläinen trendi.

”Nyt yhteiskunnassa mikään ei oo enää pyhää. Ei edes yhteiskunnan puolesta töitä tekevät”, sanoi keskusrikospoliisin rikoskomisario Kimmo Huhta-aho.

Päätän poliisiylijohtaja Mikko Paateron sanoihin:

”Pidän näitä hyökkäyksiä erittäin vakavana asiana. Suomessa ei ole tällaiseen totuttu, mutta nyt ilmiö näyttää rantautuneen meille ulkomailta. Suomi ei ole enää lintukoto.”

 

Median ja tutkijoiden reaktioita iskuihin on koottu Takun foorumiketjuun

16 comments to Anarkistisen toiminnan käänteestä

 • rot

  Käänteen sijaan pitäisi mielessä, että kyseessä on vain anarkistisen toiminnan yhdessä elementissä tapahtuneesta eskalaatiosta. Anarkistit toimivat edelleen kuten tähänkin asti.

  ”Tunnustukselliset anarkistit ovat toimineet rauhanomaisesti ja korostaneet, että anarkiassa on kyse järjestyksestä eikä palopommien heittelystä.”

  En tiedä kuinka moni anarkisti on sulkenut palopommien heittelyn anarkian ulkopuolelle, eikä anarkistien toiminta ole missään vaiheessa ollut yksinomaan rauhanomaista. Tuota järjestyksen korostamista on näkynyt lähinnä vanhassa iskulauseessa jossain t-paidoissa.

  Ennen tätä vuotta edellinen julkisuudessa ollut tuhopoltto oli Nokialla tapahtunut eläinkuljetusauton polttaminen kesäkuussa 2010. Siitä ei ole mitään tiedotetta, mutta tekotapa viittaa eläinaktivisteihin.

  2000-luvun tuhopoltoista täytyy vielä mainita 2003 tapahtuneet rehusekoittamon ja turkistehtaan tuhopoltot sekä 2004 moottoritietyömaalla tehty tuhopoltto.

  Pienimuotoisempaa vandalismia on tainnut tapahtua enemmän tai vähemmän jatkuvasti.

 • nimetön

  ”Pienimuotoisempaa vandalismia on tainnut tapahtua enemmän tai vähemmän jatkuvasti.”

  Tietenkään unohtamatta iskuja, joista tekijät eivät ole lähettäneet tiedotteita.

  Tämän uutissommitelman kirjoittaja astuu jostain syystä valtamedian ansaan ja yksinkertaistaa kaikki iskut ”anarkistien” teoiksi. Vain yksi tiedote on allekirjoitettu anarkisteina. Monimuotoisuuden tahallinen huomiotta jättäminen on outo valinta tai sitten poliittinen siirto marginalisoida antiautoritäärit joksikin yhdeksi hourupäiseksi klikiksi.

  Myös terrorismi-sanan käyttö on mielestäni älytöntä tapauksista, joissa selkeästi on hyökätty pelkästään omaisuutta ja nimenomaan poliisia vastaan (esim. ekan iskusarjan kiven heittäminen auton lasin läpi poliisia päähän).

  Kaikki tuki vuoden aikana tiedotteellisia ja tiedotteettomia iskuja tehneille!

 • Kramer

  Tuotanoin, miksi ihmeessä olette tukeneet ammattikerjäläisten asettautumista Suomeen? Mitä yhteiskunnallista tai yhteisöllistä hyötyä kerjäämisestä on?

 • rot

  Kerjäämisestä on se hyöty, että se vituttaa kaiken maailman rasisteja ja hygieenikoita.

 • kans-alainen

  Itsekin olen samaa mieltä kirjottajan kanssa siitä, että anarkistit ovat lapsellisia eivätkä koskaan tee mitään muuta kun polta autoja. Se on varsinkin erityisen tuomittavaa kun tavaroihin kohdistetaan väkivaltaa.

 • @kans-alainen: hienoa että olet tavoittanut postauksen ytimen! Onnittelut.

  @nimetön: samaa mieltä, siksi ”terrorismi” olikin sitaateissa. Julkisuudessa tosin terrorismin tutkija on puhunut iskujen retoriikan yhteydestä 1970-luvun saksalaiseen vasemmistolaisterrorismiin. Ja eiköhän kaikki nämä iskut ole tehty väljän anarkistisesta taustasta käsin.

  @rot: kiitti lisäyksistä.

 • rot

  Tutkijasta kyllä välittyi kuva, että ei ollut kovin tarkasti perehtynyt aiheeseen ja kommentit olivat hyvinkin geneerisiä.

  ”70-lukulainen retoriikka” varmaan pitäisi enemmän sisällään puhetta imperialismista ja luokkataistelusta. Tai jos joku haluaa tehdä vertauksia 70-luvun saksalaisen vasemmistoterrorismin retoriikkaan niin olisi mielenkiintoista kuulla jotain vähän täsmällisempää.

 • RAF:n tiedotteita voi lukea täältä: http://www.germanguerilla.com/red-army-faction/index.html. Paljon puhetta luokkataistelusta ja jonkin verran imperialismista. RAF vittuilee ”paskansyöjävasemmistolle” siinä missä anarkotkin, mutta sanoutuu irti anarkismin käsitteistä.

  Tämän vuoden anarkokampanja eroaa vaikkapa RAF:sta siten, että nyky-anarkistit eivät jaksa kirjoittaa yhtä pitkiä ja kontekstiinsa nähden skarppeja tekstejä kuin RAF.

  Peukutan kuitenkin sitä, että jotain on ylipäänsä kirjoitettu ja että loppusyksyn tiedote ei ole yhtä psykoa kamaa kuin kesän tekstit.

  No, provot sikseen, ehkä tutkija lukee myös tätä blogia ja voi tarkentaa vaikka nimettömästi että millä tavalla täsmälleen tämän vuoden anarkisti-iskujen tiedotteet liittyvät 70-luvun vasemmistoterrorismiin?

  The exploitation of the masses in the metropole has nothing to do with Marx’s concept of wage labourers from whom surplus value is extracted.

  With the introduction of the 8-hour workday, the system’s 24-hour-a-day domination of the working class began its triumphal march—with the establishment of mass purchasing power and “peak income” the system began its triumphal march over the plans, desires, alternatives, fantasies, and spontaneity of the people; in short, over the people themselves!

  The system in the metropole has managed to drag the masses so far down into their own dirt that they seem to have largely lost any sense of the oppressive and exploitative nature of their situation, of their situation as objects of the imperialist system. So that for a car, a pair of jeans, life insurance, and a loan, they will easily accept any outrage on the part of the system. In fact, they can no longer imagine or wish for anything beyond a car, a vacation, and a tiled bathroom.

  It follows, however, that the revolutionary subject is anyone that breaks free from these compulsions and refuses to take part in this system’s crimes. All those who find their identity in the liberation struggles of the people of the Third World, all those who refuse, all those who no longer participate; these are all revolutionary subjects—comrades.

  http://www.germanguerilla.com/red-army-faction/documents/72_11.php

 • rot

  Vaikka vittuileekin ”paskansyöjävasemmistolle”, RAF kuitenkin sijoittaa itsensä vasemmistoon, toisin kuin aika iso osa tämän päivän anarkisteja. Samaten RAF sijoittaa itsensä Marxilais-Leninistiseen-Maolaiseen ideologiseen lokeroon, joten selvästikään ei oikein liity anarkismiin.

  RAF:n lisäks täytyy tietty muistaa anarkistinen Kesäkuun 2. päivän liike, jonka tiedotteet eivät olleet kauhean pitkiä. Eikä nuo RAF:n alkupään tiedotteetkaan mitään kovin kaksisia ollut. Tuokin linkkaamasi teksti ei ollut mikään tiedote iskusta, vaan yleistä pohdintaa, joten sitä ei kannata kovin yhteismitallisesti verrata iskutiedotteen kanssa, jonka tarkoitus ei ole ollakaan mikään teoreettinen artikkeli. Jos tuota linkattua tekstiä vertaa siihen anarkistiseen pohdintaan mitä tällä hetkellä on liikkeellä, niin ei tämän päivän anarkistit kalpene yhtään tekstien skarppiudessa tai ajankohtaisuudessa.

  Mikäs muuten kesän teksteissä oli ”psykoa”? Niissähän lähinnä vain kerrottiin mitä on tehty.

 • pttp

  ”@nimetön: samaa mieltä, siksi “terrorismi” olikin sitaateissa. ”
  Voisi puhua tuhotyöstä sabotaasista tms. Näihin viittaaminen terrorismina on koko sanan hämärtämistä, terrorismissa haetaan tuloksia pelkoa lietsomalla, eikä se kovin yvin sovi yhteen anarkian kanssa. Tietty massaviestimet sekoittavat käsitteitä, mutta ei kannata langeta samaan. Keväällähän Helsingissä vaikutti muun muassa ilkivaltainen nastaterroristi, joka puhkoi pyörien renkaita nastoilla.

 • non

  Vandalismi olisi kaikista soveltuvin sana mun mielestä.

 • D

  On helvetin hyvä, että kyseiset aktionistit ottivat opiksi kevään ja kesän sekoiluista, ja siirtyivät offensiivissa tähän radikaalimpaan ja oikeisiin kohteisiin suunnattuun vaiheeseen. Uutispimento kertoo siitä, että jos asiasta puhuttaisiin laajasti julkisuudessa, se saisi kannatusta, koska niin monet ihmiset ovat joutuneet kärsimään kyttien harjoittamasta väkivallasta; putkareissut, ulosmittaukset, sakottamiset, jne.
  Ja mitä tulee 70-luvun radikaaliin ulko-parlamentaariseen oppositioon Saksassa, anarkistinen 2JM oli todellakin fiksumpaa porukkaa kuin RAF, tekivät älykkäämpiä aktioita, eivätkä koskaan jääneet kiinni. On kyllä kuitenkin todettava se, että Ulrike Meinhof oli aivan saatanan terävä ajattelija, joka vain sattui sekoamaan marxismiin. RAF:n ongelmat johtuivat enemmänkin autoritaarisista Ensslinistä ja Baaderista.

 • ”Pidän näitä hyökkäyksiä erittäin vakavana asiana. Suomessa ei ole tällaiseen totuttu, mutta nyt ilmiö näyttää rantautuneen meille ulkomailta. Suomi ei ole enää lintukoto.”

  Minusta on mielenkiintoista, kun Suomessa kaikki pyritään aina selittämään sillä, että ilmiöt ”rantautuvat” meille ja sitten ne rikkovat lintukodon. Mitä tarinankerrontaa ja kehystämistä! ”Oli aika, jolloin kaikki oli hyvin. Se oli ehkä n. 10 vuotta sitten(?). Sitten tuli huonot vaikutteet ulkomailta ja kaikki alkoi mennä päin helvettiä. Nyt tarvitaan poliisilta päättäväisiä toimia (=lisää pidätyksiä).”

  Järjestys ilmeisesti tarvitsee tällaisen tarinan jotta saadaan luotua mielikuva siitä, että ulkomaat ja kaikenlaiset vaikutteet ovat pahasta.

  Tämä ei siis ole kommentti autopaloihin, jos se jäi epäselväksi.

 • ISKU

  Mielestäni iskut poliisia vastaan polttamalla pari autoa ovat naurettavaa räpellystä jolla ei saada edes yhtä poliisi setää pahalle päälle.
  Jos haluaa tehdä pahaa ni miksi ette(emme) iske sinne mistä kaikki ongelmat johtuvat…poliisista valtakunnan tilanne ei ainakaan johdu… mutt missä kaikissa asioissa meitä kusetetaan…sähkön hinnassa on ilmaa n50% ja valtio omistaa siitä ison siivun…jos käytät autossasi omaa biobensaa ja jäät kiinni, siihen lisätään noin 300% veroa normilitra hinnan päälle…lääke firmat muuttavat luontais tuotteet synteettiseksi huijaukseksi ja eduskunta kyllä auttaa mukisematta..(esim yritti rohdot todettiin eduskunnassa lääkkeiksi ja nyt niitä tekee jokin lääkefirma synteettisesti joka ei ole todellakaan sama asia kuin luonnosta keräämistä aineista tehdyt..)

  MItäköhän esim näille epäkohdille pitäisi tehdä…ei ehkä riitä eduskuntatalon eteen viritetty banderolli…tai poliisi autojen polttaminen..

 • propaganda of the deed

  ”Jos haluaa tehdä pahaa ni miksi ette(emme) iske sinne mistä kaikki ongelmat johtuvat…poliisista valtakunnan tilanne ei ainakaan johdu…”

  No, lopeta valittaminen ja tee jotain. Vai tarvitsetko jonkin edustajan tai etujoukon hoitamaan omat asiasi?

  Suora toiminta ja teon propaganda!

 • Isku

  No minähän teen koko ajan…kun ei vaan ole täysin ilmaista toimintaa pitää ensin saada sponsorit kohilleen mutta pian alkaa myös tapahtua…:) eli älä suotta itke siellä minun sanoilleni vaan tule mukaan…ja jos oikein osaisit lukea edellisessä oli myös kysmys johon voisit vaikka vastata vittuilun siasta..:) 🙂 🙂

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>