Mielenosoitusleiri romanisiirtolaisten puolesta 11. 5. – 13. 5.

LOPPU RASISMILLE – KATTO SIIRTOLAISILLE!

Tule vaatimaan loppua rasistiselle politiikalle ja osallistu mielenosoitusleiriin romanisiirtolaisten puolesta perjantaista sunnuntaihin 11.-13.5. Senaatintorilla. Oikeus kohtuullisiin majoitusoloihin kuuluu kaikille!

Mielenosoituksen tarkoituksena on parantaa Helsingissä oleskelevien Itä-Euroopan romanien majoitustilannetta. Kaupungin nykyinen politiikkaa perustuu romanisiirtolaisten leirien häätämiseen ja jatkuvaan vainoamiseen. Romanien asuminen on nähtävä perusoikeuskysymyksenä eikä ”järjestysongelmana”.

Kaupunginhallitus päätti viime kesänä, ettei romanisiirtolaisia majoiteta, mutta kamppailu romanien perusoikeuksien puolesta jatkuu. Sataman häädön jälkeen lukuisat kaupunkilaiset ovat majoittaneet kodittomia romaneita. Leiriytymispaikasta on myös tehty valtuustoaloite. Romanit jatkavat liikkumista olojensa parantamiseksi hallitusten torjunnasta huolimatta. Juuri nyt on tärkeää vaikuttaa yhdessä kaupunkiin, jotta se parantaisi romanien majoitustilannetta!

Senaatintorilla kahvilateltta, musiikkia, puheita, keskustelu, taidenäyttely. Tule paikalle ja osoita tukesi! Tule tutustumaan romanisiirtolaisiin ja kuulemaan heidän tilanteestaan! Tuo oma teltta ja yövy kanssamme!

PÄIVITETTY OHJELMA

Perjantai 11.5.

15-16 Puheenvuoroja: kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr), Li Andersson (Vasemmistonuorten pj.), Kimmo Helistö (kaupunginvaltuutettu, vihr)

16-17 Kahvi- ja ruokatauko

17-18 Puheenvuoroja: Anna Kontula (kansanedustaja, vas), pastori Kai Sadinmaa, Thomas Wallgren (kaupunginvaltuutettu, sd) Vapaa liikkuvuus-verkoston puheenvuoro

18 -> Musiikkia: Cinta Hermo & Juho Koskimies, Niko ja Tapsa, Yona, Super Janne

Lauantai 12.5.

12-14 Kukkia ja kerjääjiä: Performanssi avoimen kaupungin puolesta.

Kaikki halukkaat ovat tervetulleita mukaan osallistumaan kukkia ja kerjääjiä performanssiin. Osallistujat kerjäävät rahaa romanisiirtolaisille ja helsinkiläisille asunnottomille. Samalla romanit antavat kukkia
ohikulkijoille. Kokoontuminen klo 11-12 Senaatintorilla. 15-17 Paneelikeskustelu: mm. oikeustieteilijä Ari Hirvonen, asunnottomuustoimija Liisa Kärkkäinen, toimittaja Kimmo Oksanen, historiantutkija Miika Tervonen

17 -> Musiikkia: Jaakko Laitinen ja väärä raha, Cstar

Myös muita vierailevia muusikoita esiintyy viikonlopun aikana

Leirissä myös elävä romanikirjasto: romanialaiset romanit kertovat omia kokemuksiaan kerjäämisestä, rasismista ja romanimyyteistä. Järjestää PAND -Taiteilijat rauhanpuolesta.

Kahvilateltasta vastaa kansankeittiö ja leirin organisoinnista Vapaa liikkuvuus -verkosto.


Lisätietoja: Vapaa liikkuvuus

LISÄYS: Vapaa liikkuvuus julkaisi tapahtumaa varten lehden (pdf)

 

12 comments to Mielenosoitusleiri romanisiirtolaisten puolesta 11. 5. – 13. 5.

 • Ryhmy

  Hauskaa että kerjäätte rahaa romaneille niin että heidän ei tarvitse tehdä enää sitäkään itse. Tässä tapauksessa parodiahorisontti on totisesti ylitetty.

 • Tomi

  Ulkomaalaisia romaneita on nyt Helsingissä n. 350 ja lisää tulee koko ajan. Kesällä heitä on todennäköisesti vähintään 500 kappaletta.

  Jos kaupunki laittaa majapaikan vaikkapa 100 romanille, viereen tulee aika nopeasti vastaava laiton leiri (näin kävi Kalasatamassa) ja sitten jos näillekin halutaan majapaikka, leiriä on pakko jatkuvasti laajentaa. Samalla se lisää romaneiden tuloa tänne.
  Kuin hölmöläisten peitonjatketta.
  Siksi ainoa mahdollisuus majoitukseen on romanit Helsingissä asuvien omissa kodeissa.
  Vapaaehtoiset majoittajat ilmoittaukoon Pekka Tuomolalle Helsingin Diakonissalaitoksen sivujen kautta. Majoituksen kulut on neuvoteltava romanien kanssa.
  http://www.hdl.fi/fi/yhteystiedot
  etunimi.sukunimi@hdl.fi

  Eli Vapaa Liikkuvuus ry, ottakaa lusikka kauniiseen kätiin ja majoittakaa romanituristit (tämä on oikea termi) ja majoittakaa heidät siellä.
  Helsingin kaupungilla ei ole velvollisuutta majoittaa heitä.

 • Tomi

  Vapaa Liikkuvuus ry, ottakaa lusikka kauniiseen käteen ja majoittakaa romanituristit (tämä on oikea termi) koteihinne ja majoittakaa heidät siellä.
  Helsingin kaupungilla ei ole velvollisuutta majoittaa heitä.

 • rot

  Kyllä pääkaupunkiseudulla peltoa ja joutomaata riittää. Ei ole Vapaan Liikkuvuuden tehtävä majoittaa romaneita, kyseessä on yhteiskunnallinen kysymys.

  Lopettakaa pellet se itkeminen. Joillain sentään on kanttia tehdä asioille jotain. Propsit Vapaalle Liikkuvuudelle.

 • max

  Voi olla, että kukaan ei oikein halua majoittaa romaneja kotonaan. Tyhjentäisivät asunnon vielä lähtiessään.

 • Ryhmy

  Tietysti kyseessä on yhteiskunnallinen kysymys, ei kerjäämistä pidä tukea koska se tuottaa tänne lisää kerjäläisiä! Jos haluatte romaneille rahaa ja majoitusta, tukekaa heitä suoraan itse sen sijaan että yritätte saada muut maksamaan ko. lystin.

 • Vili

  Siperiassa olisi tyhjää ja vapaata lääniä mihin voisivat mennä pummimaan! Helsingin kukkahattutädit hyysäsivät loisia jo viime vuonna ja nyt niitä tulee loisimaan enemmän. Eikä edes kylmä talvi tehnyt tehtäväänsä!

 • rot

  Vili voi itse painua Siperiaan.

  Ryhmy on hyvä ja maksaa vaan, jos ei kelpaa niin voi painua vittuun tästä maasta.

 • Tomi

  Mikä ihme siinä on, että aina maahanmuuttajista tai sitten näistä Romanian kerjäläisistä puhuttaessa asenne tietyillä ihmisillä on aina se, että ”suomalaisten täytyy”?

  Koskaan – ei koskaan – näiltä vähemmistöiltä vaadita mitään.

  Heitä ei kehoiteta sopeutumaan tapoihin ja yhteiskuntamme normeihin. Sen sijaan vaaditaan suomalaisilta asennemuutosta ja totuttuja käytäntöjä ja tapoja muutetaan. Maahanmuuttaja tai kerjäläinen saa tehdä lähes mitä tahansa haluaa ja Suomalaisen tulee suvaita, hyväksyä ja ennen kaikkea olla hiljaa. Muuten Suomalainen on rasisti – kenties jopa natsi. Ei mahdu kaaliini. Eikä oikeustajuuni tai moraaliini.

  Aloitetaan ihan pienestä asiasta. Ihan pikkiriikkisestä vain. Jospa pyydetään vaikkapa näiltä joka paikkaan pesiytyviltä kerjäläisiltä, että ”voisitteko olla siivosti ja ihmisiksi”. Jospa pyydetään heiltä kauniisti, että eivät paskoisi ihmisten nurkkiin ja sotkisi kaikkialla missä liikkuvat. Sopisiko se? Olisiko se liikaa vaadittu? Onko ehdotukseni rasistinen?

 • rot

  Onko Tomilta liikaa vaadittu että yrittäisi edes vähän ajatella vaikka kaali onkin kovin ahdas?

 • Kari Naurismaa

  Romanien kohtelu Romaniassa on Eurooppalainen häpeätahra.

  Kaikkiin vaatimuksiin Suomeen tulleiden romanien olojen inhimillistämiseksi sivistysvaltion normit täyttäviksi on AINA liitettävä vaatimus EU:n toimenpiteistä Romanian ihmisoikeusrikoksia vastaan. Romaneiden asumisolojen kohentaminen Suomessa ei nimittäin millään tavalla auta 99,9% romanien oloja Romaniassa.

  On täysin käsittämätöntä, että EU:n jäsenvaltio voi ajaa sortopolitiikalla omia vähemmistökansalaisiaan toisten EU-valtioiden sosiaaliturvajärjestelmien piiriin.

  Tällä hetkellä puuhastelu Suomeen saapuneidne _romanipakolaisten_ majoittamiseksi on nimenomaan puuhastelua.

  Romaneja auttavan liikkeen lisäksi tarvittaisiin kansanliikettä painostamaan Eurooppalaisia hallituksia Romanian laittamiseksi ruotuun siinä miten se kohtelee omia kansalaisiaan.

 • Ryhmy

  Mitä olen Romanian romaneita nähnyt, monet heistä eivät osaa edes lukea. Pitäisikö heidän lapsensa ottaa Suomessa huostaan ja pistää käymään peruskoulu läpi jotta he välttyisivät vanhempiensa kokemalta tragedialta? Koulutuksen epääminen lapsilta on väkivaltaa!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>