Samaan aikaan Frankfurtissa

Parasta journalismia juuri nyt: Revalvaation päivittäiset video- ja tekstiraportit Blockupy Frankfurt -mielenosoituksista, joita poliisi on kieltänyt, murskannut ja ennaltaehkäissyt hyvin väkivaltaisesti.

Tausta ja ensimmäinen päivä: Uusliberaalit tilalliset järjestelyt ja jatkuvan poikkeustilan liike

… kaupungin viranomaisten yhdessä poliisin kanssa julistamien kieltojen lisäksi lähes 500 saksalaista sai kirjeen, jossa heitä kiellettiin saapumasta tiettyjen rajojen sisäpuolelle toimintaviikon aikana. Uhkaus, joka vahvistettiin 2 000 euron sakkouhalla, lähti sekä kuukautta aiemmin pidetyssä mielenosoituksessa pidätetyille ja tunnistetuille että useampien järjestöjen ja liikkeiden avainhahmoina pidetyille. Kirjeessä kaupungin karttaan oli piirretty punaiset rajaviivat, joita vastaanottaja ei saisi ylittää koko toimintaviikon aikana.

Kiellot toimivat pelokkeena: strategia sotkee suunnitelmat, työllistää lisää, harhauttaa osallistujia ja tekee spontaanista mukaan lähtemisestä lähes mahdotonta. Lisää hajoita ja hallitse -kikkoja lupaa Frankfurtin poliisin lehdistötilaisuuksissaan esittämä vahva halu jakaa mielenosoittajat “hyviin” ja “huonoihin”. Hyvät mielenosoittajat tekevät mitä poliisi sanoo, huonot eivät. Nähdäkseni tämän jaottelevan diskurssin kritisoimisessa kysymys ei ole kivien heittelyn tai väkivallan puolustamisesta vaan siitä, että mikäli tarpeeksi ihmisiä tyytyy olemaan “hyviä mielenosoittajia”, tilanne on antanut poliisille määrittelyoikeuden protestien kulkuun, laatuun ja kestoon. Sen sijaan olisi sanottava: Me osoitamme mieltä kun haluamme. Me kokoonnumme missä haluamme, niin pitäkän kun on tarvetta ja meitä tulee koko ajan lisää kriisin vaikuttaessa yhä useamman elämään sietämättömällä tavalla. Sanoisin, että nyt meidän on aika ryhtyä sietämättömiksi.

Toinen päivä: Esivalta, liike, taktiikat

Blockupy Frankfurtin toisen päivän aamun sarastaessa Frankfurtin keskusta on jaettu kiellettyihin ja sallittuihin alueisiin. Tiesulut estävät pääsyn alueelle, jolla kaupungin pankkipilvenpiirtäjät, EKP:n lisäksi mm. Deutsche Bank ja Commerzbank, sijaitsevat. Poliisit kutsuvat aluetta red zoneksi ja ilmoittavat, että siellä käveleminen ilman asianmukaista syytä voi johtaa välittömään pidätykseen. Nyt, pukumiesten sijaan, poliiseja on kaikkialla: ne ajavat valot välkkyen ja torvet ulisten pitkissä jonoissa ympäri kaupunkia. Ne röyhistelevät rintaansa kaikilla julkisilla paikoilla sekä kaupungin, littovaltio Hessenin että Saksan liittotasavallan väreissä. Heti aamulla poliisi aloittaa erityisesti ulkomaalaisiin ja nuoriin kohdistuvat rajatarkastukset punaisen alueen tarkastuspisteillä ja rautatieasemalla. Tarkastukset kohdistetaan myös tiettyjen vaatetustyylien ja yleisolemuksen mukaan. Kaupungissa on liikkeellä yli 5 000 mielenosoitusta varten työllistettyä poliisia.

Näillä taktiikoilla Frankfurtin kaupungin esivalta valmistautuu aiemmin kieltämänsä mielenosoituksen estämiseen. Pohjatyötä tapahtumaviikon poliisitoimille on tehty jo viikkoja: siitä on kysymys perustuslaillisen mielenosoitusoikeuden mitätöinnissä, liikkeen avainhahmojen uhkailussa kirjeitse ja keltaisen median sarkastisessa propagandassa joka vuoroin demonisoi ja vuoroin infantilisoi liikettä. Linja on ollut yksiselitteinen: mielenosoitusta ei tule. Samaa taktiikkaa noudatettiin toimintaviikon toisen päivän poliisitoimissa.

Kolmas päivä: Jatkuvan liikkeen strategia

Aamun ensi hetkistä asti kaupunki versoo vastarintaa. Spontaaneja protesteja syntyy ympäri keskustan aiemmin ilmoittamattomissa paikoissa. Rautatieasemalle kokoontuu useita pienryhmiä kello 07:00 lähtien onnistuen lamauttamaan finanssikaupunki Frankfurtin keskeisimmän liikennöintikeskuksen: poliisi on sulkenut kaikki metron sisäänkäynnit yhtä lukuunottamatta ja keskusrautatieaseman sisäänkäynneistä auki on, tarkasti vartioituna, vain kolme. Toisaalla mielenosoittajat lukivat Saksan perustuslakia ja lahjoittivat kirjan protestin jälkeen poliiseille, jotka olivat saartaneet heidät. Kello 08:00 rautatieasemalla muotoutuu 400 hengen kulkue, joka lähtee rautatieaseman edestä kohti yliopistoa. Kulkue ei kävele, vaan juoksee, ja perässä seuraavat noin 80–100 poliisiautoa jäävät aamuruuhkaan mielenosoittajien vauhdin ja arvaamattomien reittivalintojen vuoksi. Saavuttuaan läntiselle bulevardille, poliisien miehittämän messukeskuksen eteen, mielenosoitus hajoaa parviksi. Parvista syntyy minuutteja myöhemmin kaksi erillistä ryhmää, joista toinen jää omasta halustaan poliisin mottiin ja onnistuu näin sulkemaan läntisen bulevardin, yhden kaupungin pääväylistä tuntikausiksi. Myös toinen ryhmä pääsee lähelle tavoitettaan sulkea pohjoinen pääväylä. Liike on keksinyt, kuinka käyttää poliisin mottitaktiikkaa omaksi edukseen.

Neljäs päivä: Kytistä viis, meitä on paljon, ja me luomme uuden Euroopan

Ja sanottavaksi jää, kuten Saksan Financial Times uskaltaa nyt, neljän päivän repression ja sitä seuranneen väkivallattoman suurmielenosoituksen jälkeen todeta: mielenosoittajat ovat vaarallisia, mutta aivan toisella tavalla kuin toimintaviikon repressiotoimenpiteet toteuttaneet tahot kuvittelivat. Eivät siksi, että he murhaisivat rivipoliiseja (kuten erään mieltään osoittaneen nuoren sanotaan muutama viikko sitten yrittäneen tehdä, kun hän löi alle puolen metrin pituisella lipunvarrella päälleen juossutta mellakkapoliisia), vaan siksi, että heitä on paljon, ja heillä ei ole johtajaa eikä ideologiaa. Ja he haluavat tehdä Euroopasta jotain muuta kuin sen persläven, jossa muutama ristiin nuoleskeleva poliitikko juoksee hoitamassa pankkiirien asioita samalla kun väki raataa palkatta, sairastaa hoidotta, asuu kadulla, syö sontaa, viihdyttää itseään samalla ideologisella mönjällä, jota koulutusjärjestelmäkin jo tarjoaa ja milloin ei tee jotain näistä, pelkää valtiokoneiston väkivaltaa.

Lue myös: Eurooppa antikapitalistisena projektina

EU:n komission tuella Euroopan hallitukset allekirjoittavat täysin fantastisen talouskurisopimuksen, jolla ei ole mitään toiveita toteutua ja jota vielä utooppisemmalla ja surrealistisemmalla tavalla kutsutaan vielä vakaussopimukseksi. VAKAUS = KYYNELKAASUA, VESITYKKEJÄ JA TUHANSIA MELLAKKAPOLIISEJA KADUILLA HAKKAAMASSA NUORIA.

Muutama sitaatti paikalla olevilta tutuilta:

”Takana kymmenen tuntia Saksan poliisin saartamana ja häkissä (kirjaimellisesti). Piti erikseen kysellä miksi ja syy oli kuulemma ”laiton mielenosoittaminen”. Vähän ihmettelin et miten mielenosoittaminen voi olla rikos tai peruste pidätykselle kun kyse on mm. Saksan perustuslaissa ja EU:n perusoikeuskirjassa turvatusta perusoikeudesta, eikä sitä kai viranomaispäätöksellä voi perua.”

”… laittoman mielenosoittamisen päälle on nukuttu laittomasti. Sain monien muiden tavoin eilen poliisilta paperin jossa kiellettiin oleskelemasta Frankfurtin keskusta-aleella, voimassaolo lauantaiaamuun. Yöpaikka vain sattuu olemaan kielletyllä alueella. Kyseisen määräyksen laillisuus kyllä lienee kyseenalainen, mutta voipi sen rikkominen silti johtaa uuteen putkareissuun. Eli näin nähtävästi toteutuu ihmisten vapaa liikkuvuus EU-alueella. Mielenosoitukset kaupungissa ovat nyt nähtävästi taas lähteneet liikkeelle, luonnollisesti poliisi on taas etukäteen julistanut kaikki mielenosoitukset laittomiksi.”

”Päivän läppä: ”#Coppupy Frankfurt – 5000 poliisia on sulkenut Frankfurtin keskustan vastalauseena finassidiktatuurille”. Sikäli lähellä todellisuutta että poliisi on sulkenut mm. kaksi metroasemaa, yhden paikallisjuna-aseman ja suuren määrän katuja. Tuhannet pankkityöntekijät ilmeisesti käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja viettävät tänään ylimääräistä vapaapäivää mielenosoituksiin vedoten.”

”Aikamoista kissa ja hiiiri-leikkiä mielenosoittajien ja poliisin välillä tänään. Mielenosoitukset ovat kokoontuneet ja hajaantuneet keskustassa ja EKP:n lähistöllä useaan otteeseen. Huhun mukaan satoja pidätettyjä ja ajoittain kovia otteita poliisilta, mutta yleisfiilis hyvä. Poliisin kieltomania on muuten taas saavuttanut virstanpylvään: Yalen yliopiston professori David Graeberin luento ja keskustelutilaisuus sisätiloissa on kielletty Frankfurtin poliisin toimesta (!) Loogista tietysti että mielenosoittamisen lisäksi kielletään epäilyttävät poliittiset keskustelut, mutta en oikein tiedä miten tämän voi enää selittää olevan linjassa minkään vakavasti otettavan demokratiakäsityksen kanssa.”

Seuraa Twitterissä: Blockupy

1 comment to Samaan aikaan Frankfurtissa

  • demokraattinen totalitarismi

    Onnistuin pääsemään kielletylle (punaiselle) alueelle 19.5. ennen klo 10, mutta poistuin sieltä runsaan tunnin valokuvattuani ja videodokumentoituani ”kuollutta kaupunkia” ennen kuin lähdin valokuvaamaan Baseler Platzille. Mielenosoituksen alettua keskityin videoimaan poliisien toimintaa. En tosin ehtinyt kaivamaan kameraa klo 17:35 kun poliisi teki väkivaltaisen pidätyksen päärautatieaseman läheisyydessä. Videokameralla on ehkäisevä vaikutus poliisiväkivaltaan, paitsi Brysselissä, jossa poliisi vaati minua poistamaan kamerastani kaikki kuvaukset, joissa oli poliiseita. Vaihtoehtona olisi ollut kameran takavarikoiminen. Nyt olen oppinut kuvaamaan monella muistikortilla, joita vaihdan tiuhaan. Jos sattuisi kamera menemään, kuvaukset jäisivät.

    Vasta nyt luin, että minut olisi voitu pidättää punaisella alueella olemisesta ja varsinkin valokuvaamisesta.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>