Kiitos Jyväskylän anarkisteille

Päivitys: Youtube-nauhoite lisätty 2.2. Hyökkäys kuuluu tasan yhdeksän minuutin kohdalla.

On outoa istua luentosalissa ja kuunnella, kuinka oven ulkopuolella järkkäriä puukotetaan, pulloja rikotaan ja ovea rynkytetään.

Istuin sadan muun osallistujan kanssa Jyväskylän kirjaston luentosalissa kuuntelemassa Li Anderssonin ja Mikael Brunilan puheita äärioikeistosta, kun kolme uusnatsia hyökkäsi tapahtumaan. Miehet yrittivät tulla sisälle saliin, mutta ovella vahtia pitäneet Jyväskylän DIY-tiimin tyypit olivat skarppeina.

Parhaan kuvauksen tapahtumasta antaa yksi ovivahdeista:

–  Miehistä näki heti, ettei ne mitään kirjaesittelyä tulleet kuuntelemaan. He olivat suojautuneet hyvin. Esimerkiksi yhdellä miehistä oli luotiliivit, hitsilasit päässään ja suojahanskat kädessä. Heillä oli mukanaan kassit, joissa oli pulloja.

Miehet vaativat pääsyä saliin.

– Tajusin, ettei näitä miehiä kannata päästää sisälle. Yksi miehistä yritti välittömästi vetää mua turpaan, mutta väistin ja isku osui oveen. Sen jälkeen hän löi minua pullokassilla päähän.

– Minua puolustamaan tullut kaveri joutui painimatsiin miehen kanssa. Mies otti esiin puukon ja alkoi hosua sen kanssa. Sitten miehet juoksivat paikalta. 5–10 minuutin päästä paikalle tulivat poliisit, ovimies kertaa sekavaa tilannetta.

Painiin joutunut mies sai hyökkääjältä puukoniskun selkään ja joutui tikattavaksi keskussairaalaan. Poliisi vahvistaa puukotuksen.

– Hän pystyi puhumaan, eikä taju lähtenyt.

(Ilta-Sanomat)

En tiedä, mitä olisi tapahtunut, jos järkkärit eivät olisi estäneet natseja puukkoinen. Joten kiitos teille, Jyväskylän anarkistit, onnistuitte turvaamaan tilaisuuden!

Vastaavasti Kansallisen vastarinnan natsit epäonnistuivat tavoitteessaan, jos se oli tapahtuman keskeyttäminen. Keskustelutilaisuutta jatkettiin loppuun asti.

Yle: Silminnäkijät kertovat tapahtuneesta

Ylen toimittaja oli salissa

Pohjolan-Sanomissa laajempi kuvaus salin puolelta

HS: Järjestäjät olivat varautuneet välikohtaukseen


Yksi kiinnostava
piirre natsihenkisessä väkivallassa on hyökkääjien välinpitämättömyys itseään kohtaan. Jos lyö ihmistä puukolla, se on – tässä tapauksessa ja alustavasti – törkeä pahoinpitely ja siitä voi saada yhdestä kymmenen vuotta vankeutta. Onko hyökkäys tosiaan sen arvoinen? Entä jos ovivahti olisi kuollut puukotukseen? Tästä on rationaalinen poliittinen toimijuus kaukana.

Pride-marssin kaasuiskun, Oulun kaasutuksen 2012 ja Jyväskylän kirjastohyökkäyksen kaltaisten natsien iskujen taustalla on pieni mutta järjestäytynyt poliittinen liike, Kansallinen vastarinta. Organisoitumisesta huolimatta itse iskut ovat omituinen sekoitus sattumaa ja sähläystä. Tämä ei tietysti tee liikkeen väkivallasta yhtään vaarattomampaa.


Mitä jatkossa?
Pelon ei pidä antaa vaikuttaa, kuten Dan sanoo. Ovitappelun jälkeen tilaisuudessa puhuttiin siitä, että vaikka kyseessä onkin poliittinen liike, niin uusnatsit eivät ole varsinaisesti poliittinen uhka. He eivät nimittäin pysty sanomaan mitään mielekästä tai kiinnostavaa yhteiskunnasta, eikä heillä ole esittää minkäänlaisia poliittisia malleja. Heitä vastaan ei pidä lähteä väittelemään politiikan tasolla, vaan heihin täytyy suhtautua väkivallan näkökulmasta (koska se on ainoa asia, jossa he saavat jotakin aikaan).

Kansallisen vastarinnan toimintaa pystyy parhaiten haittamaan tekemällä järjestöön kuulumisen mahdottomaksi. Natseille ei pidä antaa tilaisuuksia jäsenten värväämiseen eikä vuokrata tai muuten sallia esimerkiksi keikkatiloja. Tunnetut jäsenet on hyvä pitää julkisuudessa, niin kuin blogeissa ja foorumeilla on tehtykin. Lisäksi natsit on pidettävä naurunalaisina, mistä he tietysti itsekin pitävät huolen roskafantasioita esittelevillä ”taisteluraporteillaan”.

Laajemmin kannattaa tutkia sitä, mitä vaikutuksia erilaiset oikeistoliikkeet tuottavat yhdessä. Esimerkiksi perussuomalaisten nousuun vaikuttanutta äärioikeistolaista Suomen Sisu -järjestöä ei käsittääkseni ole liitetty katuväkivaltaan, mutta liikkeen jäsenten retoriikka on osaltaan tuottamassa tilannetta, jossa tällaista väkivaltaa harjoitetaan. Samoin perussuomalaiset ja Hommafoorumin keskustelijat vähättelevät äärioikeiston väkivaltaisuutta tai jopa syyllistävät siitä milloin vasemmistolaisia, milloin liberaaleja ja milloin uskovaisia.

Oikeistokentän kartoittamisen voi aloittaa lukemalla Anderssonin, Brunilan ja Koivulaakson kirjan. Se on hyvä, perusteellinen ja aiheestaan huolimatta nopealukuinen.


Mielenosoituksissa ja
keskustelutilaisuuksissa on hyvä varautua äärioikeiston uhkaan. Olen erittäin iloinen, että Jyväskylässä järkkäreinä oli ihmisiä, jotka uskalsivat toimia.

Samalla pitää kuitenkin varoa menemästä Ruotsin ja Saksan antifa-piireistä tuttuun machomaiseen pullisteluun, koska se luo turvattomuutta ei-niin-militanteille osallistujille ja karkottaa ihmisiä yhtä lailla kuin äärioikeiston uhka.

17 comments to Kiitos Jyväskylän anarkisteille

 • imÅ-1

  Arto pelasti päivän!

 • Marko Eteläperä

  Elän ehkä jossain naivistisessa maailmassa joka ei usko näiden ihmisten toimineen minkään aatteellisen järjestön(puolueen) nimissä vain vaan omien fantasioiden ja heikkouksien vaikuttamana. Tämän rykäleen mieleni syövereistä innoitti kuinka leimaat natseiksi(ehkä oli syytäkin,en tiedä) nämä hulttiot joka jo itsessään on enempi kuin mitä antaisin tästä toiminnasta.
  Alttius leimata ihmisiä lohkoihin on suurimpia syitä miksi sivuutan monien kirjoittajien tekstejä(ei sillä, en ole pyhimys).

 • Jaa nyt sitten kiitellään vartijoita ”toiminnasta”, vaikka ennen täällä ollaan oltu sitä mieltä että vartijat ovat väkivaltaisia rasisteja.

 • Antti S.

  Joakim:

  Jos vartijan ammatissa olisi enemmän anarkisteja tai vasemmistolaisia ylipäänsä, niin rasismi ja väkivalta kaduilla taatusti vähenisi. Siihen hommaan ei vain sattumoisin ole hyviä tyyppejä hirveästi päätynyt, johtuisiko työn autoritäärisestä, väkivaltaisesta ja kontrollihakuisesta luonteesta. Tapahtuman vapaaehtoisportsarina toimiminen on aika eri asia, ja kuten eilen nähtiin, valitettavasti sille on tarvetta.

 • Plerttu Aivohippa

  Iskeytyi sellainen kiloinen jääpala tuonne mahalaukkuun kun huomasin ensimmäisen uutisen aiheesta. Olen todella helpottunut ettei sinulle tai muille tilaisuuteen osallistuneille käynyt pahemmin.

  Tämä wanhus ymmärsi nyt paremmin Dan Koivulaakson kaltaisten poliitikkojen huolen suomalaisten fasistien toiminnasta.

  Olen pitänyt muutamaa fasistianne lähinnä Pekka Siitoimen jalanjälkiä astelevina hassuhkoina kylähulluina (esim. ”Kansallinen Liittoneuvosto” juutuubissa). Uskon edelleen ettei ole kovinkaan montaa naurettavampaa ilmiötä kuin natsi vuonna 2013, mutta muistan nyt, että jotkin mielenterveyspotilaat voivat oikeasti olla ympäristölleen vaarallisia. Suomessakin.

  On myös muistettava ketä kannattaa kiittää. Perussuomalaisten ja kokoomuksen legimiteettiä antanut ja jo pidempään jatkunut flirttailu ääriainesten kanssa on alkanut kantaa mätää hedelmää.

 • kiitos

  Kyseessä ei siis ollut mikään riistokapitalistifirman palkollinen Vartija vaan jyväskyläläistä ryysyproletariaattia puolustamassa yhteisöään.

 • Antti H

  Periaatteessa vuoden 1947 Pariisin rauhansopimuksen 8. artikla kieltää ”fasicminluontoiset poliittiset järjestöt”, ja valtiosopimuksena se on edelleen osa lainsäädäntöä.

  Jos Kansallinen vastarinta on fasistinen järjestö, viestintävirasto voisi lakiin nojaten antaa operaattoreille käskyn estää järjestön verkkosivut Suomessa.

  Pekka Siitoin muuten tuomittiin vuonna 1977 vankeuteen yllytyksestä Tiedonantaja-lehteä painaneen kirjapainon tuhopolttoon sekä Pariisin rauhansopimuksen vastaisen järjestön perustamisesta, ainakin Wikipedian mukaan: http://fi.wikipedia.org/wiki/Pekka_Siitoin

 • Riisto Reipas

  Eikö anarkisteille ole muuta käyttöä kuin toimia vasemmiston portsareina?

  Lukijalle joka ei allekirjoita vasemmistomädättäjien antifasismiprojektia, jätetään tässä kaksi vaihtoehtoa: joko pitäisi julistautua hommarasistiksi, tai vetäytyä turvattomuutta kokevaksi ei-niin-militantiksi osallistujaksi. Militanttius tietysti on tosi vieraannuttavaa. Persiistä on nämä vaihtoehdot.

 • ”Älkää seuraavan kerran näyttäkö ”patriooteilta”, kun pyritte tuollaiseen tilaisuuteen sisään. Älkää myöskään menkö ryhmässä, vaan muina miehinä muiden joukossa.”
  -Perussuomalaisten varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Juho Eerola ohjeistaa tulevia tulevia terroristeja turvatoimien läpäisemisessä Facebookissa

  Onko vielä jotain kysyttävää?

  Humanisti ja demokraatti Plerttu liittyi tänään Vasemmistoliittoon.

 • Otto

  ”ei allekirjoita vasemmistomädättäjien antifasismiprojektia”

  Siinäpä ihan tuollainen neutraali kommentti. Allekirjoitatko oikeistokasvattajien fasismiprojektin? Saako natseja vastustaa?

 • Riisto Reipas

  @Otto

  Saa, mutta samalla pitää vastustaa antinatseja. Antifasismi ja humanistinen monikulttuurisuusprojekti eivät ole muuta kuin käänteisfasismia jolla pyritään tukahduttamaan erilaisuus ja kanavoimaan ruohonjuurentason liikehdintä vasemmiston äänestämiseen demokratian puitteissa.

  Se että käänteisfasistit vastustaa myönteisfasisteja ei ole mitään oikeaa fasismin vastustamista. Se on pelkkää politkointia ja poseeraamista.

 • Orion

  Riistolla onkin tänään oikea nurinkurin-päivä! Hauskaa miten netin pikkunatseilla nousee heti poru kurkkuun todellisuuden noustessa pinnalle.

  Jos fasistin kanta on että tietyt ihmisryhmät eivät absoluuttisesti ole ihmisiä, sen kannan kanssa on mahdotonta tehdä kompromissia ja ainoat vaihtoehdot ovat joko olla sen puolella, aktiivisesti tai hiljaiselle hyväksynnällä, tai sitten olla 100% sitä vastaan. Ihmisarvossa ei ole puolittamisen varaa.

 • Riisto Reipas

  @Orion

  Toivon toki että sinunkin kohdallasi todellisuus antifasismin ja humanistisen monikultturismin rakenteellisesta väkivallasta nousee vielä joskus pintaan. Tällä hetkellä tosin näytät omaksuneen äärimmäisen totalitäärisen maailmankuvan jossa erilaisuutta ei sallita. Kaikkien täytyy näköjään valita puolensa suuressa sodassa vasemmistomädättäjien valitsemaa hyvää vihollista vastaan.

 • Orion

  @Riisto

  Kyllä te fasistit olette ihan itse eskaloimassa ja pahentamassa asioita, kuten nyt Jyväskylässäkin nähtiin.

 • Riisto Reipas

  @Orion

  En minä ole fasisti.

 • multikulti

  Muista että olet likainen fasisti, ellet ole samaa mieltä äärivasemmistolaisen kanssa. Näyttää siltä että äärivasemmistolaiset ovat huolissaan yhteiskuunnallisesta asemastaan. Ei näin köyhillä argumenteilla ja olkiukkoja rankentamalla enää tulevaisuudessa saada kirjastoja käyttöön propagandan esittämistä varten.

 • Äärianarkisti

  @Riisto

  Hyvä Riisto, haluaisin oikoa käsitystäsi, joka on selvästi virheellinen. Viittaan tällä lauseeseen:

  ”Toivon toki että sinunkin kohdallasi todellisuus antifasismin ja humanistisen monikultturismin rakenteellisesta väkivallasta nousee vielä joskus pintaan.”

  Olen itse anarkisti ja antifasisti. Omasta mielestäni antifasismin pohja on vapaudellisessa kommunismissa eikä suinkaan missään humanismissa tai monikulttuurisuus-ideologiassa. Jo 60-luvulla tunnetut marxismin uudistajat kuten Althusser ja Foucault julistautuivat anti-humanisteiksi. En siis niputtaisi humanismia automaattisesti antifasismiin. Toki on myös olemassa humanisti/liberaaliantifasisteja, mutta niitä tuskin näkyy kadulla kun korkeintaan symbolisissa mielenosoituksissa.

  Ps. Antifasismi menee luonnostaan väkivalta/väkivallattomuus keskustelun ulkopuolelle. Tarkertuminen väkivalta-keskusteluun on nähdäkseni merkki jonkinlaisesta antifasistisen projektin epäonnistumisesta. Antifasismiin yleensä liittyy väkivaltaa (tätä ei käy kieltäminen eikä suurin osa antifasisteista tätä kielläkään), mutta se on 1000 kertaa pienempää kun natsismissa tai fasismissa.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>