Hummerien kokkaaminen ja opiskelijapolitiikka

lobsteri

Hummeri tunnetusti kuolee, jos sen heittää kiehuvaan veteen. Lisäksi sätkivää ja saksillaan sohivaa hummeria on vaikea käsitellä. Mutta jos elukan laittaa kylmään veteen ja keittää vähitellen, sen henki pihisee pitempään ja liha maistuu paremmalta. Metodi on vieläpä eettinen.

Opiskelijat tunnetusti pistävät vastaan, jos heitä uhataan lukukausimaksuilla tai lainapainotteisella opintotuella. Mutta jos opintotukea heikennetään asteittain, opiskelijat ovat tyytyväisiä torjuntavoittoihinsa ja opiskelevat kiitollisena valtiolle. Lisäksi hallitus voi paistatella sädekehässä.


Vuonna 2010
väläytettiin lukukausimaksuja. Opiskelijat osoittivat mieltään ja valtasivat tiloja. Ei tullut lukukausimaksuja, tuli vain pieniä heikennyksiä: opintopistevaatimuksia kiristettiin ja mahdollisuus pelkän asumislisän nostamiseen ilman tukikuukausien kuluttamista poistettiin.

Opiskelijat olivat tyytyväisiä torjuntavoittoon. Tuen huononnuksia pidettiin marginaalisina.

Vuonna 2013 väläytettiin lainapainotteista opintotukea ja tuen leikkaamista. Opiskelijat osoittivat taas mieltään.

Ei tullut lainapainotteista tukea, tuli vain pieniä heikennyksiä: kokonaistukikuukausien määrää leikattiin kuudella kuukaudella (70 -> 64) ja asetettiin minimivaatimus, jonka mukaan opintotuki evätään alle 20 op vuodessa tuottavilta opiskelijoilta. Lohdutukseksi uudistettiin lupaus sitoa tuki indeksiin ja laitettiin porkkanaksi opintolainan osittainen anteeksianto, jos valmistuu alle kuudessa vuodessa.

Opiskelijat olivat taas tyytyväisiä torjuntavoittoon. Tuen huononnuksia pidettiin taas marginaalisina.

 

Vuonna 2016 väläytetään taas jotakin hirveää. Hirveää ei tule, tulee vain pieniä heikennyksiä. Taas yksi torjuntavoitto opiskelijajärjestöille. Taas yksi huononnus opiskelijoille.

Kaukana ollaan siitäkin niukasta vapaudesta, mitä oli edes kymmenen vuotta taaksepäin.

Vähitellen opintotukijärjestelmä on mahdoton muille paitsi niille, joilla on rahaa opiskella täysipäiväisesti tavoitepistemääriä.

Joskus opiskelijat osasivat vaatia uutta. Nykyään opiskelijat iloitsevat, kun turpaan tulee odotettua vähemmän.

Olisiko aika asettaa tavoitteet uusiksi?

883506_480023922050770_9457791_o

Päivitys: Vertailu on peräisin täältä.

Mitä muuta kehysriihessä tapahtui kuin opintotukiuudistus? Reko Ravela kertoo.

4 comments to Hummerien kokkaaminen ja opiskelijapolitiikka

 • Niklas Virkkala

  Hei,

  Vaikka tämä asia ei varsinaisesti liitykään opiskelijan toimeentuloon, haluaisin huomauttaa hummerien asianmukaisesta kohtelusta. Hummeri tuntee kipua myös silloin, kun se laitetaan aluksi kylmään veteen ja keitetään hiljalleen elävältä. Olisi hyvä myös pitää huolta siitä, ettei makean veden hummeria laiteta elävänä suolaveteen tai päinvastoin.

 • Viimeksi kun näin Citymarketin akvaariossa hummereita sakset sidottuna, tuli sellainen olo että ne pitäisi päästää sieltä sumpusta ulos saksimaan vartijoidensa suolet irti.

 • Pepe Koukku

  Jokirapu on siitä täplikästä parempi ettei se levitä ruttoa. Opiskelu taasen on rahallisesti kannattamatonta puuhaa. Suomessa ei tiettävästi tavata hummereita.

 • Jaffa (Shamouti)

  Ja jos oikein tarkkoja ollaan huomataan etteivät saksikkaat ole alkujaan edes kuuluneet vesiimme. Simpukoita kuitenkin on aina ollut vaikkeivät nekään liene syötäviksi tarkoitetut.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>