Kevätlukemista

ReadingRainbowAccentPieces

Kun kirjoittaa vähemmän, tulee luettua enemmän. Esimerkiksi näitä.

Blogosfäärissä on viime aikoina räntännyt erityisen lujaa Antti, joka  kirjoittaa harvinaisella tavalla itse ajateltuja ja pureskeltuja analyyseja. Ne yhdistävät historiatietämyksen ja matemaatikon johdonmukaisuuden itse koetusta syntyvään viisauteen. Tämä bloggaaja on tosiaankin melkein ainoa nykykirjoittaja, jota voi kutsua täysin epäironisesti ”viisaaksi”. Aiheina esimerkiksi talouskriisi, kaupunkitilaanarkismi ja sen historia, Venäjä, väkivalta ja kulttuurihistoria.

Poleemikko-blogi aloitti lupaavasti aprillipäivänä analysoimalla Don Rosan tarinoiden kapitalistista viitekehystä.

Entinen elintasopakolainen Taneli tuuttaa tahdilla ja tyylillä lynkkaushimostaopiskelijapolitiikastamediakohusta ja Paavista veroparatiisissa.

Reko kirjoitti hyytävän analyysin kehysriihen tuloksista. Suomessa on nyt Irlantia lukuun ottamatta Länsi-Euroopan alhaisin yritysverotus. Lisäksi osinkoverotusta muutetaan. ”Kokonaispottina hallitus on jakamassa siis jakamassa maamme varakkaille noin miljardin vuosittaiset veronalennukset. Mutta hei! Eikös tässä ollut joku suuri huoli kestävyysvajeesta, valtion velkaantumisesta ja muusta sellaisesta?” Osinkoverotusta toki muutettiin riihen jälkeen, mutta kuinkas siinä kävikään.


Netissä julkaistuihin
artikkeleihin on nykyään helpompi keskittyä kiitos Pocketin, älypuhelinten ja tablettien. Tämän hedelmän lukemaa artikkelivirtaa voi seurata edelleen blogin oikeasta yläreunasta. Alla pari nostoa.

Guardianissa on osuvan materialistinen puheenvuoro pornon tuotanto-olosuhteista.

Brittikirkkojen raportti (pdf) ruotii köyhiä koskevia myyttejä, jotka pyörivät suomalaisenkin oikeiston puheissa.

Tietoturvalegenda Bruce Schneier kirjoittaa kontrollin ja teknologian kilpajuoksullisesta suhteesta.

Jostain syystä masentavimmat ilmastonmuutosuutiset tulee aina luettua Guardianista.

84-vuotiaasta Noam Chomskysta on vuoden sisällä julkaistu mielenkiintoisia henkilöjuttuja. Tässä Financial Timesin näkökulma.

Aika ajoin valtamedia ilmoittaa, että Marx oli kuin olikin oikeassa. Tällä kertaa Time-lehti kirjoittaa luokkataistelusta.

Miten vääntää siirtolaiskeskustelun ongelmakohdat rautalangasta?

Amerikkalainen ex-vanki kertoo, miltä tuntuu tutustua ensimmäistä kertaa internetiin, kun on viettänyt 25 vuotta kiven sisällä.

Karppausmuoti meni jo ohi ja tilalle on keksitty esimerkiksi paleoliittinen ruokavalio. Joka on mahdollisesti vielä syvemmältä hanurista.


Verkkolehdistä Commons.fi
käsittelee uusimmassa käännösjutussaan yhteisten resurssien ongelmallista tilannetta. Kun yritykset olivat kapitalismin varhaisaikoina hauraita, valtiot ryhtyivät suojelemaan niitä. Yksityisomaisuutta suojellaan edelleen voimakkaasti ja sen pakkolunastamisesta hyvitetään. Sen sijaan valtiota ei suojele mikään, kun päättäjät yksityistävät julkista omaisuutta ja myyvät sen pois. Tämä on jälleen yksi osoitus siitä, miksi niin kutsuttu edustuksellinen demokratia ei toimi: yksityistäessään esimerkiksi koulutusta, ruoantuotantoa ja terveyspalveluja kansaa edustavat päättäjät hävittävät yhteista omaisuutta, jonka pitäisi kuulua kaikille yhteisön jäsenille.

Jacobin Magazine on radikaalivasemmistolaiseksi määritelty printtinäkin julkaistava lehti, joka on saanut valtavasti julkisuutta New York Timesiä myöten. Lehden blogitkin ovat seuraamisen arvoisia.

Revalvaatio on aktivoitunut tauon jälkeen muun muassa vuoden parhaalla poliittisella analyysilla Suomen tilanteesta. Kataisen sixpack-hallitus on epäonnistunut ohjelmansa mitattavissa tavoitteissa: Suomen alijäämä on kasvanut, työttömyys on lisääntynyt ja velkasuhde on huonontunut. Samalla Suomesta ollaan tekemässä listaamattomien suuriyritysten veroparatiisia, eikä hallitusta kiinnosta harmaan talouden torjunta, vaikka harmaalle taloudelle menetetään arviolta 4-6 miljardia euroa vuosittain. Revassa on julkaistu juttuja myös yrittäjyyskasvatuksesta, Helsingin Sanomien talouslinjasta, Kiinasta  ja tietenkin vallankumouksesta.

2 comments to Kevätlukemista

  • Matti

    Moi, kiitos tästä! Tai pitäisi varmaan dissata kun nukkumaan menon sijaan jäin lukemaan monia tässä linkattuja juttuja.

    Pistäisit useamminkin tällaisia kivoja koonteja kehiin!

  • Joo, voisi taas pistää ja tehdä samanlaista myös ihan vanhanaikaisista painetuista kirjoista.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>