Jotain ilmassa

talvitalvi 010

Joskus näyttää siltä, että tapahtuu paljon, mutta se ei tunnu miltään. Joskus tuntuu, että jotain tapahtuu, vaikka mitään ei näytä tapahtuvan. Sitten on aikoja, jolloin ei näytä tapahtuvan mitään eikä mitään todellakaan tapahdu. Ja tietysti voi tapahtua paljon niin, että se myös tuntuu paljolta.

Jokainen voi luokitella Suomen yhteiskunnallisten liikkeiden viime vuosien kuulumiset mihin nelikenttään lystää. Menneet ovat menneitä. Tulevaisuus on tulossa. Ja nykyhetki halkeaa molempiin suuntiin.

Edellisellä yritän sanoa, että jotain on nyt ilmassa, vaikka ilma on päällisin puolin jäässä ja huurteessa.

Joulukuun Kiakkovierasjuhlat sohaisivat muurahaispesää. Muurahaiset säntäsivät liikkeelle ja sanoivat ”ääriliikkeiden” kasvavan. Kasvaisivatpa! Niin kovin maltillista on toiminta. Vakavasti puhuen mitään ääriliikkeitä ei tietysti ole, vaikka kuinka katsoisi keskustasta käsin. Jonkinlainen äärioikeisto kyllä oli, mutta sen typerin ja siksi vaarallisin kärki näytti murskautuvan kaljapullojensa kanssa Jyväskylän kirjastoiskussa 2013.

Joulukuun jälkeen jään alla on muljahdellut. Tampereella Morkkua valtaamassa oli yli 80 ihmistä, mikä on talonvaltaukseksi kova luku. Helsingissä tilaisuus yhteisöviljelystä keräsi luentosarjan ennätysyleisön. Viime lauantain prekariaattitapaamisessa oli myös melkoisesti väkeä ja uusia ihmisiä.

Jotain on ilmassa, jotain tapahtuu, ja voi olla ettei siitä tule mitään, mutta sitä täytyy kokeilla, koska politiikka ei ole mitään tiedettä vaan pimeässä hapuilua, kokeilua, epäonnistumista, etenemistä, perääntymistä, ruiskuttamista ja tutkimusta. En tiedä muusta, mutta jostain syystä tätä hedelmä innostaa vuosi 2014.

1 comment to Jotain ilmassa

  • Lainsuojaton

    Kiva et hedelmäblogi tuuttaa juttua ulos ja erityisesti pidän optimistisemmasta sävystä.

    Ittelläni on ollut optimistisempi olo kiakkovierasjuhlista lähtien. Sellainen, että jotain on ilmassa. Toki uskon kanssa pitkäaikaiseen pakertamiseen ja siihen, että niitä vastarinnan siemeniä kylvetään vuodesta toiseen. Pienet anarkistispektaakkelit a la juti jutila kuitenkin nostattavat kisatunnelmaa.

    Homma nousuun! Kapitalismi ja luokkaristiriitoja silittelvä valtio alas!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>