Vappumarssi, poliisi ja lipputanko

Vappu 2014, Helsingin Rautatientori. Noin neljä tuhatta ihmistä kokoontuu perinteiselle vappuaamun työväenmarssille. Osallistun samalla hengellä kuin aikaisempina vuosina: luvassa on tylsähkö lipunheilutusmarssi, joka on mielenosoitukseksi maltillinen jopa suomalaisilla mittapuilla. Anarkistitkin ovat olleet marssissa mukana 1980-luvulta alkaen.

Kun saavun Rautatientorille kymmenen minuuttia ennen marssin lähtöä, panssaroitujen ja aseistettujen poliisien saartorengas peittää osaa kulkueesta. Aleksis Kiven patsaan vieressä on 12 poliisiautoa parkissa. Torin toisella laidalla on lisää kypäräpäisiä mellakkajoukkoja. Twitteristä näkyy, että ratsupoliiseja valmistellaan lähistöllä.

Poliisi tekee laajemman ja väljemmän saartorenkaan vanhan ympärille. Saarrettuna on sekalaista porukkaa: lastenvaunuja, ihmisiä punaisten ja mustien lippujen kanssa, krapulaisen näköisiä vapunjuhlijoita, muutama hämmentynyt eläkeläinen.

Kuuluu huutoa. Poliisi rynnäköi vauhdilla saartorenkaan sisälle. Seuraa käsirysy ja edestakaisin työntämistä. Poliisi painaa ihmisiä maahan.

Rynnäkön syy selviää: luotiliiveillä ja pistooleilla varustetut mellakkapoliisit kävelevät ulos renkaasta kahden muovivartisen lipun kanssa.

Lisää seisoskelua, rummutusta ja odottelua. Poliiseja tuodaan jatkuvasti lisää paikalle, heitä on varmasti yli 70 mellakkavarusteissa. Välillä syntyy käsikähmää, kun poliisi hyökkää katkomaan viimeisiä lippuja saartorenkaasta. Muutama kiinniotettu painetaan maahan ja raahataan poliisiauton takaosaan väkivaltaisen näköisesti. En näe kenenkään mielenosoittajan hyökkäävän poliisia vastaan. Edes yhtä tölkkiä ei heitetä poliisia päin.

Osa marssin järjestäjistä kuvasi tapahtumia myöhemmin tiedotteessa:

Muun kulkueen lähdettyä poliisi rynnäköi saartamaansa joukkoon ja teki mielivaltaisia kiinniottoja. Kuusi ihmistä raahattiin pois väkivaltaisesti. Poliisi löi yhtä kiinniotetuista kasvoihin vielä kiinnioton jälkeen. Poliisi myös töni sekä iäkkäämpää liikuntavammaista että lapsen kanssa marssirivistöön saarrettua osallistujaa.

“Kiinniotot ja saarto kohdistettiin vaan yhteen ryhmään, se rikkoo perusoikeutta mielipiteenilmaisuun”, kertoo marssille osallistunut Olga Heikkilä.

Poliisi takavarikoi lippuja ja esitti niin sanottuja astaloita kiinniottojen syyksi. Kaikilla marssiin osallistuneilla ryhmillä oli lippuja, mutta ainoastaan anarkistien lippuja takavarikoitiin.

Kun muu vappumarssi on edennyt riittävän kauas, saarrettu osuus päästetään liikkeelle. Viiden metrin jälkeen on uusi nujakka ja kiinniotto. Tässä vaiheessa poliisin massiivinen läsnäolo on houkutellut paikalle lisää ihmisiä. Alkuperäinen sata on kasvanut ehkä 200-300 mielenosoittajaan.

HS:n mukaan poliisi on ilmoittanut kiinniottojen syyksi lippukepit:

”Anarkisteilla oli mukanaan lippuihin naamoituja [sic., varmaankin ”naamioituja”] lyömäaseita. Liput oli teroitettu toisesta päästä. Ne otettiin pois, jotta voidaan turvata kulkueen turvallinen ja rauhallinen eteneminen”, kertoo komisario Jari Taponen Helsingin poliisista.

No, kyseessä on vappumarssi. Marssillahan on satoja lipunkantajia samojen keppien kanssa joka vuosi. Joskus järjestöjenkin käyttämät kepit ovat toisesta päästä terotettuja, koska ne on tarkoitus saada pysymään nurmikossa pystyssä. Tämä marssi ei eronnut osallistujien puolesta mitenkään edellisvuotisista. Poliisi hyökkäsi joidenkin osallistujien kimppuun lippukeppien vuoksi, kun taas suurin osa vappuväestä sai kantaa lippujaan ja keppejään rauhassa.

Tässä yksi kuva poliisien löytämästä ”teroitetusta lyömäaseesta” (lähde):

BmjDKQHIgAAKXlj

Marssi eteni puolentoista tunnin kuluessa Kaivokatua, Mannerheimintietä ja Espaa pitkin Tuomiokirkolle.

Kirkolta käveltiin Hakaniemen ohi Tokoinrantaan. Kulkueen loppupuolella poliisi ei pitänyt lipunkantajia enää uhkana vaan antoi heidän marssia rauhassa. Paitsi niiden täysin marssista irrallisten vasemmistonuorten, jotka olivat Hakaniemen torilla viemässä pois omia soundikamojaan ja lippujaan. Heidät poliisi otti kiinni.

Vasemmistonuoret julkaisi kannanoton:

Vasemmistonuoret on tyrmistynyt ja järkyttynyt Helsingin poliisin toimista vappumarssin yhteydessä ja vaatii viranomaisilta toimenpiteitä poliisin perusteettomien kiinniottojen ja ylilyöntien välttämiseksi tulevaisuudessa. Helsingissä järjestetyn vappumarssin jälkeen poliisit ottivat kiinni useamman vappumarssille osallistuneen ilman syytä sekä takavarikoivat ja rikkoivat järjestön punalippuja, kun näitä oltiin viemässä varastoon. Tämän lisäksi poliisi on estänyt joidenkin marssijoiden liikkumisen ja osallistumisen yhteiseen kulkueeseen.

– On aivan käsittämätöntä, että poliisit tällä tavalla rankaisevat ihmisiä kansalaisoikeuksiensa harjoittamisesta, punalippujen kantamisesta ja marssiin osallistumisesta vappupäivänä, jota työväenliike ja vasemmisto on viettänyt vuosikymmenten ajan. Mielenosoittaminen on keskeinen kansalaisoikeus, ja pidän erittäin vakavana sitä, että poliisi tällä tavalla sekaantuu ja estää ihmisiä harjoittamasta kansalaisoikeuksiaan, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson painottaa.

Lippujen kanssa on marssittu vappuna vuosikymmeniä ilman ongelmia. Ainoa muutos on, että poliisi yhtäkkiä on päättänyt suhtautua samoihin lippuihin lyömäaseiksi tarkoitettuina astaloina. Vasemmistonuoret vaatii poliisia kunnioittamaan jokaisen laissa turvattua oikeutta mielipidevapauteen ja mielenosoittamiseen.

– Poliisin toiminnassa on piirteitä laajemmasta eurooppalaisesta viitekehyksestä, jossa mielenosoittaminen pyritään kriminalisoimaan. Halutaanko Suomessa todellakin polkea kansalaisoikeuksia tällä tavalla? ihmettelee Andersson.

Tuntuu siltä, ettei poliisin toimintaa pysty mitenkään selittämään itse marssilla, marssijoiden käytöksellä tai edes anarkistien vappuryhmän mainosretoriikalla (”porvari vie rusinat sun simasta”). Ainoa selitettävä asia taitaa olla poliisijohdon ajattelu: miksi määrätä sadat poliisit lomalta töihin mellakkavarusteilla ja pyhäpalkalla? Määrärahojaan valittava poliisi taisi nyt käyttää useamman sata tuhatta euroa vapputoimintaansa.

Ehkä poliisissa on oltu aistivinaan, että jonkinlaista uutta ruohonjuuritason liikehdintää on nyt syntymässä, kun talouskuripolitiikka ja leikkaukset ovat viimein osuneet kunnolla myös Suomeen. Joulukuun Kiakkovierasjuhlat nolasivat poliisin jossain määrin. Nyt saa riittää! -mielenosoituksessa 25.4. osa väestä yritti nousta eduskuntatalon portaita, ja poliisi kaasutti mielenosoittajia. Vappuaattona Tampereella poliisi hyökkäsi noin sadan mielenosoittajan kimppuun. Ehkä poliisi on kokenut näytön- ja kostonhalua näiden tapahtumien jälkeen? Ehkä on ajateltu, että taloustilanteen kurjistuessa mielenosoitukset tulevat lisääntymään, ja ainakin niistä terävimmät täytyy jo alusta alkaen tukahduttaa kovakouraisesti, jotta muut saavat viestin.

Poliisin toiminnassa kiinnostavinta on sen iloinen mielivaltaisuus ja omapäisyys. Laajemmassa mittakaavassa poliisi tietenkin valvoo lakia, omistusoikeuksia ja muita instituutioita sääntöjen mukaan, mutta mitä tarkemmin poliisitilanteita katsotaan, sitä irrallisemmalta poliisin toiminta näyttää:

Vuosi sitten olin valtion sijoitusyhtiön aulassa Talvivaara-mielenosoituksessa, johon poliisi tuli äkillisesti joukolla. Etummainen poliisi marssi luoksemme ja huusi ensi sanoinaan: ”Koko porukka lähtee nyt koppiin!”

Tuohon huutoon kiteytyy poliisin toiminta käytännössä. Poliisia ei yksinkertaisesti kiinnostanut selvittää, mitä on meneillään, vaan lähtökohtana oli, että kaikki paikallaolijat otetaan kiinni, olivat he keitä hyvänsä ja tekivät he mitä tahansa. Laki ja määräykset tietenkin virallisesti rajoittavat poliisin toimintaa, mutta käytännön toimessa poliisi voi vedota vaikka poliisilakiin ja ottaa ihmisiä ennakkopäätöksellä joukolla kiinni. Tai painaa heitä maahan ja repiä tavaroita käsistä, jos ihmiset sattuvat vaikuttamaan vähän ärsyttäviltä. Tai jos niillä on väärän väriset vaatteet, kuten osalla vappumarssijoista.

Mainitussa Talvivaara-mielenosoituksessa kaikki otettiin kiinni kuvaajaa myöten. Ketään ei sakotettu, eihän poliisilla ollut syytäkään, jonka perusteella olisi voinut sakottaa. Nyt vappuna poliisi on jaellut lipunkantajille sakkoja lyömäaseen kantamisesta. Uusi keksintö tämäkin. Ehkä ensi vappuna farkkujen metallisolkiset vyöt tulkitaan lyömäaseiksi ja revitään housuista?

Ainakin poliisiväkivalta on tehokas tapa politisoida ja suututtaa ihmisiä.

Lisää luettavaa (päivitetään sitä mukaa kun näitä ilmestyy):

Kiinniotetun järjestysmiehen kertomus tapahtumista

Ville Hautakangas: Vappumarssi kuin kuolonmarssi

Iltalehti: Vasemmisto raivostui: poliisi katkoi punaliput

Joidenkin järjestäjien tiedote: Poliisi rikkoi mielipiteenilmaisun vapautta

Video: Poliisi hyökkää väkijoukkoon

Aamulehden jutussa haastatellaan kahta marssijaa

Sitoutumaton vasemmisto tuomitsee vappumarssin hajottamisen

Ylen video näyttää kiinniottoja ja nyt jo kuuluisiksi muodostuneita ”astaloita”

Paavo Arhinmäki: Poliisin toiminta selvitettävä

Vappumarssin päätyttyä vappukulkueen lippuja oltiin viemässä Vasemmistoliiton ja Vasemmistonuorten yhteiseen varastoon, kun poliisi oli tullut paikalle, katkonut vuosia vappumarsseilla käytetyt lippujen kepit ja ottanut kiinni kolme henkilöä, jotka olivat viemässä vappumarssin tarpeistoa varastoon.

Helsingin poliisin komisario Jari Taponen on todennut Iltalehdelle, että “Paikan päällä ollut poliisi on tehnyt oman arvionsa tapauksesta, joita emme lähde sen kummemmin erittelemään. Tämä on poliisin sekä asianosaisten henkilöiden välinen asia.”

Tämä ei ole mikään poliisin ja yksittäisten henkilöiden välinen asia vaan iso periaatteellinen kysymys, josta poliisin pitää antaa julkinen selvitys. Poliisi ei voi omavaltaisesti estää poliittisia liikkeitä tuomasta esille omia tunnuksiaan. Olemme tottuneet aivan toisenlaisissa maissa kuin Suomessa uutisiin, joissa poliisi ilmoittaa estävänsä poliittisen toiminnan.

ESVN:

”Etelä-Suomen Vasemmistonuoret osoittaa kaiken tukensa kiinniotetuille ja sakkoja saaneille mielenosoittajille”, sanoo järjestön varapuheenjohtaja Sophia Leppä. ”Pahoittelemme anarkistiryhmittymään osallistuneille että luottamus poliisin vakuutteluihin anarkistiryhmittymän päästämisestä liikkeelle marssin perälle johti kulkueen hajoamiseen. Tapaus osoittaa ettei poliisiin voi luottaa mielenosoitusten turvaajana. Poliisi on osoittanut ettei tue perustuslaillista oikeutta kokoontumisenvapaudesta vaan toimii tätä oikeutta vastaan.”

Etelä-Suomen Vasemmistonuoret tuomitsee myös kiinniotettujen eriarvoisen kohtelun. Kiinniotetut vasemmistonuoret vapautettiin ensimmäisinä ilman sakkoja. Anarkistiblokkiin osallistuneiden tovereiden sakottaminen lipunkantamisesta on täysin mielivaltaista ja tarkoitushakuista toimintaa. Myös poliisin valheellinen viestintä kertoo karua kieltä. Puheet lipuista teroitettuina ”astaloina” ovat älyttömiä.

11 comments to Vappumarssi, poliisi ja lipputanko

 • Antti Immonen

  Ei,
  näin ei voi jatkua. Olen kohta 47 vuotta ollut sitoutumaton. Tällä menolla hommaan jonkin radikaalipuolueen jäsenkirjan. Olen luottanut poliisiin. En enää. Vika ei ole yksittäisten konstaapelien vaan johdon. Ja siellähän onkin pelkkiä natolaisia kokkareita. Harmi. Olen korkeasti koulutettu. Pian olen varmaan lahtareiden kohde ensimmäisten joukossa.

 • JoniH

  Tässä näkyy aika hyvin minkälaisista astaloista oli kyse.

 • Yrittivät poliisit estää myös kirjailija- ja taiteilijaryhmä Kiilan lipun käytön marssilla. Tässä kuvallinen blogiraporttini:

  http://alastonkriitikko.blogspot.fi/2014/05/hyvaa-vappua-taide-on-vasara.html

  Otso Kantokorpi (Kiilan muinainen puheenjohtaja)

 • jogs

  Vau. Mikä tätä maata vaivaa? Miks poliisit sekaantuu johki vappumarssiin ilman syytä? Tää suomi alkaa olee nii naurettava mesta että tänne ei kyllä jäädä.

 • Perjantaipäivityksistä ehkä olennaisimmat:

  1) Poliisi pahoittelee vasemmistonuorten lippujen katkaisua ja korvaa liput. Poliisi ei kuitenkaan pahoittele kiinniottoja ja sanoo, että muu toiminta oli oikein.

  ”Anarkistimielenosoitukseen liittyvät toimet olivat asiallisia ja oikein”, sanoo ylikomisario Seppo Kujala http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014050218260049_uu.shtml

  Mitä viestistä tulee mieleen: ”Poliisi pahoittelee etteivät kaikki lippusalot olleet anarkistien lippuja. Poliisi pahoittelee, ettei ratsattu paku ollut mustiin pukeutuneiden paku, silloin olisi nimittäin ollut kaikki sallittua.”

  2) Poliisi julkaisi kuvan kahdesta lippukepistä. Siis kahdesta. Niiden askartelukeppienkö pitäisi oikeuttaa satojen mellakkapoliisien rynnäkkö, ihmisten piirittäminen ja kymmenen kiinniottoa?

  3) Vappumarssin järjestäjät ovat olleet hieman hämillään tapahtumista, mutta ainakaan SAK:ssa ei olla kovin pahoillaan, että poliisi kävi marssijoiden kimppuun.

  Kansan Uutiset: Poliisi toimi Helsingin vappumarssilla SAK:n pyynnöstä

  http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/3162762/poliisi-toimi-helsingin-vappumarssilla-sakn-pyynnosta

 • Sanna Piippo

  Kun minut pahoinpideltiin vuonna 2006 poliisilaitoksella, rupesin pelkäämään poliisia ja pelkään edelleen. Viranomaisia poliisit mukaanlukien tarvitaan, mutta heidän toimiansa täytyy pystyä julkisesti arvioimaan ja arvostelemaan pelkäämättä kostoa heidän taholtaan. Bernardo Bertoluccin elokuva 1900 on erittäin ajankohtainen vielä 2000-luvulla kuvaamaan vallan ja vaurauden keskittymisen mahdollisia mutta kamalia seurauksia. Vallan palvelijat ovat elokuvassa kai eräänlaisia puolisotilaallisia joukkoja, jotka käyvät köyhän kansan kimppuun.

 • Anonyymi

  Loistavia pointteja muissa blogikirjoituksissa:

  – jokaisella mellakkapoliisilla oli pistooli vyöllään. Tuliase. Tappava sellainen. Miksi? Suomessa mellakkapoliisin vakiovarustus ei sisällä ampuma-asetta.
  – ainakin Helsingissä havaittiin saksalaiseen POLIZEI-univormuun pukeutunut naispoliiis suomalaisten poliisien rinnalla. Ulkomailta oli siis tarkkailijoita tai yhteistyökumppaneita mukana.

  Hypoteesi:

  Smash ASEM -miekkarin tukahduttaminen johtui osaksi Vanhasen hallituksen halusta näyttää aasialaisille vieraille että Suomessakin osataan vetää hippejä turpaan. Vastaavaa suurta poliisikoreografiaa on nähty muulloin lähinnä suurkokouksien yhteydessä, esimerkkinä Lahden huippukokous viime vuosikymmenellä.

  Väitän että vapun poliisioperaatiot, koko maassa, olivat tarkoitetut Suomen sortokoneiston validoimiseksi ulkomaisten yhteistyökumppaneiden silmissä. Siitä johtuu sumputettuun osakulkueeseen kohdistettujen pakkokeinojen harjoituksenomaisuus ja liittymättömyys mihinkään järjellä perusteltavaan: kysymys on näytöksestä, jossa hakataan oikeita ihmisiä ja joka järjestetään koska niin voidaan tehdä maassa jossa viranomaisella on ehdoton luottamus totaalisesta rankaisemattomuudesta huolimatta. Näytöksen yleisö on kansainvälinen pääoma, jonka ylikansalliset oligarkit mittaavat Suomen vallanpitäjien uskollisuutta perinteisenä työväen (ja erityisesti anarkistien) juhlapäivänä.

  Hypoteesi voidaan osoittaa vääräksi otteella poliisihallituksen käskyistä välillä 1.4. – 1.5.2014 koskien joukkojenhallintaryhmiä, niiden lukumäärää, varustusta, ja niille sallittua taktiikkaa. Arvaan ennalta että tämmöistä ei tule olemaan saatavilla millekään riippumattomalle taholle, ja että parin vuosikymmenen päästä käy ilmi että arkistoitu materiaali on ”sattumalta” tuhoutunut.

 • MiesKansalainen

  http://m.youtube.com/watch?v=AIkQhPb-lLY

  Poliisilla on nykyään myös rajoittamaton kiinniotto-oikeus julkisilta parkkipaikoilta, ja autosta sisältä (!), yllä olevan videon todistamana..

  Poliisin toiminta vappuna toivottavasti herätti ihmiset. Monet on saanut jo aiemmin samaa ”palvelua” poliisilta, ilman mitään otsikoita. Ihan oikeasti kuka tahansa voidaan poliisin toimesta ottaa kiinni, milloin vain ja mistä vain. Syyksi riittää ”mahdollinen aie rikoksesta”.

  Huono julkisuus ei poliisia haittaa, ja yhä porukka äänestää räsästä. Samat äänestäjät on myös potentiaalisia rikosta aikovia, oiskohan ääänestäjien aika tajuta se?

  Hulluksi on poliisien teot menny.

 • Go get some

  Aika nolo kirjotus. Rakentakaa älkääkä tuhotko. Suomessa poliisi on helvetin asiallinen ja oikeudenmukainen. Kyllä, toimi aivan oikein teitä kohtaan. Se, että äiti ja isä eivät rakastaneet ei ole yhteiskunnan vika.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>