Sadan tuhannen euron mielenosoitus: kertomus Luokkavierasjuhlista 2014

10359506_10202082316219749_4449797180579423535_n

Itsenäisyyspäivänä on kaksi perinnettä: presidentinlinnassa jonotetaan kättelemään ja linnan ulkopuolella yritetään häiritä juhlintaa ja sörkkiä railoja päivän melankoliseen nationalismiin. Molemmat perinteet uudistuivat viime vuonna, kun kättelyt järjestettiin Tampereella ja ulkona järjestettiin Kiakkovierasjuhlat. Tänä vuonna virallinen juhla palasi Helsinkiin, mutta epävirallinen juhla riistäytyi uomista ja virtasi kaduilla miten sattuu. Poliisi arvioi, että illan aikana tuhottiin yksityisomaisuutta sadan tuhannen euron edestä:

Itsenäisyyspäivän illan aikana vahingoitettiin Hakaniemen ja keskustan alueella runsaasti yksityistä omaisuutta: parikymmentä henkilöautoa ja toistakymmentä kiinteistöä kärsi vahinkoa. Vahinkoina oli mm: peilien rikkomisia, lasien rikkomisia ja sotkemisia.

Illan aikana yksi metrovaunu jouduttiin poistamaan käytöstä, koska se oli sotkettu kauttaaltaan sisätiloista.

Tämän hetkinen vahinkoarvio illan tapahtumista liikkuu sadantuhannen euron hujakoilla.

Poliisi on ottanut tapahtumaan liittyen kiinni 23 henkilöä, ja heidän osaltaan esitutkinta aloitetaan sunnuntaina kuulustelemalla heitä.

Ylelle puhunut poliisi arvioi vahinkojen nousevan moniin satoihin tuhansiin. Ilta äityi niin villiksi, että Ilta-Sanomien toimittajaa epäillään mellakoinnista. Iltalehti puolestaan mässäilee ”tuhogallerialla”.

Voi sanoa, että ”mielenosoitus yllätti poliisit”.

capture_ip

Viime vuoden Kiakkovierasjuhlat onnistui järjestäjiensä näkökulmasta ilmeisen hyvin: osallistujia oli puolisen tuhatta, mielenosoitus liikkui vapaasti ja sai viestinsä läpi. Tapahtuma oli seuraavien päivien ykkösuutinen. Kun tänä syksynä julkaistiin kutsu itsenäisyyspäivän ”luokkavieraiden” Luokkaretki lähiöst linnaan -mielenosoitukseen, sitä pidettiin ainakin osittain epäonnistumaan tuomittuna yrityksenä toistaa Tampereen tapahtuma.

Mielenosoituksen ennakkoviestintä ja graafinen ilme eivät olleet Kiakkovierasjuhlien tasolla, eikä niin sanotun poliittisen mielikuvituksen tasolla tehty uusia avauksia. Kutsu ei onnistunut kommunikoimaan kovin hyvin. Kuulin monen ihmisen perustelevan poisjäämistään näiden syiden lisäksi poliisilla: Kiakkovierasjuhlien jälkeen poliisi tuskin päästäisi mielenosoitusta edes liikkeelle. Ja vaikka päästäisikin, miksi pitää yllä itsenäisyyspäivän mielenosoitusperinnettä vain perinteen vuoksi?

Alku vaikuttikin tapahtuman kannalta huonolta. Mellakkapoliisit olivat miehittäneet Itäkeskuksen metroaseman. Poliiseja oli sekä laiturilla että Tallinnanaukiolla, ja he tarkastivat ohikulkijoiden reppuja.

Mielenosoitus kokoontui Stoan aukiolla Itäkeskuksen kirjaston vieressä. Poliisi pysyi kaukana kokoontumisesta. Tunnelma oli rauhallinen ja odottava.

Artistit aloittivat settinsä vain 20 minuuttia ilmoitetusta esitysajasta myöhässä, mikä on poikkeuksellista anarkistien järjestämässä tapahtumassa.

Ennen puoli seitsemää mielenosoitus ryhmittyi banderollien ja soihtujen taakse ja lähti kävelemään kohti Itäkeskusta. Poliisi oli tukkinut Tallinnanaukion. Mielenosoitus kiersi Turunlinnantien kautta bussipysäkkien puoleiselle metrosisäänkäynnille, ja poliisi päästi koko mielenosoituksen pakkautumaan yhteen metrojunaan.

Tämä oli itselleni illan ensimmäinen yllätys. Olin ajatellut, että poliisi ei päästä tapahtumaa liikkumaan keskustaan tai vaihtoehtoisesti sumputtaa kaikki metroon ja purkaa mielenosoituksen siellä. Ehkä vapun kritiikki poliisia kohtaan todella osui, ja poliisi pelkäsi toimia, tai sitten poliisi ei halunnut ottaa riskiä ja katsoa, mitä Itäkeskuksessa tapahtuu, jos mielenosoitusta ei päästetä liikkumaan metroon.

Metrossa tunnelma oli niin sanotusti katossa, missä oli nopeasti myös melkoinen kasa tussispaghettia. Poliisi ennakoi mielenosoituksen nousevan metrosta rautatieasemalla, jonne oli järjestetty mellakkapoliisien vastaanottoväijytys. Metro pysäytettiin kuitenkin Hakaniemessä ja järjestäjät karjuivat mielenosoituksen ulos, ylös ja kadulle.

Tässä vaiheessa poliisi oli menettänyt pelin. Ylös noustessa ei näkynyt yhden yhtä partiota.

Takavuosina totuin suomalaisissa mielenosoituksissa siihen, että jos jossakin hajoaa ikkuna, sen tekee useimmiten satunnainen känninen pullonheittelijä. Lisäksi paikkoja on särkynyt vastauksena poliisin väkivaltaan. Tällä kertaa mukana oli työkaluilla valmistautuneita ihmisiä, jotka tekivät jo alussa kulkueesta nopeita koukkauksia ikkunoita kohti, palasivat kulkueeseen, kävelivät jonkin matkaa ja pudottivat työkalunsa pois, jotta eivät jäisi kiinni. Toiminta oli mielenosoituksen alkuvaiheessa varovaisen ja selväpäisen oloista. Näytti siltä, että kohteet valikoitiin tarkasti: McDonald’sin, Sokoksen ja Subwayn ikkunoita vastaan hyökättiin, ja H&M:n valomainos rikottiin ja töhrittiin.

Kulkueessa oli samaa energian ja ilon karnevalismia kuin Kiakkovierasjuhlissa 2013 ja EuroMayDayssa hulluna vuonna 2006. Ihmiset nauroivat ja huusivat, polttivat soihtuja, heittivät savupommeja ja ”äänipommeja”, tarjosivat toisilleen pähkinöitä, tanssivat ja hoilasivat. Välillä mielenosoitus oli strobosoihtujen ja rakettien liikkuva spektaakkeli.

Poliisi kasasi joukkonsa uudestaan Kaisaniemessä, jossa jouhat tukkivat tien keskustan liikekaduille ja ohjasivat kulkueen kohti Senaatintoria. Tässä vaiheessa kulkueen sivusta sai viimein perinteisistä suurmielenosoituksista tutun mellakkapoliisisaattueen, joka marssi mielenosoituksen sivussa.

Poliisin kanssa oli pientä käsirysyä, kun mielenosoitus yritti tunkeutua Aleksanterinkadulle. Poliisi piti rivistönsä eikä ottanut ketään kiinni, ja kulkue jatkoi Espaa kohti. Espan puistossa oli uusi tönimiskohtaus, jossa poliisit näyttivät jo hätääntyneiltä puolustaessaan Kappeli-luksusravintolan ikkunoita.

Seuraavaksi mielenosoitus yllätti poliisin niin totaalisesti, että kesti yli tunnin, ennen kuin poliisi pystyi taas toimimaan tehokkaasti.

Poliisi oli ilmiselvästi odottanut, että mielenosoitus suuntaisi presidentinlinnan mellakka-aitakarsinaa kohti. ”Jos aita kaatuu, niin patukkaa vaan”, ohjeistettiin poliisia linnan luona. Kulkue käveli kuitenkin Etelärantaan Elinkeinoelämän keskusliiton pääkonttorin eteen. Muutama poliisi ehti suojaamaan ovia mielenosoittajilta.

EK:n jälkeen alkoi valtava yksityisomaisuuden halveksunta ja paikkojen hajottaminen. Mielenosoitus sai liikkua EK:n ympäryskortteleissa miten halusi ja tehdä mitä huvittaa. Ikkunoita hajosi joka puolella. Kalliiden autojen peilejä rikottiin. Joku tuhosi Metson konttorin ikkunan. Eri puolilla paukahteli. Kultaliikkeiden ikkunoihin maalattiin FUCK CAPITAL -graffiteja. Fabianinkadulla kiskottiin kokonainen lipputanko irti kiviseinästä. Suomen lippuja revittiin alas ja yritettiin polttaa, mutta sade oli kastellut ne liian märiksi.

Kaartinkaupungista mielenosoitus nousi Tähtitorninmäelle. ”Tässä on jotain kaunista”, sanoi vieressä kävelevä mielenosoittaja ja hymyili. Toinen laahasi Suomen lippua ja yritti sytyttää sitä soihdulla toimittajien kuvatessa.

Mäen huipulla ammuttiin pari rakettia valaisemaan pimeää iltaa.

Jos mielenosoitus olisi hajautunut tässä vaiheessa, kukaan ei luultavasti olisi joutunut kiinniotetuksi. Sen sijaan kulkue suuntasi uudestaan kohti Etelärantaa. Kadun yläpäässä kama alkoi lentää uudestaan ja ikkuna hajosi. Poliisi oli ryhmittynyt EK:n eteen todella voimakkaasti, mukana oli ratsupoliisit ja mellakkakilvet. Väki paineli suoraan poliisiriviä päin, töni poliiseja taaksepäin ja heitteli tölkkejä. Poliisi töni takaisin kilvillään.

Kulkue päätti kääntyi uudestaan EK:n kulmalta kohti Fabianinkatua. Seurasi hillittömin tuhosessio, jonka olen Suomessa nähnyt. Kirkkohallituksen iso ikkuna kivitettiin rikki. Ihmiset repivät liikennemerkkejä, tuhkakuppeja, roskiksia, tynnyreitä, lautoja, kaikkea mikä lähti irti, ja tähtäsivät kaikkea mikä hajosi. Osa mielenosoittajista osoitti suosiotaan, osa huusi vastaan, osa alkoi paeta paikalta.

Paikkoja hajosi niin paljon, ettei perässä enää pysynyt. Alun varovaisuus ja kohteiden valinta oli poissa, nyt uhattiin myös ravintoloiden ikkunapöydissä istuvia ihmisiä. Kaman heittelijät eivät enää välittäneet, oliko särkyvän lasin takana ihmisiä tai edessä mielenosoittaja lastenrattaidensa kanssa.

Muutama minuutti ylläolevan twiitin jälkeen kulkue pysähtyi Unionkadun päähän mellakkapoliisien tukittua tien. Poliisit kurvasivat mellakkajoukoilla myös kulkueen takaa ja alkoivat sulkea risteystä. Osa mielenosoittajista, seuraajista ja toimittajista ehti kävellä muotoutuvan poliisirivistön välistä, loput 200 jäivät poliisimottiin. Kun sumputetut huomasivat, että heidät oli saarrettu, ympäristön tuhoaminen yltyi.

Tilanne näytti motitettujen kannalta toivottomalta. Päätin lähteä kotiin. Ehdin kävellä korttelin verran, kun kuului valtavaa riemuhuutoa. Viitisenkymmentä ihmistä juoksi ulos korttelin keskellä olevasta rakennuksesta, juoksi kulman taakse ja hajaantui joka suuntaan. Mielenosoittajat olivat murtautuneet ulos poliisin sumpusta ja pakenivat paikalta suoraan rakennusten läpi.

”Nyt ei tainnut mennä poliisilla ihan putkeen”, vieressä seissyt seuraaja sanoi. Kadulla olevat ihmiset nauroivat tilanteen älyttömyyttä: todennäköisesti juuri ne, jotka olivat rikkoneet paikkoja, onnistuivat livahtamaan motista ulos. Kun poliisi huomasi paon ja onnistui tukkimaan sumpussa rikotun portin, mottiin jäi lähinnä rauhallisia seisoskelijoita ja toimittajia.

Motti purettiin keskiyöhön mennessä ja parikymmentä kiinniotettua kuljetettiin bussilla putkaan odottamaan kuulusteluja.

Vaihtoehtoinen kertomus tapahtumista löytyy Takusta. Kevennyksenä voi lukea myös anarko-Markon joulukalenteria.

Iltalehti illasta – toinen

Takun foorumilla mediaseurantaa

Edit: Takussa on myös jälkiraportti ja lausunto tapahtumista

Yleensä mielenosoitusten jälkeen mediat täyttyvät tuomitsijoista ja ymmärtäjistä. Itseäni ei kiinnosta kumpikaan. On tärkeämpiäkin kysymyksiä, joihin tarttua.

1) Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta on täysin uusi käänne suomalaisessa mielenosoitusperinteessä, että paikkoja tuhotaan näin laajasti, organisoituneesti ja militantisti. Meno on tietysti lievää verrattuna esimerkiksi Kreikkaan, jossa tuhopoltot ovat arkipäivää, mutta täkäläisessä kontekstissa tämä ja Kiakkovierasjuhlat ovat uutta. Mistä tämä kertoo?

2) Poliisiin keskitytään aina aivan liikaa, mutta poliisin silminnähtävä epäonnistuminen tuntui omituiselta. Oliko tosiaan niin suuri yllätys, että mielenosoitus ei mennyt linnan eteen vaan lähti harhailemaan ja pystyi muuttamaan suuntaansa nopeasti? Toisaalta poliisia tuskin sinänsä haittaa, että ikkunoita hajotetaan, perusteleehan tuho äärimmäiset voimakeinot ja lisämäärärahat.

3) Luokkaretki osoitti, että anarkistit pystyvät tekemään mielenosoituksessa mitä haluavat. Liike on nyt niin vahva, että sen ei tarvitse neuvotella poliisien kanssa tai jäädä marttyyreina valittamaan, että poliisi pamputti. Entä sitten? Mitä harhailu keskustassa ja vaihtelevasti valittu omaisuuden tuhoaminen kommunikoi ja kenelle? Kauempaa mielenosoitusta seuranneet tutut jakautuivat. Toisten mielestä mielenosoitus oli kommunikatiivisesti sisäänpäin kääntynyt. Toisten mielestä suuryrityksiä, EK:n korttelia ja Suomen lippuja vahingoittaneiden viesti oli selvä.

4) Uusnatsit ja muut äärioikeistolaiset järjestivät samaan aikaan mielenosoituksen Töölössä. Laajemmassa poliittisessa mittakaavassa tätä yli sadan ihmisen 612-marssia voi pitää äärioikeiston kannalta onnistumisena. Onko kadulla marssinut yhtä paljon äärioikeistoa 1930-luvun jälkeen? Tapahtumassa avoimesti natsihenkinen Suomen Vastarintaliike käveli yhdessä fasistisen Musta sydän -projektin, Suomen Sisun ja perussuomalaisten kanssa.

Anarkistien näyttävä marssi ja ikkunoiden rikkominen on hetkeen ja hätkähdyttävyyteen perustuvalla medialle kiinnostavampi kohde kuin sinimustien marssi. Äärioikeisto on kuitenkin jo nyt annettujen pahoinpitely- ja murhayritystuomioiden perusteella se todellinen uhka ja kohde, jota pitäisi tutkia ja joka pitäisi estää heti alkuunsa.

Itsenäisyyspäivänä äärioikeisto otti pienen mutta taitavan askeleen kohti mainstreamia. Samalla anarkistit noudattivat yleisessä tajunnassa ennakolta ollutta käsikirjoitusta.

14 comments to Sadan tuhannen euron mielenosoitus: kertomus Luokkavierasjuhlista 2014

 • Jope

  Mitä mieltä kirjoittaja on kansalaispartioista tai miliisistä noin niin kuin yleisesti? Varmasti moni pienyrittäjä ja heitä sympatisoiva olisi tarvittaessa valmis puolustamaan itseään ja tulonlähdettään, mikäli vastaavanlainen toiminta heitä kohtaan jatkuu. Eikö se olisi siis jollain tasolla ymmärrettävää? Tai jos huomioidaan nämä luokkasotapyrkimykset, niin anarkistien puolelta jopa toivottavaa? Vaikka kirjoittaja ei haluakaan spekuloida tuomitsijoita, niin ihan jo sometilejäni tarkastellessa voin huomata, ettei yhtäkään anarkisteja kannustavaa ääntä ole. Onko tämä luokkasota siis vain pyhää sotaa muistuttavaa eskapistista marttyyriutta ja tuhovimmaa, sillä vähemmänkin voimatasapainoa ymmärtävä tajuaa, että huonostihan se sota päättyisi. Siitä me ollaan yhtä mieltä, että tänä vuonna paikkojen tuhoaminen oli marssin keskeinen elementti. Mitään syvällisempää siitä ei kuitenkaan ole edelleenkään löydettävissä, kun populistista eliittihuutelua ei lasketa.

  Ja kyllä, eilisen käytöksen perusteella oikea laita houkuttelee ihmisiä jatkossa varmasti enemmän. Voiko heitä siitä edes syyttää?

 • ulkopuolisen silmin

  Aikamoinen kontrasti, kun vertaa jokunen päivä sitten ollutta hs:n ”näin anarkistit näkevät maailman” -juttukokonaisuuden välittämää kuvaa tähän Luokkaretkeen – että näinkö se hieno teoria sitten konkretisoituu..? Kiakkovieraiden meiningin toivottiin jäävän ainutkertaiseksi poikkeukseksi, mutta nyt pullahti ulos, pienemmällä porukalla, huono kakkososa… Anarko-älykköjen blokki siellä keskellä pikimustana, kun ympärillä lähiöiden kaljakassinuoriso lähes järjettömänä, angrymobin hurmoksessa, vailla tilannetajua… Taisivat iltapäivälehtien kuvaajat olla tällä kertaa ”soluttautuneina” väen sekaan sopivassa asustuksessa… Ottivatpa paljon suoria naamakuvia, jotka julkaistiin reaaliaikaisesti muutaman miljoonan yleisölle… Tämä tietty selvisi useimmille luokkavieraille vasta aamuyön tunteina kotiin päästyä tai seuraavana päivänä krapulassa, mahtoi alkaa tehdä mieli kaivautua maan alle..? Väkeä oli vähemmän, vaikka tällä kertaa oltiin pääkaupungissa: liike ei ole siis kasvanut vuoden aikana. Nyt on aika vetää selkeät johtopäätökset.

 • Humanisti

  Kiitos hyvästä ja tasapuolisesta kirjoituksesta. Tällaisesta aiheesta – joka herättää paljon vahvoja tunteita puolin ja toisin – on vaikeaa raportoida ottamatta liikaa kantaa itse aiheeseen. Tässä minusta näkyy hyvällä tavalla kirjoittajan oma persoona, mutta osataan myös käsitellä kirjoituksen aihetta objektiivisesti.

  Mitä tulee mielenosoitukseen, niin on harmillista että keskeinen syy ja sanoma hukkuvat valtamediassa ja kansan syvissä riveissä tämän ”tuhogallerian” alle. Silloin kun sivulliset ovat vaarassa, niin ei ole enää kyse mistään ”eliitin vastustuksesta”, vaan oman pahan olon purkamisen oikeutuksesta. Mielenosoitus mielenosoituksena ja mellakka mellakkana. Omat naamat rohkeasti esiin; jos ei ole aikomuksena tuottaa vahinkoa, vaan ainoastaan tuoda julki asiaansa ja ilmaista tyytymättömyytensä, niin ei ole mitään syytä naamioitua. Ja jos pelkää mellakoitsijaksi leimautumista, niin kyllä vuodessa päiviä riittää jolloin voi järjestää rauhallisemman tapahtuman.

  Taisin livetä tuomitsemaan, vai kuinka? Siitä pahoittelut. Kirjoitin pääasiassa vain kehuakseni reportaasia.

 • Anonyymi

  Tällainen anonyymi kommentti oli Takku.netissä tähän juttuun:

  Terve!

  Mielestäni tämä on todella mekaaninen ja huono analyysi lauantain mielenosoituksesta. Tästä puuttuu aika totaalisesti konteksti (lähihistoria, toimintakulttuuri) ja kyvyttömyys ymmärtää anarkistisen liikehdinnän tilaa ja mahdollisuuksia Suomessa tällä hetkellä.

  Tämä on diskurssiltaan lähempänä liberaalia sosiaalidemokraattista valtamediaa kuin anarkismia. Näkökulma onkin ulkopuolisen (”anarkistit pystyvät” jne.) Täytynee kirjoittaa vastine pölyn vähän laskeuduttua. Ihmettelen tovereita jotka ovat tätä esimerkiksi somessa jakaneet kritiikittä.

 • Asiaan liittyen pakenin itse hieman ”ulkopuolisen ymmärtäjän” ja ”politiikan tutkijan” rooliin ja kirjoitin hieman särkyneiden ikkunoiden poliittisesta mielestä täällä http://wp.me/p2KiR9-7y

 • pelti prometheus

  Pari syytä miksi tämäkin sekoilu satoi aivan satasella suurpääoman laariin:

  1. Tyylipuhdas taidonnäyte siitä, kuinka kyvytöntä porukka on järjestäytymään kunnolla yksinkertaisenkaan asian ja tehtävän puolesta. Juniorit kivittää ravintolan ikkunoita ja ringin keskellä sitten pari kouluja käynyttä humanistihessua ja anarkoannia polkee jalkaa että ”hei eikö me voitais pitää kansalaispalaveri ja jutella tää homma läpi?”

  2. Lähes kaikki aiheutetut vahingot menevät vakuutusyhtiöiden maksettavaksi. 100 000 euroa kuulostaa otsikossa isolta, mutta on yksi aivan säälittävä kärpäsen paska näiden lafkojen rahavirroissa. Ainoa, ketä vituttaa, on se jo lähtökohtaisesti persaukinen pienyrittäjä, joka syystä tai toisesta joutuu maksamaan ikkunalasinsa itse. Ja se duunari, joka tänään vesisateessa vaihtaa niitä ikkunoita.

  3. Kansan syvät rivit on nyt taas hetkeksi vakuutettu siitä, että anarkistit ovat vain rellestävää roskasakkia, joka kannattaa pitää kurissa. Ei ole tiukkaa poliisien määrärahojen kanssa eikä riitä pulaa marttyyritarinoista, jotka keräävät sympatiat keskusta-alueen yrittäjille, jos näitä useamminkin sattuu.

  4. Äärioikeisto sai tän mouhoamisen varjossa puuhailla rauhassa tälläkin kertaa.

  Eli joopa joo, helvetin ylpeä saa olla. Jos pitää suurena saavutuksena sitä, että iso porukka saa halutessaan rikki monta tavaraa tai että joku toimittaja mainitsi mielenosoituksen vastustaneen pääomaa, niin onneksi olkoon vaan.

  Todellisuudessahan tässä saatiin aikaan taas vain yksi surkuhupaisa farssi ja päämäärätön haahuilu, jossa varmasti pahaa oloa ilmaistiin joo, mutta viesti tuskin tuli kenellekään selväksi. Eikä se tuntunut olevan selvä mielenosoittajille itselleenkään, kun tämä ”poliittinen mielikuvitus” oli tasoa KAIKKI JAKOON HEI JA KANSALAISMILIISI FASISTIPOLIISIEN TILALLE. Sitten lopulta omilla foorumeilla kaivetaan väkisin esiin jotain aukkoja poliisin toiminnassa ja uskotellaan että oltiin tosi militantteja kun käveltiin vähän odottamattomaan suuntaan. Sentään kukaan ei tällä kertaa päässyt itkemään sitä, että astalo olisi rikottu.

  Hyvä pojat ja tytöt. Hienoa.

 • Bethruz

  Excellent! Just What we need in todays shitty world.

 • Turmiolan Tommi

  Kappeli – luksusravintola? Asenteesi ja ymmärryksesi paistaa läpi kilometrien päähän.

  Kappeli on onneton räkälä ja anarkistit eivät saaneet mitään aikaiseksi.

  Suosittelen anarkisteille opintomielessä luokkaretkeä Tukholman, Malmön tai Pariisin lähiöihin. Siellä saadaan samalla porukalla 10 kertainen vahinko nopeasti aikaiseksi.

 • lauri

  ensin nippelihuomio:
  poliisikin väitti jossain että sen porttikongin rautaportti, jota myöten osa pakeni motista, olisi rikottu – se mainitaan erikseen ikäänkuin yhtenä perusteluna vahinkoarvion suuruudelle. Ainakin IL toistaa rikkomisväitettä. Todellisuudessa sitä ei vahingoitettu. Portti ei ollut takalukossa, vaan siinä oli tavallinen avausvipu toisella puolella. Portti avattiin niin, että joku kiipesi sen päälle ja työnsi vivun alas lippukepillä. Vastapäinen portti viereiselle kadulle oli myös avattavissa sisäpuolelta. IL myös raportoi, että ”paenneita etsittiin pitkään”, mikä ei pidä paikkaansa. Vastapäisellä kadulla ei ollut lainkaan poliiseja. Panneet hajaantuivat esim. Ruttopuistoon pussikaljalle tai läheisiin baareihin, suurin osa käveli seisoskelemaan Espalle. Sinne siirtyi jouhia motin suunnasta, mutta he eivät yrittäneet ”etsiä” ketään, vaan vain estivät ihmisiä siirtymästä espaa myöten mottia kohti.

  On hyvä jos poliisikin uskoo, että juuri ne, jotka oli hajottaneet paikkoja, pääsi pakoon.

  Sit, mun käsittääkseni kulkue oli Tähtitorninmäeltä laskeuduttaessa vihdoin aika vahvasti menossa sinne linnan eteen. Alkoi väsyttää kulkeminen, ja se olisi ollut selkeä lopetus – ihmiset huusi että ”linnaan!”. Hämmästyin vähän sitä, että poliisi ei päästänytkään enää takaisin Kauppatorille vaan pysäytti ennen EK:ta – kuitenkaan sulkematta risteystä Unioninkadun suuntaan.

  Tuhothan eivät poliisia kirpaise, päin vastoin. Kuitenkin joku muu voisi esittää kysymyksen, kenen idea oikein oli ohjata ihmiset Unioninkadulle ja motittaa sinne. Oliko niin, että poliisi päätti ohjata joukon sinne motittaakseen, vai kävikö siinä vaan niin? Sitä ratkaisuahan, sulkua Etelärannalla, seurasi suurin osa tuhoista. Jos poliisin tavoite on ollut suojella omaisuutta, ratkaisu oli selvästi täysin epäonnistunut verrattuna siihen vaihtoehtoon, että porukka olisi päästetty Etelärantaa pitkin eteenpäin ja vaikka ohjattu sinne linnan eteen. Siinä reitillä ja linnan edessä ei olisi ollut juurikaan mitään rikottavaa tai tuhottavaa. Luultavasti porukka olisi jonkun ajan huutamisen ja tönimisen jälkeen hajaantunut. Pelkäsikö poliisi, ettei pystyisi pitämään ihmisiä aisoissa mellakka-aitojen edessa, pelkäsikö se Tampereen toistumista? Vai pelkäsikö se niin paljon EK:n puolesta, jota oli menomatkalla onnistuttu suojelemaan vain nipinnapin? Vai menikö poliisilla vain hermot omapäiseen miekkariin, eikä se halunnut antaa sen liikkua enää minnekään oman mielensä mukaan? Ajatteliko poliisi, että kulkue ei suostuisikaan menemään linnan eteen? Oliko se jotain kaunaa: kun ette menneet silloin kun me haluttiin, niin että kyllä enää pääse, vaikka se olis järkein ratkaisu? Harmi ettei Suomessa ole ketään valtamedian toimittajaa, jolle tulis mieleenkään esittää poliisille sentyyppisiä kysymyksiä, kuin että ”miksi päätitte ohjata ja motittaa mielenosoituksen juuri tähän kortteliin” – olisi kiinnostavaa kuulla, kertoisiko poliisi sen olleen tietoinen ja suunniteltu ratkaisu. Ja voisi kysyä myös miksi mielenosoitusta ei päästetty linnan eteen.

 • aaaaa

  Hei peltiprometheus. Mitä sä teit itsenäisyyspäivänä? Jos sun mielestä olis natsimarssin eteenp pitänyt tehdä jotain, mitä sä teit sen eteen?

 • Anarkomakhno

  Vallankumousromantiikka on harrastus sekin.

  Mitä tulee ”kansan” mielipiteeseen anarkisteista, niin lähtökohtaisesti anarkistien kannatus on niin minimaalista ettei negatiivisella julkisuudella ole siihen mitään vaikutusta. Ne jotka puuhastelevat jo valmiiksi anarkistien parissa, elävät joka tapauksessa omassa todellisuudessaan jossa porvarimedia kusettaa ja kyttä on natsisika.

 • pelti prometheus

  Ei mielestäni oikeiston itsenäisyyspäivän marssille sinänsä tarvinnut tehdä mitään. Lähinnä sen olisi voinut analysoida ja nauraa pystyyn mediassa, mikä nyt jäi täysin väliin koska oli helpompia ja ilmeisempiä naurunaiheita.

  Itse pyrin jatkuvasti nostamaan ruohonjuuritasolla ihmisten tietoisuutta ja kykyä torjua äärioikeiston ajatuksia. On muuten paljon tehokkaampaa kuin satunnainen omaisuuden paskominen. Vaikka nää lähiöiden apatiasankarit ehkä tykkäävätkin ajatella hölmöilyllään olevan jotain merkitystä, kun kerrankin ovat saaneet perseensä ylös ja päässeet vielä ovesta ulos.

 • Hyvä ja mielenkiintoinen raportti! En kyllä näkisi anarkisteja minkäänlaisena vastavoimana suuryrityksille ja suurpääomalle vaan myötävoimana: hyödyllisenä tukena. Tietysti menee jossakin raja, jossa reformismi on myös tälläistä myötävoimaa. SDP ja VL ovat ylittäneet sen rajan aikoja sitten. Mutta tässä välissä on myös järkevä ja tehokas keskitie, joka ei tue valtarakenteita. Tämä mielenosoitus tuki – Wahlroosin varmaan teki pirusti mieli mennä mukaan mielestään hyvälle asialle…

 • […] sitten anarkistien Lähiöst linnaan -mielenosoitus sai rikkoa Helsingin liikekeskustaa vapaasti. Välillä poliisi luikki resuisia anarkisteja karkuun mellakkakilvet ojossa. Loppuillasta […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>