Esimerkkejä aikajanalta 1986-2016

 

1987 Helsingin Ylioppilastalolla järjestetään ensimmäinen suomalaisten anarkistien valtakunnallinen aivookous. Kuukausi myöhemmin perustetaan Suomen anarkosyndikalistinen liitto SAL. Liiton pääasiallinen toiminta koostuu kokouksista ja keskusteluista.

1988 Anarkistisen mustan ristin (AMR) ensimmäinen mielenosoitus Helsingissä Japanin suurlähetystön edessä.

1989 anarkistisen Kapinatyöläinen-lehden ensimmäinen numero ilmestyy. Lehti saa heti alusta saakka suurta huomiota. Provokaatioihin, kuten piirrettyyn kuvaan hirtetystä Raimo Ilaskivestä, media reagoi herkästi. Lehdestä tulee Helsingin Akateemisen kirjakaupan vaihtoehtolehtihyllyn myydyin julkaisu.

1989 joukko SAL:n aktivisteja asuu vallatussa talossa Espoon Lintuvaarassa. Lintuvaaran Shell joutuu viikoittain sabotaasien kohteeksi. Vakavin isku tapahtuu Lohjan lähellä, kun Köyhien ja sorrettujen kaupunkisissiorganisaatio -niminen ryhmä polttaa huoltoaseman.

28.-29.4.1990 Vasemmistoliitto perustetaan. Mukana olevat 20 anarkistia esittävät, että puolueen tavoiteohjelmaan pitää kirjata päämääriksi vallankumous, työväen itsehallinto ja suora demokratia. Toinen kokouspäivä järjestetään jäähallilla, jonne tulee 3500 uuden puolueen kannattajaa.

1.5.1990 anarkistit osallistuvat vappumarssille. Heillä on musta banderolli, jossa lukee ”Aseisiin toverit, tapetaan porvarit”. Banderollia koristaa valkoisella maalattu pääkallo. Marssin aikana anarkistit käyvät käsiksi henkilöihin, jotka huutelevat solvauksia mielenosoittajille. Senaatintorilla käynnistyy tappelu, kun poliisit ja järjestysmiehet yrittävät repiä kohubanderollia pois anarkisteilta. TV:n pääuutislähetys huomioi anarkistit ja iltapäivälehdet heittävät lisää löylyä.

1991 Helsingissä perustetaan SPAY (Suomen Punk-Anarkoyhdistys). SPAY on eläinoikeusliikkeen ensimmäinen organisoitumisaste Suomessa.

1990-1997 Suomi kärsii yhdestä historiansa pahimmasta talouskriisistä. Työttömyys on pahimmillaan yli 17 prosenttia.

1993 SAL muuttuu Suomen anarkistiliitoksi. Uuden anarkistisen toiminnan kriittinen vuosi alkaa. SAL:la on noin 300 maksavaa jäsentä.

1993 vuonna 1992 perustettu Suomen ensimmäinen Antifa-ryhmä saa jatkoa Helsingissä kokouksessa, johon osallistuu 150 ihmistä. Helsingissä tapellaan Rautatieasemasta: saavatko siellä olla maahanmuuttajat vai jätetäänkö se uusnatseille. Antifan jäsenlistassa on tuhat ihmistä.

4.11.1993 yli 10 000 työtöntä ja tyytymätöntä osoittaa mieltään eduskuntatalon edessä keskellä lama-ajan leikkauksia. Aggressiivinen Murrostorstai-mielenosoitus jää historiaan mielenosoittajien määrän lisäksi siitä, että sen jälkeen poliisi ottaa käyttöön mellakka-aidat.

1994 Antifan ensimmäiseen mielenosoitukseen keskustassa osallistuu 500 ihmistä. Kymmenkunta natsia tulee provosoimaan mielenosoittajia, jotka hakkaavat natsit Asematunnelissa. Sen jälkeen Helsingissä ei nähdä natseja vuosikausiin.

1995

1.1.1995 Suomi liittyy Euroopan Unioniin ja Euroopan talous- ja rahaliitto EMUun.

13.4.1995 muodostetaan Lipposen I hallitus. Se on rajusti leikkaava sateenkaarihallitus. Aktivistit, anarkistit ja radikaalin ympäristöliikkeen toimijat kokevat hallituksen osoittavan, että puoluepolitiikka ei tarjoa vaihtoehtoja.

maaliskuu 1995 Mia Salli, Sami Seppilä, Joni Purmonen ja muutamat muut perustavat Oikeutta Eläimille -järjestön. Järjestö organisoi Vaasassa sadan ihmisen mielenosoituksen turkistarhausta vastaan.

toukokuu 1995 Helsingissä järjestetään ensimmäiset laajat mielenosoitukset McDonaldsia vastaan. Yhdessä niistä suuri joukko aktivisteja pyrkii ravintolaan sisään. Poliisi ja vartijat estävät yrityksen. Syksyllä mielenosoittajat onnistuvat tunkeutumaan McDonaldsiin ja kaatavat pöytiä sekä heittävät ruokaa.

29.5.1995 Pohjanmaalla tehdään ensimmäinen laajaa julkisuutta saanut turkistarhaisku. Aktivistit vapauttavat tarhoilta satoja kettuja Evijärvellä. Oikeutta Eläimille -järjestö alkaa saada jäseniä.

syksy 1995 Anarkofeministiliitto Peppi perustetaan Helsingissä.

13.10.1995 toukokuussa konkurssiin ajautuneen SMP:n tuhkista perustetaan uusi puolue nimeltä perussuomalaiset.

10.11.1995 Nigeriaa hallitseva sotilasdiktatuuri hirttää Ken Saro-Wiwan, joka on öljy-yhtiö Shellin vastaisen kampanjan keulahahmo. Teloituksen jälkeen Shell julkaisee syyttömyyttään vakuuttelevia kokosivun mainoksia useissa lehdissä. Suomessa syntyy boikottikampanja yritystä vastaan.

1995 alkaen Suomessa isketään turkisliikkeitä vastaan satoja kertoja sekä kymmeniä kertoja lihakauppoja ja McDonalds-ravintoloita vastaan. Lisäksi sabotoidaan Shellin huoltoasemia, tuhopoltetaan maidonkuljetusrekkoja, eläintenkuljetusautoja ja rehosekoittamoja, vapautetaan tarhaeläimiä, töhritään eläinkokeista hyötyvien yritysten tiloja, hajotetaan autoliikkeiden ikkunoita ja poltetaan työmaakalustoa.

1996

huhtikuu 1996 uusia liikkeitä ja aktivisteja kokoavan Muutoksen Kevät -lehden ensimmäinen numero julkaistaan. Lehti listaa turkistarhojen osoitteita.

kesäkuu 1996 järjestetään Maan ystävien perustumiskokous Turussa. Pitkään mainostettuun tapaamiseen saapuu noin 200 radikaalin ympäristöliikkeen vaikuttajaa. “90-luvun alun passiivinen apatia oli siirtynyt 90-luvun lopun aktiivisuuteen, jonkalaista Suomessa ei ollut nähty ikiaikoihin”, muistelee paikalla ollut Antti Rautiainen.

syyskuu 1996 Helsingissä perustetaan syndikalistinen Solidaarisuus-järjestö. Sen ensimmäinen suuri tapahtuma on sadan ihmisen Kansan Kuokkavierasjuhlat presidentinlinnan edustalla 6.12.1996.

loppuvuosi 1996 tuhopolttoja maito-, liha- ja turkisteollisuutta vastaan.

1997

helmikuu 1997 MAI-kauppasopimuksen luonnos vuodetaan nettiin. Kansalaisjärjestöjen ja Ranskan voimakas kritiikki kaataa sopimusneuvottelut seuraavana vuonna.

20.3.1997 Helsingissä pidetään Boris Jeltsinin ja Bill Clintonin välinen huippukokous. Yön aikana ryhmä zapatisteja tukevia ja Mumia Abu Jamalia tukevia aktivisteja kokoontuu hotellin edustalle, jonne Clinton on majoittunut, ja metelöi paukuttamalla kattiloita ja huutamalla iskulauseita. Aktivistit viedään putkaan. Mediahuomio on suuri.

8.4.1997 Solidaarisuus-järjestön aktivistit valtaavat Helsingin pörssin aulan ja päätyvät putkaan.

17.5.1997 Helsingissä järjestetään ensimmäinen Reclaim the Streets -katujuhla. Sadat ihmiset valtaavat kaupungin keskustasta kadun reivejä varten. Street partyt leviävät Helsingistä Turkuun, Tampereelle ja Jyväskylään. Niihin osallistuu parhaimmillaan tuhansia ihmisiä.

6.12.1997 itsenäisyyspäivän yönä turkistarhaaja ampuu haulikolla viittä hänen tilalleen Orimattilassa iskenyttä aktivistia.

6.12.1997 Kansan Kuokkavierasjuhlat järjestetään toisen kerran.

22.12.1997 puolisotilaalliset joukot murhaavat 45 zapatisteja tukenutta siviiliä Meksikon Chiapasissa. Hallituspuolueeseen yhdistetty joukkomurha saa kansainvälistä huomiota.

1998

23.-24.1.1998 Tampereella järjestetään aktivistien ja ekoanarkistien Mustavihreät päivät. Poliisin toiminta johtaa mellakointiin, joka kestää varhaisesta lauantaiyöstä myöhään iltaan. Jouha-mellakkapoliisia käytetään Suomessa ensimmäistä kertaa tositilanteessa.

27.1.1998 Solidaarisuus-ryhmän aktivistit ripustavat banderollin työministeriön ikkunasta. 27. helmikuuta on Kallion työvoimatoimiston vuoro ja 27. maaliskuuta saman alueen sosiaaliviraston.

4.4.1998 Suomen ensimmäinen Ruokaa, ei aseita -tapahtuma. Sen toteuttavat ne anarkistitaustaiset aktivistit, jotka toimivat Aseistakieltäytyjäliiton piirissä. Tapahtuman yhteydessä kenttäkeittiöstä jaetaan ruokaa ilmaiseksi ja levitetään antimilitaristista propagandamateriaalia.

16.5.1998 Global Street Party valtaa katuja Yhdysvalloista Sloveniaan ja Australiasta Turkuun.

kesä 1998 Antifan ja natsien suurin yhteenotto Ankkarockissa. Antifan toiminta loppuu samana vuonna.

1998 Helsingin kaupunki aloittaa katutaiteelle nollatoleranssia ajavan Stop töhryille -kampanjan.

6.12.1998 kolmannet Kansan kuokkavierasjuhlat. 400 hengen mielenosoitus marssii Rautatientorilta linnan edustalle. Poliisi kieltää mielenosoittajia käyttämästä kovaäänisiä ja joitakin megafoneja takavarikoidaan. Mielenosoituksen aikana poliisi tekee muutaman kiinnioton. Mielenosoituskulkue pääsee lopuksi sille varattuihin mellakka-aidoin rajatuin karsinoihin Kauppatorilla, jossa pidetään puheita.

1999

29.-31.1.1999 Tampereella järjestetään toiset mustavihreät päivät. 200 ihmistä osoittaa mieltään McDonaldsia ja turkistarhausta vastaan.

kevät 1999 pieni ryhmä suomalaisia autonomeja muodostaa Autonome Offensive 99 (AO99) -nimisen kollektiivin.

kevät 1999 suomalaiset aktivistit osallistuivat People’s Global Actionin (PGA) karavaanin järjestämiseen. Se kerää aktivisteja useista maista ja maanosista kiertämään Eurooppaa, kertomaan globaaleista taisteluista ja osallistumaan mielenosoituksiin ja tapaamisiin.. Karavaani kulkee myös Italian Milanon suuren Leoncavallo-sosiaalikeskuksen kautta, mikä vahvistaa suomalaisten aktivistien kiinnostusta Italian sosiaalikeskuksiin.

18.-20.6.1999 Kölnissä järjestetään G8-kokous. Moninaisiin vastamielenosoituksiin osallistuu niin intiaaneja kuin suomalaisiakin aktivisteja.

15.-16.10.1999 EU-neuvoston erityishuippukokous pidetään Tampereella. Kokousta vastassa on tuhannen mielenosoittajan joukko. Mielenosoitus on tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomessa varustettu soundiautolla ja hätäsoihduilla.

30.11.1999 Maailman kauppajärjestö WTO:n vastaiset mielenosoitukset Seattlessa. 40 000 mielenosoittajaa pysäyttää neuvottelut. Kaupunki on kaaoksessa ja poliisijohtaja joutuu eroamaan. Globalisaatiokriittisen liikkeen suurin vaihe käynnistyy.

11.12.1999 Helsingissä järjestetään EU-huippukokouksen yhteydessä Eurokansan Kuokkavierasjuhlat. Mellakkapoliisit ja pitkillä kepeillä varustautuneet mielenosoittajat seisovat metrin päästä toisistaan Messukeskuksen edessä.

1999 Suomen anarkistiliiton SAL:n toiminta loppuu.

2000

1.5.2000 autonominen vappumielenosoitus näyttää keskisormea näivettyneelle työväenliikkeelle, valtaa hotelli Kämpin edustan ja kahinoi Ben Zyskowiczin kanssa. Zyskowicz menettää hattunsa mielenosoittajille.

5.-7.5.2000 itsehallinnollisten ryhmien tapaaminen Jyväskylässä pyrkii määrittelemään liikekentän uusiksi. Teoreettisen viikonlopun muistiinpanot julkaistaan Muutoksen keväässä.

kesä 2000 Turun saaristossa järjestetään globalisaatioaiheinen Ekotopia-leiri. Siihen osallistuu aktivisteja ympäri Eurooppaa. Leirillä valmistellaan Prahan mielenosoituksia.

syyskuu 2000 globalisaatioliike valtaa Prahan keskustan. Yli 600 ihmistä loukkaantuu Maailman valuuttarahasto IMF:n ja Maailmanpankin vastaisissa mielenosoituksissa. Suomalaiset ovat mukana nimellä S26-ryhmä. Mielenosoitusbusseissa syntyy ryhmä, joka kutsuu itseään nimellä Ya Basta! Paluumatkalla mielenosoittajat päättävät, että Suomeen tarvitaan oma Indymedia. Aloitteesta kasvaa Vaikuttava tietotoimisto VAI.

11.-24.11.2000 Haagissa järjestetään ilmastokokous COP6, jonne Tampereen yliopiston Maan ystävät järjestävät bussikuljetuksen.

6.12.2000 Valkohaalarit-ryhmä marssii Kuokkavierasjuhlissa tiiviinä rivistönä kohti linnanjuhlia. Paikalla on arvioista riippuen 500-1000 mielenosoittajaa. Poliisi takavarikoi mielenosoittajien pakettiauton, äänentoistolaitteita ja kuorma-auton renkaita, joita on tarkoitus käyttää kilpinä. Ensimmäistä kertaa massamielenosoitus Suomessa pyrkii tietoiseen ja hallittuun yhteentörmäykseen poliisin kanssa.

vuoden 2000 loppuun mennessä Suomessa on tehty vähintään 1300 laittoman suoran toiminnan iskua alkaen vuodesta 1995. Aktivistien tuottamat taloudelliset vahingot ovat huomattavat. Poliisi ei ole kyennyt estämään “ekotaaseja”.

2001

maaliskuu 2001 zapatistit marssivat Chiapasista Mexico Cityyn painostaakseen kongressia. Karavaaniin osallistuu satoja italialaisia aktivisteja sekä Suomesta Markus Drake.

29.3.2001 Markus Drake kakuttaa Maailmanpankin pääjohtajan James Wolfensonin Helsingissä.

keväällä 2001 Suomesta järjestetään Aseistakieltäytyjäliiton matka Bombspotting-tottelemattomuustapahtumaan Belgiaan. Yksi suomalaisista päätyy Belgian päälehtien etusivulle.

26.4.2001 suuri ydinvoiman vastainen mielenosoitus Helsingissä. Valkohaalarit päättävät pidättäytyä tottelemattomuudesta.

1.5.2001 vappumarssia uudistetaan, jonka jälkeen tehdään Helsingin ensimmäinen 2000-luvun talonvaltaus: suurlähetystön rakennus Kulosaaressa. Valtaajat siivoavat talon mutta poistuvat poliisin vaatimuksesta.

19.5.2001 perustetaan Suomen Attac.

14.-16.6.2001 Euroopan neuvoston kokoontuminen tuo Göteborgiin mellakat, joista tehdään 3143 rikosilmoitusta. Ruotsin poliisi piirittää konteilla koulun, johon suomalaiset ovat majoittuneet. Seuraavana päivänä kaupungissa mellakoidaan rajusti ja poliisi ampuu mielenosoittajia kovilla.

21.-22.7.2001 Genovassa suurmielenosoitukset ja massiiviset mellakat G8-kokousta vastaan. Kaupungissa käydään sissisotaa, poltetaan pankkeja ja huoltoasemia ja tuhotaan omaisuutta. Poliisi tappaa Carlo Giulianin ampumalla ja ratsaa Diazin koulun, jossa poliisin erikoisjoukot pahoinpitelevät sairaalakuntoon 63 koululle majoittunutta ihmistä. Poliisi ottaa kiinni 93 mielenosoittajaa ja kiduttaa sekä nöyryyttää osaa Bolzaneton säilössä. 125 poliisia joutuu oikeuteen tapahtumista. Eräs poliisiupseeri kuvaa oikeudessa Bolzaneton tapahtumia termillä ”meksikolainen teurastamo”. Yhtäkään poliisia ei tuomita.

heinä-elokuun taitteessa 2001 Hollannin Italian suurlähetystö vallataan protestiksi Italian toimille Genovassa. Valtaajat painostavat Italiaa myöntämään, että satoja mielenosoittajia pidetään säilössä, ja vaativat kiinniotetuille oikeudenmukaista käsittelyä. Mukana on kolme suomalaista. Italia suostuu vaatimuksiin ja Hollannin poliisi kantaa valtaajat ulos.

1.9.2001 Koivulan valtaus: Lapinlahden sairaala-alueelta vallataan tyhjä kerrostalo, johon perustetaan kahvila ja asuintilat. Poliisi häätää valtauksen 15. lokakuuta ja ottaa kiinni 12 ihmistä.

11.9.2001 Al-Qaeda iskee lentokoneilla New Yorkin WTC-torneihin. 3000 ihmistä tappanut hyökkäys on käännekohta globalisaatiokriittiselle liikkeelle ja johtaa länsimaat pitkään terrorisminvastaiseen sotaan.

marraskuussa alkaa pitkä hiljainen talonvaltaus asuinkäyttöön Lauttasaaren Lahnalahdentiellä.

6.12.2001 Kuokkavierasseikkailu 2001 -mielenosoittajat piirittävät presidentinlinnan Helsingissä itsenäisyyspäivänä. Kolme eri blokkia saartaa linnanjuhlat eri suunnasta. Mielenosoitus hajoaa kaoottiseksi 500 ihmisen mellakoinniksi.

2002

11.-13.1.2002 Jyväskylässä järjestetään laboratorio Kortepohja eli “katsaus yhteiskunnallisen tottelemattomuuden sisältöihin ja alueisiin”.

8.6.2002 Helsingin Kivihaassa vallataan talo, joka ristitään Töiksi (sosiaalikeskus T.O.I).

17.10.2002 Asunnottomien yönä vallataan Huvila 71 -niminen talo Länsi-Herttoniemestä. Valtaukselle perustetaan itsehallinnollinen sosiaalikeskus, joka nimetään Siperiaksi.

lokakuussa 2002 Helsingistä lähtee tanskalaisten kutsumana useita busseja EU-huippukokoukseen Kööpenhaminassa. Massamielenosoitukset eivät enää ole yhtä merkittävä tapaus, ja kiinnostus niihin hiipuu.

6.12.2002 Kuokkavierasjuhlat häiritsevät linnanjuhlia jälleen kerran. Mielenosoittajia on vähemmän kuin aiemmin, mutta he onnistuvat puskemaan poliisirivejä niin, että ne ovat vähällä murtua muutaman kerran.

2003

tammikuu 2003 Helsingissä perustetaan pummit.org. Se on maksutonta joukkoliikennettä ajava kampanja, joka pyörittää pummilla matkustavia tukevaa rahastoa. Kampanja herättää ankaraa paheksuntaa mediassa ja viranomaisissa.

14.2.2003 kymmenkunta tottelematonta valtaa aseyhtiö Patrian pääkonttorin Helsingin Kaivokadulla protestiksi globaalia sotateollisuutta vastaan.

16.2.2003 Yhdysvaltojen hyökkäystä Irakiin vastustetaan valtavilla mielenosoituksilla ympäri maailman. Helsingin suurimpaan mielenosoitukseen osallistuu yli 15 000 ihmistä. Yhteensä maailmalla marssii 8-11,5 miljoonaa ihmistä.

21.2.2003 kymmenen mielenosoittajaa valtaa maahanmuuttoviraston Helsingissä ja spraymaalaa tilan täyteen iskulauseita vapaan liikkuvuuden puolesta.

14.3.2003 eduskuntavaalien alla Ylioppilaslehti julkaisee jutun, jonka mukaan Markus Drake on nähty vaalimökillä polttamassa pilveä. Vihreiden puheenjohtaja Osmo Soininvaara ilmoittaa, että anarkistit ovat soluttautuneet puolueeseen.

11.3.2003 vuoden alussa paperilehdestä verkkolehdeksi muuttunut Megafoni julkaisee Kämpä tillsammans -kollektiivin “Kasvotonta vastarintaa” -nimisen artikkelin, joka kertoo arkipäivän työtaistelusta ruotsalaisessa leipomossa. Tekstistä syntyy pieni julkinen kohu. Kirjailija Leena Krohn paheksuu Megafonia.

7.6.2003 valtaus T-51 eli vanhan raitiovaunukorjaamon valtaus Töölössä. Korjaamolle mennään rikkomalla ikkuna, jonka jälkeen kerätään kolehti ikkunan korjaamista varten. Puolentoista tunnin jälkeen ikkuna on jo korjattu. Kolmen vuorokauden sisällä valtauksella käy yli tuhat ihmistä. Poliisi murtautuu taloon 10. kesäkuuta ja häätää talon. Valtaus tuo paljon uusia ihmisiä mukaan liikkeisiin.

23.-27.8.2003 Hiihtäjäntie 1:n valtaus Herttoniemessä. Poliisi kantaa talosta 20-30 mielenosoittajaa, joista osa on lukinnut itsensä pattereihin. Taloon tulee myöhemmin Oranssi ry:n tila.

6.12.2003 viimeiset Kuokkavierasjuhlat. Mielenosoittajat valtaavat talon Hietalahden reunalta ja marssivat sieltä linnan eteen.

2004

30.4.2004 mielenosoituksia aletaan järjestää vappupäivän sijaan aattona. Reclaim the City -paraati kokoontuu Helsingin Rautatientorilla ja kiertää Helsingin keskustan kautta valtaamaan entisen Cäpsän talon Käpylästä. Seuraavana päivänä samanniminen kulkue valtaa Väinönkadun Jyväskylässä banderolleilla, joissa juhlitaan “ei-työn juhlaa” ja vaaditaan urbaania tilaa haltuun.

syksy 2004 perustetaan prekariaatti.org -sivusto ja liike uuden työväen kamppailun välineeksi.

9.-16.7.2004 Imatralla järjestetään kansainvälinen No Border -toimintaleiri.

15.-17.10.2004 suomalaisia aktivisteja osallistuu Lontoon sosiaalifoorumiin. Tapaaminen Alex Fotin kanssa pohjustaa prekariaattiliikettä.

5.11.2004 Helsingissä järjestetään kulkue katutaiteen puolesta ja vartiointiliike FPS:ää vastaan. 400 ihmistä koristelee keskustaa tarroilla, stencileillä ja tageilla. Paikalle ajanut poliisiauto liimataan täyteen tarroja. Myös poliisi saa tarran selkäänsä.

joulukuu 2004 Kuokkavierasjuhlien mellakoinnista syntynyt laki naamioitumiskiellosta astuu voimaan.

6.12.2004 Kuokkavierasjuhlia ei järjestetä. Niiden sijaan levitetään tiedotetta, jonka mukaan mielenosoittajat ovat menneet lakkoon. Poliisi odottaa silti Helsingin Kauppatorilla mellakka-aitojen ja panssareiden kanssa.

2005

30.4.2005 EuroMayDay-kulkue kiertää Helsingin keskustaa ja varastaa tavaroita Alkosta sekä OneWay-vaateliikkeestä. Kulkue onnistuu vapauttamaan poliisin kiinniottaman mielenosoittajan. Mukana mielenosoituksessa on ensimmäistä kertaa räppiartisteja. Jyväskylässä EuroMayDay kävelee Lidliin varastamaan olutta ja sipsejä protestina tavalle, jolla yritys kohtelee työntekijöitään. Mielenosoitus järjestetään myös Kemissä.

kesäkuu 2005 Helsingin keskustassa vallataan sijoitusyhtiön omistama, neljä vuotta tyhjillään ollut rakennus Vuorikadulla. Squat Omega tarjoaa kahden viikon ajan hätämajoitusta asunnottomille.

20.6.2005 siviilipoliisit pitävät Omega-valtauksen ovia auki sisään rynnäköiville mellakkapoliiseille. Valtaus häädetään.

21.6.2005 Omegan häätöä protestoidaan mielenosoituksella. Poliisi takavarikoi mielenosoittajien soundiauton, käyttää teleskooppipamppua, murtaa yhden mielenosoittajan polven ja tekee muutaman kiinnioton. Ihmiset muodostavat ketjun poliisiauton ympärille. Mellakkapoliisit työntävät ketjun pois.

25.8.2005 Katutaiteiden yö -mielenosoitus kiertää maalaamassa ja liimaamassa Helsingin keskustaa. 300 hengen kulkue protestoi kaupunkia, Stop töhryille -kampanjaa ja FPS:ää vastaan.

30.9.-2.10.2005 anarkistinen Musta Pispala -festivaali järjestetään Tampereella ensimmäisen kerran. Tapahtumasta tulee jokavuotinen perinne.

27.11.2005 joukko helsinkiläisiä valtaa Katajanokalla Linnakuja 3:n vanhan Merikadettikoulun asuntolan sosiaalikeskukseksi ja asumiskäyttöön. Poliisi häätää valtauksen noin kahden viikon jälkeen.

2005 Takku.net perustetaan antiautoritaariseksi mediaprojektiksi.

2006

kevät 2006 prekariaatin urheiluseura Työväen Jousto tunkeutuu Kampin työvoimatoimistoon ja vuokratyöfirman aulaan.

30.4.2006 EuroMayDay-mielenosoitus marssii Kiasmalta Helsingin keskustan läpi perustuloa vaatien. Mielenosoittajat rikkovat näyteikkunoita ja kivittävät Elinkeinoelämän Keskusliiton päämajan ikkunoita. Illalla osa mielenosoittajista valtaa VR:n makasiinit bileitä varten. Makasiineillä syttyy mellakka, kun poliisi ja palomiehet yrittävät sammuttaa pihalle väsättyä kokkoa. EuroMayDay-mielenosoitus järjestetään myös Torniossa.

3.5.2006 EuroMayDayta järjestämässä ollut Eetu Viren puhuu Ylen A-Talkissa “paskaduuneista”. Sanasta tulee vuosikymmenen työelämäkäsite.

13.6.2006 sosiaalikeskus Siperia palaa yöllä tulipalossa. Talo on tyhjillään palon syttyessä.

24.8.2006 Katutaiteiden yö -mielenosoitus vastustaa Stop töhryille -kampanjaa tarroilla, tageilla ja stencileillä. Mielenosoittajat rikkovat ikkunoita ja ampuvat ilotulitteita. Mellakkavarusteiset poliisit ottavat 60 mielenosoittajaa kiinni Hietalahden torilta.

9.9.2006 noin 200 mellakkapoliisia, rajavartiolaitos ja sadat muut poliisit saartavat Smash ASEM -mielenosoituksen Helsingin keskustassa ennen kuin mielenosoitus ehtii alkaa. Poliisin piiritykseen jää 500 henkilöä. Poliisi ottaa kiinni yhteensä 136 henkilöä epäiltynä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, väkivaltaisen mellakan johtamisesta ja mellakoinnista.

31.10.2006 Helsingissä osoitetaan mieltä Meksikon Oaxacan osavaltiossa toukokuussa syntyneen liikkeen tueksi ja mielenosoittajien tappamista vastaan. Lokakuun lopussa kuvernööri Ulises Ruiz Ortizin joukot valtaavat Oaxacan pääkaupungin takaisin ja tappavat useita ihmisiä, muun muassa amerikkalaisen Indymedian toimittajan.

7.12.2006 joukko lakkoilevia opiskelijoita valtaa Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen bileitä varten ja vaatii opiskelijoille perustuloa.

joulukuu Kööpenhaminan Ungdomshuset uhataan häätää, mistä seuraa valtavia mellakoita. Paikalla on muutamia kymmeniä suomalaisia, joista osa jää poliisin haaviin.

2007

1.3.2007 varhain aamulla Tanskan poliisi häätää sosiaalikeskus Ungdomshusetin erikoisjoukoilla ja vettä suihkuttavalla lentokenttäpaloautolla. Häätöä seuraavat Tanskan rajuimmat mellakat sitten vuoden 1993. Nørrebron kaduilla rikotaan ikkunoita, rakennetaan palavia barrikadeja ja heitellään polttopulloja. Suomessa Kööpenhaminan tapahtumat synnyttävät vihaa ja innostusta.

30.4.2007 EuroMayDay-mielenosoituksen teemana on kaupunkitilan haltuunotto. Yli tuhannen ihmisen mielenosoitus kulkee soundirekan kanssa Kampin Narinkkatorilta Tokoinrantaan, jossa mellakkapoliisi hajottaa kokoontumisen ja nuotion yöllä.

16.5.2007 Katajanokalla vallataan vanginvartjoiden entinen rakennus. Valtaus saa nimen Karku. Naapureiden ja median huomio on myönteinen. HS:n toimittaja viettää talossa neljä päivää.

25.5.2007 poliisi häätää Karkun tulemalla oven läpi moottorisahalla. Häätöä protestoidaan kadunvaltauksella. Illalla vallataan Tokoinrannan Cafe Piritan rakennus.

1.6.2007 talonvaltaajat tukkivat Mannerheimintien kahdeksi tunniksi puistonpenkeillä ja musiikilla.

1.6.2007 Turussa vallataan Ratapiha.

5.6.2007 Turussa vallataan Koulukatu 7.

8.6.2007 Cafe Pirita vallataan uudestaan bileitä varten. Poliisi tyhjentää rakennuksen, mutta se vallataan toisen kerran illalla.

16.6.2007 Helsingissä vallataan Telakkakatu 6:n suuri satamarakennus. Valtauksesta tulee militarisoituva mustan blokin harjoitus, jossa rakennetaan barrikadeja, varataan kiviä ja murskataan lasia poliisin varalle.

18.6. 2007 Tampereella vallataan Ratakatu 5.

28.6.2007 poliisi häätää Helsingin Telakkakadun valtauksen laskeutumalla talon katolle helikopterista ja ajamalla rampista talon sisälle. Valtaajia kiskotaan ulos rikkinäisten ikkunoiden läpi housut kintuissa. Karhuryhmä on mukana operaatiossa.

29.6.2007 Telakkakadun häätöä protestoidaan liikkuvalla kadunvaltauksella. Syntyy pieni nujakka, kun vartijat estävät mielenosoittajia menemästä Kampin kauppakeskukseen. Mielenosoittajat ripustavat banderollin Kampin suuren videonäytön kohdalle. Kulkue kiertää keskustan ostosalueita siviilipoliisit perässään ja “vapauttaa” tavaroita kaupoista.

13.7.2007 Helsingin talonvaltaajat raahaavat autotielle huonekaluja ja tekevät Mikonkadusta olohuoneensa.

26.7.2007 Helsingissä järjestetään valtausbileet Kaasutehtaankatu 1:ssä.

2.8.2007 valtaajat ottavat haltuunsa Elimäenkatu 15:sta, jossa järjestetään Ghetto Experience 2007 -sosiaalikeskusfestarit.

4.8.2007 jokavuotinen katujuhla: kadunvaltaajat katkaisevat Jyväskylän Puistokadun suurrallien aikaan.

18.8.2007 Helsingissä järjestetään kadunvaltaus, jossa soittaa joukko punk-bändejä.

4.-6.9.2007 Turun valtaajaporukat yhdistävät voimansa ja valtaavat huonokuntoiset talot osoitteessa Itäinen Pitkäkatu 64. Squat 64:stä tulee kulttuurikeskus, joka häädetään kolmen päivän jälkeen.

8.9.2007 Metsälässä 180 ihmistä osoittaa mieltään ulkomaalaisten säilöönottokeskusta vastaan ja puhuu säilöönotettujen kanssa piikkilanka-aidan läpi.

marraskuu 2007 Oikeutta eläimille -salakuvauskampanjan julkistaminen: Tehotuotanto.net. Kuvat ja videot sairaista, haavoittuneista ja huonovointisista tuotantoeläimistä julkistetaan yhteistyössä eri medioiden kanssa ja kampanjoiden nettisivuilla. Kuvaajat ja aktivistit tulevat omilla kasvoillaan puhumaan tv:hen, ja osa heistä joutuu pitkiin oikeudenkäynteihin. Kampanjaa seuraavat muun muassa Sikatehtaat-kampanja (2009) ja Tarhauskielto-kampanja (2010).

20.12.2007 valtaajat jättävät Elimäenkadun sosiaalikeskuksen, kun neuvottelut kaupungin kanssa kariutuvat.

2008

1.11.2008 talonvaltaus Helsingin Hermannissa osoitteessa Saarenkatu 17. Valtauksesta halutaan autonominen sosiaalikeskus, mutta tila häädetään heti viikonlopun jälkeen.

15.2.2008 Kauppalantie 2 vallataan Helsingissä ja häädetään seuraavana päivänä.

16.2.2008 Oranssi-yhdistyksen vanhat tilat vallataan Herttoniemessä osoitteessa Hiihtäjäntie 1. Valtaus jää lyhyeksi.

1.4.2008 Jyväskylä: Autonominen tiedekunta -kollektiivi valtaa aprillipäivänä yliopiston kampusalueelta erityispedagogiikan laitoksen. Seuraavana päivänä kymmentuntinen poliisioperaatio päättyy valtaajien pois kantamiseen. Kaikkiaan satakunta poliisia tarvitaan häätämään 30 valtaajaa.

6.4.2008 Reclaim the City -kulkue marssii 50 hengen voimin Narinkkatorilta Rajasaareen ja valtaa Viirus-teatterin entiset tilat.

30.4.2008 EuroMayDay Goes Vapaa Helsinki -mielenosoitus kiertää Helsingin keskustaa savupommien ja banderollien kanssa. Julma-Henri räppää rekan lavalla. Poliisi ottaa kiinni kulkueen järjestyksenvalvojia, joita syytetään yrityksestä vapauttaa kiinniotettuja. Kiinniotettu pääsi karkuun, mutta järjestyksenvalvojia jäi kiinni. Ei tuomiota.

kesä 2008 talonvaltaajat kutsuvat romanit asumaan leiriin Rajasaaren pihalle.

16.9.2008 Stop Töhryille -kampanjan 10-vuotisjuhlapäivänä Kiasman taakse kerääntyy tuhatkunta ihmistä, jotka marssivat ympäri Helsinkiä tägäämässä ja maalamassa julkisia pintoja. Mielenosoittajat ottavat yhteen mellakkapoliisin kanssa. Vuoden lopussa Helsinki lopettaa Stop Töhryille -kampanjan mutta liittää osan sen toimista kaupungin pysyvään budjettiin.

16.10.2008 Asunnottomien yönä vallataan puolueiden vaalimökit Kolmen sepän aukiolla. Opiskelijatoiminta-liike valtaa Helsingin yliopiston päärakennuksen vanhan puolen.

24.11.2008 Opiskelijatoiminta valtaa Vanhan ylioppilastalon. 300 ihmistä keskustelee yliopistolaista, opiskelijoiden toimeentulosta ja asuntotilanteesta. Tapahtumaa varten julkaistaan Vallankumous-Ylkkäri.

joulukuu 2008 Kreikassa valtavat mellakat ja valtaukset. Protestiaalto saa alkunsa, kun poliisi tappaa 15-vuotiaan Alexandros Grigoropoulosin Exárcheian kaupunginosassa. Suomessa osoitetaan mieltä kreikkalaisten tueksi.

2009

2.1.2009 verkkolehti Megafoni lopettaa vanhassa muodossaan. Megafonin vanha toimitus jakautuu kahtia.

7.1.2009 sosiaalikeskus Satama avataan Helsingin Sompasaareen.

29.1.2009 Helsingin yliopistossa kutsutaan koolle ruohonjuuritason yleiskokous uutta yliopistolakia vastaan. 500 ihmistä kokoustaa Porthanian ykkössalissa.

19.2.2009 ensimmäinen toimintapäivä uutta yliopistolakia vastaan. Helsingissä osoittaa mieltään 1500 ihmistä, Tampereella 500, Joensuussa 400. Myös Turussa, Rovaniemellä ja Oulussa marssii satoja opiskelijoita, henkilökunnan jäseniä ja muita liikkeen tukijoita. Helsingissä vallataan yliopiston hallintorakennus.

13.3.2009 Painajainen Arkadianmäellä -mielenosoitukseen yliopistolakia vastaan ja tietotyöläisten oikeuksien puolesta osallistuu 1500 ihmistä. Mielenosoitus kulkee Senaatintorilta eduskuntatalon kautta Helsingin yliopiston päärakennukselle, joka vallataan viikonlopuksi.

1.4.2009 poliisi tappaa mielenosoittajan suurmielenosoituksessa toista kertaa 2000-luvulla, tällä kertaa Lontoon aprillipäivän G20-vastaisessa talouskriisiprotestissa.

27.4.2009 joukko opiskelijoita valtaa toimistorakennuksen Helsingin Vallilasta. Valtaajat poistuvat aamuyöllä.

30.4.2009 opiskelijoiden, vasemmiston ja valtaajien kolme mielenosoitusta yhdistyvät yli tuhannen hengen katukarnevaaliksi Helsingissä Eteläranta 10:n edessä vappuaattona. Murrostorstaiksi nimetty tapahtuma on viimeinen autonomien järjestämä vappumielenosoitus.

1.5.2009 avataan infoshop Mustan kanin kolo, joka on aina siitä lähtien toiminut tärkeänä kokoontumispaikkana ja antiautoritaaristen liikkeiden tukikohtana Helsingissä.

17.6.2009 Reclaim the Income -mielenosoitus perustulon ja nuorisotyöttömien puolesta puskee mellakkapoliisin aitoja Helsingissä.

elokuu 2009 sosiaalikeskus Satamassa järjestetään kokous, johon autonomit tulevat joukolla vaatimaan tilan käytön rajaamista kokoustettuaan ensin etukäteen. Satama on muuttunut osittain kuosausluolaksi. Kostoksi kokousjunttaamisesta tuntemattomat henkilöt sotkevat tilan muun muassa tyhjentämällä vaahtosammuttimia, rikkomalla astioita ja tägäämällä seiniin.

syyskuu 2009 opiskelijat valtaavat Lapinlahden sairaalan hylätyn Venetsia-rakennuksen hätämajoituskäyttöön. Valtaus kestää kaksi viikkoa, kunnes mellakkapoliisit tyhjentävät sen.

17.10.2009 Asunnottomien yön mielenosoituksessa 300 ihmistä kävelee Hakaniemestä Vallilaan ja valtaa toimistorakennuksen. Illan tullen poliisi ja pelastuslaitos keräsivät kadulle pidätysbusseineen sellaisen armeijan, että valtaajat päättivät neuvotella itsensä ulos talosta.

6.12.2009 ilmastoteemainen Kuumotuskulkue marssii Kauppatorille polttamaan Suomen lipun.

7.-18.12.2009 Kööpenhaminen ilmastokokoukseen lähtee Suomesta 5-6 bussillista mielenosoittajia. 12. päivän suurmielenosoitukseen osallistuu arvioista riippuen 40 000 – 100 000 mielenosoittajaa, joista poliisi ottaa kiinni 968.

2010

tammikuu 2010 Suoran toiminnan tilakonferenssi -tapahtuma järjestetään vallatulla talolla Olympiastadionin kupeessa.

maaliskuu 2010 ahtaajat lakkoilevat kolmen viikon ajan. Kotkan satamassa lakkolaiset tappelevat rikkureiden kanssa. Vasta perustettu Vastavoima-verkosto järjestää mielenosoituksen ahtaajien tueksi.

17.3.2010 Opiskelijatoiminta valtaa Helsingin yliopiston Porthanian, tarjoaa kaikille kuohuviiniä ja järjestää perustulo-karaoken. Seuraavana päivänä Opiskelijarähinä-mielenosoitus marssii maksuttoman koulutuksena puolesta.

27.3.2010 Vastavoima järjestää 200 hengen mielenosoituksen, joka kiertää Helsingissä nimeämässä työntekijöitä riistäviä ja ay-toimintaa estäviä yrityksiä. Mielenosoituksen lopussa poliisi ottaa kiinni hätäsoihtujen polttajan.

16.-17.4.2010 talonvaltausviikonloppu: Helsingin Kalasatamassa vallataan Kaasutehtaankadulta tila romanisiirtolaisille, Turussa vallataan Satamakatu 27 ja Tampereella Pispalan valtatie 52.

21.4.2010 Opiskelijatoiminta osallistuu Suomen ylioppilaskuntien liiton opintotukimielenosoitukseen. Mielenosoituksen aikana Uuden ylioppilastalon 5. kerroksesta pudotetaan Perustuloa perkele -banderolli ja eduskuntatalon eteen maalataan kiveen perustulovaatimus. Mielenosoituksen loppunujakassa SYLin järjestyksenvalvoja sytyttää yhden mielenosoittajan housut palamaan Opiskelijatoiminnan hätäsoihdulla.

30.4.2010 anarkistit ja talonvaltaajat järjestävät vappumielenosoituksen, johon osallistuu noin 400 ihmistä. Poliisi valvoo kulkuetta 40 poliisiauton ja siviilipoliisien voimin sekä ottaa kiinni 14 mielenosoittajaa.

30.4.2010 poliisi ja palokunta tulevat sammuttamaan Tampereen Näsinpuistossa palavaa nuotiota. Nuotion ympärillä juhlii parisataa nuorta, jotka olivat kokoontuneet sisällissodassa punaisten päämajana toimineen Näsinlinnan viereen vappuaaton mielenosoituksen päätteeksi. Väkijoukko puolustaa nuotiota poliisilta.

8.5.2010 Elintarviketyöläisten lakko. Vastavoima-verkosto merkitsee “rikkurileipiä” Helsingin Asematunnelin S-marketissa ja nujakoi vartijoiden ja myymäläpäällikön kanssa. Myöhemmin toukokuussa Vastavoima tekee tiedotusiskun Fazerin kahvilaan Helsingin keskustassa. Fazer on painostanut työntekijöitä lakon aikana.

3.7.2010 Suomen vastarintaliikkeet natsit iskevät Helsingin Pride-kulkueeseen kyynelkaasulla, paprikakaasulla ja savupommeilla. 88 ihmisen terveyttä vahingoitetaan. Nuorin uhreista on alle 1-vuotias.

20.8.2010 Helsingissä Opiskelijatoiminnan mielenosoitus tunkeutuu keppien kanssa valtioneuvoston linnan aulaan osoittamaan mieltään opintotuen heikennyksiä vastaan. Poliisi vie 14 mielenosoittajaa putkaan.

joulukuu 2010 Lontoossa mellakoidaan yliopistojen lukukausimaksuja vastaan.

2011

tammikuu 2011 arabikeväänä tunnettu kansannousu leviää Tunisiassa, Egyptissä ja muissa arabimaissa.

17.4.2011 perussuomalaiset saa historiallisen vaalivoiton, 39 kansanedustajapaikkaa, ja nousee Suomen toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

15.5.2011 karnevaalikulkue vapaiden tilojen puolesta muuttuu Esplanadilla käsirysyksi poliisin kanssa ja kadunvaltaukseksi, kun poliisi ottaa kiinni ilotulitteita ampuneen mielenosoittajan. Illalla Suomi voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden ja ihmiset tanssivat Helsingin keskustassa alasti katoilla liikennemerkkejä heilutellen.

toukokuu 2011 ensimmäinen ravintolapäivä järjestetään. Ravintolapäivästä tulee viidessä vuodessa maailman suurin ruokatapahtuma.

kesällä 2011 squat Syrjäksi ristitty puutalo vallataan Helsingin Vanhastakapungista.

juhannus 2011 sosiaalikeskus Sataman aktiivit valtaavat tyhjillään olevan yliopiston Franzenia-talon Kalliosta noin viikoksi.

elokuu 2011 Britanniassa poliisiväkivallasta syttyneet mellakat, katutaistelut, tuhopoltot ja ryöstöt aiheuttavat yli 100 miljoonan punnan vahingot ja viiden ihmisen kuoleman.

30.8.2011 naamioituneet mellakkapoliisit häätävät sosiaalikeskus Sataman, jota aletaan välittömästi purkaa.

syksy 2011 Siperiasta Satamaan -keskustelutilaisuus valtauksella Olympiastadionin kupeessa syksyllä Sataman häädön jälkeen. Paikalle saapuu yli 50 valtaajaa keskustelemaan menneestä toiminnasta.

17.9.2011 Occupy Wall Street -liike aloittaa Zuccotti-puiston valtauksen.

15.10.2011 Suomessa järjestetään protestihenkisiä torikokouksia 12 paikkakunnalla.

loppuvuodesta 2011 Anarkistinen Toiminta-ryhmä alkaa hiljaisesti remontoida Kauppalantiellä jo aiemmin vallattuna ollutta taloa. Talo saa nimekseen Squat Palokaivo.

vuoden 2011 aikana pääkaupunkiseudulla kivitetään, maalipommitetaan ja tuhopoltetaan poliisiautoja, asetetaan palopommi vartiointiliikkeen auton alle, heitetään polttopulloja kahteen bensa-asemaan sekä poliisiasemaan, poltetaan raideliikenteen ohjauskoppi ja tuhotaan luksusautoja. Takku.netissä julkaistaan insurrektionistiseen tyyliin kirjoitettuja tiedotteita, joissa otetaan vastuu iskuista.

2012

tammikuu 2012 Franzenia vallataan uudestaan anarkistisia leffafestareita varten, mutta poliisi saartaa talon. Tapahtuma järjestetään seuraavana päivänä Kauppalantiellä Squat Palokaivolla.

kesä 2012 yliopiston vanha Venetsia-rakennus vallataan viikonlopuksi.

marraskuu 2012 Talvivaaran nikkelikaivoksessa tapahtuu ensimmäinen vakava kipsisakka-altaan vuoto ja miljoona kuutiota hapanta metalli- ja sulfaattipitoista vettä valuu luontoon. Pääasiassa anarkistit järjestävät Helsingissä mielenosoituksen, johon osallistuu yli tuhat ihmistä.

marraskuu 2012 CrimethInc.-kollektiivin vierailu Suomessa on ensimmäinen anarkistisen Häiriöitä-sarjan luento. Vajaan viiden vuoden aikana luennoilla on yhteensä lähemmäs 3000 kävijää.

Vuonna 2012 tapahtuu melko vähän. Olkiluodon ydinvoimalan työmaa blokataan kesällä, ja ydinvoimaa sekä kaivosteollisuutta vastustetaan toimintaleireillä ja yksittäisillä aktioilla. Natsit alkavat tehdä väkivaltaa kadulla, ja heitä vastaan organisoidaan antifasistista toimintaa. Helsingin Kumpulassa vallataan squat Makamik, josta tehdään päihteetön harrastustila.

2013

tammikuu 2013 Helsingissä järjestetään muutaman sadan ihmisen rasisminvastainen mielenosoitus. Mannerheimintien toisella puolella joukko natseja kuvaa mielenosoittajia. Mielenosoituksesta irtautuu pienryhmä, joka hyökkää natsien kimppuun ja hajaantuu paikalta ennen poliisin tuloa.

tammikuu 2013 Tampereella järjestetään kreikkalaisille antifasisteille tukimielenosoitus, joka oli tärkeä tuleville antifasistisille toimijoille. Eräs osallistuja kertoo: ”Mukana oli jo parin seuraavan vuoden miekkareiden parhaimmat elementit: soihtuja, rumpuryhmä, satoja ihmisiä ja kaupunkien välistä yhteistyötä.” Takussa julkaistun raportin mukaan paikalla oli 300–400 henkeä.

30.1.2013 uusnatsit hyökkäävät Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuuteen Jyväskylässä ja puukottavat järjestyksenvalvojaa ovella.

5.3.2013 Rhytms of Resistance -rumpuryhmä kiertää häiriköimässä Talvivaara-kaivosyhtiön omistajien ja osakeantia takaavan Nordean tiloissa Helsingissä. Poliisi ottaa 13 mielenosoittajaa ja kuvaajan kiinni valtion sijoitusyhtiö Solidiumin eteisestä.

maaliskuu 2013 Frankfurtissa järjestetään talouskuria vastustava Blockupy-mielenosoitus. Poliisi häätää Euroopan keskuspankin eteen leiriytyneet mielenosoittajat. Frankfurtin keskusta on poikkeustilassa useita päiviä.

6.12.2013 Linnanjuhlat ovat evakossa Tampereella, jossa järjestetään eliitin vastainen 500 hengen Kiakkovierasjuhlat-mielenosoitus. Mielenosoittajat kaatavat poliisin mellakka-aidat ja lähestyvät juhlapaikkaa. Poliisi vastaa suihkuttamalla pippurikaasua ja ratsastamalla hevosilla väkijoukkoon. Osa mielenosoittajista karkaa hajottamaan kaupungin keskustan näyteikkunoita. Mielenosoitusta seuraa suuri julkinen keskustelu anarkismista, eriarvoisuudesta ja luokkayhteiskunnasta.

2014

tammikuu 2014 anarkismi kiinnostaa Suomessa: anarkistisen A-ryhmän luennolle saapuu Helsingissä satakunta ihmistä. Nimekkäitä anarkisteja haastatellaan lehdissä.

15.3.2014 Antirasismi X -verkosto ja Varis-verkosto järjestävät Otetaan yö takaisin -mielenosoituksen malmölaisten tueksi. Puheissa vastustetaan natsien Ruotsissa ja Suomessa lietsoman pelon ilmapiiriä. 500 ihmisen kulkue kävelee Kampista Kallion Karhupuistoon.

1.5.2014 mellakkapoliisi saartaa vappumarssilla anarkistien kokoontumisalueen, iskee ihmisiä maahan, vie heitä putkaan ja takavarikoi lippukeppejä myös vasemmistonuorilta. Iskun perusteluksi poliisi sanoo, että marssijoilla oli “terotettuja astaloita”.

23.9.2014 anarkistit blokkaavat JHL:n lakkoa murtavia busseja. Aktio aiheuttaa paljon keskustelua, hyväksyntää ja paheksuntaa.

lokakuu 2014 Kobanen piiritys on kuumimmillaan. Antiautoritäärinen ja järjestäytynyt Rojava-solidaarisuustoiminta alkaa Helsingissä Yhdessä Rojavan puolesta -nimellä.

6.12.2014 anarkistinen Luokkaretki lähiöst linnaan -mielenosoitus tuhoaa Helsingin keskustaa Hakaniemestä Ullanlinnaan. Poliisi ei hallitse tilannetta ja arvioi vahinkojen nousevan lähelle sataa tuhatta euroa.

2015

10.3.2015 mellakkapoliisi tunkeutuu oven läpi Mummola-nimiseen talonvaltaukseen Herttoniemen Fastholmassa. Talo häädetään ja puretaan saman tien kaivinkoneella ja puskutraktorilla. Valtaus on kerännyt uusia ihmisiä, ja häätö suututtaa heidät. Illalla häätöä vastustava mielenosoitus kivittää tilakeskuksen ikkunoita ja poliiseja sekä ampuu ilotulitteita.

18.3.2015 Euroopan keskuspankin uuden pääkonttorin avajaispäivänä lähes 20 000 ihmistä osoittaa mieltään Frankfurtissa. Noin 3000 yrittää tunkeutuu pääkonttorille turva-aitojen läpi. 130 mielenosoittajaa ja 150 poliisia loukkaantuu mellakoissa.

19.4.2015 vasemmiston yhteenlaskettu tulos eduskuntavaaleissa on historiallisen huono.

huhtikuu 2015 Pyhäjoen ydinvoimalatyömaan lähistölle perustetaan pysyvä protestileiri.

vappu 2015 Kapinatyöläinen-lehti palaa usean vuoden tauolta ja jatkaa siitä eteenpäin säännöllisesti.

27.5.2015 Juha Sipilän johtama keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitus julkaisee ohjelmansa, johon kuuluvat neljän miljardin euron leikkaukset. Heikennykset kohdistetaan erityisesti sosiaaliturvaan ja koulutukseen.

9.6.2015 suuri EVR-isku Pohjolan Matkojen varikolla turkishuutokauppoja vastaan. Tulipalo tuhoaa yhdeksän bussia ja aiheuttaa miljoonavahingot.

28.7.2015 Meillä on unelma -mielenosoitus kerää 15 000 henkeä Helsingin Kansalaistorille protestoimaan perussuomalaisten Olli Immosen rasistisia puheita ja puolustamaan “monikulttuurisuutta”.

1.8.2015 Suomen Vastarintaliikkeen natsit mellakoivat Jyväskylän keskustassa ja pahoinpitelevät kolme ihmistä. Poliisi ottaa kiinni 32 henkilöä.

kesä 2015 yliopiston vanha Venetsia-rakennus on vallattuna jälleen kerran. Valtaus häädetään syyskuussa.

22.8.2015 Joukkovoima-liikkeen mielenosoituksessa lähes kymmenen tuhatta ihmistä pysäyttää liikenteen.

18.9.2015 yli 30 000 ihmistä osoittaa kaatosateessa mieltään oikeistohallituksen kaavailemia työehtojen heikennyksiä vastaan. Kyseessä on Suomen suurin mielenosoitus vuosikymmeniin. Mielenosoituksesta irtoaa kulkue, joka valtaa Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen. Valtauksesta tulee Suomen historian pisin yliopistovaltaus.

syksy 2015 toistakymmentä vastaanottokeskusta on joutunut tuhopolton, polttoyrityksen tai muun sabotaasin kohteeksi. Rasistisia iskuja ylistetään avoimesti sosiaalisessa mediassa.

24.10.2015 Helsingissä järjestetään yhtä aikaa Rajat kiinni -mielenosoitus ja tätä vastustava Sanotaan ei rasismille -mielenosoitus. Poliisi työntää antirasistiset mielenosoittajat Narinkkatorin reunalle ja pystytti heidän eteensä kaksinkertaisen muurin mellakkapoliiseista ja poliisiautoista. Mielenosoittajat valtaavat metrovaunun, liikkuvat sillä Kaisaniemeen ja leikkivät kissaa ja hiirtä poliisin kanssa.

6.12.2015 äärioikeisto järjestää Töölössä 612-marssin. Marssia vastustava antifasistinen Vapaus pelissä -mielenosoitus päätyy poliisin saartamaksi. Poliisi ampuu mielenosoittajia paineilma-aseilla ja ottaa kiinni 130 henkilöä.

2016

16.1.2016 Loldiers of Odin -klovniryhmä nolaa Tampereen Soldiers of Odin -äärioikeistojoukon. Klovnit saavat maailmanlaajuista huomiota.

23.1.2016 Loldiersit pelleilevät Tampereella Rajat kiinni -mielenosoituksen ympärillä. Poliisi ottaa kaksi klovnia kiinni ja kirjoittaa heille sakot niskottelusta.

29.4.2016 poliisi häätää voimakeinoin Pyhäjoen ydinvoimanvastaisen leirin ja käyttää jälleen paineilma-aseita. Mielenosoittajat tekevät vastarintaa jääkiekkovarusteissa, heittelevät poliisia kivillä ja sytyttävät poliisiauton tuleen.

toukokuu 2016 Soldiers of Odinin kerhotila vandalisoidaan Tampereella. Tilasta varastetaan järjestön toimintaa esitteleviä dokumentteja.

syksy 2016 Squat Kumma Helsingin Malminkartanossa vallataan.

10.9.2016 Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (entinen Suomen vastarintaliike) natsi pahoinpitelee Helsingin Asema-aukiolla Jimi Karttusen, joka myöhemmin kuolee saamiinsa vammoihin.

24.9.2016 noin 20 000 ihmistä osoittaa mieltään rasismia ja fasismia vastaan kulkueessa, joka kävelee Kansalaistorilta Senaatintorille. Mielenosoituksessa puhuu muun muassa presidentti Tarja Halonen ja esiintyy 60-jäseninen sinfoniaorkesteri.

6.12.2016 itsenäisyyspäivänä Helsingissä osoittaa mieltään 180 natsia, 2900 vastamielenosoittajaa ja toista tuhatta äärioikeistolaista.

heinäkuu 2017 Hampurissa järjestetään G20-kokous. Vauraiden maiden johtajat saavat vastaansa arviolta sata tuhatta mielenosoittajaa. Suomesta ollaan pitkästä aikaa matkalla usean bussin voimin: sekä Vasemmistonuoret että pohjoismainen autonominen ARNA-koalitio järjestävät kuljetuksia kaupunkiin. ARNAn karavaaniin osallistuu yhteensä kuusi bussia kolmesta maasta. Perillä Hampurissa koetaan Saksan voimakkaimmat mellakat sitten 1980-luvun autonomiliikkeen. Poliisi joutuu jo protestien toisena päivänä pyytämään apujoukkoja muualta maasta. Paikan päältä kuullaan euforisia kokemuksia liikkeiden infrastruktuurista ja eri maiden liikkeisiin koetusta yhteydestä.

6.12.2017 Suomen kansallisvaltio täyttää sata vuotta.

tammikuu 2018 Into julkaisee kirjan, joka kertoo tämän aikajanan tarinan ja paljon muuta: Suoraa toimintaa! Autonomiset liikkeet Suomessa 1986-2016

 

Aikajanan esimerkit on koottu ennen kirjan kirjoittamista ja niissä on varmasti puutteita ja virheitä. Korjauksia ja lisäyksiä voi listata kommentteihin alle. Päivitetty 24.11.2017.

12 comments to Esimerkkejä aikajanalta 1986-2016

 • Salainen agentti 161

  Hedelmät nousee haudasta vaatimaan vallankumousta!

  Sinänsä hieno aikajana. Tekisi mieli kommentoida enemmänkin, ehkä myöhemmin, mutta pari oikaisua:

  ”30.4.2009 opiskelijoiden, vasemmiston ja valtaajien kolme mielenosoitusta yhdistyvät yli tuhannen hengen katukarnevaaliksi Helsingissä Eteläranta 10:n edessä vappuaattona. Murrostorstaiksi nimetty tapahtuma on viimeinen autonomien järjestämä vappumielenosoitus.”

  Viimeinen, jonka järjestäminen ”autonomit” osallistuivat. Valtaajien blokki oli käytännnössä hyvin anarkistipainotteinen. Tätä ei ole tarkoitettu minkään ryhmien väliseksi nokitteluksi, vaan tuomaan esiin sen tosiasian, että anarkistit olivat tässä(kin) mukana.

  ”6.12.2013 Linnanjuhlat ovat evakossa Tampereella, jossa järjestetään eliitin vastainen 500 hengen Kiakkovierasjuhlat-mielenosoitus. Mielenosoittajat kaatavat poliisin mellakka-aidat ja lähestyvät juhlapaikkaa. Poliisi vastaa suihkuttamalla pippurikaasua ja ratsastamalla hevosilla väkijoukkoon. Osa mielenosoittajista karkaa hajottamaan kaupungin keskustan näyteikkunoita. Mielenosoitusta seuraa suuri julkinen keskustelu anarkismista, eriarvoisuudesta ja luokkayhteiskunnasta.”

  Ei sieltä mikään osa karannut, vaan koko mielenosoitus lähti järjestyksessä jatkamaan kohti keskustaa. Tässä vaiheessa mielenosoitus oli vielä aivan kasassa.

  ”6.12.2016 itsenäisyyspäivänä Helsingissä osoittaa mieltään 180 natsia, 2900 vastamielenosoittajaa ja toista tuhatta äärioikeistolaista.”

  Useiden eri tarkkailijoiden mukaan täällä oli 700-800 ihmistä äärioikeisto 612-soihtukulkueessa. Hännikäinen ja kumppanit itse tarttuivat poliisin ensimmäiseen tiedotteesee, jossa heidän marssillaan väitettiin olevan 3000 ihmistä (ja toistavat tätä lukua tämäkin vuoden propagandassaan). Poliisi alensi vajaaseen 2000 heidän määrän myöhemmin, mutta kuten sanottua tämäkin vaikuttaa paikalla olleiden eri laskijoiden määrää yli tuplasti suuremmalta.

  Vaikka sillon 2012 oli hiljaisempi vuosi, niin ei silloin nyt noin vähän tapahtunut 😀

  Mutta melko pieniä nämä silmään pistäneet asiat, luen kirjan heti kun se ilmestyy

 • Aah ihanaa, hedelmäblogin kommentit, niitä on kaivattu. Kiitti asiallisista tarkennuksista. Aikajana on tosi Helsinki-keskeinen ja siitä puuttuu paljon sellaista, mistä kerrotaan kirjasta ja myös sellaista, mikä on jäänyt kokonaan mainitsematta myös kirjassa (enemmän kyllä vahingossa kuin tarkoituksella). Siksi otsikko: esimerkkejä aikajanasta. Mutta koetan täydennellä sitä mukaa kun huomautellaan.

 • Ananas

  Joukkovoima-demossa lähes kymmenen tuhatta ihmistä pysäyttää liikenteen syksyllä 2015. Squat Kumma Helsingin Malminkartanossa vallataan syksyllä 2016.

  Suoran toiminnan tilakonferenssi-tapahtuma vallatulla talolla Olympiastadionin kupeessa tammikuussa 2010. Sosiaalikeskus Sataman aktiivit valtaavat juhannuksena 2011 tyhjillään olevan yliopiston franzenian Kalliosta noin viikoksi. Siperiasta satamaan-keskustelutilaisuus valtauksella Olympiastadionin kupeessa syksyllä 2011 Sataman häädön jälkeen, paikalle saapuu yli 50 valtaajaa keskustelemaan menneestä toiminnasta. Loppuvuodesta 2011 Anarkistinen Toiminta-ryhmä alkaa hiljaisesti remontoida Kauppalantiellä jo aiemmin vallattuna ollutta taloa. Talo saa nimekseen Squat Palokaivo. Tammikuussa 2012 franzenia vallataan uudestaan anarkistisia leffafestareita varten, mutta poliisi saartaa talon. Tapahtuma järjestetään seuraavana päivänä Kauppalantiellä Squat Palokaivolla. Kesällä 2012 yliopiston venetsia-rakennus vallataan viikonlopuksi. Venetsia on vallattuna myös kesällä 2015, mutta se häädetään syyskuussa.

  Huh tulipa kunnon vyörytys, piti vaan pari juttua lisätä mutta muistui sitten lisääkin mieleen.. joo ja aikas nostalgista tänne kirjoittaa kommenttia!

 • Lisätty. Kiitokset! Osa näistä jäi pois kirjastakin. Olin paikalla esim. Franzeniassa ja Kisiksen toisessa konffassa mutta silti unohtuivat jostain syystä.

 • Karvinen

  Hedelmien kommenttipalsta (Y) (Y) (Y) Ihan oikeasti uskon, että (mahdollisista trolleista huolimatta) tällainen palsta tarjoaa paremman paikan keskustelulle kun FB-seinät yms. Ensinnäkin monet toverit eivät ole siellä ja toisekseen niistä ketkä on vaan murto-osa haluaa kommentoida julkisesti (esim. koska osallistuu meneillään oleviin kamppailuihin, valta-asetelmat jne jne).

  Pari asiaa mitä itse kyllä lisäisin. Takun puolella kanssa muiden kommentteja tähän.

  Soldiers of Odin kerhotilan vandalisointi 2016 Tampereella: https://takku.net/article.php/20160525190242210 Jos esim. vuoden 2011 insuilua ja myöhemmin vastaavanlaista kritisoidaan kohteiden valinnasta ja toteutustavasta ja tiedotteen tyylistä ja sisällöstä, niin tämän kaltainen suoran toiminnan isku taas pitäisi nostaa esimerkkiin erittäin onnistuneesta ja ymmärrettävästä aktiosta. Tampereella on vastustettu Soldiers of Odineita todella laajalla rintamalla tällaisista iskuista Loldierseihin, miekkareihin, poliittikkojen kommentteihin, järjestötoimintaan jne. Ja näin sen pitäisi mennäkin!

  Miten tästä puuttuu Talvivaaran ensimmäisen vuodon jälkeen järjestetty yli tuhannen ihmisen miekkari Helsingissä? Muutenkin Talvivaaraa vastaan tehty monenlaista toimintaa.

  Vaikka tämä on ehkä kirjoittajan valinta (?), niin pitäisi mainita Takun perustaminen 2005, koska on vaikuttanut hyvässä ja huonossa todella laajasti toimintaan 10 vuoden ajan.

  Ei taida enää 2017 jutut olla tulossa kirjaan? Muussa tapauksessa esim. Hampurin mobilisaatio kuuluisi tähän.

  Tuo vuoden 2014 Otetaan yö takaisin oli myös vastaperustetun Varis-verkoston järjestämä, joka verkostona on vaikuttanut viime vuosien aktivistikenttään (jälleen tietenkin hyvässä ja huonossa). Samaan aikaan oli vastaavia miekkareita myös Turussa ja Tampereella tai ainakin seuraavana vuonna (ei enää muista ulkomuistista).

 • Kiitokset, nuo on nyt lisätty. Osa näistä on taas sellaisia että kirjassa mainitaan, kuten suuri Talvivaara-demo 2012. Kirjan lopussa on myös lyhyt pätkä Hampurista, vaikka tämä vuosi ei kuulukaan kirjaan. Takunkin perustaminen on kirjassa mukana, joten ei tietoista syrjintää tässä kohtaa.

 • nostalgiaa vastaan

  Muutamia ehdotuksia:

  Vuoden 2009 Vappupäivänä avattiin infoshop Mustan kanin kolo, joka on aina siitä lähtien toiminut tärkeänä kokoontumispaikkana ja infrastruktuurina Helsingissä.

  Vuoteen 2012 voisi lisätä, et silloin alkoi Häiriöitä-luennot, jotka ainakin jossain vaiheessa nousi aika tärkeään osaan Helsingin anarkisti/antiautoritäärimiljöötä kokoavana säännöllisenä toimintana. ”Ensimmäinen luento oli CrimethInc.-kollektiivin vierailu Suomessa marraskuussa 2012, ja vajaan viiden vuoden aikana on luennoilla ollut yhteensä lähemmäs 3000 kävijää.”

  En tiedä onko niin merkittävä tapahtuma liikkeiden kehityksen kannalta, mut 23.9.2014 anarkistit blokkasivat JHL:n lakkoa murtavia busseja, mikä aiheutti aika paljon hyväksyntää, paheksuntaa ja keskustelua.

  Sen sijaan tää on varmaan ollut suht merkittävä käännekohta: 2014 lokakuussa Kobanen piiritys on kuumimmillaan, antiautoritäärinen ja järjestäytynyt Rojava-solidaarisuustoiminta alkaa Helsingissä Yhdessä Rojavan puolesta -nimellä.

  Vappuna 2015 Kapinatyöläinen-lehti palaa usean vuoden tauolta, ja jatkaa siitä eteenpäin säännöllisesti.

  9.6.2015 Suuri EVR-isku Pohjolan Matkojen varikolla https://takku.net/article.php/2016061000495676

 • Muistan

  Orimattilan laukaukset on merkitty väärälle päivälle. ”Itsenäisyyspäivän yö” oli 5.-6. joulukuuta, ei 7:s.

 • @muistan: totta juu, korjattu.

  @nostalgiaa vastaan: kiitti, nää on olennaisia. Kirjasta löytyykin muut paitsi tuo EVR-isku.

 • Jontte

  Listasta puuttuu mm. allaoleva kohta sekä muita tärkeitä, jotka löytyvät täältä: https://www.punkinfinland.net/forum/viewtopic.php?f=2&t=429169

  >5.8.2016 Helsinki. Suomi ensin -vastademosta heitetään rasistien johtohahmoa Panu Huuhtasta banaanilla.

 • djfaöneoi

  http://www.akl-web.fi/muurinmurtajat/1_muurit_murtuvat_10_2_1997

  Lehdistötiedote 10.2.1997

  Viiden nuoren antimilitaristin muodostama muurimurtajat-ryhmä vasaroi tänään maanantaina klo 14.00 puolustusministeriön seinää. Kymmenisen minuuttia kestäneen tempauksen tarkoituksena oli osoittaa symbolinen vastalause totaalikieltäytyjien kohtelua ja suomalaista asevarustelua vastaan.

 • djfaöneoi

  Harmi ettei Vantaan vernissatehtaan valtaus (1985) ja sinne pesiytyneiden natsien poishäätäminen mahdu aikajanalle. Ansaitsisi täysin oman lukunsa esimerkkinä siitä miten valtauksella saadaan aikaan kestäviä ja merkittäviä asioita.
  http://vernissa.net/vernissa/

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>