Comments on: Takaisin aallonharjalle http://vallankumous.blogsome.com/2008/02/15/takaisin-aallonharjalle/ Vallankumouksellisia hedelmiä puutarhasta ja katujen varsilta Wed, 08 May 2013 06:12:30 +0000 http://wordpress.org/?v=1.5.1-alpha by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2008/02/15/takaisin-aallonharjalle/#comment-156 Mon, 22 Dec 2008 19:09:01 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2008/02/15/takaisin-aallonharjalle/#comment-156 Lindholmin väitöskirjassa on siis kyse aineiston vinoutumasta, tämän olisi voinut tuoda esille. Lindholm tosin sivuaa aihetta itsekin ja analysoi muistaakseni <i>kyselyyn vastanneiden</i> luokka-asemaa. Mainittu prolen poissulkeminen ilmentää ehkä kirjan lausumatonta taustaoletusta aktivismin "professionaalisuudesta" ja akateemisesta johtajuudesta. Kiitos täsmennyksistä. Lindholmin väitöskirjassa on siis kyse aineiston vinoutumasta, tämän olisi voinut tuoda esille. Lindholm tosin sivuaa aihetta itsekin ja analysoi muistaakseni kyselyyn vastanneiden luokka-asemaa.

Mainittu prolen poissulkeminen ilmentää ehkä kirjan lausumatonta taustaoletusta aktivismin “professionaalisuudesta” ja akateemisesta johtajuudesta.

Kiitos täsmennyksistä.

]]>
by: Antti R. http://vallankumous.blogsome.com/2008/02/15/takaisin-aallonharjalle/#comment-155 Mon, 22 Dec 2008 18:57:20 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2008/02/15/takaisin-aallonharjalle/#comment-155 Ihan hyvä kirjoitus, vaikka siinä ei sattuneista syistä ollutkaan minulle juuri mitään uutta. Pari korjausta kuitenkin virheisiin, jotka ilmeisesti tulevat Lindholmilta - ensinäkään SAL:lia ei "purettu" mistään aatteellisistä syistä, kaikenlaista kritiikkiä toki oli mutta lopulta SAL vain lopahti koska ei ollut kiinnostuneita jatkamaan sitä. Lisäksi mun mielestä Lindholmin analyysi "aktivistien" luokkataustasta johtuu metodologisesta virheestä. Jos otokseen olisi valittu väkeä esim. Euromaydayssa tai Smash ASEMissä kiinniotetuista, luokkarakenne näyttäisi kovin erilaiselta. Tietysti virkahenkilöstöä pulloilla heittävät prolet eivät välttämättä ole "aktivisteja", mutta heidän sulkemisensa liikkeen ulkopuolelle olisi vähän outoa. Ihan hyvä kirjoitus, vaikka siinä ei sattuneista syistä ollutkaan minulle juuri mitään uutta.

Pari korjausta kuitenkin virheisiin, jotka ilmeisesti tulevat Lindholmilta - ensinäkään SAL:lia ei “purettu” mistään aatteellisistä syistä, kaikenlaista kritiikkiä toki oli mutta lopulta SAL vain lopahti koska ei ollut kiinnostuneita jatkamaan sitä.

Lisäksi mun mielestä Lindholmin analyysi “aktivistien” luokkataustasta johtuu metodologisesta virheestä. Jos otokseen olisi valittu väkeä esim. Euromaydayssa tai Smash ASEMissä kiinniotetuista, luokkarakenne näyttäisi kovin erilaiselta. Tietysti virkahenkilöstöä pulloilla heittävät prolet eivät välttämättä ole “aktivisteja”, mutta heidän sulkemisensa liikkeen ulkopuolelle olisi vähän outoa.

]]>
by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2008/02/15/takaisin-aallonharjalle/#comment-67 Tue, 05 Aug 2008 22:43:02 +0100 http://vallankumous.blogsome.com/2008/02/15/takaisin-aallonharjalle/#comment-67 Globalisaatiokritiikki on läpäissyt koko yhteiskunnan ja institutionalisoitunut. Se ei ole laantunut, vaan muuttanut muotoaan. Samoinhan kävi 1990-luvun lopussa ympäristö- ja eläinaktivisteille. Jälkimmäiset jatkavat kyllä edelleen (ekoanarkisteista puhumattakaan), mutta intensiivisin aalto taitaa olla toistaiseksi ohi. Mitä lannistumiseen tulee, taidan olla samoilla linjoilla Lindholmin kanssa. "Antikapitalismi" eli kapitalismin symmetrinen, reaktiivinen vastustaminen ei voi tuhota koko järjestelmää, vaan jos kapitalismista joskus päästään eroon, se tapahtuu puskemalla kapitalismin läpi sen toiselle puolelle, kulkemalla jotenkin sen tie loppuun asti. Jos kapitalismilla on kyky syödä ja sulattaa vastustajansa, kapitalismia voi ainakin yrittää juoksuttaa parempaan suuntaan. Minusta talonvaltausliike tekee juuri tätä. Liike ei sitä paitsi ole niin kaukana globalisaatiokriittisestä aktivismista kuin voisi luulla; ja joka tapauksessa minusta täytyy voida taistella myös Suomen alueella asuvien hyvinvoinnin puolesta, niin kuin talonvaltaajat tekevät. <a href="http://megafoni.kulma.net/index.php?art=450" rel="nofollow">Megafonissa kirjoitettiin valtauksista vuosi sitten ihan hienosti.</a> Kirjoitin itsekin alkuvuodesta <a href="http://vallankumous.blogsome.com/2008/01/12/kaytannon-autonomiaa/" rel="nofollow">peruspostauksen</a> valtauksista. Vaikuttaa siltä että vastarintaa kyllä on, mutta ei siellä missä sitä kaipaisi (esim. yliopistossa) tai sitten iso osa siitä on vain konservatiivista ja mutisevaa "muutosvastarintaa". Tarvittaisiin ehkä jonkinlaisia uusia organisoitumisen tapoja - joidenkin mielestä vallatut talot voivat toimia sellaisina, ikään kuin uuden työväen taloina. Globalisaatiokritiikki on läpäissyt koko yhteiskunnan ja institutionalisoitunut. Se ei ole laantunut, vaan muuttanut muotoaan. Samoinhan kävi 1990-luvun lopussa ympäristö- ja eläinaktivisteille. Jälkimmäiset jatkavat kyllä edelleen (ekoanarkisteista puhumattakaan), mutta intensiivisin aalto taitaa olla toistaiseksi ohi.

Mitä lannistumiseen tulee, taidan olla samoilla linjoilla Lindholmin kanssa. “Antikapitalismi” eli kapitalismin symmetrinen, reaktiivinen vastustaminen ei voi tuhota koko järjestelmää, vaan jos kapitalismista joskus päästään eroon, se tapahtuu puskemalla kapitalismin läpi sen toiselle puolelle, kulkemalla jotenkin sen tie loppuun asti.

Jos kapitalismilla on kyky syödä ja sulattaa vastustajansa, kapitalismia voi ainakin yrittää juoksuttaa parempaan suuntaan.

Minusta talonvaltausliike tekee juuri tätä. Liike ei sitä paitsi ole niin kaukana globalisaatiokriittisestä aktivismista kuin voisi luulla; ja joka tapauksessa minusta täytyy voida taistella myös Suomen alueella asuvien hyvinvoinnin puolesta, niin kuin talonvaltaajat tekevät.

Megafonissa kirjoitettiin valtauksista vuosi sitten ihan hienosti.

Kirjoitin itsekin alkuvuodesta peruspostauksen valtauksista.

Vaikuttaa siltä että vastarintaa kyllä on, mutta ei siellä missä sitä kaipaisi (esim. yliopistossa) tai sitten iso osa siitä on vain konservatiivista ja mutisevaa “muutosvastarintaa”. Tarvittaisiin ehkä jonkinlaisia uusia organisoitumisen tapoja - joidenkin mielestä vallatut talot voivat toimia sellaisina, ikään kuin uuden työväen taloina.

]]>
by: Janne http://vallankumous.blogsome.com/2008/02/15/takaisin-aallonharjalle/#comment-65 Tue, 05 Aug 2008 20:09:32 +0100 http://vallankumous.blogsome.com/2008/02/15/takaisin-aallonharjalle/#comment-65 Mielenkiintoinen juttu. En kyllä usko, että globalisaatiokritiikki taantuu vielä pitkään aikaan, vaikka isoja mielenosoituksia ei enää tulisikaan. Globaalikapitalismi ei tosin lannistu sen kritiikkiin. Se pysähtyy ilmastokriisiin, sanokaan mun sanoneen. Sinänsä surullista jos kansalaisaktivismi on tänä päivänä talonvaltausta. Talonvaltausaalto kuulostaa, anteeksi nyt vaan, tosi hölmöltä. Taloja kyllä valtailtiin jo silloin kun minä olin nuori ja siitä on kauan. Tiloja nuorille, silloin vaadittiin. Onko loppujen lopuksi niin, että yhteiskunnallinen vastarinta on tällä hetkellä todella olematonta? Mielenkiintoinen juttu. En kyllä usko, että globalisaatiokritiikki taantuu vielä pitkään aikaan, vaikka isoja mielenosoituksia ei enää tulisikaan.

Globaalikapitalismi ei tosin lannistu sen kritiikkiin. Se pysähtyy ilmastokriisiin, sanokaan mun sanoneen.

Sinänsä surullista jos kansalaisaktivismi on tänä päivänä talonvaltausta. Talonvaltausaalto kuulostaa, anteeksi nyt vaan, tosi hölmöltä. Taloja kyllä valtailtiin jo silloin kun minä olin nuori ja siitä on kauan. Tiloja nuorille, silloin vaadittiin.

Onko loppujen lopuksi niin, että yhteiskunnallinen vastarinta on tällä hetkellä todella olematonta?

]]>