Comments on: Rautatieaseman valvontakameroista http://vallankumous.blogsome.com/2008/11/12/rautatieaseman-valvontakameroista/ Vallankumouksellisia hedelmiä puutarhasta ja katujen varsilta Sun, 19 May 2013 19:21:44 +0000 http://wordpress.org/?v=1.5.1-alpha by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2008/11/12/rautatieaseman-valvontakameroista/#comment-122 Thu, 13 Nov 2008 10:28:29 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2008/11/12/rautatieaseman-valvontakameroista/#comment-122 Valvontakameroiden euroopanennätysmäärä (Britannian jälkeen) Suomessa on sikäli hassu juttu, että eihän täällä edes ole terrorismia tai erityisen laajaa katurikollisuutta. Euroopan väkivaltatilastojen piikki Suomen kohdalla taitaa liittyä lähinnä perheväkivaltaan ja toistensa tuntevien ihmisten tappeluihin. HK listasi muutaman syyn valvontakameroiden määrään Suomessa: 1. Lainsäädännön heikkous ja rajoitusten puute, mikä on poikkeuksellista muuhun Eurooppaan nähden. Suomessa valvontakameroita saa nykyään rautakaupasta, ja niitä voi kuka tahansa laittaa omistamaansa kiinteistöön. 2. Yleisen teknologiamyönteisyyden kulttuuri, teknohype ja hybris. Marxilaisesti: ICT-pohjainen talouskasvu. 3. 1990-luvun alusta alkaen noussut pelkopuhe ja siitä tullut käsitys, että jotain täytyy tehdä; valvontakamera on tähän helppo ja tekninen ratkaisu. Laman aikana rikollisuus itse asiassa väheni, mutta pelon kokeminen lisääntyi pelkopuheen lisääntymisen, väkivaltaviihteen, median ja skandaalihakuisten uutisten myötä. Löysin HK:lta myös mielenkiintoisen paperin kameroiden tuottamista valtasuhteista: Koskela, Hille (2003). ”Cam Era” – the contemporary urban Panopticon. Surveillance and Society, 1, 292–313. http://www.surveillance-and-society.org/articles1(3)/camera.pdf Valvontakameroiden euroopanennätysmäärä (Britannian jälkeen) Suomessa on sikäli hassu juttu, että eihän täällä edes ole terrorismia tai erityisen laajaa katurikollisuutta. Euroopan väkivaltatilastojen piikki Suomen kohdalla taitaa liittyä lähinnä perheväkivaltaan ja toistensa tuntevien ihmisten tappeluihin. HK listasi muutaman syyn valvontakameroiden määrään Suomessa:

1. Lainsäädännön heikkous ja rajoitusten puute, mikä on poikkeuksellista muuhun Eurooppaan nähden. Suomessa valvontakameroita saa nykyään rautakaupasta, ja niitä voi kuka tahansa laittaa omistamaansa kiinteistöön.

2. Yleisen teknologiamyönteisyyden kulttuuri, teknohype ja hybris. Marxilaisesti: ICT-pohjainen talouskasvu.

3. 1990-luvun alusta alkaen noussut pelkopuhe ja siitä tullut käsitys, että jotain täytyy tehdä; valvontakamera on tähän helppo ja tekninen ratkaisu. Laman aikana rikollisuus itse asiassa väheni, mutta pelon kokeminen lisääntyi pelkopuheen lisääntymisen, väkivaltaviihteen, median ja skandaalihakuisten uutisten myötä.

Löysin HK:lta myös mielenkiintoisen paperin kameroiden tuottamista valtasuhteista:

Koskela, Hille (2003). ”Cam Era” – the contemporary urban Panopticon. Surveillance and Society, 1, 292–313. http://www.surveillance-and-society.org/articles1(3)/camera.pdf

]]>
by: Antiautoritääri http://vallankumous.blogsome.com/2008/11/12/rautatieaseman-valvontakameroista/#comment-121 Wed, 12 Nov 2008 14:01:02 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2008/11/12/rautatieaseman-valvontakameroista/#comment-121 "Tosiaan: miksi Rautatieasemalla on niin paljon niin tehokkaita valvontakameroita? Tai miksi Suomessa on toiseksi eniten valvontakameroita koko Euroopassa?" Oliko Hille Koskelalla mielipidettä tähän? “Tosiaan: miksi Rautatieasemalla on niin paljon niin tehokkaita valvontakameroita?

Tai miksi Suomessa on toiseksi eniten valvontakameroita koko Euroopassa?”

Oliko Hille Koskelalla mielipidettä tähän?

]]>