Comments on: Kokoomuksen logiikka http://vallankumous.blogsome.com/2008/11/29/kokoomuksen-logiikka/ Vallankumouksellisia hedelmiä puutarhasta ja katujen varsilta Sun, 19 May 2013 18:50:10 +0000 http://wordpress.org/?v=1.5.1-alpha by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2008/11/29/kokoomuksen-logiikka/#comment-168 Thu, 15 Jan 2009 21:13:20 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2008/11/29/kokoomuksen-logiikka/#comment-168 Tulee mieleen, että <a href="http://yritysilmanyhteystietoja.wordpress.com/2008/09/12/patomaki-re-public-patoumia-i/">Heikki Patomäki</a> nosti älämölöä viime vuonna pitämällä uusliberalismia fasismina. ;) Kannatan taktiikoiden ja termien moninaisuutta ympäristöstä riippuen. Zurnalistisemmassa - tai toisaalta akateemisemmassa - kielipelissä keksisin asialle uuden termin. Fasismista puhuminen, ironian sävyt mukaan lukien, on tosiaan kokenut inflaation viimeistään nyt <a href="http://kaymala.blogspot.com/">Sven Laakson</a> ja <a href="http://antifasistit.blogspot.com/" rel="nofollow">Suomen Antifasistisen Komitean</a> jälkeen. Kun niin moni on kommentoinut tätä, melkein kadun etten kirjoittanut Vasemmistofoorumin aloiteohjelmaan. Ehkä jatkan aiheesta vielä toisaalla. Tulee mieleen, että Heikki Patomäki nosti älämölöä viime vuonna pitämällä uusliberalismia fasismina. ;)

Kannatan taktiikoiden ja termien moninaisuutta ympäristöstä riippuen. Zurnalistisemmassa - tai toisaalta akateemisemmassa - kielipelissä keksisin asialle uuden termin. Fasismista puhuminen, ironian sävyt mukaan lukien, on tosiaan kokenut inflaation viimeistään nyt Sven Laakson ja Suomen Antifasistisen Komitean jälkeen.

Kun niin moni on kommentoinut tätä, melkein kadun etten kirjoittanut Vasemmistofoorumin aloiteohjelmaan. Ehkä jatkan aiheesta vielä toisaalla.

]]>
by: Martti http://vallankumous.blogsome.com/2008/11/29/kokoomuksen-logiikka/#comment-166 Wed, 14 Jan 2009 18:12:23 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2008/11/29/kokoomuksen-logiikka/#comment-166 Hyvä analyysi. Hieman tosin ihmetyttää, eikö ilmiöstä olisi käytettävissä mitään muuta termiä. Sellaista, jonka pejoratiivisuus ei tekisi käsitettä jo etukäteen tyhjäksi vähänkään laajemman yleisön mielessä. Ymmärrän, että esimerkiksi plutokratia/plutokratismi ei sellaisenaan riitä ilmentämään samaa asiaa, mutta mielestäni analyysisi on sen verran terävä, että sen kannattaisi pyrkiä ylittämään kompastuskivensä, termin ilmeisen tarkoitushakuinen halventavuus. Toisaalta terminä 'fasismi' (2) pakottaa miettimään, mitä sillä todella tarkoitetaan – jos siis pääsee niin pitkälle, että vaivautuu lukemaan tai kuuntelemaan, kun sitä käytetään. Mutta esimerkiksi imperialismista puhumisen ongelma on, että vähänkin laajempi yleisö yhdistää sellaisen 1800-lukuun ja muuhun epäkiinnostavaan, jota ei voi tiivistää 30 sekuntiin. Termi on samanlainen kuin anarkisti. Se, mitä sillä tarkoitetaan arkikeskustelussa, on yhtä irrallaan siitä, mitä käsite jossain muussa ympäristössä tarkoittaa. Lienee selvää, että kokoomuslaisten kutsuminen fasisteiksi herättää arkikeskustelussa yhtä paljon vastakaikua kuin sen selittäminen, mitä anarkismi "oikeasti" tarkoittaa. Tepolle ja Tellervolle anarkistit ovat kiviä heitteleviä huligaaneja ja fasistit ovat natsien italialaisia liittolaisia. Yleisö voisi kuitenkin hyvinkin lotkauttaa korvaansa, jos joku puhuisi "fasismista" kielellä, joka ei saisi sitä heti vaihtamaan kanavaa. Siitäkin huolimatta, että kokoomus ilmenisi myös "aidon historiallis-poliittisen fasismin kaltaisena", termin hiomiselle olisi varmasti sosiaalista tilausta. Riippuen tietenkin siitä, kaivataanko yleisöä. Hyvä analyysi. Hieman tosin ihmetyttää, eikö ilmiöstä olisi käytettävissä mitään muuta termiä. Sellaista, jonka pejoratiivisuus ei tekisi käsitettä jo etukäteen tyhjäksi vähänkään laajemman yleisön mielessä. Ymmärrän, että esimerkiksi plutokratia/plutokratismi ei sellaisenaan riitä ilmentämään samaa asiaa, mutta mielestäni analyysisi on sen verran terävä, että sen kannattaisi pyrkiä ylittämään kompastuskivensä, termin ilmeisen tarkoitushakuinen halventavuus.

Toisaalta terminä ‘fasismi’ (2) pakottaa miettimään, mitä sillä todella tarkoitetaan – jos siis pääsee niin pitkälle, että vaivautuu lukemaan tai kuuntelemaan, kun sitä käytetään. Mutta esimerkiksi imperialismista puhumisen ongelma on, että vähänkin laajempi yleisö yhdistää sellaisen 1800-lukuun ja muuhun epäkiinnostavaan, jota ei voi tiivistää 30 sekuntiin.

Termi on samanlainen kuin anarkisti. Se, mitä sillä tarkoitetaan arkikeskustelussa, on yhtä irrallaan siitä, mitä käsite jossain muussa ympäristössä tarkoittaa. Lienee selvää, että kokoomuslaisten kutsuminen fasisteiksi herättää arkikeskustelussa yhtä paljon vastakaikua kuin sen selittäminen, mitä anarkismi “oikeasti” tarkoittaa.

Tepolle ja Tellervolle anarkistit ovat kiviä heitteleviä huligaaneja ja fasistit ovat natsien italialaisia liittolaisia. Yleisö voisi kuitenkin hyvinkin lotkauttaa korvaansa, jos joku puhuisi “fasismista” kielellä, joka ei saisi sitä heti vaihtamaan kanavaa. Siitäkin huolimatta, että kokoomus ilmenisi myös “aidon historiallis-poliittisen fasismin kaltaisena”, termin hiomiselle olisi varmasti sosiaalista tilausta. Riippuen tietenkin siitä, kaivataanko yleisöä.

]]>
by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2008/11/29/kokoomuksen-logiikka/#comment-144 Sun, 30 Nov 2008 18:30:12 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2008/11/29/kokoomuksen-logiikka/#comment-144 sampsa: niinpä, joskin ongelma tuntuu olevan laajempi kuin pelkkä viestintä/imago. Tarkoitan puolueen taustalta kuultavaa julkilausumatonta "eetosta", joka kokoomuksen kohdalla kuuluisi ehkä jotenkin näin: "Sä voit menestyä kunhan teet töitä, sulla on lupa olla itsekäs ja kaikki muut on vain kateellisia." Vasemmistoliiton eetoksesta tulee mieleen lähinnä moralismia: "Sun ois parempi olla altruisti, ja jos sä et ole, niin sitten sä olet paha ihminen." Entä jos vasemmisto kaappaisi itsekkyyden eetoksen oikeistolta ja osoittaisi että parasta itsen turvaamista onkin auttaa toisia, vahvistaa sosiaalisia suhteita ja nostaa todennäköisyyttä siitä että itsekin saa apua joskus? Joku yllättävä veto ja oikeistoteeman detournaus voisi herätellä uinuvien ihmisten libidoja. Kuulemma Vasemmistofoorumilla onkin menossa jonkinlainen aloitteen kaappaus -projekti. Olisi kai pitänyt kirjoittaa sinne tästä. kylteri: samaa joukkoseksuaalisuutta voi tuntea edelleen tuhannen ihmisen mielenosoituskulkueessa. Ah... 70-luvulla tämä seksuaalisuus valjastettiin tosin kovin hierarkkisen ja dogmaattisen puoluekoneiston palvelijaksi, mikä tietenkin tukehdutti sen. sampsa: niinpä, joskin ongelma tuntuu olevan laajempi kuin pelkkä viestintä/imago. Tarkoitan puolueen taustalta kuultavaa julkilausumatonta “eetosta”, joka kokoomuksen kohdalla kuuluisi ehkä jotenkin näin: “Sä voit menestyä kunhan teet töitä, sulla on lupa olla itsekäs ja kaikki muut on vain kateellisia.” Vasemmistoliiton eetoksesta tulee mieleen lähinnä moralismia: “Sun ois parempi olla altruisti, ja jos sä et ole, niin sitten sä olet paha ihminen.”

Entä jos vasemmisto kaappaisi itsekkyyden eetoksen oikeistolta ja osoittaisi että parasta itsen turvaamista onkin auttaa toisia, vahvistaa sosiaalisia suhteita ja nostaa todennäköisyyttä siitä että itsekin saa apua joskus? Joku yllättävä veto ja oikeistoteeman detournaus voisi herätellä uinuvien ihmisten libidoja.

Kuulemma Vasemmistofoorumilla onkin menossa jonkinlainen aloitteen kaappaus -projekti. Olisi kai pitänyt kirjoittaa sinne tästä.

kylteri: samaa joukkoseksuaalisuutta voi tuntea edelleen tuhannen ihmisen mielenosoituskulkueessa. Ah…

70-luvulla tämä seksuaalisuus valjastettiin tosin kovin hierarkkisen ja dogmaattisen puoluekoneiston palvelijaksi, mikä tietenkin tukehdutti sen.

]]>
by: kylteri http://vallankumous.blogsome.com/2008/11/29/kokoomuksen-logiikka/#comment-143 Sun, 30 Nov 2008 12:55:39 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2008/11/29/kokoomuksen-logiikka/#comment-143 Luulisin, että seitsemänkymmenluvun vasemmistolaisuudessa merkittävä osansa oli juuri vasemmistolaisuuden ja joukkovoiman tarjoamassa seksuaalis-esteettisessä kokemuksessa. Luulisin, että seitsemänkymmenluvun vasemmistolaisuudessa merkittävä osansa oli juuri vasemmistolaisuuden ja joukkovoiman tarjoamassa seksuaalis-esteettisessä kokemuksessa.

]]>
by: sampsa http://vallankumous.blogsome.com/2008/11/29/kokoomuksen-logiikka/#comment-142 Sun, 30 Nov 2008 02:18:51 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2008/11/29/kokoomuksen-logiikka/#comment-142 Jep, olen lukenut samaa kirjaa :) Suurin ihmetykseni on koskenut Vasureiden viestintää. Miten puolue ei saa aikaan yhtenäistä dynaamista ja freshiä nettipaikallaoloa kuten vihreät. No joo, eipä tuo muukaan viestintä ihan terässä ole. Tiedotteista tulee mieleen surkuttelu muiden päätöksistä, vaatimukset vammaisten puolesta ja muu seksiä pursuava hurmos. Jep, olen lukenut samaa kirjaa :)

Suurin ihmetykseni on koskenut Vasureiden viestintää. Miten puolue ei saa aikaan yhtenäistä dynaamista ja freshiä nettipaikallaoloa kuten vihreät. No joo, eipä tuo muukaan viestintä ihan terässä ole. Tiedotteista tulee mieleen surkuttelu muiden päätöksistä, vaatimukset vammaisten puolesta ja muu seksiä pursuava hurmos.

]]>
by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2008/11/29/kokoomuksen-logiikka/#comment-141 Sat, 29 Nov 2008 16:27:19 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2008/11/29/kokoomuksen-logiikka/#comment-141 Sampsa: minusta tuossa voisi olla vastaus Tommi Uschanovin vasemmistolta peräämään "psykologiseen pelisilmään". Vasemmisto esiintyy liian rationaalisena ja kuivana, vaikka olen melko varma, että moni alun perin suuntautuu politiikassa jonkinlaisen viettienergian perusteella. (Tai ehkä joku voi päätyä poliittiseen valintaan puhtaan rationaalisen valinnan kautta, mutta en usko.) Joka tapauksessa vasemmiston pitäisi minusta ymmärtää, ettei tunteisiin ja seksuaalisiin säväreihin vetoaminen ole pelkkää sumutusta tai manipulointia, vaan se voi hyvin täydentää fiksumpaa argumentaatiota. Jos vasemmisto ei tätä ymmärrä, niin ainakin vaalitappiot pahenevat. Maailma vain sattuu toimimaan eri logiikalla kuin vanha vasemmisto toivoo... Sampsa: minusta tuossa voisi olla vastaus Tommi Uschanovin vasemmistolta peräämään “psykologiseen pelisilmään”. Vasemmisto esiintyy liian rationaalisena ja kuivana, vaikka olen melko varma, että moni alun perin suuntautuu politiikassa jonkinlaisen viettienergian perusteella. (Tai ehkä joku voi päätyä poliittiseen valintaan puhtaan rationaalisen valinnan kautta, mutta en usko.) Joka tapauksessa vasemmiston pitäisi minusta ymmärtää, ettei tunteisiin ja seksuaalisiin säväreihin vetoaminen ole pelkkää sumutusta tai manipulointia, vaan se voi hyvin täydentää fiksumpaa argumentaatiota.

Jos vasemmisto ei tätä ymmärrä, niin ainakin vaalitappiot pahenevat. Maailma vain sattuu toimimaan eri logiikalla kuin vanha vasemmisto toivoo…

]]>
by: sampsa http://vallankumous.blogsome.com/2008/11/29/kokoomuksen-logiikka/#comment-140 Sat, 29 Nov 2008 15:33:08 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2008/11/29/kokoomuksen-logiikka/#comment-140 Hauskaa kelailua. Tulisiko muidenkin puolueiden pyrkiä elimilliseen estetiikkaan? Hauskaa kelailua. Tulisiko muidenkin puolueiden pyrkiä elimilliseen estetiikkaan?

]]>
by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2008/11/29/kokoomuksen-logiikka/#comment-139 Sat, 29 Nov 2008 15:31:09 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2008/11/29/kokoomuksen-logiikka/#comment-139 Totta! Kieltämättä on itsekin joskus tullut fantasioitua Bossin puvusta ehkä samassa mielessä kuin jotkut kiihottuvat SS-univormuista. Kun on kirjoitettu paljon natsiestetiikan viehätyksestä ja siitä, miten osa natsien suosiosta perustui uuden teknologian avustamiin esteettisiin spektaakkeleihin, pitäisi nyt varmaankin tehdä laajempi traktaatti kokoomusestetiikasta. Totta! Kieltämättä on itsekin joskus tullut fantasioitua Bossin puvusta ehkä samassa mielessä kuin jotkut kiihottuvat SS-univormuista.

Kun on kirjoitettu paljon natsiestetiikan viehätyksestä ja siitä, miten osa natsien suosiosta perustui uuden teknologian avustamiin esteettisiin spektaakkeleihin, pitäisi nyt varmaankin tehdä laajempi traktaatti kokoomusestetiikasta.

]]>
by: tuomas http://vallankumous.blogsome.com/2008/11/29/kokoomuksen-logiikka/#comment-138 Sat, 29 Nov 2008 12:32:06 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2008/11/29/kokoomuksen-logiikka/#comment-138 Tämä oli aika hyvä :) Sosiaalipsykologista ymmärrystä voisi ammentaa vaikka tutkimalla Hugo Bossin brändiestetiikkaa. Se on kummallisella tavalla vedonnut aloitteleviin ja jo edistyneempiin fasisteihin aina SS-univormuista asti. Bossissa on näkyvillä käsittelemäsi "fasismin logiikka": alkujaan kiehtovan voimakkailta vaikuttavat vaatteet paljastuvat lähemmällä tarkastelulla pystyyn-kuolleen kontrolloiduiksi ja tylsiksi. Ja kuka Bossia nykyään ostaa, jos ei ylempi toimistotöitä tekevä keskiluokka? ;) Tämä oli aika hyvä :) Sosiaalipsykologista ymmärrystä voisi ammentaa vaikka tutkimalla Hugo Bossin brändiestetiikkaa. Se on kummallisella tavalla vedonnut aloitteleviin ja jo edistyneempiin fasisteihin aina SS-univormuista asti.

Bossissa on näkyvillä käsittelemäsi “fasismin logiikka”: alkujaan kiehtovan voimakkailta vaikuttavat vaatteet paljastuvat lähemmällä tarkastelulla pystyyn-kuolleen kontrolloiduiksi ja tylsiksi. Ja kuka Bossia nykyään ostaa, jos ei ylempi toimistotöitä tekevä keskiluokka? ;)

]]>