Comments on: Muistiinpanoja asumisesta http://vallankumous.blogsome.com/2009/01/12/muistiinpanoja-asumisesta/ Vallankumouksellisia hedelmiä puutarhasta ja katujen varsilta Sun, 19 May 2013 19:18:24 +0000 http://wordpress.org/?v=1.5.1-alpha by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2009/01/12/muistiinpanoja-asumisesta/#comment-169 Thu, 15 Jan 2009 21:19:05 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2009/01/12/muistiinpanoja-asumisesta/#comment-169 Tätä varten laitoinkin sulkuihin täkyn kauppislaiselle - kiitokset asian eksplikoinnista. Tätä varten laitoinkin sulkuihin täkyn kauppislaiselle - kiitokset asian eksplikoinnista.

]]>
by: kylteri http://vallankumous.blogsome.com/2009/01/12/muistiinpanoja-asumisesta/#comment-167 Wed, 14 Jan 2009 23:19:09 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2009/01/12/muistiinpanoja-asumisesta/#comment-167 "Joku esitti myös mestariargumentin: rakennuttajien mielestä ei ole taloudellisesti järkevä rakentaa kaikille asuntoja, koska silloinhan kysyntä (periaatteessa) lakkaisi." :-) Ei kysyntä mihinkään lakkaisi. Kysyntä pysyisi täsmälleen yhtä suurena kuin aikaisemminkin, sillä eihän kysyntä riipu tarjonnan määrästä. Kysyntä ja tarjonta kohtaisivat toisessa hinta/määrä-pisteessä -- markkinahinnat laskisivat ja kauppoja/vuokrasopimuksia syntyisi enemmän kuin aikaisemmin. Kuitenkin asuntojen määrä mukautuu hitaasti tarpeiden vaihteluihin Vaikka asuntoja rakennettaisiin paljonkin, tuskin koskaan olisi juuri sellaisia asuntoja aina tarjolla, kuin mitä nykyiseen asuntoonsa tyytymättömät haluaisivat. Aina olisi siis ihmisiä, jotka haluavat vaihtaa asuntoa esimerkiksi perhetilanteen muuttuessa. Rakennuttajan kannalta kuitenkin kysymys on siitä, että rakennuttajayritys yrittää maksimoida voittonsa. Maksimaalinen tuotannon taso ei maksimoi voittoa. Asuntoja pitäisi siis rakentaa muutoin kuin voittoa tavoittelevien yritysten toimesta. Valitettavasti nykyinen talouspoliittinen ortodoksia ei suvaitse julkisen sektorin sekaantumista markkinoiden toimintaan... “Joku esitti myös mestariargumentin: rakennuttajien mielestä ei ole taloudellisesti järkevä rakentaa kaikille asuntoja, koska silloinhan kysyntä (periaatteessa) lakkaisi.”

:-)

Ei kysyntä mihinkään lakkaisi. Kysyntä pysyisi täsmälleen yhtä suurena kuin aikaisemminkin, sillä eihän kysyntä riipu tarjonnan määrästä. Kysyntä ja tarjonta kohtaisivat toisessa hinta/määrä-pisteessä — markkinahinnat laskisivat ja kauppoja/vuokrasopimuksia syntyisi enemmän kuin aikaisemmin.

Kuitenkin asuntojen määrä mukautuu hitaasti tarpeiden vaihteluihin Vaikka asuntoja rakennettaisiin paljonkin, tuskin koskaan olisi juuri sellaisia asuntoja aina tarjolla, kuin mitä nykyiseen asuntoonsa tyytymättömät haluaisivat. Aina olisi siis ihmisiä, jotka haluavat vaihtaa asuntoa esimerkiksi perhetilanteen muuttuessa.

Rakennuttajan kannalta kuitenkin kysymys on siitä, että rakennuttajayritys yrittää maksimoida voittonsa. Maksimaalinen tuotannon taso ei maksimoi voittoa.

Asuntoja pitäisi siis rakentaa muutoin kuin voittoa tavoittelevien yritysten toimesta. Valitettavasti nykyinen talouspoliittinen ortodoksia ei suvaitse julkisen sektorin sekaantumista markkinoiden toimintaan…

]]>