http://kvond.wordpress.com/2009/03/27/hearing-alain-badiou-on-hardtalk-the-bashful-maoist/
]]>Itse asiassa mietinkin, että Badiousta varmaan joku älähtää… Hyvä niin.
1) “aksiomaattinen käsitys matematiikasta” - tarkoitan tässä sitä, mistä Daniel Smith ja John Protevi kirjoittavat:
In response to the Badiouan critique, we can note that one of the most promising leads for future research in discussing the relation of Badiou and Deleuze is to concentrate on the type of mathematics each thinker prefers. Rather than accepting Badiou’s characterization of Deleuze as a thinker of reality in biological term (as opposed to Badiou’s mathematical orientation), we should see Deleuze as proposing a “problematic” version of mathematics, versus Badiou’s axiomatic conception. This tack has been taken by Smith 2003.
Matematiikasta tai tarkemmin sen perustasta on muitakin käsityksiä kuin formalistis-aksiomaattinen: platonistinen, konstruktivistinen, intuitionistinen… ja ongelmiin (kuten paradokseihin) keskittyvä, kuten Deleuzella.
2) maolaisuus - Badiou oli maolainen (Virenin sanoin “raivotautinen maolainen” ), ja koska mannermaisessa perinteessä politiikka ja ontologia ovat läheisessä yhteydessä, suhtaudun jo lähtökohtaisesti skeptisesti Badioun teorian vapauttavaan poliittiseen antiin. Myönnän, että tämä on ulkofilosofinen seikka, mutta ehkä sen täytyy ollakin, kun ajatellaan politiikan tekemistä. Itse näen jonkinlaisen yhteyden Badioun ylimielisen ja pöyhkeän kirjoitustyylin, aksiomatiikan korostamisen ja autoritaarisen maolaisuuden välillä.
3) opetuslapset - en tarkoita lainkaan suomalaisia Badioun yhteydessä, eihän täällä tosiaan tiedetä Badiousta juuri mitään(?). Itselläni ei ollut mielessä niinkään tietyt yksilöt (paitsi ehkä jotkut blogit? En osaa tarkentaa toistaiseksi), vaan ennemmin tietynlainen opetuslapsimainen asenne, jonka olen löytävinäni joskus esimerkiksi Zizekiltä (vrt. herran lähes käsittämättömän paska Deleuze-kirja, joka nojaa sokeasti Badioun omaan Deleuze-kirjaan). Mutta enemmän kuin mikään vakava syyte kyseessä oli kärjistys, ja olet aivan oikeassa sen suhteen, että Deleuze on huomattavasti Badiouta pahemmin apinoitu ja isäksikorotettu hahmo.
Pointti Virenin kritiikistä ja Etiikka-teoksen kontekstista on hyvä. Silti minulla on tunne siitä, että deleuzelaisesta ja autonomistisesta poliittisesta perinteestä käsin Badioussa piilee jotain varsin epäilyttävää, jotain, mitä Viren ehkä raapaisee. Palaan aiheeseen myöhemmin, kunhan olen selvittänyt ainakin osan lukulistalla olevista Badioun niteistä.
Sanon vielä, että mikään tässä sanomani ei estä esim. itseäni hyväksikäyttämästä Badioun ajattelua tai arvostamasta tyypin esittelemiä haasteita (esim. haaste mannermaiselle ajattelulle ottaa matematiikka vakavasti) ja muutoksia (esim. siirtymä postmodernista relativismista).
]]>pidän kärjistyksistäsi. Ja analyysi osuu toki aivan oikeaan, ainakin siltä osin minne sen ulotat.
Ensin pari nopeaa huomautusta sanakäytöstä. Kirjoitat: “Valitettavasti Badioun ajattelun taustalla on aksiomaattinen käsitys matematiikasta …” Matematiikan aksiomaattisuus ei ole mikään Badioun oma keksintö. Matematiikka tieteenä ei voi olla mitään muuta kuin aksiomaattista.
Kirjoitat myös: “Badioun politiikan taustalla on vanha kunnon maolaisuus.” Tämä on jo vähän paksua. Mikä Badioun politiikka? Puhutko nyt Organisation Politiquesta? Millä tavoin se on Deleuzelaisesta kulmasta “maolainen”?
Mitä Virenin kritiikkiin tulee: täytyy muistaa että Etiikka on vähintään yhtä paljon kulttuurillinen (muttei silti poliittinen) interventio kuin filosofinen teos, joka tuli ulos liberaalin opportunismin aallonharjalla, jolloin oikeastaan ainoa diskurssi, joka oli jäljellä, oli liberaali ja suvaitsevainen perestroika. Tänään — ja jo muinasena, Virenin arvostelun vuonna 2004 — tuo diskurssi on jo syrjäytetty länkkärisankaruudella ja valovoimaisella johtajuudella (Badiou on todennut, ettei olisi 2000-luvulla kirjoittanut samaa kirjaa). Tämän kaiken lisäksi, minun on ihan oikeasti vaikea löytää Etiikasta mitään muuta kuin käsitteet Hyvä ja Paha, jotka voisivat mitenkään linkittyä Bruce Willisiin. Varsinkin kuin Badiou todellakin puhuu kokoajan Subjektin kollektiivisuudesta. Voidaan hyvinkin kysyä, voidaanko tästä assosiaatiosta todella syyttää kirjaa, vai onko kyse vain kriitikosta.
Sitten pari juttua “opetuslapsista”: tekstissäsi viittaat sekä Euroopan(?) että Suomen tilanteeseen. Ymmärrän toki, että tekstisi pointti on olla nimeämättä yksilöitä, mutta siltikin on pakko sanoa, ettei mieleeni juolahda suomalaisista ajattelijoista yhtäkään erityistä duoa/trioa/ryhmittymää, joka olisi tarkoittamassasi mielessä ollenkaan badioulainen (enkä nyt edes tarkoita mitään etabloituneita professoreja tai edes lehtoreita). Tämä on aito kysymys: tiedätkö sinä enemmän?
Jos taas puhut koko maailman / Euroopan mittakaavassa, on ehkä vieläkin vaikeampi kuvitella, keistä voisi olla kyse.
En tunne Ranskan tilannetta kovinkaan hyvin, mutta ainakin englantiapuhuvissa maissa Badioun seuraajissa / kanssa-ajattelijoissa, on harvinaisen paljon ihan oikeaa ajattelua. Eikä mielestäni vaikkapa nyt deleuzelaisesta taustasta tuleella pitäisi olla hirveästi sanottavaa tässä suhteessa — etenkin kun vieläpä jätät hänet täysin mainitsematta omassa listassasi. (Älä ymmärrä väärin, Deleuze on äärimmäisen kiinnostava hahmo, mutta myös äärimmäisen apinoitu sellainen.)
En toki kiellä ns. fanboy/girl -ilmiötä, jota varmasti tapahtuu Badioun kohdalla. Mutta siltikin: enemmän kuin mistään matematiikasta, tässä lienee olevan kyse ennemmin perinteisestä seuraajien tai “seuraajuuden” herra-orja-ongelmasta yleisesti: kuinka Lacan haukkui miltei kaikki oppilaansa Deleuzelle (ja oli oikeassa), kuinka DeLanda sanoo puoliksi vitsinä, puoliksi tosissaan kokevansa anti-realistiseuraajansa DeLanda-suvun ylle langetetuksi muinaiseksi Maya-kiroukseksi
(http://doctorzamalek.wordpress.com/2009/02/20/a-supplement/). Vaikkei Mestarissa nähdä välttämättä vastausta ihan kaikkeen, niin ainakin siihen Tärkeimpään Kysymykseen (tässä: Uusi Radikaali Politiikka), mikä aivan varmasti värittää Badiounkin reseptiota.