Comments on: Oikeiston idealismista http://vallankumous.blogsome.com/2009/03/21/oikeiston-idealismista/ Vallankumouksellisia hedelmiä puutarhasta ja katujen varsilta Sun, 19 May 2013 18:51:42 +0000 http://wordpress.org/?v=1.5.1-alpha by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2009/03/21/oikeiston-idealismista/#comment-226 Mon, 06 Apr 2009 00:22:36 +0100 http://vallankumous.blogsome.com/2009/03/21/oikeiston-idealismista/#comment-226 janus-kinaasi: Olen samaa mieltä. Siksi tarvitaan kapitalismin konkreettista analyysia, mikä on marxilaisuuden perusmerkitys. janus-kinaasi: Olen samaa mieltä. Siksi tarvitaan kapitalismin konkreettista analyysia, mikä on marxilaisuuden perusmerkitys.

]]>
by: janus-kinaasi http://vallankumous.blogsome.com/2009/03/21/oikeiston-idealismista/#comment-225 Sun, 05 Apr 2009 20:39:11 +0100 http://vallankumous.blogsome.com/2009/03/21/oikeiston-idealismista/#comment-225 "Esimerkiksi abstrakti ajattelija ei voi nähdä murhaajassa mitään muuta kuin sen, että kyseessä on murhaaja, ja näin murhaajan koko ihmisyys ja olemus runnotaan yhden abstraktin määreen sisään. Kuulostaa ihan uusklassiselta taloustieteeltä…" Toisinaan myös tiettyjen vasemmistolaisten jutuista saan sellaisen kuvan, että asioiden ja ihmisten olemus nähdään yhden abstraktin määreen, kapitalismin, kautta... Tiedemies muuten <a href="http://tiedemies.blogspot.com/2009/04/progressivismista.html" rel="nofollow">kirjoittaa</a> myös abstraktista ajattelusta, viitaten enemmän vasemmistoon. “Esimerkiksi abstrakti ajattelija ei voi nähdä murhaajassa mitään muuta kuin sen, että kyseessä on murhaaja, ja näin murhaajan koko ihmisyys ja olemus runnotaan yhden abstraktin määreen sisään. Kuulostaa ihan uusklassiselta taloustieteeltä…”

Toisinaan myös tiettyjen vasemmistolaisten jutuista saan sellaisen kuvan, että asioiden ja ihmisten olemus nähdään yhden abstraktin määreen, kapitalismin, kautta…

Tiedemies muuten kirjoittaa myös abstraktista ajattelusta, viitaten enemmän vasemmistoon.

]]>
by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2009/03/21/oikeiston-idealismista/#comment-222 Tue, 24 Mar 2009 18:49:50 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2009/03/21/oikeiston-idealismista/#comment-222 Abstraktisti ajattelevilla on taipumusta runnoa todellisuus kehittelemiinsä (idealistisiin) kaavoihin ja systeemeihin. Tämä johtaa halveksimaan ihmisten omia haluja ja vaatimaan toisten kontrollointia kontrollin kohteiden haluista välittämättä. Siirtolaisuuden suhteen abstraktisti ajatteleva idealisti kehittää haluamansa skeeman ja toimii ja puhuu sen mukaan siirtolaisten haluista välittämättä, talouden suhteen abstraktit ajattelijat kehittelevät täydellisiä markkinoita ja toimivat ikään kuin tämä abstraktio olisi todellinen, jne. Viittaan tässä koko ajan epäsuorasti Hegelin kuuluisaan määritelmään abstraktista ajattelusta. Hegelin mukaan "sivistymätön" ihminen ajattelee abstraktisti, ei "sivistynyt". Tulkitsi sivistyksen miten tahansa, pointti on tämä: sivistynyt ihminen ajattelee monipuolisesti eri näkökulmista ja ottaen huomioon todellisuuden rikkauden (toisin sanoen konkreettisesti), kun taas sivistymätön ihminen tyytyy helposti ajattelemaan abstraktien yksipuolisten mallien kautta (joihin kuuluvat myös mainitsemasi mielikuvat ja stereotypiat). Esimerkiksi abstrakti ajattelija ei voi nähdä murhaajassa mitään muuta kuin sen, että kyseessä on murhaaja, ja näin murhaajan koko ihmisyys ja olemus runnotaan yhden abstraktin määreen sisään. Kuulostaa ihan uusklassiselta taloustieteeltä... Totta kai abstraktinkin ajattelun taustalla on haluja ja rakentumisprosesseja, ja tietenkin myös iso osa vanhasta lässyvasemmistosta ja uudesta punavihervasemmistosta ajattelee abstraktisti. Ainakaan jälkimmäinen ei ollut tämän postauksen pointti, koska olen käsitellyt sitä niin paljon muualla ja koska siitä voi lukea ihan kirjoistakin (Megafoni; General Intellect: Vasemmisto etsii työtä). Oikeiston ongelmiin kuuluvat sekä abstraktius että paskanpuhumisen huonot seuraukset. Abstraktisti ajattelevilla on taipumusta runnoa todellisuus kehittelemiinsä (idealistisiin) kaavoihin ja systeemeihin. Tämä johtaa halveksimaan ihmisten omia haluja ja vaatimaan toisten kontrollointia kontrollin kohteiden haluista välittämättä. Siirtolaisuuden suhteen abstraktisti ajatteleva idealisti kehittää haluamansa skeeman ja toimii ja puhuu sen mukaan siirtolaisten haluista välittämättä, talouden suhteen abstraktit ajattelijat kehittelevät täydellisiä markkinoita ja toimivat ikään kuin tämä abstraktio olisi todellinen, jne.

Viittaan tässä koko ajan epäsuorasti Hegelin kuuluisaan määritelmään abstraktista ajattelusta.

Hegelin mukaan “sivistymätön” ihminen ajattelee abstraktisti, ei “sivistynyt”. Tulkitsi sivistyksen miten tahansa, pointti on tämä: sivistynyt ihminen ajattelee monipuolisesti eri näkökulmista ja ottaen huomioon todellisuuden rikkauden (toisin sanoen konkreettisesti), kun taas sivistymätön ihminen tyytyy helposti ajattelemaan abstraktien yksipuolisten mallien kautta (joihin kuuluvat myös mainitsemasi mielikuvat ja stereotypiat). Esimerkiksi abstrakti ajattelija ei voi nähdä murhaajassa mitään muuta kuin sen, että kyseessä on murhaaja, ja näin murhaajan koko ihmisyys ja olemus runnotaan yhden abstraktin määreen sisään. Kuulostaa ihan uusklassiselta taloustieteeltä…

Totta kai abstraktinkin ajattelun taustalla on haluja ja rakentumisprosesseja, ja tietenkin myös iso osa vanhasta lässyvasemmistosta ja uudesta punavihervasemmistosta ajattelee abstraktisti. Ainakaan jälkimmäinen ei ollut tämän postauksen pointti, koska olen käsitellyt sitä niin paljon muualla ja koska siitä voi lukea ihan kirjoistakin (Megafoni; General Intellect: Vasemmisto etsii työtä).

Oikeiston ongelmiin kuuluvat sekä abstraktius että paskanpuhumisen huonot seuraukset.

]]>
by: Ville http://vallankumous.blogsome.com/2009/03/21/oikeiston-idealismista/#comment-221 Tue, 24 Mar 2009 16:05:17 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2009/03/21/oikeiston-idealismista/#comment-221 Abstrakti ajattelu johtaa oikeistolaiset idealistit halveksumaan ihmisten haluja.? – onpa outo ajatus. vai onko se edes ajatus? abstrakti se ainakin on. ja sitä paitsi, jos nuo jumppapimut nurmi- ja muilla järvillä haluavat sairaalloisesti juoksennella ympäriinsä pikku kotinsa ympärillä niin sitähän ne haluavat. mikä sitten johtaa normaaliryhtiset mukavasemmistolaiset sekoboltsit halveksumaan jumpppapimppujen haluja? olisiko se se sama abstrakti ajattelu vai jokin muu seksuaalinen turhauma. Ensinäkemältä hieman hyväksyttävämpi väite olisi ehkä se, että ideaalioikeistolaisuuteen isänmaallisessa asiayhteydessä kuuluu se, että haluista ei puhuta. Puhutaan jostain pyhistä arvoista, ja tämä taas on sitä samaa brändipaskapuhetta, jolla muutkin tyhjänpäiväiset asiat ihmisille myydään. Mutta ongelma ei ole abstraktius, eikä abstraktioiden käyttökelvottomuus, vaan ne rumat ja ahneet tarkoitusperät, joita sillä paskanpuhumisella tavoitellaan ja saavutellaan. Jos tämän vastarinta on luonteeltaan samaa brändipaskanpuhumista, miltä välillä ikävä kyllä vaikuttaa, niin sen tulokset eivät ole kestäviä. Siis herätetään vain ihmisissä sellaisia aitoja ja kehittymättömiä tunteita ja mielikuvia ja stereotypioita, joiden varaan ei kunnollista abstraktia tai muutakaan ajattelua voi laskea. Ville Abstrakti ajattelu johtaa oikeistolaiset idealistit halveksumaan ihmisten haluja.?
– onpa outo ajatus. vai onko se edes ajatus? abstrakti se ainakin on. ja sitä paitsi, jos nuo jumppapimut nurmi- ja muilla järvillä haluavat sairaalloisesti juoksennella ympäriinsä pikku kotinsa ympärillä niin sitähän ne haluavat. mikä sitten johtaa normaaliryhtiset mukavasemmistolaiset sekoboltsit halveksumaan jumpppapimppujen haluja? olisiko se se sama abstrakti ajattelu vai jokin muu seksuaalinen turhauma.

Ensinäkemältä hieman hyväksyttävämpi väite olisi ehkä se, että ideaalioikeistolaisuuteen isänmaallisessa asiayhteydessä kuuluu se, että haluista ei puhuta. Puhutaan jostain pyhistä arvoista, ja tämä taas on sitä samaa brändipaskapuhetta, jolla muutkin tyhjänpäiväiset asiat ihmisille myydään. Mutta ongelma ei ole abstraktius, eikä abstraktioiden käyttökelvottomuus, vaan ne rumat ja ahneet tarkoitusperät, joita sillä paskanpuhumisella tavoitellaan ja saavutellaan. Jos tämän vastarinta on luonteeltaan samaa brändipaskanpuhumista, miltä välillä ikävä kyllä vaikuttaa, niin sen tulokset eivät ole kestäviä. Siis herätetään vain ihmisissä sellaisia aitoja ja kehittymättömiä tunteita ja mielikuvia ja stereotypioita, joiden varaan ei kunnollista abstraktia tai muutakaan ajattelua voi laskea.
Ville

]]>