Comments on: Kapitalismi on oikeudenmukaista http://vallankumous.blogsome.com/2009/05/05/kapitalismi-on-oikeudenmukaista/ Vallankumouksellisia hedelmiä puutarhasta ja katujen varsilta Tue, 07 May 2013 10:22:09 +0000 http://wordpress.org/?v=1.5.1-alpha by: Jarkko Pesonen http://vallankumous.blogsome.com/2009/05/05/kapitalismi-on-oikeudenmukaista/#comment-811 Fri, 20 Aug 2010 11:03:51 +0100 http://vallankumous.blogsome.com/2009/05/05/kapitalismi-on-oikeudenmukaista/#comment-811 "elämismaailmamme köyhtyy ja latistuu sitä mukaa, kun ympäristöjämme kaupallistetaan, yksityistetään (aidataan)" Määrittele "elämismaailma". Mitä tarkoittaa sen latistuminen? Millä tavalla se, että jotakin ympäristössä (esim. puisto tms.) ei ole pakotettu kaikkien maksettavaksi valtion laillistamalla varkaudella (verot) on aitaamista? "ja ihmissuhteitamme alistetaan talouslogiikalle." Kuka alistaa ja miten alistaa? Kuka on alistanut sinun ihmissuhteitasi talouslogiikalle ja miten tämä on ilmennyt= “elämismaailmamme köyhtyy ja latistuu sitä mukaa, kun ympäristöjämme kaupallistetaan, yksityistetään (aidataan)”

Määrittele “elämismaailma”. Mitä tarkoittaa sen latistuminen? Millä tavalla se, että jotakin ympäristössä (esim. puisto tms.) ei ole pakotettu kaikkien maksettavaksi valtion laillistamalla varkaudella (verot) on aitaamista?

“ja ihmissuhteitamme alistetaan talouslogiikalle.”

Kuka alistaa ja miten alistaa? Kuka on alistanut sinun ihmissuhteitasi talouslogiikalle ja miten tämä on ilmennyt=

]]>
by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2009/05/05/kapitalismi-on-oikeudenmukaista/#comment-303 Mon, 18 May 2009 01:51:33 +0100 http://vallankumous.blogsome.com/2009/05/05/kapitalismi-on-oikeudenmukaista/#comment-303 Kontrolleista samaa mieltä. Mutta eikö muoti päin vastoin perustu erottautumiseen ja huomion hakemiseen? "Kapitalisti" on muuten rakenteellinen rooli, ihan niin kuin "ostaja" tai "myyjä". Siksi kapitalistin syyttäminen - kaikessa abstraktiudessaan - ei oikeastaan noin muotoiltuna ole vastuun vyöryttämistä jollekin tietylle taholle. Hölmö pointti ehkä, mutta olen huomannnut käsityksen olevan yleinen. Kontrolleista samaa mieltä. Mutta eikö muoti päin vastoin perustu erottautumiseen ja huomion hakemiseen?

“Kapitalisti” on muuten rakenteellinen rooli, ihan niin kuin “ostaja” tai “myyjä”. Siksi kapitalistin syyttäminen - kaikessa abstraktiudessaan - ei oikeastaan noin muotoiltuna ole vastuun vyöryttämistä jollekin tietylle taholle. Hölmö pointti ehkä, mutta olen huomannnut käsityksen olevan yleinen.

]]>
by: Hemi http://vallankumous.blogsome.com/2009/05/05/kapitalismi-on-oikeudenmukaista/#comment-300 Fri, 15 May 2009 03:50:36 +0100 http://vallankumous.blogsome.com/2009/05/05/kapitalismi-on-oikeudenmukaista/#comment-300 Ensinnäkin, ne jotka näkyvät mediassa, eivät ole vallassa. Kyse on performansseista, joissa rahavirrat, politiikan logiikka etc. johtaa poliitikkoja... mutta en oikeastaan tarkoittanut sitä. Näkyvyys tulee esiin biopoliittisena ilmiönä, se uskaltaako ylipäätään puhua itsenään, riippuu siitä onko sisäisesti voimautunut vai ei... kuitenkin se, hyväksyykö annetun performatiivisen aseman vai ei, riippuu siitä, pystyykö hylkäämään sen. Kontrollin muodot jotka työntävät siihen ovat osin fyysisiä, osin henkisiä. Nykyään yleinen sairaus, masennus, tarkoittaa esimerkiksi omanarvontunteen puutetta, ja tälläisessa tilanteessa ihminen tekee kaikkensa, että välttyy sanktiolta, koska hänestä tuntuu, ettei hän kestäisi niitä. Siksi mielummin kestää stressiä, ja saa hyviä arvosanoja, kun joku arvottaa hyväksi... siis ei ainakaan huonoksi. Tämä on hurjan yleinen kokemus, johon törmään keskusteluissa varsinkin naisiksi sosiaalistettujen kanssa yhä uudestaan. Erottautua joukosta on olla näkyvä, olla yhtenäinen on olla näkymätön. Tietenkin erottautumiset muuttuvat esim. muotiprosessien kautta uusiksi pikkukonformismeiksi. Rautalangasta vääntäen ei yhteiskunta kehota ilmaisemaan itseään, vaan ottamaan valmiin position, siis vaikkapa ottamaan semanttisen tehtävän massojen mielikuvien muokkaamiseen asiakasta varten... Eläinoikeusliikkeen täytyykin olla "moralistinen" koska sen kohteena ovat rakenteet, jotka ihmiset mielummin unohtavat, varsin massiivisen koneiston avulla, ja joista täytyy siksi toiston avulla muistuttaa. Tämä muistuttaminen on kyllä ollut varsin tehokasta alkaen tarhaiskuista tarrakampanjoihin. Onhan kuitenkin aina helppo syyttää vaikkapa "kapitalistia" tai jotain ylempää tahoa kaikesta, ettei vain tarvitse ottaa vastuuta mistään... Ensinnäkin, ne jotka näkyvät mediassa, eivät ole vallassa. Kyse on performansseista, joissa rahavirrat, politiikan logiikka etc. johtaa poliitikkoja… mutta en oikeastaan tarkoittanut sitä. Näkyvyys tulee esiin biopoliittisena ilmiönä, se uskaltaako ylipäätään puhua itsenään, riippuu siitä onko sisäisesti voimautunut vai ei… kuitenkin se, hyväksyykö annetun performatiivisen aseman vai ei, riippuu siitä, pystyykö hylkäämään sen. Kontrollin muodot jotka työntävät siihen ovat osin fyysisiä, osin henkisiä.
Nykyään yleinen sairaus, masennus, tarkoittaa esimerkiksi omanarvontunteen puutetta, ja tälläisessa tilanteessa ihminen tekee kaikkensa, että välttyy sanktiolta, koska hänestä tuntuu, ettei hän kestäisi niitä. Siksi mielummin kestää stressiä, ja saa hyviä arvosanoja, kun joku arvottaa hyväksi… siis ei ainakaan huonoksi. Tämä on hurjan yleinen kokemus, johon törmään keskusteluissa varsinkin naisiksi sosiaalistettujen kanssa yhä uudestaan. Erottautua joukosta on olla näkyvä, olla yhtenäinen on olla näkymätön. Tietenkin erottautumiset muuttuvat esim. muotiprosessien kautta uusiksi pikkukonformismeiksi.
Rautalangasta vääntäen ei yhteiskunta kehota ilmaisemaan itseään, vaan ottamaan valmiin position, siis vaikkapa ottamaan semanttisen tehtävän massojen mielikuvien muokkaamiseen asiakasta varten…

Eläinoikeusliikkeen täytyykin olla “moralistinen” koska sen kohteena ovat rakenteet, jotka ihmiset mielummin unohtavat, varsin massiivisen koneiston avulla, ja joista täytyy siksi toiston avulla muistuttaa. Tämä muistuttaminen on kyllä ollut varsin tehokasta alkaen tarhaiskuista tarrakampanjoihin. Onhan kuitenkin aina helppo syyttää vaikkapa “kapitalistia” tai jotain ylempää tahoa kaikesta, ettei vain tarvitse ottaa vastuuta mistään…

]]>
by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2009/05/05/kapitalismi-on-oikeudenmukaista/#comment-298 Sun, 10 May 2009 23:52:46 +0100 http://vallankumous.blogsome.com/2009/05/05/kapitalismi-on-oikeudenmukaista/#comment-298 Hemi: vaatimukset eivät kiinnosta ketään, ellei niiden takana ole poliittista painetta, ellei vallanpitäjiä pakoteta neuvotteluihin. "tekee mitä hyvänsä ollakseen näkymätön" En ymmärrä tätä. Eivätkö ihmisten tavoitteet ole yleensä päinvastaisia? Yhteiskunnan huipullahan ovat julkkiset ja "näkyvät" osaajat, niitä käsittelemäsi ihminen tavoittelee. "Ehdollistetut palkinnot" ohjaavat juuri näkyvyyden hankkimiseen, eivät piiloutumiseen. Itse asiassa monet "aktivistit" haluavat piilottaa itsensä ja olla anonyymeja; foucault'laisittain anonyymius on nykyään vapautta, se, ettei noudata kaikkialta tulevaa käskyä "ilmaista itseään" ja tulla näkyväksi. "Transsendenssi" viittaa sekä ulkopuoliseen että tuonpuoleiseen (luonnolliseen, muuttumattomaan). Transsendenssiin perustuva moralismi esimerkiksi tarkoittaa itsen korottamista tilanteen tai peräti yhteiskunnan ulkopuolelle ja moralisoimista sieltä käsin; itsen korottamista toisen yläpuolelle; tai esimerkiksi omien arvojen heittämistä tuonpuoleiseen (eläinoikeusliikkeen yksi siipi, joka vain moraalisesti terrorisoi muita sillä perusteella, että muut eivät tajua noudattaa Oikeita Ja Ikuisia Arvoja). Miksi moralismi sitten koetaan alistavaksi? Ihan banaalisti tulkittuna ehkä vain moralistin suorittaman itsensä korottamisen vuoksi. Moralismissa on aina läsnä hierarkia: moralistilla on asemansa vuoksi "oikeus" saarnata syntiselle. Hemi: vaatimukset eivät kiinnosta ketään, ellei niiden takana ole poliittista painetta, ellei vallanpitäjiä pakoteta neuvotteluihin.

“tekee mitä hyvänsä ollakseen näkymätön”

En ymmärrä tätä. Eivätkö ihmisten tavoitteet ole yleensä päinvastaisia? Yhteiskunnan huipullahan ovat julkkiset ja “näkyvät” osaajat, niitä käsittelemäsi ihminen tavoittelee. “Ehdollistetut palkinnot” ohjaavat juuri näkyvyyden hankkimiseen, eivät piiloutumiseen. Itse asiassa monet “aktivistit” haluavat piilottaa itsensä ja olla anonyymeja; foucault’laisittain anonyymius on nykyään vapautta, se, ettei noudata kaikkialta tulevaa käskyä “ilmaista itseään” ja tulla näkyväksi.

“Transsendenssi” viittaa sekä ulkopuoliseen että tuonpuoleiseen (luonnolliseen, muuttumattomaan). Transsendenssiin perustuva moralismi esimerkiksi tarkoittaa itsen korottamista tilanteen tai peräti yhteiskunnan ulkopuolelle ja moralisoimista sieltä käsin; itsen korottamista toisen yläpuolelle; tai esimerkiksi omien arvojen heittämistä tuonpuoleiseen (eläinoikeusliikkeen yksi siipi, joka vain moraalisesti terrorisoi muita sillä perusteella, että muut eivät tajua noudattaa Oikeita Ja Ikuisia Arvoja).

Miksi moralismi sitten koetaan alistavaksi? Ihan banaalisti tulkittuna ehkä vain moralistin suorittaman itsensä korottamisen vuoksi. Moralismissa on aina läsnä hierarkia: moralistilla on asemansa vuoksi “oikeus” saarnata syntiselle.

]]>
by: Hemi http://vallankumous.blogsome.com/2009/05/05/kapitalismi-on-oikeudenmukaista/#comment-296 Fri, 08 May 2009 03:40:32 +0100 http://vallankumous.blogsome.com/2009/05/05/kapitalismi-on-oikeudenmukaista/#comment-296 toinen kysymys on, miksi "moralismi" koetaan alistavaksi? toinen kysymys on, miksi “moralismi” koetaan alistavaksi?

]]>
by: Hemi http://vallankumous.blogsome.com/2009/05/05/kapitalismi-on-oikeudenmukaista/#comment-295 Fri, 08 May 2009 03:38:48 +0100 http://vallankumous.blogsome.com/2009/05/05/kapitalismi-on-oikeudenmukaista/#comment-295 Ehdottomasti hyvä lista positiivisen toiminnan suhteen. Vaatimukset voivat olla kyllä vähän joutava ilmiö, ellei se tässä tapauksessa tarkoita vain omien päämäärien artikulointia... ketäpä kiinnostaa mitä joku toinen "vaatii"? Myöskin "kritiikkiä" pitäisi välttää kaikin keinoin, koska se ei tarkoita kuin kiellon kautta myöntymistä kuten joku ilmaisi. Tosin en tiedä onko "oikeudenmukaista" tai "reilua" tuossa rajatussa merkityksessä, se psykologinen perusta, joka mahdollistaa sekä kapitalimin että konformismin... kun ihmisen saama hyväksyntä tai sosiaaliset palkinnot ovat niin ehdollistettuja, hän kokee itsensä niin arvottomaksi, että tekee mitä hyvänsä ollakseen näkymätön, laihduttaa itsensä sairaaksi, saa jatkuvasti hyviä arvosanoja, tekee "mitä tahansa työtä" etc. hän vasta on hallittavissa. Varsinkin, kun kyse on usein lapsuudesta tai varhaisesta nuoruudesta, jolloin vaihtosuhde ei ole kovin symmetrinen. Minusta positiivisen toiminnan muotoina pitää miettiä juuri noita voimautumisen muotoja. Freire on minusta tässä loistava. En tosin tiedä ketä tarkaanottaen tarkoitat moralismilla joka perustuu "transendenssiin". Enkä kyllä näkisi että punavihreätkään olisivat ihan pelkkä kuluttajaliike, niin hampaattomia/alistuneita kuin ovatkin... Ehdottomasti hyvä lista positiivisen toiminnan suhteen. Vaatimukset voivat olla kyllä vähän joutava ilmiö, ellei se tässä tapauksessa tarkoita vain omien päämäärien artikulointia… ketäpä kiinnostaa mitä joku toinen “vaatii”? Myöskin “kritiikkiä” pitäisi välttää kaikin keinoin, koska se ei tarkoita kuin kiellon kautta myöntymistä kuten joku ilmaisi.
Tosin en tiedä onko “oikeudenmukaista” tai “reilua” tuossa rajatussa merkityksessä, se psykologinen perusta, joka mahdollistaa sekä kapitalimin että konformismin… kun ihmisen saama hyväksyntä tai sosiaaliset palkinnot ovat niin ehdollistettuja, hän kokee itsensä niin arvottomaksi, että tekee mitä hyvänsä ollakseen näkymätön, laihduttaa itsensä sairaaksi, saa jatkuvasti hyviä arvosanoja, tekee “mitä tahansa työtä” etc. hän vasta on hallittavissa. Varsinkin, kun kyse on usein lapsuudesta tai varhaisesta nuoruudesta, jolloin vaihtosuhde ei ole kovin symmetrinen. Minusta positiivisen toiminnan muotoina pitää miettiä juuri noita voimautumisen muotoja. Freire on minusta tässä loistava.
En tosin tiedä ketä tarkaanottaen tarkoitat moralismilla joka perustuu “transendenssiin”. Enkä kyllä näkisi että punavihreätkään olisivat ihan pelkkä kuluttajaliike, niin hampaattomia/alistuneita kuin ovatkin…

]]>
by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2009/05/05/kapitalismi-on-oikeudenmukaista/#comment-294 Thu, 07 May 2009 20:08:37 +0100 http://vallankumous.blogsome.com/2009/05/05/kapitalismi-on-oikeudenmukaista/#comment-294 Kiitos kiitoksista. Kuulostaa analyyttisen valtiofilosofian Kremliltä tuo Melbourne. No, ainakin siellä on lämmintä, toisin kuin Kremlissä. Hahmottelin joskus poliittista esseekirjaa nimeltä "Kyklooppilinja"... Kiitos kiitoksista. Kuulostaa analyyttisen valtiofilosofian Kremliltä tuo Melbourne. No, ainakin siellä on lämmintä, toisin kuin Kremlissä.

Hahmottelin joskus poliittista esseekirjaa nimeltä “Kyklooppilinja”…

]]>
by: Vesa http://vallankumous.blogsome.com/2009/05/05/kapitalismi-on-oikeudenmukaista/#comment-293 Thu, 07 May 2009 06:15:02 +0100 http://vallankumous.blogsome.com/2009/05/05/kapitalismi-on-oikeudenmukaista/#comment-293 Moi Klmentiini! Jälleen kerran postauksesi osui niin oikeaan kuin vain mahdollista. Blogiasi on edelleen riemastuttavaa lukea. Etenkin tämä oikeudenmukaisuus tematiikka on vituttanut lähiaikoina oikein kunnolla, sillä olen täällä Melbournessa yhdellä kurssilla jonka nimi on Global Justice. Ei tarvi montaa kertaa arvata mikä meno siellä on. Mm. koko kurssin aikana ei luennoilla tai lukemissamme artikkeleissa ole kertaakaan mainittu sanoja kapitalismi, ideologia jne. Kaikki vaan pyritään hahmottamaan tämän kuvailemasi valtio ajattelun kautta, jota aloin juuri kutsumaan omalla termilläni kyklooppifilosofia. Vituttaa niin huolella se, että maailman kaikki ongelmat alistetaan tässä angloamerikkalaisessa viitekyhyksessä jonkin maailman turhimman kommunitaristi / liberalismi erottelun alle. Ilman tätä sun blogia, olisin niin pihalla kaikesta eli KIITOS! Moi Klmentiini!

Jälleen kerran postauksesi osui niin oikeaan kuin vain mahdollista. Blogiasi on edelleen riemastuttavaa lukea. Etenkin tämä oikeudenmukaisuus tematiikka on vituttanut lähiaikoina oikein kunnolla, sillä olen täällä Melbournessa yhdellä kurssilla jonka nimi on Global Justice. Ei tarvi montaa kertaa arvata mikä meno siellä on. Mm. koko kurssin aikana ei luennoilla tai lukemissamme artikkeleissa ole kertaakaan mainittu sanoja kapitalismi, ideologia jne. Kaikki vaan pyritään hahmottamaan tämän kuvailemasi valtio ajattelun kautta, jota aloin juuri kutsumaan omalla termilläni kyklooppifilosofia. Vituttaa niin huolella se, että maailman kaikki ongelmat alistetaan tässä angloamerikkalaisessa viitekyhyksessä jonkin maailman turhimman kommunitaristi / liberalismi erottelun alle.

Ilman tätä sun blogia, olisin niin pihalla kaikesta eli KIITOS!

]]>
by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2009/05/05/kapitalismi-on-oikeudenmukaista/#comment-290 Tue, 05 May 2009 17:21:14 +0100 http://vallankumous.blogsome.com/2009/05/05/kapitalismi-on-oikeudenmukaista/#comment-290 En tiedä onko moralismi vailla perusteita. Ennemmin sanoisin, että se on reaktiivista, se koetaan alistavaksi ja se usein herättää ihmisissä kyllästymistä ja vastustusta. Ehkä moralismia suurempi ongelma oikeudenmukaisuuteen jumittumisessa on, että oikeudenmukaisuuspuhe yleensä käsittelee asioita valmiiden lopputuotteiden näkökulmasta (tuote on tässä joko rationaalinen ja autonominen liberaali subjekti tai materiaalinen hyödyke varastossa), eikä tavoita prosessia, joka tuottaa lopputulokset. Toisin sanoen oikeudenmukaisuus helposti olettaa valmiit toimijat, joiden abstrakteja oikeuksia sitten vain pelataan yhteen, ja toisaalta valmiin kasan tavaroita, jotka vain pitää jakaa oikein. Oikeudenmukaisuus ottaa kapitalismin annettuna ja arvostelee vain lopputulosta, kun pitäisi analysoida ja arvostella myös tuotantoprosesseja. Marxilaisen analyysin tärkein kohde on juuri tuotantoprosessi, siinä syntyvä lisäarvo ja sen "riisto" (riisto on Pääoman kontekstissa melko tekninen käsite). Samoin redusoiminen on filosofinen käsite, joka ei sikäli ole moralistinen että sitä käyttävät eri yhteyksissä sekä kannattajat että vastustajat. Elämismaailman suhteen olet varmasti oikeassa, ellei tällaisia väitteitä sitten ankkuroida selvästi johonkin tiettyyn kokemuskenttään. Ehkä Marxin pohjalta voisi luonnostella kolme yksinkertaista kritiikin tai positiivisen toiminnan aluetta, miedoimmasta radikaaleimpaan: 1) lisäliksan vaatiminen ja hankkiminen - työväenliikkeen perusvaatimus, sisältää palkankorotusten lisäksi esimerkiksi alhaisempien asunnuskustannusten, maksuttoman julkisen liikenteen ja julkisten tilojen vaatimisen. "Hankkiminen" voi tarkoittaa talojen valtaamista, näpistelyä, pummilla ajamista, warettamista, dyykkaamista jne. 2) työstä kieltäytyminen - tämä oli itse Marxille mielessä. Työstä kieltäytyminen tarkoittaa ensiksi pakollisen työajan vähentämistä ja toiseksi (paska)töistä kokonaan kieltäytymistä. Toiminnan muotoja: vastenmielisistä työtehtävistä sluibaaminen, työnteon hidastelu, lakkoilu, kokonaan "työelämän" ulkopuolelle jättäytyminen. 3) tuotannon uudelleenjärjestäminen ja sitä kautta "kommunistisen" yhteiskunnan luominen - itse tuotantoprosesseihin kajoaminen, autonominen tuotanto osuuskunnista vallattuihin tehtaisiin, jakaminen, yhteisyys. En tiedä onko moralismi vailla perusteita. Ennemmin sanoisin, että se on reaktiivista, se koetaan alistavaksi ja se usein herättää ihmisissä kyllästymistä ja vastustusta.

Ehkä moralismia suurempi ongelma oikeudenmukaisuuteen jumittumisessa on, että oikeudenmukaisuuspuhe yleensä käsittelee asioita valmiiden lopputuotteiden näkökulmasta (tuote on tässä joko rationaalinen ja autonominen liberaali subjekti tai materiaalinen hyödyke varastossa), eikä tavoita prosessia, joka tuottaa lopputulokset. Toisin sanoen oikeudenmukaisuus helposti olettaa valmiit toimijat, joiden abstrakteja oikeuksia sitten vain pelataan yhteen, ja toisaalta valmiin kasan tavaroita, jotka vain pitää jakaa oikein. Oikeudenmukaisuus ottaa kapitalismin annettuna ja arvostelee vain lopputulosta, kun pitäisi analysoida ja arvostella myös tuotantoprosesseja.

Marxilaisen analyysin tärkein kohde on juuri tuotantoprosessi, siinä syntyvä lisäarvo ja sen “riisto” (riisto on Pääoman kontekstissa melko tekninen käsite). Samoin redusoiminen on filosofinen käsite, joka ei sikäli ole moralistinen että sitä käyttävät eri yhteyksissä sekä kannattajat että vastustajat. Elämismaailman suhteen olet varmasti oikeassa, ellei tällaisia väitteitä sitten ankkuroida selvästi johonkin tiettyyn kokemuskenttään.

Ehkä Marxin pohjalta voisi luonnostella kolme yksinkertaista kritiikin tai positiivisen toiminnan aluetta, miedoimmasta radikaaleimpaan:

1) lisäliksan vaatiminen ja hankkiminen - työväenliikkeen perusvaatimus, sisältää palkankorotusten lisäksi esimerkiksi alhaisempien asunnuskustannusten, maksuttoman julkisen liikenteen ja julkisten tilojen vaatimisen. “Hankkiminen” voi tarkoittaa talojen valtaamista, näpistelyä, pummilla ajamista, warettamista, dyykkaamista jne.

2) työstä kieltäytyminen - tämä oli itse Marxille mielessä. Työstä kieltäytyminen tarkoittaa ensiksi pakollisen työajan vähentämistä ja toiseksi (paska)töistä kokonaan kieltäytymistä. Toiminnan muotoja: vastenmielisistä työtehtävistä sluibaaminen, työnteon hidastelu, lakkoilu, kokonaan “työelämän” ulkopuolelle jättäytyminen.

3) tuotannon uudelleenjärjestäminen ja sitä kautta “kommunistisen” yhteiskunnan luominen - itse tuotantoprosesseihin kajoaminen, autonominen tuotanto osuuskunnista vallattuihin tehtaisiin, jakaminen, yhteisyys.

]]>
by: Mika http://vallankumous.blogsome.com/2009/05/05/kapitalismi-on-oikeudenmukaista/#comment-289 Tue, 05 May 2009 15:12:19 +0100 http://vallankumous.blogsome.com/2009/05/05/kapitalismi-on-oikeudenmukaista/#comment-289 Pari jatkokysymystä moralismista: Olettaen että oikeudenmukaisuuteen perustuva kapitalismin kritiikki (joka tietenkin on kritiikin muotona kapitalismin ja liberalismin pitkälti luoma historiallinen käsitys eikä mikään universaali kriteeri, kuten yllä taisit kirjoittaakin) on moralismia ja siten vailla perusteita, emmekö voisi sanoa samaa myös seuraavien tekstissä esitettyjen kapitalismin kritiikkiin viittaavien seikkojen puolesta: a) "varsinainen riisto" b) "elämismaailman köyhtyminen ja latistuminen" c) "alistaa, latistaa ja redusoi" Ehkä tää kommentti hakee tarkennusta kritiikin perusteisiin ja siihen mitä me voidaan hylätä moralismina ja mitä taas hyväksyä päteväksi argumentoinniksi kapitalismia vastaan ja jonkun muun puolesta... Olennainen ongelma piilee kaikkien edellä mainittujen käsitteiden, erityisesti tuon oikeudenmukaisuuden, historiallisessa painolastissa, siis siinä miten ne on kaapattu tietynlaisen yhteiskuntajärjestyksen ja kulttuuristen rakenteiden toimesta puolustamaan vallitsevia valtasuhteita. Mutta ei kai me luovuteta käsitteitä tällä tavalla ilman mitään kamppailua elämäämme latistaville tahoille? Mietitään vaikka esimerkiksi vapauden käsitettä, joka on kuten kaikki tietävät kärsinyt aikamoisen inflaation, mutta jonka tietyt aspektit ja tulkinnat on nostettu uudelleen relevanteiksi esim. autonomian käsitteen kautta. Pari jatkokysymystä moralismista:

Olettaen että oikeudenmukaisuuteen perustuva kapitalismin kritiikki (joka tietenkin on kritiikin muotona kapitalismin ja liberalismin pitkälti luoma historiallinen käsitys eikä mikään universaali kriteeri, kuten yllä taisit kirjoittaakin) on moralismia ja siten vailla perusteita, emmekö voisi sanoa samaa myös seuraavien tekstissä esitettyjen kapitalismin kritiikkiin viittaavien seikkojen puolesta:

a) “varsinainen riisto”
b) “elämismaailman köyhtyminen ja latistuminen”
c) “alistaa, latistaa ja redusoi”

Ehkä tää kommentti hakee tarkennusta kritiikin perusteisiin ja siihen mitä me voidaan hylätä moralismina ja mitä taas hyväksyä päteväksi argumentoinniksi kapitalismia vastaan ja jonkun muun puolesta…

Olennainen ongelma piilee kaikkien edellä mainittujen käsitteiden, erityisesti tuon oikeudenmukaisuuden, historiallisessa painolastissa, siis siinä miten ne on kaapattu tietynlaisen yhteiskuntajärjestyksen ja kulttuuristen rakenteiden toimesta puolustamaan vallitsevia valtasuhteita. Mutta ei kai me luovuteta käsitteitä tällä tavalla ilman mitään kamppailua elämäämme latistaville tahoille? Mietitään vaikka esimerkiksi vapauden käsitettä, joka on kuten kaikki tietävät kärsinyt aikamoisen inflaation, mutta jonka tietyt aspektit ja tulkinnat on nostettu uudelleen relevanteiksi esim. autonomian käsitteen kautta.

]]>