Comments on: Mistä ne arvot sinne luontoon menee? http://vallankumous.blogsome.com/2009/12/24/mista-ne-arvot-sinne-luontoon-menee/ Vallankumouksellisia hedelmiä puutarhasta ja katujen varsilta Wed, 08 May 2013 22:11:06 +0000 http://wordpress.org/?v=1.5.1-alpha by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2009/12/24/mista-ne-arvot-sinne-luontoon-menee/#comment-538 Sun, 03 Jan 2010 17:28:58 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2009/12/24/mista-ne-arvot-sinne-luontoon-menee/#comment-538 makislav: sanotaan, että spinozalaista naturalismia, jos sitä luetaan Deleuzen ja Nietzschen läpi. :) Kantilaisuudessa näen ongelmaksi mm. kysymyksen transsendentaalisen subjektiivisuuden genealogiasta. Tämän ongelman veivät johdonmukaiseen loppuunsa Fichte ja Husserl; (empiirinen) minä on (transsendentaalisen) itsensä jälkeläinen ja itse on taas jotenkin absoluuttinen. Toinen ongelma kantilaisuudessa on tilan tekeminen uskolle. Emme voi tietää oliota-itsessään, siitä puhuminen olisi arroganttia ja dogmaattista -> fundamentalismit saavat jyllätä vapaasti. Kolmas ongelma on ennakko-oletus harmoniaan ja konsensukseen tähtäämisestä (ainakin kahdessa ensimmäisessä kritiikissä), mikä on porvarillista. makislav: sanotaan, että spinozalaista naturalismia, jos sitä luetaan Deleuzen ja Nietzschen läpi. :)

Kantilaisuudessa näen ongelmaksi mm. kysymyksen transsendentaalisen subjektiivisuuden genealogiasta. Tämän ongelman veivät johdonmukaiseen loppuunsa Fichte ja Husserl; (empiirinen) minä on (transsendentaalisen) itsensä jälkeläinen ja itse on taas jotenkin absoluuttinen.

Toinen ongelma kantilaisuudessa on tilan tekeminen uskolle. Emme voi tietää oliota-itsessään, siitä puhuminen olisi arroganttia ja dogmaattista -> fundamentalismit saavat jyllätä vapaasti.

Kolmas ongelma on ennakko-oletus harmoniaan ja konsensukseen tähtäämisestä (ainakin kahdessa ensimmäisessä kritiikissä), mikä on porvarillista.

]]>
by: makislav http://vallankumous.blogsome.com/2009/12/24/mista-ne-arvot-sinne-luontoon-menee/#comment-537 Sun, 03 Jan 2010 17:16:19 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2009/12/24/mista-ne-arvot-sinne-luontoon-menee/#comment-537 Klementiini, kiitos vastauksestasi! Kommentini oli tarkoitettu pikemminkin metaeettiseksi huomioksi arvojen ja tosiseikkojen suhteesta. Ja tämä kytkös valottaa mielestäni sitä, kuinka tiiviisti etiikka - vaikka näin ei usein ajatellakaan - liittyy metafyysisiin ja/taikka tieto-opillisiin kysymyksiin. Näyttäisi siltä, että itse puolustat jonkintyyppistä spinozalaista monismia, kun itse taas lämpeän enemmän Kantin transsendentaalisen idealismin mukaiseen tietoteoriaan(/metafysiikkaan). Tästähän kehkeytyisi lisää mielenkiintoisia kysymyksiä! Klementiini, kiitos vastauksestasi!

Kommentini oli tarkoitettu pikemminkin metaeettiseksi huomioksi arvojen ja tosiseikkojen suhteesta. Ja tämä kytkös valottaa mielestäni sitä, kuinka tiiviisti etiikka - vaikka näin ei usein ajatellakaan - liittyy metafyysisiin ja/taikka tieto-opillisiin kysymyksiin.

Näyttäisi siltä, että itse puolustat jonkintyyppistä spinozalaista monismia, kun itse taas lämpeän enemmän Kantin transsendentaalisen idealismin mukaiseen tietoteoriaan(/metafysiikkaan).

Tästähän kehkeytyisi lisää mielenkiintoisia kysymyksiä!

]]>
by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2009/12/24/mista-ne-arvot-sinne-luontoon-menee/#comment-535 Sat, 02 Jan 2010 02:05:36 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2009/12/24/mista-ne-arvot-sinne-luontoon-menee/#comment-535 makislav: hyvä ja poliittinen kyseenalaistus. Otsikko olisi tietysti yhtä hyvin voinut kuulua: "Kuka päättää mikä on luonto ja mikä arvo sillä on?" Eli muuttuuko postauksen kysymys olennaisesti, jos pointtisi otetaan huomioon? Luonto eli substanssi, siinä on kaikki, mitä on. Urban Schmutz: ymmärrän tuon sanojen tasolla, mutta en sen tasolla, mihin sanat viittaavat. <i>Miten</i> jollakin voi olla arvo ilman että ihmiset liittävät siihen arvoa? makislav: hyvä ja poliittinen kyseenalaistus. Otsikko olisi tietysti yhtä hyvin voinut kuulua: “Kuka päättää mikä on luonto ja mikä arvo sillä on?” Eli muuttuuko postauksen kysymys olennaisesti, jos pointtisi otetaan huomioon?

Luonto eli substanssi, siinä on kaikki, mitä on.

Urban Schmutz: ymmärrän tuon sanojen tasolla, mutta en sen tasolla, mihin sanat viittaavat. Miten jollakin voi olla arvo ilman että ihmiset liittävät siihen arvoa?

]]>
by: Urban Schmutz http://vallankumous.blogsome.com/2009/12/24/mista-ne-arvot-sinne-luontoon-menee/#comment-531 Thu, 31 Dec 2009 10:12:38 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2009/12/24/mista-ne-arvot-sinne-luontoon-menee/#comment-531 Hei Klementiini, Kun kirjoitit: "Mitä tarkoittaa, että “luonto on arvokas- riippumatta siitä onko luonto arvokas ihmiselle”?" --------------------------- En tiedä jos tämä selventää yhtään mitään, mutta yritän. Mikäli olet tutustunut "syväekologiaan", niin nämä pitäisivät olla perusjuttuja. Siksi epäilenkin vähän että emme puhu samoista asioista. Oletan että "itseisarvolla" tarkoitetaan samaa kuin "intrinsic value". Silloin luonnon arvo ei ole riippuvainen siitä mitä arvoa ihmiset liittävät (attach) siihen. Eli luonnolla on itseisarvo. En ole suomenkielinen joten voi olla että tuo kömpelö selitys ei vielä selventänyt yhtään mitään. Tämä selittää sen ehkä vähän paremmin: http://cnx.org/content/m12160/latest/ Minusta tuntuu kuitenkin silti että nämä ovat niin perusjuttuja, että luultavasti haet takaa jotain ihan muuta? Jotain mitä en oikein ymmärrä. Peace. Hei Klementiini,

Kun kirjoitit:

“Mitä tarkoittaa, että “luonto on arvokas- riippumatta siitä onko luonto arvokas ihmiselle”?”
—————————

En tiedä jos tämä selventää yhtään mitään, mutta yritän. Mikäli olet tutustunut “syväekologiaan”, niin nämä pitäisivät olla perusjuttuja. Siksi epäilenkin vähän että emme puhu samoista asioista. Oletan että “itseisarvolla” tarkoitetaan samaa kuin “intrinsic value”. Silloin luonnon arvo ei ole riippuvainen siitä mitä arvoa ihmiset liittävät (attach) siihen. Eli luonnolla on itseisarvo.

En ole suomenkielinen joten voi olla että tuo kömpelö selitys ei vielä selventänyt yhtään mitään. Tämä selittää sen ehkä vähän paremmin:
http://cnx.org/content/m12160/latest/

Minusta tuntuu kuitenkin silti että nämä ovat niin perusjuttuja, että luultavasti haet takaa jotain ihan muuta? Jotain mitä en oikein ymmärrä.

Peace.

]]>
by: makislav http://vallankumous.blogsome.com/2009/12/24/mista-ne-arvot-sinne-luontoon-menee/#comment-530 Wed, 30 Dec 2009 21:08:49 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2009/12/24/mista-ne-arvot-sinne-luontoon-menee/#comment-530 Tämä ei välttämättä edusta nykyistä kantaani, mutta voisin moraalirealismin hengessä kysyä: millä tavalla voidaan mielestäsi erottaa tosiseikat (tässä postauksessa siis luonto) ja arvot (kuten normi "Luonnolla on itseisarvo")? Hyvänä esimerkkinä tämän dikotomian ongelmallisuudesta toimii esimerkiksi aborttikeskustelu. Pietarinen &amp; Poutanen antavat tästä hyvän esimerkin teoksessaan <i>Etiikan teorioita</i> (2005). Ajatellaanpa, että X ja Y kiistelevät ihmisen/sikiön ihmisarvosta: X väittää, että abortti on ihmisarvon (sikiön oikeuksien) loukkaamista, kun taas Y ei pidä aborttia ihmisarvon loukkauksena, sillä hän ei pidä sikiötä ihmisenä. Tästä keskustelusta on siis hyvin vaikea erottaa oletettuja arvoja ja tosiseikkoja, kuten kirjoittajat asian tiivistävät: <i>Ongelman ytimen muodostaa se seikka, että sellaisia käsitteitä kuin "ihminen", "persoona", "kunnioittaminen", "lupaaminen" ja muita vastaavia moraalidiskurssissa yleisiä ilmauksia käytetään kuvaamaan sosiaaliseen elämään sisältyviä asioita, joihin on jo tietyllä tavalla rakennettu sisään arvoja ja normeja. Sosiaalisena ilmiönä "ihminen" ei ole pelkkä asiantilojen tai tosiasioiden kokonaisuus, vaan hän saa merkityksensä siitä sääntöjen, asenteiden, sopimusten, odotusten ja uskomusten moninaisuudesta, joista sosiaalinen toiminta muodostuu.</i> Em. esimerkin "ihminen" voitaisiin ajatella vaihdettavan postauksesi "luontoon". Nyt asettamasi otsikko <i>Mistä ne arvot sinne luontoon menee?</i> muodostuu ongelmalliseksi, sillä siinä jo tehdään se esi-oletus, että on olemassa jokin täysin ei-identifioitu todellisuus, jokin täysin inhimillisen merkityksenannon kannalta riippumaton luonto, johon sitten vasta jälkikäteen heijastamme arvomme. Asia taitaa kuitenkin olla niin, että käsitteenä luonto on jo arvosidonnaisesti jäsennetty, jolloin arvot kuuluvat olennaisesti luontokäsitykseemme - siis siihen tapaan, jolla luonnon oliona identifioimme. Tämä ei välttämättä edusta nykyistä kantaani, mutta voisin moraalirealismin hengessä kysyä: millä tavalla voidaan mielestäsi erottaa tosiseikat (tässä postauksessa siis luonto) ja arvot (kuten normi “Luonnolla on itseisarvo”)?

Hyvänä esimerkkinä tämän dikotomian ongelmallisuudesta toimii esimerkiksi aborttikeskustelu. Pietarinen & Poutanen antavat tästä hyvän esimerkin teoksessaan Etiikan teorioita (2005). Ajatellaanpa, että X ja Y kiistelevät ihmisen/sikiön ihmisarvosta: X väittää, että abortti on ihmisarvon (sikiön oikeuksien) loukkaamista, kun taas Y ei pidä aborttia ihmisarvon loukkauksena, sillä hän ei pidä sikiötä ihmisenä. Tästä keskustelusta on siis hyvin vaikea erottaa oletettuja arvoja ja tosiseikkoja, kuten kirjoittajat asian tiivistävät:

Ongelman ytimen muodostaa se seikka, että sellaisia käsitteitä kuin “ihminen”, “persoona”, “kunnioittaminen”, “lupaaminen” ja muita vastaavia moraalidiskurssissa yleisiä ilmauksia käytetään kuvaamaan sosiaaliseen elämään sisältyviä asioita, joihin on jo tietyllä tavalla rakennettu sisään arvoja ja normeja. Sosiaalisena ilmiönä “ihminen” ei ole pelkkä asiantilojen tai tosiasioiden kokonaisuus, vaan hän saa merkityksensä siitä sääntöjen, asenteiden, sopimusten, odotusten ja uskomusten moninaisuudesta, joista sosiaalinen toiminta muodostuu.

Em. esimerkin “ihminen” voitaisiin ajatella vaihdettavan postauksesi “luontoon”. Nyt asettamasi otsikko Mistä ne arvot sinne luontoon menee? muodostuu ongelmalliseksi, sillä siinä jo tehdään se esi-oletus,
että on olemassa jokin täysin ei-identifioitu todellisuus, jokin täysin inhimillisen merkityksenannon kannalta riippumaton luonto, johon sitten vasta jälkikäteen heijastamme arvomme. Asia taitaa kuitenkin olla niin, että käsitteenä luonto on jo arvosidonnaisesti jäsennetty, jolloin arvot kuuluvat olennaisesti luontokäsitykseemme - siis siihen tapaan, jolla luonnon oliona identifioimme.

]]>
by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2009/12/24/mista-ne-arvot-sinne-luontoon-menee/#comment-529 Wed, 30 Dec 2009 13:58:44 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2009/12/24/mista-ne-arvot-sinne-luontoon-menee/#comment-529 Mitä tarkoittaa, että "luonto on arvokas- riippumatta siitä onko luonto arvokas ihmiselle"? Mitä tarkoittaa, että “luonto on arvokas- riippumatta siitä onko luonto arvokas ihmiselle”?

]]>
by: Urban Schmutz http://vallankumous.blogsome.com/2009/12/24/mista-ne-arvot-sinne-luontoon-menee/#comment-528 Wed, 30 Dec 2009 04:50:37 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2009/12/24/mista-ne-arvot-sinne-luontoon-menee/#comment-528 Terve, Kun kysyit "Ja kuka sen arvon sinne luontoon asettaa?" niin eikö tässä koko "luonnon itseisarvo" -käsitteessä on käsittääkseni vain kyse siitä, että luonto on arvokas - riippumatta siitä onko luonto arvokas ihmiselle. Toisin sanoen, että luonto ei ole olemassa (tai luotu) vain ihmisiä varten (tai että ihmiset olisivat jollain lailla universumin keskipisteessä). Eikö tämä aina ole oikean 'environmentalismin' lähtökohta? (Mutta tämän sinä jo varmaan tiesit) Terve,

Kun kysyit “Ja kuka sen arvon sinne luontoon asettaa?” niin eikö tässä koko “luonnon itseisarvo” -käsitteessä on käsittääkseni vain kyse siitä, että luonto on arvokas - riippumatta siitä onko luonto arvokas ihmiselle. Toisin sanoen, että luonto ei ole olemassa (tai luotu) vain ihmisiä varten (tai että ihmiset olisivat jollain lailla universumin keskipisteessä). Eikö tämä aina ole oikean ‘environmentalismin’ lähtökohta? (Mutta tämän sinä jo varmaan tiesit)

]]>
by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2009/12/24/mista-ne-arvot-sinne-luontoon-menee/#comment-520 Thu, 24 Dec 2009 14:59:36 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2009/12/24/mista-ne-arvot-sinne-luontoon-menee/#comment-520 Mietin myös että kokemuksellisuus on varmaan ainoa tapa määritellä otsikossa haettu arvo. Mikäs siinä! Niin kauan kun kokemuksellisuutta ei yritetä ylevöittää moralismilla. Mietin myös että kokemuksellisuus on varmaan ainoa tapa määritellä otsikossa haettu arvo. Mikäs siinä! Niin kauan kun kokemuksellisuutta ei yritetä ylevöittää moralismilla.

]]>
by: Jukka http://vallankumous.blogsome.com/2009/12/24/mista-ne-arvot-sinne-luontoon-menee/#comment-519 Thu, 24 Dec 2009 10:44:57 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2009/12/24/mista-ne-arvot-sinne-luontoon-menee/#comment-519 "Itseisarvon" käsite itsessään on kyllä aika hämärä. Ehdottaisin, että "luonnon itseisarvolla" voitaisiin tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että kun menee luontoon, (jolla tässä tarkoitettakoon esimerkiksi semmoista suhteellisen ihmisvapaata ja villiä kohdetta) on yksinkertaisesti mahdollista havaita, että wohohou, tämäpä hyvä paikka! Siinä kaikki. Mutta toki se itseisarvokin, josta voimme puhua, on itseisarvo ihmiselle ja ihmisestä, ei luonnossa itsessään. Miltä kuulostaa? “Itseisarvon” käsite itsessään on kyllä aika hämärä. Ehdottaisin, että “luonnon itseisarvolla” voitaisiin tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että kun menee luontoon, (jolla tässä tarkoitettakoon esimerkiksi semmoista suhteellisen ihmisvapaata ja villiä kohdetta) on yksinkertaisesti mahdollista havaita, että wohohou, tämäpä hyvä paikka! Siinä kaikki. Mutta toki se itseisarvokin, josta voimme puhua, on itseisarvo ihmiselle ja ihmisestä, ei luonnossa itsessään. Miltä kuulostaa?

]]>