Comments on: No apulaissuntio, voit nussia, lupa on http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/06/no-apulaissuntio-voit-nussia-lupa-on/ Vallankumouksellisia hedelmiä puutarhasta ja katujen varsilta Fri, 10 May 2013 10:03:46 +0000 http://wordpress.org/?v=1.5.1-alpha by: partyboy43 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/06/no-apulaissuntio-voit-nussia-lupa-on/#comment-569 Mon, 11 Jan 2010 05:33:37 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/06/no-apulaissuntio-voit-nussia-lupa-on/#comment-569 Hemi: Mun näkemys Opiskelijatoiminnasta on täysin päinvastainen. Ryhmässä ollaan jatkuvasti pyritty suureen avoimuuteen (hyvässä ja pahassa). Monet aktiivit ovat myös mielestäni osoittaneet suurta sitoutumista toiminnalle. On väännetty teoreettista linjaa, mutta on myös liattu samoja, kyniä pyörittäviä käsiä. Yksi ei sulje pois toista. Hemi: Mun näkemys Opiskelijatoiminnasta on täysin päinvastainen. Ryhmässä ollaan jatkuvasti pyritty suureen avoimuuteen (hyvässä ja pahassa). Monet aktiivit ovat myös mielestäni osoittaneet suurta sitoutumista toiminnalle. On väännetty teoreettista linjaa, mutta on myös liattu samoja, kyniä pyörittäviä käsiä. Yksi ei sulje pois toista.

]]>
by: Hemi http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/06/no-apulaissuntio-voit-nussia-lupa-on/#comment-568 Sun, 10 Jan 2010 03:01:38 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/06/no-apulaissuntio-voit-nussia-lupa-on/#comment-568 Tämä poliittinen sääty... tai itseään sellaisena pitävä on myöskin varsin reaktiivinen, sitä vain kierolla tavalla, ja saaden aikaan sekavia virheitä kuten hip-hop-huuruilu. Sekä säädyksi julistautuvat unohtavat kaaderi periaatteen: kukaan ei yksinkertaisesti halua olla kaaderi, ihmiset yleensä haluavat sitoutua projekteihin juuri niin voimakkaasti, kuin katsovat voivansa vaikuttaa niiden muodostumiseen ja sisältöön. Siksi etujoukkojen esittämät kannat voivat joskus vaikuttaa vahvoilta avauksilta, mutta olla saamatta aikaan juuri mitään. Ehkä potentiaalin potentiaalin, vaikkapa vallatun ja saadun talon, mutta sisällön luominen on sitten vaikeampaa. Megafonia siteeraavan opiskelijatoiminnan, mutta ei minkäänlaisia muutoksia yliopistolla... Tämä poliittinen sääty… tai itseään sellaisena pitävä on myöskin varsin reaktiivinen, sitä vain kierolla tavalla, ja saaden aikaan sekavia virheitä kuten hip-hop-huuruilu.
Sekä säädyksi julistautuvat unohtavat kaaderi periaatteen: kukaan ei yksinkertaisesti halua olla kaaderi, ihmiset yleensä haluavat sitoutua projekteihin juuri niin voimakkaasti, kuin katsovat voivansa vaikuttaa niiden muodostumiseen ja sisältöön.
Siksi etujoukkojen esittämät kannat voivat joskus vaikuttaa vahvoilta avauksilta, mutta olla saamatta aikaan juuri mitään.
Ehkä potentiaalin potentiaalin, vaikkapa vallatun ja saadun talon, mutta sisällön luominen on sitten vaikeampaa. Megafonia siteeraavan opiskelijatoiminnan, mutta ei minkäänlaisia muutoksia yliopistolla…

]]>
by: aceto http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/06/no-apulaissuntio-voit-nussia-lupa-on/#comment-566 Sat, 09 Jan 2010 20:56:22 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/06/no-apulaissuntio-voit-nussia-lupa-on/#comment-566 Aika köyhää on käsitys liikkeiden päätöksentekoprosesseista, jos ei ole muita vaihtoehtoja kuin puhdas spontaanisuus tai poliittisen säädyn päätökset. Aika köyhää on käsitys liikkeiden päätöksentekoprosesseista, jos ei ole muita vaihtoehtoja kuin puhdas spontaanisuus tai poliittisen säädyn päätökset.

]]>
by: Minna http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/06/no-apulaissuntio-voit-nussia-lupa-on/#comment-560 Thu, 07 Jan 2010 14:11:57 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/06/no-apulaissuntio-voit-nussia-lupa-on/#comment-560 Tatu: Ei tuota tarkoitusta varten tarvitse korostaa hierarkiaa, vaan näkyvää rakennetta. a2k: En tiedä mihin tarkkaan ottaen viittaat "radikaalivasemmistolla" ja mihin konkreettisiin toimiin "poliittisella luotsaamisella", mutta eikö se nyt ole aivan itsestään selvää, että kirjoittaminen ja poliittisten strategioiden esittäminen on normaali osa liikkeiden suuntien ja kollektiivisen päätöksenteon muodostumista? Meillä ei ole ehkä tässä suurta näkemyseroa, ihmettelen vaan miksi joillakin on tarve tuoda esille "poliittisen säädyn" (kas kun ei -kastin tai -eliitin :) tai "poliittisen luotsaamisen" käsitteitä :) Antti sanoi hyvin, että "arkinen puurtaminen yhdessä hyvän, avoimen meiningin kanssa ja toimijuuden paikkojen jakaminen tasa-arvoisesti ja laajasti myös niille “ihan tavallisille”, “alatason toimijoille” ovat elinvoimaisen liikkeen pohja." Tatu: Ei tuota tarkoitusta varten tarvitse korostaa hierarkiaa, vaan näkyvää rakennetta.

a2k: En tiedä mihin tarkkaan ottaen viittaat “radikaalivasemmistolla” ja mihin konkreettisiin toimiin “poliittisella luotsaamisella”, mutta eikö se nyt ole aivan itsestään selvää, että kirjoittaminen ja poliittisten strategioiden esittäminen on normaali osa liikkeiden suuntien ja kollektiivisen päätöksenteon muodostumista? Meillä ei ole ehkä tässä suurta näkemyseroa, ihmettelen vaan miksi joillakin on tarve tuoda esille “poliittisen säädyn” (kas kun ei -kastin tai -eliitin :) tai “poliittisen luotsaamisen” käsitteitä :)

Antti sanoi hyvin, että “arkinen puurtaminen yhdessä hyvän, avoimen meiningin kanssa ja toimijuuden paikkojen jakaminen tasa-arvoisesti ja laajasti myös niille “ihan tavallisille”, “alatason toimijoille” ovat elinvoimaisen liikkeen pohja.”

]]>
by: Tatu Ahponen http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/06/no-apulaissuntio-voit-nussia-lupa-on/#comment-559 Thu, 07 Jan 2010 13:26:01 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/06/no-apulaissuntio-voit-nussia-lupa-on/#comment-559 Eiköhän hierarkian korostamisessa ole (provoilun lisäksi) se vanha teema että näkyvä, avoin hierarkia on parempi kuin piilotettu hierarkia jota ei tunnusteta, mikä tuppaa olemaan vähän se mihin "epähierarkkisilla liikkeillä" on usein meininki mennä. Eiköhän hierarkian korostamisessa ole (provoilun lisäksi) se vanha teema että näkyvä, avoin hierarkia on parempi kuin piilotettu hierarkia jota ei tunnusteta, mikä tuppaa olemaan vähän se mihin “epähierarkkisilla liikkeillä” on usein meininki mennä.

]]>
by: a2k http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/06/no-apulaissuntio-voit-nussia-lupa-on/#comment-558 Thu, 07 Jan 2010 11:44:50 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/06/no-apulaissuntio-voit-nussia-lupa-on/#comment-558 Minnalle: En missään tapauksessa tarkoittanut etteikö nämä mainitsemani muutokset joita tässä tapauksessa "politrukit" tekivät, perustuisi nimenomaan maailman/tuotannon/politiikan/tiesminkä muutoksille. Se miten nämä muutokset näkyivät sitten Pohjois-Euroopan poliittisessa toiminnassa kuitenkin kiistatta liittyy näihin poliittisiin toimijoihin, jotka sitten lukivat/lukevat läksynsä ja muuttavat ajatteluaan ja toimintaa tietenkin. Lähinnä halusin sanoa että ikävä kyllä poliittisesti artikuloitu sponttaanius tuntuu jatkuvasti olevan suhteellisen konservatiivista ja muutokset tuntuvat tarvitsevan politrukkeja ja paljon kirjoittamista. Tämä on pointti mitä voisi pitää itsestään selvänä, mutta mun kokemus on että SUomen "radikaalissa vasemmistossa" on usein vallalla ajatuksia siitä että moinen ajattelu ja poliittisen ajattelun ja toiminnan luotsaaminen on jotenkin elististä/autoritäristä/IIVIL. Minnalle:

En missään tapauksessa tarkoittanut etteikö nämä mainitsemani muutokset joita tässä tapauksessa “politrukit” tekivät, perustuisi nimenomaan maailman/tuotannon/politiikan/tiesminkä muutoksille. Se miten nämä muutokset näkyivät sitten Pohjois-Euroopan poliittisessa toiminnassa kuitenkin kiistatta liittyy näihin poliittisiin toimijoihin, jotka sitten lukivat/lukevat läksynsä ja muuttavat ajatteluaan ja toimintaa tietenkin.

Lähinnä halusin sanoa että ikävä kyllä poliittisesti artikuloitu sponttaanius tuntuu jatkuvasti olevan suhteellisen konservatiivista ja muutokset tuntuvat tarvitsevan politrukkeja ja paljon kirjoittamista.

Tämä on pointti mitä voisi pitää itsestään selvänä, mutta mun kokemus on että SUomen “radikaalissa vasemmistossa” on usein vallalla ajatuksia siitä että moinen ajattelu ja poliittisen ajattelun ja toiminnan luotsaaminen on jotenkin elististä/autoritäristä/IIVIL.

]]>
by: Antti http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/06/no-apulaissuntio-voit-nussia-lupa-on/#comment-555 Wed, 06 Jan 2010 23:25:45 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/06/no-apulaissuntio-voit-nussia-lupa-on/#comment-555 Paljon asiaa yhteen blogiviestiin! Wolffin erinomainen luento oli alusta loppuun asiaa, ja pätkänsä ei kuitenkaan ollut lyhyimmästä päästä. Napostelupalasissa Wolffia julkaisee Monthly Review, ja kolumneistaan tuorein siellä käsittelee talousjärjestelmistä toiseen siirtymistä: http://mrzine.monthlyreview.org/wolff010110.html Apulaissuntionkin kannattaa seurata! Lisäksi: organisointityötä, omistautumista ja pitkäjänteisiä tavoitteita - siis tietoista, pohdiskelevaa ja toimintakykyistä jaettua aherrusta - tarvitaan lisää, ja sisäistä repimistä näiden äärellä sekä aina yhtä myrkyllistä negatiivista jälkiviisastelua, vähemmän. Yksinkertaisesti: toimintaan sitoutuneita ihmisiä, toteuttamiskelpoisia lyhyen tähtäimen tavoitteita ja rautaisia, periksiantamattomia visioita jotka eivät kompastele yhteiskunnassa vallitsevien valtakeskittymien tarjoamiin "kompromisseihin". (Viimeksi mainitusta kömpelönä sivuhuomiona HYY-Yhtymä Helsingin ylioppilaskunnassa, joka sentään joskus on ollut edes pieni osa jonkinlaista liikettä; monien "vihervasemmistolaiseksi" keuhkoama ylioppilaskunnan hallitus ei ole koskaan aloittanut minkäänlaisia avauksia miljoonayhtiön kampeamiseksi edes hitusen yhteisomistuksellisempaan suuntaan puhtaasta osakeyhtiömallista - tai edes nostanut minkäänlaista keskustelua aiheesta. Malleja vaihtoehdoille löytyisi muista ylioppilaskunnista ja yhteisomistuksellisista yrityksistä maailmalta, mutta vakavaa selvittelyä "vihervasemmistolaiset" eivät ole juoksevilta kiireiltään ehtineet tekemään?) Joka tapauksessa: arkinen puurtaminen yhdessä hyvän, avoimen meiningin kanssa ja toimijuuden paikkojen jakaminen tasa-arvoisesti ja laajasti myös niille "ihan tavallisille", "alatason toimijoille" ovat elinvoimaisen liikkeen pohja. Yhteisöorganisoitumisella ja kortteliliikkeillä voisi olla paljon annettavaa koko yhteiskunnan tulevaisuutta norsunluutorneissa pohtiville Strategisteille. Uskon että kehitys tämän suhteen on menossa jatkuvasti parempaan suuntaan: avoimeen keskusteluun eri ryhmittymien välillä, uusien toimijoiden aktiiviseen mukaankannustamiseen, yhdistyviin strategioihin ja pitkäjänteiseen, verkostoituneeseen toimintaan yhteiskunnan muuttamiseksi ensin kortteli korttelilta ja yliopisto yliopistolta, ja lopulta yli vielä vallalla olevien valtiorajojenkin. Paljon asiaa yhteen blogiviestiin! Wolffin erinomainen luento oli alusta loppuun asiaa, ja pätkänsä ei kuitenkaan ollut lyhyimmästä päästä. Napostelupalasissa Wolffia julkaisee Monthly Review, ja kolumneistaan tuorein siellä käsittelee talousjärjestelmistä toiseen siirtymistä: http://mrzine.monthlyreview.org/wolff010110.html Apulaissuntionkin kannattaa seurata!

Lisäksi: organisointityötä, omistautumista ja pitkäjänteisiä tavoitteita - siis tietoista, pohdiskelevaa ja toimintakykyistä jaettua aherrusta - tarvitaan lisää, ja sisäistä repimistä näiden äärellä sekä aina yhtä myrkyllistä negatiivista jälkiviisastelua, vähemmän. Yksinkertaisesti: toimintaan sitoutuneita ihmisiä, toteuttamiskelpoisia lyhyen tähtäimen tavoitteita ja rautaisia, periksiantamattomia visioita jotka eivät kompastele yhteiskunnassa vallitsevien valtakeskittymien tarjoamiin “kompromisseihin”.

(Viimeksi mainitusta kömpelönä sivuhuomiona HYY-Yhtymä Helsingin ylioppilaskunnassa, joka sentään joskus on ollut edes pieni osa jonkinlaista liikettä; monien “vihervasemmistolaiseksi” keuhkoama ylioppilaskunnan hallitus ei ole koskaan aloittanut minkäänlaisia avauksia miljoonayhtiön kampeamiseksi edes hitusen yhteisomistuksellisempaan suuntaan puhtaasta osakeyhtiömallista - tai edes nostanut minkäänlaista keskustelua aiheesta. Malleja vaihtoehdoille löytyisi muista ylioppilaskunnista ja yhteisomistuksellisista yrityksistä maailmalta, mutta vakavaa selvittelyä “vihervasemmistolaiset” eivät ole juoksevilta kiireiltään ehtineet tekemään?)

Joka tapauksessa: arkinen puurtaminen yhdessä hyvän, avoimen meiningin kanssa ja toimijuuden paikkojen jakaminen tasa-arvoisesti ja laajasti myös niille “ihan tavallisille”, “alatason toimijoille” ovat elinvoimaisen liikkeen pohja. Yhteisöorganisoitumisella ja kortteliliikkeillä voisi olla paljon annettavaa koko yhteiskunnan tulevaisuutta norsunluutorneissa pohtiville Strategisteille.

Uskon että kehitys tämän suhteen on menossa jatkuvasti parempaan suuntaan: avoimeen keskusteluun eri ryhmittymien välillä, uusien toimijoiden aktiiviseen mukaankannustamiseen, yhdistyviin strategioihin ja pitkäjänteiseen, verkostoituneeseen toimintaan yhteiskunnan muuttamiseksi ensin kortteli korttelilta ja yliopisto yliopistolta, ja lopulta yli vielä vallalla olevien valtiorajojenkin.

]]>
by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/06/no-apulaissuntio-voit-nussia-lupa-on/#comment-554 Wed, 06 Jan 2010 23:17:43 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/06/no-apulaissuntio-voit-nussia-lupa-on/#comment-554 @Minna: Aivan, miksi en tarkistanut tuota. Valintatalo, Siwa ja Euromarket ovat Tradekan. Kyllä Alepaa saa sittenkin parjata... @a2k/Minna: a2k ehkä viittaa tässä spesifimmin tiettyyn helsinkiläis-jyväskyläläiseen "skeneen" josta on siinnyt prekariaattiliike ym. Tavallaan tuo on totta, mutta täytyy miettiä mitä "olla taustalla" tarkoittaa milloinkin. @Minna: Aivan, miksi en tarkistanut tuota. Valintatalo, Siwa ja Euromarket ovat Tradekan. Kyllä Alepaa saa sittenkin parjata…

@a2k/Minna: a2k ehkä viittaa tässä spesifimmin tiettyyn helsinkiläis-jyväskyläläiseen “skeneen” josta on siinnyt prekariaattiliike ym. Tavallaan tuo on totta, mutta täytyy miettiä mitä “olla taustalla” tarkoittaa milloinkin.

]]>
by: Minna http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/06/no-apulaissuntio-voit-nussia-lupa-on/#comment-553 Wed, 06 Jan 2010 22:17:05 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/06/no-apulaissuntio-voit-nussia-lupa-on/#comment-553 a2k kirjoitti: "kaikkien käänteiden taustalla on ollut jotkut politrukit, jotka on asioita miettineet ja tietoisesti päättäneet siirtyä asiasta toiseen" Kylläpä tässä on täydellisen epämarxilainen tapa ajatella historiaa "suurmiesten" tekemäksi :) "Keskustalainen näkökulma" ois tietty se, että yhteiskunta (alarakenne, materiaaliset ehdot) muuttuu, mutta että sen muutosta voidaan myös tietoisesti yrittää muuttaa (ylärakenne, politiikka). PS. Valitettavasti Alepa ei ole Tradekan, vaan S-ryhmän kauppa, eli samaa ketjua kuin Prismat ja ABC-huoltoasemat ja niiden vaalirahat taitaa mennä vähän isommille poliittisille toimijoille. a2k kirjoitti: “kaikkien käänteiden taustalla on ollut jotkut politrukit, jotka on asioita miettineet ja tietoisesti päättäneet siirtyä asiasta toiseen”

Kylläpä tässä on täydellisen epämarxilainen tapa ajatella historiaa “suurmiesten” tekemäksi :)

“Keskustalainen näkökulma” ois tietty se, että yhteiskunta (alarakenne, materiaaliset ehdot) muuttuu, mutta että sen muutosta voidaan myös tietoisesti yrittää muuttaa (ylärakenne, politiikka).

PS. Valitettavasti Alepa ei ole Tradekan, vaan S-ryhmän kauppa, eli samaa ketjua kuin Prismat ja ABC-huoltoasemat ja niiden vaalirahat taitaa mennä vähän isommille poliittisille toimijoille.

]]>
by: a2k http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/06/no-apulaissuntio-voit-nussia-lupa-on/#comment-552 Wed, 06 Jan 2010 21:56:04 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/06/no-apulaissuntio-voit-nussia-lupa-on/#comment-552 Tosta säätyjutusta on pakko sanoa että vaikka en aina tykkää Strategistin tavasta hehkuttaa "poliittista säätyä", saati että se olisi aina kovin taktisesti fiksua, niin on kuitenkin järkevää tunnustaa se että kyllä nämä aiemmin mainitut poliittiset käänteet on tuotettu tietoisesti joihinkin tietoisiin analyyseihin pohjautuen. Siis että kaikkien käänteiden taustalla on ollut jotkut politrukit, jotka on asioita miettineet ja tietoisesti päättäneet siirtyä asiasta toiseen, vaikkapa globalisaatioista sosiaalikeskuksiin kääntyminen ei ollut sattuma, eikä ole sattumaa että Köpiksessä ja Malmössä sosiaalikeskuskamppailuun innostuttiin viisi vuotta myöhemmin kuin Helsingissä. En tarkoita että pitäisi jakaa mitaleita tai hehkuttaa salaseuroja tms. mutta välillä liikkeessä on tapana luoda mystistä sponttaaniuden glorifiointia, joka ei ole ihan rehellistä. ps. Strategistin metodina on olla niin kärkevä että se hukuttaa usein pointtinsa provoiluunsa. Tosta säätyjutusta on pakko sanoa että vaikka en aina tykkää Strategistin tavasta hehkuttaa “poliittista säätyä”, saati että se olisi aina kovin taktisesti fiksua, niin on kuitenkin järkevää tunnustaa se että kyllä nämä aiemmin mainitut poliittiset käänteet on tuotettu tietoisesti joihinkin tietoisiin analyyseihin pohjautuen.

Siis että kaikkien käänteiden taustalla on ollut jotkut politrukit, jotka on asioita miettineet ja tietoisesti päättäneet siirtyä asiasta toiseen, vaikkapa globalisaatioista sosiaalikeskuksiin kääntyminen ei ollut sattuma, eikä ole sattumaa että Köpiksessä ja Malmössä sosiaalikeskuskamppailuun innostuttiin viisi vuotta myöhemmin kuin Helsingissä.

En tarkoita että pitäisi jakaa mitaleita tai hehkuttaa salaseuroja tms. mutta välillä liikkeessä on tapana luoda mystistä sponttaaniuden glorifiointia, joka ei ole ihan rehellistä.

ps. Strategistin metodina on olla niin kärkevä että se hukuttaa usein pointtinsa provoiluunsa.

]]>