Comments on: “Tuotteliaisuus ei tuota paskaakaan” http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/24/tuotteliaisuus-ei-tuota-paskaakaan/ Vallankumouksellisia hedelmiä puutarhasta ja katujen varsilta Sat, 18 May 2013 03:04:27 +0000 http://wordpress.org/?v=1.5.1-alpha by: Minna http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/24/tuotteliaisuus-ei-tuota-paskaakaan/#comment-630 Thu, 28 Jan 2010 00:27:22 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/24/tuotteliaisuus-ei-tuota-paskaakaan/#comment-630 Perustulo/kansalaispalkka oli jo Vasemmistoliiton ensimmäisessä puolueohjelmassa 20-vuotta sitten. Vihreätkin saattavat olla pohtimassa perustulomallinsa päivittämistä. Toivotaan että asia etenee, sillä paljon on vielä pohdittavaa, selvitettävää ja taisteltavaa. Perustulo/kansalaispalkka oli jo Vasemmistoliiton ensimmäisessä puolueohjelmassa 20-vuotta sitten.

Vihreätkin saattavat olla pohtimassa perustulomallinsa päivittämistä.

Toivotaan että asia etenee, sillä paljon on vielä pohdittavaa, selvitettävää ja taisteltavaa.

]]>
by: a2k http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/24/tuotteliaisuus-ei-tuota-paskaakaan/#comment-629 Wed, 27 Jan 2010 08:13:10 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/24/tuotteliaisuus-ei-tuota-paskaakaan/#comment-629 KUn tästä nyt puhuttiin aiemmin, niin tämä on nyt Vassin uusin kanta perustulo asiaan, löytyy http://vuorovaikuta.org/viewforum.php?f=27 "- Työttömyysajan perusturva, kansaneläke, pienimmät sairaus-, isyys- äitiys- ja vanhempainrahat tulee korottaa 750 euroon kuukaudessa, jonka jälkeen yhtenäistetty perusturva tulee sitoa indeksiin. Tämä on tärkein askel kohti perustuloa." KUn tästä nyt puhuttiin aiemmin, niin tämä on nyt Vassin uusin kanta perustulo asiaan, löytyy http://vuorovaikuta.org/viewforum.php?f=27

“- Työttömyysajan perusturva, kansaneläke, pienimmät sairaus-, isyys- äitiys- ja vanhempainrahat tulee korottaa 750 euroon kuukaudessa, jonka jälkeen yhtenäistetty perusturva tulee sitoa indeksiin. Tämä on tärkein askel kohti perustuloa.”

]]>
by: partyboy43 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/24/tuotteliaisuus-ei-tuota-paskaakaan/#comment-628 Tue, 26 Jan 2010 23:33:10 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/24/tuotteliaisuus-ei-tuota-paskaakaan/#comment-628 "Jos olisin kokoomuslainen ja kannattaisin talouskasvua, niin argumentoisin kyllä perustulon puolesta, uskon nimittäin vilpittömästi että se parantaisi tuottavuutta, loisi niitä kuuluisia innovaatioita ja mahdollistaisi paljon joustavamman ja luovemman elämäntavan". Millä tavalla tuottavuus parantuisi? Ja jos sallit sortumisen marxilaiseen käsitteistöön, niin kasvaisiko elävän työn määrä taloudessa ja näin samalla riistoasteella kuin nykyään, voitaisiin saavuttaa sekä kapitalisteille että työläisille paremmat edut? Vai millä tavalla perustulo voi olla eduksi kapitalisteille ilman, että prolejen ja prekaarien riisto kasvaisi? Vai parantaisiko perustulo itseasiassa lisäarvon realisoitumisen mahdollisuuksia? Eli kyseessä ei olisi työn tuottavuuden kasvu vaan kysynnän luominen? “Jos olisin kokoomuslainen ja kannattaisin talouskasvua, niin argumentoisin kyllä perustulon puolesta, uskon nimittäin vilpittömästi että se parantaisi tuottavuutta, loisi niitä kuuluisia innovaatioita ja mahdollistaisi paljon joustavamman ja luovemman elämäntavan”.

Millä tavalla tuottavuus parantuisi? Ja jos sallit sortumisen marxilaiseen käsitteistöön, niin kasvaisiko elävän työn määrä taloudessa ja näin samalla riistoasteella kuin nykyään, voitaisiin saavuttaa sekä kapitalisteille että työläisille paremmat edut? Vai millä tavalla perustulo voi olla eduksi kapitalisteille ilman, että prolejen ja prekaarien riisto kasvaisi? Vai parantaisiko perustulo itseasiassa lisäarvon realisoitumisen mahdollisuuksia? Eli kyseessä ei olisi työn tuottavuuden kasvu vaan kysynnän luominen?

]]>
by: pttp http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/24/tuotteliaisuus-ei-tuota-paskaakaan/#comment-627 Tue, 26 Jan 2010 22:39:03 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/24/tuotteliaisuus-ei-tuota-paskaakaan/#comment-627 "Joudun nyt sanomaan että en todella tiedä mistä paperista pttp puhuu, mutta mitä ilmeisimmin ei ainakaan Vasemmistoliiton perustulomallista." viittasin liberossa 3/2007 olleeseen perustulo-aiheiseen juttuun, jossa vasemmistoliitto yritti keräillä pisteitä käyttämällä ajankohtaista sanaa. Jutussa siis esiteltiin eri perustulomallit, ja vasemmistoliiton "perustulomalli" olisi jutun mukaan 530 euroa kuukaudessa syyperusteisesti. “Joudun nyt sanomaan että en todella tiedä mistä paperista pttp puhuu, mutta mitä ilmeisimmin ei ainakaan Vasemmistoliiton perustulomallista.”
viittasin liberossa 3/2007 olleeseen perustulo-aiheiseen juttuun, jossa vasemmistoliitto yritti keräillä pisteitä käyttämällä ajankohtaista sanaa. Jutussa siis esiteltiin eri perustulomallit, ja vasemmistoliiton “perustulomalli” olisi jutun mukaan 530 euroa kuukaudessa syyperusteisesti.

]]>
by: Foobar http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/24/tuotteliaisuus-ei-tuota-paskaakaan/#comment-625 Tue, 26 Jan 2010 10:21:08 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/24/tuotteliaisuus-ei-tuota-paskaakaan/#comment-625 "Minusta tämä näkemys on kahdella tavalla ongelmallinen. Ensiksi: jos mietitään hyvinvointi- tai sosiaalivaltion syntyprosessia, niin oliko siinä kyse vain mekanismista joka “jakoi rahat uudestaan”? Eikö sillä ollut vaikutusta tuottavuuteen?" Minun pointtini oli siinä, että sopivilla parametreilla perustulomallin saisi tarkoittamaan suunnilleen samaa asiaa kuin mikä tämä nykyinen systeemikin on eli paljon mikään ei muuttuisi. Se on tavallaan vaan uusi tapa jakaa työttömyyskorvaukset ja sossutuet, toivottavasti kuitenkin yksinkertaisempi, vähemmän byrokratiaa vaativa ja tuloloukkoja poistava. Ja kyllä perustulomallia nimenomaan voi kannattaa oikeistolainenkin - sitähän nusutkin aikanaan olivat. Järkevähän se perusidea on. Se, minkälainen malli tarkkaan ottaen olisi määrittelee ennemminkin, onko ehdotus enemmän vasemmistolainen (joutenoloon kannustava ja köyhiä suosiva SKP:n malli) vai oikeistolainen (työntekoon kannustava ja hyvätuloisia suosiva nusujen malli). “Minusta tämä näkemys on kahdella tavalla ongelmallinen. Ensiksi: jos mietitään hyvinvointi- tai sosiaalivaltion syntyprosessia, niin oliko siinä kyse vain mekanismista joka “jakoi rahat uudestaan”? Eikö sillä ollut vaikutusta tuottavuuteen?”

Minun pointtini oli siinä, että sopivilla parametreilla perustulomallin saisi tarkoittamaan suunnilleen samaa asiaa kuin mikä tämä nykyinen systeemikin on eli paljon mikään ei muuttuisi. Se on tavallaan vaan uusi tapa jakaa työttömyyskorvaukset ja sossutuet, toivottavasti kuitenkin yksinkertaisempi, vähemmän byrokratiaa vaativa ja tuloloukkoja poistava.

Ja kyllä perustulomallia nimenomaan voi kannattaa oikeistolainenkin - sitähän nusutkin aikanaan olivat. Järkevähän se perusidea on. Se, minkälainen malli tarkkaan ottaen olisi määrittelee ennemminkin, onko ehdotus enemmän vasemmistolainen (joutenoloon kannustava ja köyhiä suosiva SKP:n malli) vai oikeistolainen (työntekoon kannustava ja hyvätuloisia suosiva nusujen malli).

]]>
by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/24/tuotteliaisuus-ei-tuota-paskaakaan/#comment-624 Tue, 26 Jan 2010 03:54:22 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/24/tuotteliaisuus-ei-tuota-paskaakaan/#comment-624 @Tatu: hyviä pointteja. On tietysti täysin sama, millä argumenteilla perustulo menee läpi. Sillä mennään, mikä milloinkin toimii. Ei haittaa, jos saavutetaan oikea tulos vääristä syistä... :) @Miika, pttp, a2k: Vasemmistoliitolta on tosiaan tulossa tänä vuonna oma perustulomalli, ja asteittainen perustuloon siirtyminen on myös puolueen uudessa tavoiteohjelmassa. Viime vuosina vasemmistoa vastaan on hyökätty valtavasti myös vasemmiston sisältä käsin - täysin oikein perustein, vanha vasemmisto kun oli pystyyn kuollut. Vasemmistoliitto on edelleen melko kivettynyt olio: jäsenistä vain 5+ % on alle 30-vuotiaita. Mutta viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla jokin prosessi tuntui jyrähtävän käyntiin. Yhtäkkiä kaikki tutut olivat liittyneet Vasemmistonuoriin, ja Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä Vasemmistoliittoon liittyi joukoittain nuoria toimijoita talonvaltaajista yliopistoaktivisteihin ja marxilaisista tavallisiin "parannamme maailmaa arvoilla ja asenteella" -tyyppeihin. En halua olla mitenkään naivi (enkä itse kuulu puolueeseen, toistaiseksi), mutta sanonpa, että jonkinlainen uusi vasemmisto on muotoutumassa silmiemme edessä. Ehkä tässä on kaivatun poliittisen voiman itumuoto. Ehkä vanhempi vasemmisto vähitellen havahtuu yhteiskunnan muutokselle ja politisoituu jälleen. Ehkä nuorempi vasemmisto vähitellen päästää irti vaistonvaraisesta anarkismistaan ja katsoo, että myös puolueen kanssa voi tehdä jotain, että edustuksellisia<i>kin</i> rakenteita voi käyttää hyväkseen: taktiikoiden moninaisuus tai "sillä mennään, mikä milloinkin toimii". @Tatu: hyviä pointteja. On tietysti täysin sama, millä argumenteilla perustulo menee läpi. Sillä mennään, mikä milloinkin toimii. Ei haittaa, jos saavutetaan oikea tulos vääristä syistä… :)

@Miika, pttp, a2k: Vasemmistoliitolta on tosiaan tulossa tänä vuonna oma perustulomalli, ja asteittainen perustuloon siirtyminen on myös puolueen uudessa tavoiteohjelmassa.

Viime vuosina vasemmistoa vastaan on hyökätty valtavasti myös vasemmiston sisältä käsin - täysin oikein perustein, vanha vasemmisto kun oli pystyyn kuollut. Vasemmistoliitto on edelleen melko kivettynyt olio: jäsenistä vain 5+ % on alle 30-vuotiaita. Mutta viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla jokin prosessi tuntui jyrähtävän käyntiin. Yhtäkkiä kaikki tutut olivat liittyneet Vasemmistonuoriin, ja Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä Vasemmistoliittoon liittyi joukoittain nuoria toimijoita talonvaltaajista yliopistoaktivisteihin ja marxilaisista tavallisiin “parannamme maailmaa arvoilla ja asenteella” -tyyppeihin.

En halua olla mitenkään naivi (enkä itse kuulu puolueeseen, toistaiseksi), mutta sanonpa, että jonkinlainen uusi vasemmisto on muotoutumassa silmiemme edessä. Ehkä tässä on kaivatun poliittisen voiman itumuoto. Ehkä vanhempi vasemmisto vähitellen havahtuu yhteiskunnan muutokselle ja politisoituu jälleen. Ehkä nuorempi vasemmisto vähitellen päästää irti vaistonvaraisesta anarkismistaan ja katsoo, että myös puolueen kanssa voi tehdä jotain, että edustuksellisiakin rakenteita voi käyttää hyväkseen: taktiikoiden moninaisuus tai “sillä mennään, mikä milloinkin toimii”.

]]>
by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/24/tuotteliaisuus-ei-tuota-paskaakaan/#comment-623 Tue, 26 Jan 2010 03:44:07 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/24/tuotteliaisuus-ei-tuota-paskaakaan/#comment-623 @Foobar: <blockquote>Minusta tuntuu, että koko kansalaispalkan idea on ylipäätään usein ymmärretty väärin. Viime kädessähän se on vaan uusi tapa jakaa rahat - toivottavasti yksinkertaisempi ja työntekoon kannustavampi. Rahaa ei synny jaettavaksi yhtään sen enempää kuin ennenkään ja todennäköisesti erot nykysysteemiin eivät kovin kummoiset ainakaan aluksi olisi.</blockquote> Minusta tämä näkemys on kahdella tavalla ongelmallinen. Ensiksi: jos mietitään hyvinvointi- tai sosiaalivaltion syntyprosessia, niin oliko siinä kyse vain mekanismista joka "jakoi rahat uudestaan"? Eikö sillä ollut vaikutusta tuottavuuteen? Eikö myös perustulolla voisi olla positiivisia vaikutuksia tuottavuuteen? Jos olisin kokoomuslainen ja kannattaisin talouskasvua, niin argumentoisin kyllä perustulon puolesta, uskon nimittäin vilpittömästi että se parantaisi tuottavuutta, loisi niitä kuuluisia innovaatioita ja mahdollistaisi paljon joustavamman ja luovemman elämäntavan. Toiseksi: voisi tutkia, mistä rahoitus hyvinvointivaltioon saatiin aikoinaan. Yritän nyt vain sanoa, että kummasti rahoitusta alkaa löytyä, kun on tarpeeksi kova poliittinen uhka (vrt. työväenluokan kapinointi ja Neuvostoliiton/maailmanlaajuisen kommunistisen vallankumouksen uhka toisen maailmansodan jälkeen). @Foobar:

Minusta tuntuu, että koko kansalaispalkan idea on ylipäätään usein ymmärretty väärin. Viime kädessähän se on vaan uusi tapa jakaa rahat - toivottavasti yksinkertaisempi ja työntekoon kannustavampi. Rahaa ei synny jaettavaksi yhtään sen enempää kuin ennenkään ja todennäköisesti erot nykysysteemiin eivät kovin kummoiset ainakaan aluksi olisi.

Minusta tämä näkemys on kahdella tavalla ongelmallinen. Ensiksi: jos mietitään hyvinvointi- tai sosiaalivaltion syntyprosessia, niin oliko siinä kyse vain mekanismista joka “jakoi rahat uudestaan”? Eikö sillä ollut vaikutusta tuottavuuteen? Eikö myös perustulolla voisi olla positiivisia vaikutuksia tuottavuuteen? Jos olisin kokoomuslainen ja kannattaisin talouskasvua, niin argumentoisin kyllä perustulon puolesta, uskon nimittäin vilpittömästi että se parantaisi tuottavuutta, loisi niitä kuuluisia innovaatioita ja mahdollistaisi paljon joustavamman ja luovemman elämäntavan.

Toiseksi: voisi tutkia, mistä rahoitus hyvinvointivaltioon saatiin aikoinaan. Yritän nyt vain sanoa, että kummasti rahoitusta alkaa löytyä, kun on tarpeeksi kova poliittinen uhka (vrt. työväenluokan kapinointi ja Neuvostoliiton/maailmanlaajuisen kommunistisen vallankumouksen uhka toisen maailmansodan jälkeen).

]]>
by: a2k http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/24/tuotteliaisuus-ei-tuota-paskaakaan/#comment-622 Mon, 25 Jan 2010 21:26:30 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/24/tuotteliaisuus-ei-tuota-paskaakaan/#comment-622 pttp:lle Joudun nyt sanomaan että en todella tiedä mistä paperista pttp puhuu, mutta mitä ilmeisimmin ei ainakaan Vasemmistoliiton perustulomallista. a)Koska hänen kuvaamansa tulonsiirto ei ole lähelläkään perustulon määritelmää. b) Koska tämä ehdotus Vasemmistoliiton perustulomalliksi ei ole vielä julkinen. Joskus lähiviikkoina(tai tällä viikolla) pitäisi siis tulla ulos tämä Jouko Kajanojan valmistelema EHDOTUS Vasemmistoliiton perustulomalliksi. Eli tätä paperia vielä ole olemassa, mutta sellainen tulee pian keskusteltavaksi Vasemmistoliiton sisälle, ja toivottavasti se hyväksytään ensi kesän puoluekokouksessa. Eli nyt olisi suuri tarkoitus uudistaa Vasemmistoliittoa niin että käytäisiin joukolla töihinpakottamisen kimppuun ja muutettaisiin tämä asia, ensin Vasemmistoliitossa ja sitten muussa maailmassa. ;D pttp:lle

Joudun nyt sanomaan että en todella tiedä mistä paperista pttp puhuu, mutta mitä ilmeisimmin ei ainakaan Vasemmistoliiton perustulomallista.

a)Koska hänen kuvaamansa tulonsiirto ei ole lähelläkään perustulon määritelmää.

b) Koska tämä ehdotus Vasemmistoliiton perustulomalliksi ei ole vielä julkinen. Joskus lähiviikkoina(tai tällä viikolla) pitäisi siis tulla ulos tämä Jouko Kajanojan valmistelema EHDOTUS Vasemmistoliiton perustulomalliksi.

Eli tätä paperia vielä ole olemassa, mutta sellainen tulee pian keskusteltavaksi Vasemmistoliiton sisälle, ja toivottavasti se hyväksytään ensi kesän puoluekokouksessa.

Eli nyt olisi suuri tarkoitus uudistaa Vasemmistoliittoa niin että käytäisiin joukolla töihinpakottamisen kimppuun ja muutettaisiin tämä asia, ensin Vasemmistoliitossa ja sitten muussa maailmassa. ;D

]]>
by: pttp http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/24/tuotteliaisuus-ei-tuota-paskaakaan/#comment-621 Mon, 25 Jan 2010 21:02:15 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/24/tuotteliaisuus-ei-tuota-paskaakaan/#comment-621 "Ymmärtääkseni Vasemmistoliitto valmistelee omaa perustulomalliaan ensi kesän puoluekokousta varten: sitä odotellessa. " Kun viimeksi tarkistin, vasemmistoliiton mallissa "perustuloa" maksettaisiin 540 (vai 570?) euroa kuussa "syyperusteisesti". Vihreiden versio taisi olla 450 euroa kuussa, kaikille ilman velvoitteita. Vasemmistoliiton malli ei siis tähän mennessä ole ollut lähelläkään perustuloa, tosin muotoilu taisikin olla jotain tyyliin "perusturva". Vasemmistopuolueille on tosin perinteistä pyrkimys töihin pakottamiseen. “Ymmärtääkseni Vasemmistoliitto valmistelee omaa perustulomalliaan ensi kesän puoluekokousta varten: sitä odotellessa. ”
Kun viimeksi tarkistin, vasemmistoliiton mallissa “perustuloa” maksettaisiin 540 (vai 570?) euroa kuussa “syyperusteisesti”. Vihreiden versio taisi olla 450 euroa kuussa, kaikille ilman velvoitteita.
Vasemmistoliiton malli ei siis tähän mennessä ole ollut lähelläkään perustuloa, tosin muotoilu taisikin olla jotain tyyliin “perusturva”. Vasemmistopuolueille on tosin perinteistä pyrkimys töihin pakottamiseen.

]]>
by: Foobar http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/24/tuotteliaisuus-ei-tuota-paskaakaan/#comment-620 Mon, 25 Jan 2010 13:59:12 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/01/24/tuotteliaisuus-ei-tuota-paskaakaan/#comment-620 “Esitämme perusturvauudistuksen rahoittamista kiristämällä pääomatulojen ja yritysten voittojen verotusta, palauttamalla suuriin omaisuuksiin kohdistuva varallisuusvero sekä verottamalla pörssikauppaa." Kommentti menee tällaisenaan tuohon mainitsemaani populismikategoriaan. Tosin enpä SKP:ltä paljon muuta odottaisikaan, kuin että tehdään yrittäminen ja omistaminen mahdollisimman kannattamattomaksi. Eipä ole paljon opittu niistä katastrofeista, mitä jokainen kommunismikokeilu (tai siihen pyrkimisen) maailmassa on tähän asti ollut. Tahtoisin yhä nähdä ne konkreettiset summat, joita noilla toimilla kerättäisiin ja miten ne riittäisivät. Esimerkiksi pörssiveron käyttöönottaminen vähentäisi todennäköisesti pörssikauppaa huomattavasti, sillä suuri osa kaupasta on nykyään bottien ja päivätreidaajien pienillä marginaaleilla tekemää kauppaa, joka muuttuisi pörssiveron myötä kannattamattomaksi. SKP:n sivuilta: "Suomen kommunistinen puolue (SKP) esittää, että sosiaaliturvan uudistamisen lähtökohdaksi otetaan vähintään 900 euron perusturvan takaaminen kuukaudessa verottomana jokaiselle, jolla ei ole mahdollisuutta muuhun tuloon työttömyyden, opiskelun, pätkätöiden, vanhuuden tai muun vastaavan syyn vuoksi. " Eikös kansalaispalkan idea ole, että saman summan saavat kaikki riippumatta siitä, ollaanko töissä vai ei? Tässähän nyt puhutaan uudestan järkyttävän suuresta tuloloukosta, jos tukea saavat vain ne, jotka eivät muuten rahaa saa kasaan. Kuulostaa äärimmäisen epäkannustavalta ja todennäköisesti johtaisi valtaviin talousongelmiin hyvin pian. Valtavista talousongelmista tosin pakko mainita, että niitä on todennäköisesti tällä nykyjärjestelmälläkin luvassa joka tapauksessa, kun nyt on hoidettu velkakuplaa ottamalla lisää velkaa. Se, kuinka kauan tämän on mahdollista jatkua, on tosin aivan toinen kysymys enkä ainakaan minä osaa siihen vastata. Joidenkin anarkistien toivoma kaaos saattaa kuitenkin olla jo ovella, jos worst case -skenaariot toteutuvat. “Esitämme perusturvauudistuksen rahoittamista kiristämällä pääomatulojen ja yritysten voittojen verotusta, palauttamalla suuriin omaisuuksiin kohdistuva varallisuusvero sekä verottamalla pörssikauppaa.”

Kommentti menee tällaisenaan tuohon mainitsemaani populismikategoriaan. Tosin enpä SKP:ltä paljon muuta odottaisikaan, kuin että tehdään yrittäminen ja omistaminen mahdollisimman kannattamattomaksi. Eipä ole paljon opittu niistä katastrofeista, mitä jokainen kommunismikokeilu (tai siihen pyrkimisen) maailmassa on tähän asti ollut.

Tahtoisin yhä nähdä ne konkreettiset summat, joita noilla toimilla kerättäisiin ja miten ne riittäisivät.

Esimerkiksi pörssiveron käyttöönottaminen vähentäisi todennäköisesti pörssikauppaa huomattavasti, sillä suuri osa kaupasta on nykyään bottien ja päivätreidaajien pienillä marginaaleilla tekemää kauppaa, joka muuttuisi pörssiveron myötä kannattamattomaksi.

SKP:n sivuilta:
“Suomen kommunistinen puolue (SKP) esittää, että sosiaaliturvan uudistamisen lähtökohdaksi otetaan vähintään 900 euron perusturvan takaaminen kuukaudessa verottomana jokaiselle, jolla ei ole mahdollisuutta muuhun tuloon työttömyyden, opiskelun, pätkätöiden, vanhuuden tai muun vastaavan syyn vuoksi. ”

Eikös kansalaispalkan idea ole, että saman summan saavat kaikki riippumatta siitä, ollaanko töissä vai ei? Tässähän nyt puhutaan uudestan järkyttävän suuresta tuloloukosta, jos tukea saavat vain ne, jotka eivät muuten rahaa saa kasaan. Kuulostaa äärimmäisen epäkannustavalta ja todennäköisesti johtaisi valtaviin talousongelmiin hyvin pian.

Valtavista talousongelmista tosin pakko mainita, että niitä on todennäköisesti tällä nykyjärjestelmälläkin luvassa joka tapauksessa, kun nyt on hoidettu velkakuplaa ottamalla lisää velkaa. Se, kuinka kauan tämän on mahdollista jatkua, on tosin aivan toinen kysymys enkä ainakaan minä osaa siihen vastata. Joidenkin anarkistien toivoma kaaos saattaa kuitenkin olla jo ovella, jos worst case -skenaariot toteutuvat.

]]>