Comments on: Postmoderni epäpolitiikan filosofia http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/02/postmoderni-epapolitiikan-filosofia/ Vallankumouksellisia hedelmiä puutarhasta ja katujen varsilta Sun, 19 May 2013 19:20:37 +0000 http://wordpress.org/?v=1.5.1-alpha by: Joonas Laine http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/02/postmoderni-epapolitiikan-filosofia/#comment-646 Sat, 06 Feb 2010 18:29:44 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/02/postmoderni-epapolitiikan-filosofia/#comment-646 Noh, ehkä Hemin esittämä kritiikki on turhan kärjistettyä, mutta pakko vielä sanoa, että kyllä minuakin ihmetyttää jonkun Foucaultin hämmästely erinäisissä haastatteluissa, kuinka hänen sanomansa on taas kerran käsitetty ihan väärin. Noh, ehkä Hemin esittämä kritiikki on turhan kärjistettyä, mutta pakko vielä sanoa, että kyllä minuakin ihmetyttää jonkun Foucaultin hämmästely erinäisissä haastatteluissa, kuinka hänen sanomansa on taas kerran käsitetty ihan väärin.

]]>
by: Hemi http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/02/postmoderni-epapolitiikan-filosofia/#comment-644 Sat, 06 Feb 2010 16:35:43 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/02/postmoderni-epapolitiikan-filosofia/#comment-644 Toi sarjakuva on erinomainen, postmoderni samaa klassista liibalaabaa. Yleensä tosin ajattelijat eivät hylkää universaaleja, vaan hyväksyvät ne kun ne esitetään oikean kielipelin kautta ja oikeassa (akateemisessa) kontekstissa. Subjekti, substanssi, halukone, vastarinta etc. käyvät yhä, vaikka puhuminen sosiaalisuudesta tai luovuudesta tarkoittaa aivan samaa asiaa. Tällöin kaikki jotka eivät hallitse annettua horinaa, voidaan teilata "porvarillisina" tai patavanhoillisina modernisteina. Postmodernin kieli on myös kritiikin rakentamista niin norsunluutorniseksi kuin mahdollista niin että voi kritisoida valtiota ja kapitalismia niiden rahoilla niiden määrittämässä muodossa niin turvallisesti että mahdolliisimman harva ymmärtää mitä sanotaan. Toi sarjakuva on erinomainen, postmoderni samaa klassista liibalaabaa. Yleensä tosin ajattelijat eivät hylkää universaaleja, vaan hyväksyvät ne kun ne esitetään oikean kielipelin kautta ja oikeassa (akateemisessa) kontekstissa. Subjekti, substanssi, halukone, vastarinta etc. käyvät yhä, vaikka puhuminen sosiaalisuudesta tai luovuudesta tarkoittaa aivan samaa asiaa. Tällöin kaikki jotka eivät hallitse annettua horinaa, voidaan teilata “porvarillisina” tai patavanhoillisina modernisteina. Postmodernin kieli on myös kritiikin rakentamista niin norsunluutorniseksi kuin mahdollista niin että voi kritisoida valtiota ja kapitalismia niiden rahoilla niiden määrittämässä muodossa niin turvallisesti että mahdolliisimman harva ymmärtää mitä sanotaan.

]]>
by: Miika http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/02/postmoderni-epapolitiikan-filosofia/#comment-638 Fri, 05 Feb 2010 12:19:55 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/02/postmoderni-epapolitiikan-filosofia/#comment-638 @Joonas: Sama asia on edellisissäkin, vain hämärämmin ilmaistuna :) @Joonas: Sama asia on edellisissäkin, vain hämärämmin ilmaistuna :)

]]>
by: Joonas Laine http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/02/postmoderni-epapolitiikan-filosofia/#comment-637 Fri, 05 Feb 2010 10:12:04 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/02/postmoderni-epapolitiikan-filosofia/#comment-637 @Klementiini: Itselläni ei ole kummoistakaan tietämystä olemus-keskusteluun liittyvästä aatehistoriasta, joten minulla on varmaan ollut väärä käsitys siitä, mitä pomot ovat tarkoittaneet olemuskritiikillään.. koska se mitä sanot on minusta ihan järkevää. Itse olen ymmärtänyt olemuksen aina dynaamisena ja muuttuvana, en ikuisena ja muuttumattomana (sen verran opin jo ensimmäisestä lukemastani dialektisen materialismin oppikirjasta :). Lähinnä olen ajatellut, että olemus (essence) on suhteellisesti pysyvämpää kuin muoto (form), ja minusta tällainen olemuksen ja muodon dialektiikka on hyvä tapa jäsentää asioita. Tästä näkökulmasta käsin en ole hyväksynyt pomojen (ehkä väärin käsittämääni) näkemystä siitä, että on vain uusia ja uusia kerroksia. Jos he tarkoittavat tällä vain, että kerroksien alta ei koskaan löydy mitään <i>ikuista</i>, niin siitä olen samaa mieltä; jos taas tarkoitetaan, että mitään "gravitaatiokeskusta" ei myöskään voida löytää, niin se on minusta virheellistä. "Everything, it is said, has an Essence; that is, things really are not what they immediately show themselves. There is something more to be done than merely rove from one quality to another, and merely to advance from qualitative to quantitative, and vice versa: there is a permanence in things, and that permanence is in the first instance their Essence." http://www.marxists.org/reference/archive/hegel/works/sl/slessenc.htm @Miika: Ainakin viimeisestä kappaleesta olen samaa mieltä :) @Klementiini: Itselläni ei ole kummoistakaan tietämystä olemus-keskusteluun liittyvästä aatehistoriasta, joten minulla on varmaan ollut väärä käsitys siitä, mitä pomot ovat tarkoittaneet olemuskritiikillään.. koska se mitä sanot on minusta ihan järkevää. Itse olen ymmärtänyt olemuksen aina dynaamisena ja muuttuvana, en ikuisena ja muuttumattomana (sen verran opin jo ensimmäisestä lukemastani dialektisen materialismin oppikirjasta :) . Lähinnä
olen ajatellut, että olemus (essence) on suhteellisesti pysyvämpää kuin muoto (form), ja minusta tällainen olemuksen ja muodon dialektiikka on hyvä tapa jäsentää asioita. Tästä näkökulmasta käsin en ole hyväksynyt pomojen (ehkä väärin käsittämääni) näkemystä siitä, että on vain uusia ja uusia kerroksia. Jos he tarkoittavat tällä vain, että kerroksien alta ei koskaan löydy mitään ikuista, niin siitä olen samaa mieltä; jos taas tarkoitetaan, että mitään “gravitaatiokeskusta” ei myöskään voida löytää, niin se on minusta virheellistä.

“Everything, it is said, has an Essence; that is, things really are not what they immediately show themselves. There is something more to be done than merely rove from one quality to another, and merely to advance from qualitative to quantitative, and vice versa: there is a permanence in things, and that permanence is in the first instance their Essence.”
http://www.marxists.org/reference/archive/hegel/works/sl/slessenc.htm

@Miika: Ainakin viimeisestä kappaleesta olen samaa mieltä :)

]]>
by: Miika http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/02/postmoderni-epapolitiikan-filosofia/#comment-636 Fri, 05 Feb 2010 09:32:40 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/02/postmoderni-epapolitiikan-filosofia/#comment-636 Mun mielestäni "objektiivinen" ja "subjektiivinen" yhdistyvät <i>kokemuksessa</i>, jonka käsitän <i>tilanteen</i> (tai koetun <i><b>tilan</b></i> ymmärrettynä <i>suomeksi</i>, eli käsitteenä jossa yhdistyvät esimerkiksi englannin <i>state</i> ja <i>condition(s)</i>, <i>space</i> ja situation jne.) ymmärtämisenä (tai käsittämisenä? aistimisena?)kehittyneen eli kasvatetun ja kasvaneen persoonallisuuden, opetetun ja opiskellun käsitteistön ja aistien läpi puristautuneena todellisuutena. Osapuilleen näin tiivistettynä ;) Eli <i>kokemuksessa</i> todellisuuden objektit (ts. "tosiasiat", fysikaaliset tai ei) aistitaan, havaitaan ja käsitetään (enemmän tai vähemmän ”oikein”) sekä yhteiskunnallisten että ”ruumiillisten” ja ”henkisten” ehtojen ja tekijöiden kautta. <b>Eli</b> kokemuksessa yhdistyvät <i>sekä</i> objektiivinen <i>että</i> subjektiivinen (<i>mukaanlukien</i> biologinen ja yhteiskunnallinen). Ymmärrän asiasn siten, että "objektiivista" voidaan ehdottomasti tavoittaa (muuten maailmassa toimiminen olisi aika hankalaa, mahdotonta) mutta se on aina "subjektiivisen" (laajasti ymmärrettynä) muovaamaa. Mun mielestäni “objektiivinen” ja “subjektiivinen” yhdistyvät kokemuksessa, jonka käsitän tilanteen (tai koetun tilan ymmärrettynä suomeksi, eli käsitteenä jossa yhdistyvät esimerkiksi englannin state ja condition(s), space ja situation jne.) ymmärtämisenä (tai käsittämisenä? aistimisena?)kehittyneen eli kasvatetun ja kasvaneen persoonallisuuden, opetetun ja opiskellun käsitteistön ja aistien läpi puristautuneena todellisuutena.
Osapuilleen näin tiivistettynä ;)

Eli kokemuksessa todellisuuden objektit (ts. “tosiasiat”, fysikaaliset tai ei) aistitaan, havaitaan ja käsitetään (enemmän tai vähemmän ”oikein”) sekä yhteiskunnallisten että ”ruumiillisten” ja ”henkisten” ehtojen ja tekijöiden kautta. Eli kokemuksessa yhdistyvät sekä objektiivinen että subjektiivinen (mukaanlukien biologinen ja yhteiskunnallinen).

Ymmärrän asiasn siten, että “objektiivista” voidaan ehdottomasti tavoittaa (muuten maailmassa toimiminen olisi aika hankalaa, mahdotonta) mutta se on aina “subjektiivisen” (laajasti ymmärrettynä) muovaamaa.

]]>
by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/02/postmoderni-epapolitiikan-filosofia/#comment-634 Thu, 04 Feb 2010 23:03:06 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/02/postmoderni-epapolitiikan-filosofia/#comment-634 @Joonas: Pulkkisen kirja käsittelee lähinnä kysymystä politiikan toimijasta ja siihen liittyen poliittisia ontologioita eli näkemyksiä siitä, millaisia toimijoita poliittisella kentällä on. Tältä pohjalta ajattelin automaattisesti, että perustahakuisuuden välttäminen liittyy ensisijaisesti poliittisiin toimijoihin ja muodostelmiin. Luonnontieteiden ja pomon suhde on tietenkin pahamaineinen ja hyvällä syyllä. Pomo-puhe on synnyttänyt paljon turhaa savua, mikä on (enemmän) pomojen itsensä retoriikan syytä ja (vähemmän, mutta silti myös) lukijoiden typeryydestä tai puhtaasta pahantahtoisuudesta johtuvaa. Velttoa "postmodernia relativismia" tieteenfilosofian suhteen varmasti moni meistä vastustaa. Toisaalta jos lukee pomoon (oikein tai väärin) liitettyjä klassikoita, niin kuin Lyotardia ja Foucault'ta, niin heiltä ei ihan tällaista löydy, ja toiset (minusta täysin mielettömästi) postmoderneiksi leimatut ajattelijat puolestaan ovat luonnontieteestä kiinnostuneita realisteja ja materialisteja, kuten Deleuze ja Guattari. Mitä olemuksiin tulee, en ymmärrä, millä tavalla luonnontieteet voisivat etsiä niitä. Luonnontieteiden kehitys on tarkoittanut juuri olemusajattelusta eroon pääsemistä. Esimerkiksi ennen Darwinia ajateltiin, että eläinlajeilla on jokin tietty muuttumaton olemus, ja Darwinin jälkeen jäljellä on vain historiallisia ja suurilta osin satunnaisia valikoitumisprosesseja, joiden tuloksia kulloisetkin populaatiot ovat. Darwin siis tuhosi olemukset biologiassa, mitä kaikki eivät valitettavasti ole vieläkään sisäistäneet. Kosmologia on tehnyt saman fysiikalle (vrt. fysiikan voimien ja "lakien" syntyminen), ja niin edelleen. Yksi humanistien perinteinen pointti luonnontieteistä on muuten jo sadan vuoden ajan ollut, että riippumatta siitä, onko jokin luonnontieteen tulos "objektiivinen" vai mitä lie, niin tulos on tulkittava - eikä tulkinta ole koskaan yksiselitteistä. Tämä pätee edelleen. @Joonas: Pulkkisen kirja käsittelee lähinnä kysymystä politiikan toimijasta ja siihen liittyen poliittisia ontologioita eli näkemyksiä siitä, millaisia toimijoita poliittisella kentällä on. Tältä pohjalta ajattelin automaattisesti, että perustahakuisuuden välttäminen liittyy ensisijaisesti poliittisiin toimijoihin ja muodostelmiin.

Luonnontieteiden ja pomon suhde on tietenkin pahamaineinen ja hyvällä syyllä. Pomo-puhe on synnyttänyt paljon turhaa savua, mikä on (enemmän) pomojen itsensä retoriikan syytä ja (vähemmän, mutta silti myös) lukijoiden typeryydestä tai puhtaasta pahantahtoisuudesta johtuvaa. Velttoa “postmodernia relativismia” tieteenfilosofian suhteen varmasti moni meistä vastustaa. Toisaalta jos lukee pomoon (oikein tai väärin) liitettyjä klassikoita, niin kuin Lyotardia ja Foucault’ta, niin heiltä ei ihan tällaista löydy, ja toiset (minusta täysin mielettömästi) postmoderneiksi leimatut ajattelijat puolestaan ovat luonnontieteestä kiinnostuneita realisteja ja materialisteja, kuten Deleuze ja Guattari.

Mitä olemuksiin tulee, en ymmärrä, millä tavalla luonnontieteet voisivat etsiä niitä. Luonnontieteiden kehitys on tarkoittanut juuri olemusajattelusta eroon pääsemistä. Esimerkiksi ennen Darwinia ajateltiin, että eläinlajeilla on jokin tietty muuttumaton olemus, ja Darwinin jälkeen jäljellä on vain historiallisia ja suurilta osin satunnaisia valikoitumisprosesseja, joiden tuloksia kulloisetkin populaatiot ovat. Darwin siis tuhosi olemukset biologiassa, mitä kaikki eivät valitettavasti ole vieläkään sisäistäneet. Kosmologia on tehnyt saman fysiikalle (vrt. fysiikan voimien ja “lakien” syntyminen), ja niin edelleen.

Yksi humanistien perinteinen pointti luonnontieteistä on muuten jo sadan vuoden ajan ollut, että riippumatta siitä, onko jokin luonnontieteen tulos “objektiivinen” vai mitä lie, niin tulos on tulkittava - eikä tulkinta ole koskaan yksiselitteistä. Tämä pätee edelleen.

]]>
by: Joonas Laine http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/02/postmoderni-epapolitiikan-filosofia/#comment-633 Thu, 04 Feb 2010 10:32:44 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/02/postmoderni-epapolitiikan-filosofia/#comment-633 <i>Ehkäpä marxilainen subjekti ei tosiaankaan palaudu kantilaisittain ymmärrettyyn itse itseään sääntelevään orgaaniseen yhteisöön, kuten Pulkkinen ideaalityypillään tuntuu esittävän.</i> En nyt muista miten Pulkkinen asian esitti, mutta minusta tuommoinen kritiikki yleisellä tasolla tietää paikkansa ihan hyvin, varsinkin jos jätetään sivuun se marginaalikama mitä jotkut intellektuellit mielestään löytävät Grundrissesta jne., ja katsotaan sitä arkiretoriikkaa jota kommunistien keskuudessa käytetään. (Ja <i>varsinkin</i> jos katsotaan minkälaisen materiaalin kautta itse on omaksunut marxilaisuuden aakkosia.. vai mitä Miika ;-) ) Itselleni Mark Posterin 'Foucault, Marxism and History' oli silmiäavaava kirja, mitä tulee marxilaisen valistuksen kritiikkiin ja Foucaultin ansioihin. Se löytyy netistäkin: http://www.humanities.uci.edu/mposter/books/ Toveri Klementiinillä näyttäisi olevan aiheesta selvempi mielipide kuin minulla, joten haluaisin pyytää selventämään kappaletta "Pulkkisen kirjasta pitäisi säilyttää..". Se saa minut nyökkäilemään, mutta en osaa sittenkään päättää, kuinka radikaalia ei-perustahakuisuutta siinä kannatetaan. Siis varmaan senkin joku vie niin pitkälle kuin (analogiana) jotkut anarkistit halutessaan ei enempää eikä vähempää kuin "täydellistä vapautta", mutta itse en ole ollut oikein varma että olemuksen etsintä on aina turhaa/harhaa. Itse uskon että luonnontieteissä on saavutettu ja saavutetaan jatkossakin ihan oikeaa edistystä (modernissa merkityksessä, ehkä jollain rutiininomaisella disclaimerilla varustettuna, mutta kumminkin) eikä vain (tai enimmäkseen) muuttuneita näkökulmia tai "vain" uusia kerroksia. Tässä mielessä uskon että esim. maailmasta voi saada olennaisesti objektiivista tietoa, ja että olemuksen etsinnän mielekkyys vaihtelee aiheesta riippuen. Niinikään minusta periaatteellinen jako luonnon- ja yhteiskuntatieteisiin (miltä pohjalta voi hahmottaa erilaisia yhdistelmiä) on perusteltu (tai ainakin uskottava ;-). Tai siis voi olla että olen käsittänyt väärin mitä pomot asiassa tarkoittavat, ja kyseessä on väärinkäsitys, mutta oli pakko kysyä. Ehkäpä marxilainen subjekti ei tosiaankaan palaudu kantilaisittain ymmärrettyyn itse itseään sääntelevään orgaaniseen yhteisöön, kuten Pulkkinen ideaalityypillään tuntuu esittävän.

En nyt muista miten Pulkkinen asian esitti, mutta minusta tuommoinen kritiikki yleisellä tasolla tietää paikkansa ihan hyvin, varsinkin jos jätetään sivuun se marginaalikama mitä jotkut intellektuellit mielestään löytävät Grundrissesta jne., ja katsotaan sitä arkiretoriikkaa jota kommunistien keskuudessa käytetään. (Ja varsinkin jos katsotaan minkälaisen materiaalin kautta itse on omaksunut marxilaisuuden aakkosia.. vai mitä Miika ;-) )

Itselleni Mark Posterin ‘Foucault, Marxism and History’ oli silmiäavaava kirja, mitä tulee marxilaisen valistuksen kritiikkiin ja Foucaultin ansioihin. Se löytyy netistäkin:
http://www.humanities.uci.edu/mposter/books/

Toveri Klementiinillä näyttäisi olevan aiheesta selvempi mielipide kuin minulla, joten haluaisin pyytää selventämään kappaletta “Pulkkisen kirjasta pitäisi säilyttää..”. Se saa minut nyökkäilemään, mutta en osaa sittenkään päättää, kuinka radikaalia ei-perustahakuisuutta siinä kannatetaan.

Siis varmaan senkin joku vie niin pitkälle kuin (analogiana) jotkut anarkistit halutessaan ei enempää eikä vähempää kuin “täydellistä vapautta”, mutta itse en ole ollut oikein varma että olemuksen etsintä on aina turhaa/harhaa. Itse uskon että luonnontieteissä on saavutettu ja saavutetaan jatkossakin ihan oikeaa edistystä (modernissa merkityksessä, ehkä jollain rutiininomaisella disclaimerilla varustettuna, mutta kumminkin) eikä vain (tai enimmäkseen) muuttuneita näkökulmia tai “vain” uusia kerroksia. Tässä mielessä uskon että esim. maailmasta voi saada olennaisesti objektiivista tietoa, ja että olemuksen etsinnän mielekkyys vaihtelee aiheesta riippuen. Niinikään minusta periaatteellinen jako luonnon- ja yhteiskuntatieteisiin (miltä pohjalta voi hahmottaa erilaisia yhdistelmiä) on perusteltu (tai ainakin uskottava ;-) .

Tai siis voi olla että olen käsittänyt väärin mitä pomot asiassa tarkoittavat, ja kyseessä on väärinkäsitys, mutta oli pakko kysyä.

]]>
by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/02/postmoderni-epapolitiikan-filosofia/#comment-632 Tue, 02 Feb 2010 14:16:59 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/02/postmoderni-epapolitiikan-filosofia/#comment-632 Pulkkinen määrittelee tarkoittavansa postmodernilla "nimenomaisesti ajattelutapoja ja ajatteluasenteita - en esimerkiksi historiallisia aikakausia, yhteiskuntamuodostelmia, esteettisiä tyylejä tai kulttuurisia ilmiöitä" (s. 9), joten en ole varma miten hyvin tuo kritiikki osuu tässä tapauksessa. Postmoderneja tapoja ja asenteita löytyy aika hyvin esimerkiksi islamistisista valtioista (fundamentalistinen islam on itsessään hyvin postmoderni ilmiö) ja esimerkiksi Japanista, vaikka ei ehkä ihan Pulkkisen määrittelemässä mielessä. Pulkkinen määrittelee tarkoittavansa postmodernilla “nimenomaisesti ajattelutapoja ja ajatteluasenteita - en esimerkiksi historiallisia aikakausia, yhteiskuntamuodostelmia, esteettisiä tyylejä tai kulttuurisia ilmiöitä” (s. 9), joten en ole varma miten hyvin tuo kritiikki osuu tässä tapauksessa. Postmoderneja tapoja ja asenteita löytyy aika hyvin esimerkiksi islamistisista valtioista (fundamentalistinen islam on itsessään hyvin postmoderni ilmiö) ja esimerkiksi Japanista, vaikka ei ehkä ihan Pulkkisen määrittelemässä mielessä.

]]>
by: Miika http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/02/postmoderni-epapolitiikan-filosofia/#comment-631 Tue, 02 Feb 2010 09:33:05 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/02/postmoderni-epapolitiikan-filosofia/#comment-631 Tämä voi olla tyhmä kommentti, mutta melkein aina näissä mua hämää tekstien sijoittautuminen ahtaasti 'länsimaiseen' (ts. kapitalismin taloudellisten ja historiallisten keskusalueiden) kontekstiin, eli kommentoidaan universaaleina kehityskulkuina sellaista, mikä on tapahtunut vain osassa maailmaa(/njärjestelmää). Samanaikaisesti keskusten samankaltaistumisen kanssa nimittäin periferiat voivat erilaistua. Tämä näin hätäisenä tölväisynä tuotakin kirjaa kohtaan (joka siis kuitenkin vaikuttaa ihan hyödylliseltä lukaistavalta). Tämä voi olla tyhmä kommentti, mutta melkein aina näissä mua hämää tekstien sijoittautuminen ahtaasti ‘länsimaiseen’ (ts. kapitalismin taloudellisten ja historiallisten keskusalueiden) kontekstiin, eli kommentoidaan universaaleina kehityskulkuina sellaista, mikä on tapahtunut vain osassa maailmaa(/njärjestelmää). Samanaikaisesti keskusten samankaltaistumisen kanssa nimittäin periferiat voivat erilaistua. Tämä näin hätäisenä tölväisynä tuotakin kirjaa kohtaan (joka siis kuitenkin vaikuttaa ihan hyödylliseltä lukaistavalta).

]]>