Comments on: Poliittisia kemikaaleja http://vallankumous.blogsome.com/2010/03/03/poliittisia-kemikaaleja/ Vallankumouksellisia hedelmiä puutarhasta ja katujen varsilta Sun, 19 May 2013 18:52:42 +0000 http://wordpress.org/?v=1.5.1-alpha by: Miika http://vallankumous.blogsome.com/2010/03/03/poliittisia-kemikaaleja/#comment-750 Fri, 19 Mar 2010 09:42:23 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/03/03/poliittisia-kemikaaleja/#comment-750 Jaajaa se olikin niin vanha :) Oma muistikuva asiasta kuitenkin 90-luvulta ;) Jaajaa se olikin niin vanha :) Oma muistikuva asiasta kuitenkin 90-luvulta ;)

]]>
by: Joonas http://vallankumous.blogsome.com/2010/03/03/poliittisia-kemikaaleja/#comment-749 Fri, 19 Mar 2010 00:54:21 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/03/03/poliittisia-kemikaaleja/#comment-749 "...eräs toimittaja päätti kokeilla hasista ja kirjoittaa siitä artikkelin. Hän valmistautui kokeeseen hyvin. Valmistelevassa tutkimuksessa hän sai selville, että “normaali käyttöannos” on kolme grammaa." Kyseessä oli Apu-lehden Markku Veijalainen vuonna 1967. Pakolla loppuun asti... http://www.sky.org/julkaisut/hamppu/hamppu1.95/masentav.html “…eräs toimittaja päätti kokeilla hasista ja kirjoittaa siitä artikkelin. Hän valmistautui kokeeseen hyvin. Valmistelevassa tutkimuksessa hän sai selville, että “normaali käyttöannos” on kolme grammaa.”

Kyseessä oli Apu-lehden Markku Veijalainen vuonna 1967. Pakolla loppuun asti…

http://www.sky.org/julkaisut/hamppu/hamppu1.95/masentav.html

]]>
by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2010/03/03/poliittisia-kemikaaleja/#comment-737 Sun, 14 Mar 2010 00:41:31 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/03/03/poliittisia-kemikaaleja/#comment-737 @Vesa: en ole onnistunut kaivamaan lähdettä esille vielä(se on jossakin luettelon kirjoista). @Kimmo: myös <a href="http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/1135237571738">tämä uutinen</a> on aika mielenkiintoinen. @Vesa: en ole onnistunut kaivamaan lähdettä esille vielä(se on jossakin luettelon kirjoista).

@Kimmo: myös tämä uutinen on aika mielenkiintoinen.

]]>
by: tree http://vallankumous.blogsome.com/2010/03/03/poliittisia-kemikaaleja/#comment-728 Thu, 04 Mar 2010 13:48:47 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/03/03/poliittisia-kemikaaleja/#comment-728 Ihan mielenkiintoinen tutkimus uutisoitu verkkouutisissa: <a href="http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&amp;view=article&amp;id=26400:pitkaeaikainen-kannabiksen-kaeyttoe-yhteydessae-psykooseihin&amp;catid=12:tiede-paeaeuutinen-&amp;Itemid=7" rel="nofollow"> Pitkäaikainen kannabiksen käyttö yhteydessä psykooseihin.</a> "Tutkijat havaitsivat lisäksi, että osallistujat, jotka olivat kokeneet aistiharhoja nuorena myös alkoivat käyttää kannabista muita todennäköisemmin." Tässä eritoten korrelaation ja kausaation suhde, mikä on syy ja voisiko kannabis olla myös itsehoitoa halluusioita vastaan... Ihan mielenkiintoinen tutkimus uutisoitu verkkouutisissa: Pitkäaikainen kannabiksen käyttö yhteydessä psykooseihin.

“Tutkijat havaitsivat lisäksi, että osallistujat, jotka olivat kokeneet aistiharhoja nuorena myös alkoivat käyttää kannabista muita todennäköisemmin.”

Tässä eritoten korrelaation ja kausaation suhde, mikä on syy ja voisiko kannabis olla myös itsehoitoa halluusioita vastaan…

]]>
by: Vesa http://vallankumous.blogsome.com/2010/03/03/poliittisia-kemikaaleja/#comment-727 Thu, 04 Mar 2010 11:02:24 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/03/03/poliittisia-kemikaaleja/#comment-727 Moi, Jälleen kerran mainiota tekstiä! Yksi kohta jäi tosin ihmetyttämään aika lailla. Kirjoitat: "Kansainvälisen huumekaupan liikevaihto on suurempi kuin öljykaupassa, ja aineiden laillistaminen leikkaisi ison osan laittomasta kaupasta sekä antaisi valtiolle mahdollisuuden saada verotuloja." Mistä lähteestä olet tuon ottanut? Voiko todella huumekaupassa olla muka suurempi liikevaihto kuin öljykaupassa? Ei vain jotenkin kuulosta uskottavalta. Moi,

Jälleen kerran mainiota tekstiä! Yksi kohta jäi tosin ihmetyttämään aika lailla. Kirjoitat:

“Kansainvälisen huumekaupan liikevaihto on suurempi kuin öljykaupassa, ja aineiden laillistaminen leikkaisi ison osan laittomasta kaupasta sekä antaisi valtiolle mahdollisuuden saada verotuloja.”

Mistä lähteestä olet tuon ottanut? Voiko todella huumekaupassa olla muka suurempi liikevaihto kuin öljykaupassa? Ei vain jotenkin kuulosta uskottavalta.

]]>
by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2010/03/03/poliittisia-kemikaaleja/#comment-726 Thu, 04 Mar 2010 05:05:03 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/03/03/poliittisia-kemikaaleja/#comment-726 <blockquote>Valmistelevassa tutkimuksessa hän sai selville, että “normaali käyttöannos” on kolme grammaa. Toimittaja hankki hasista mainitut 3 grammaa ja aloitti polttamisen kirjaten samalla kokemuksiaan muistiin. En muista juuri enempää kuin lauseen, jossa toimittaja kertoo: “Olin polttanut vasta gramman enkä pystynyt lopettamaan naurua!” Muistaakseni kaverin piti keskeyttää koe kun hän ei enää pystynyt kirjoittamaan eikä polttamaankaan (ainoastaan hihitteli lattialla). (JA taisi muuten saada tuomion huumausainerikoksesta sen jälkeen kun artikkeli oli julkaistu.)</blockquote> Mainio. :D

Valmistelevassa tutkimuksessa hän sai selville, että “normaali käyttöannos” on kolme grammaa. Toimittaja hankki hasista mainitut 3 grammaa ja aloitti polttamisen kirjaten samalla kokemuksiaan muistiin. En muista juuri enempää kuin lauseen, jossa toimittaja kertoo: “Olin polttanut vasta gramman enkä pystynyt lopettamaan naurua!” Muistaakseni kaverin piti keskeyttää koe kun hän ei enää pystynyt kirjoittamaan eikä polttamaankaan (ainoastaan hihitteli lattialla). (JA taisi muuten saada tuomion huumausainerikoksesta sen jälkeen kun artikkeli oli julkaistu.)

Mainio. :D

]]>
by: Miika http://vallankumous.blogsome.com/2010/03/03/poliittisia-kemikaaleja/#comment-725 Wed, 03 Mar 2010 20:48:12 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/03/03/poliittisia-kemikaaleja/#comment-725 Viisaampi päihdepolitiikka olisi paikallaan. Tuli mieleen hauska artikkeli (josta muistan hyvin vähän mutta kerron silti): kannabiskeskustelu oli pinnalla ja eräs toimittaja päätti kokeilla hasista ja kirjoittaa siitä artikkelin. Hän valmistautui kokeeseen hyvin. Valmistelevassa tutkimuksessa hän sai selville, että "normaali käyttöannos" on <b>kolme grammaa</b>. Toimittaja hankki hasista mainitut 3 grammaa ja aloitti polttamisen kirjaten samalla kokemuksiaan muistiin. En muista juuri enempää kuin lauseen, jossa toimittaja kertoo: "Olin polttanut <b>vasta gramman</b> enkä pystynyt lopettamaan naurua!" Muistaakseni kaverin piti keskeyttää koe kun hän ei enää pystynyt kirjoittamaan eikä polttamaankaan (ainoastaan hihitteli lattialla). (JA taisi muuten saada tuomion huumausainerikoksesta sen jälkeen kun artikkeli oli julkaistu.) Eli tiukkakin empirismi voi antaa harhaanjohtavaa tietoa jos ennakko-oletukset johtavat pahasti harhaan! ;) Marcel Duchampin "Kampa" on muuten hyvä yritys tehdä taidetta <i>ilman</i> estetiikkaa! :) Viisaampi päihdepolitiikka olisi paikallaan.

Tuli mieleen hauska artikkeli (josta muistan hyvin vähän mutta kerron silti):
kannabiskeskustelu oli pinnalla ja eräs toimittaja päätti kokeilla hasista ja kirjoittaa siitä artikkelin. Hän valmistautui kokeeseen hyvin. Valmistelevassa tutkimuksessa hän sai selville, että “normaali käyttöannos” on kolme grammaa. Toimittaja hankki hasista mainitut 3 grammaa ja aloitti polttamisen kirjaten samalla kokemuksiaan muistiin. En muista juuri enempää kuin lauseen, jossa toimittaja kertoo: “Olin polttanut vasta gramman enkä pystynyt lopettamaan naurua!” Muistaakseni kaverin piti keskeyttää koe kun hän ei enää pystynyt kirjoittamaan eikä polttamaankaan (ainoastaan hihitteli lattialla). (JA taisi muuten saada tuomion huumausainerikoksesta sen jälkeen kun artikkeli oli julkaistu.)

Eli tiukkakin empirismi voi antaa harhaanjohtavaa tietoa jos ennakko-oletukset johtavat pahasti harhaan! ;)

Marcel Duchampin “Kampa” on muuten hyvä yritys tehdä taidetta ilman estetiikkaa! :)

]]>
by: Klementiini http://vallankumous.blogsome.com/2010/03/03/poliittisia-kemikaaleja/#comment-724 Wed, 03 Mar 2010 14:29:11 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/03/03/poliittisia-kemikaaleja/#comment-724 @Miika: niinpä. Mieluummin huumetutkimus poliittisena ja laajemman poliittisen (tutkimus/)ohjelman yhteydessä kuin pelkkänä keppihevosena aineiden laillistamiseen (toki järkevämpi päihdepolitiikka sinänsä ei ollenkaan haittaisi). @Tatu: Molemmat kysymykset ovat vähän sellaisia että niissä luistaa helposti oikeistopopulistisen retoriikan jälkiliukkaille jäille. Eli kysymys siitä, mikä on itsensä vaikutettavissa (joo, huumeiden käyttöön voi vaikuttaa <i>enemmän</i> kuin ihonväriinsä, mutta ei kaikilla ole puhtoisia lähtökohtia ja ehjää keskiluokkaista kotia) ja kysymys siitä, mikä on kaunista. On eri asia arvioida töhryjä taiteena (mikä on mahdollista ja usein tehtyä) ja tutkia niitä poliittisesta näkökulmasta (estetiikasta välittämättä). Olen muuten oppinut arvostamaan tägejä vasta, kun aloin viime vuonna opiskella japania ja varsinkin kanji-merkkejä. @Mika: jälkikäteen harmittikin että nuo geopoliittiset esimerkit jäivät tästä pois. Hyvä esimerkki on myös USA:n Etelä-Amerikan politiikan yhteys USA:n sisäisiin huumemarkkinoihin ja New Yorkin 90-luvun tilanteeseen. Tai sitten Afganistan, joka on vasta USA:n miehityksen alaisena alkanut tuottaa eniten oopiumia maailmassa. @Miika: niinpä. Mieluummin huumetutkimus poliittisena ja laajemman poliittisen (tutkimus/)ohjelman yhteydessä kuin pelkkänä keppihevosena aineiden laillistamiseen (toki järkevämpi päihdepolitiikka sinänsä ei ollenkaan haittaisi).

@Tatu: Molemmat kysymykset ovat vähän sellaisia että niissä luistaa helposti oikeistopopulistisen retoriikan jälkiliukkaille jäille. Eli kysymys siitä, mikä on itsensä vaikutettavissa (joo, huumeiden käyttöön voi vaikuttaa enemmän kuin ihonväriinsä, mutta ei kaikilla ole puhtoisia lähtökohtia ja ehjää keskiluokkaista kotia) ja kysymys siitä, mikä on kaunista. On eri asia arvioida töhryjä taiteena (mikä on mahdollista ja usein tehtyä) ja tutkia niitä poliittisesta näkökulmasta (estetiikasta välittämättä). Olen muuten oppinut arvostamaan tägejä vasta, kun aloin viime vuonna opiskella japania ja varsinkin kanji-merkkejä.

@Mika: jälkikäteen harmittikin että nuo geopoliittiset esimerkit jäivät tästä pois. Hyvä esimerkki on myös USA:n Etelä-Amerikan politiikan yhteys USA:n sisäisiin huumemarkkinoihin ja New Yorkin 90-luvun tilanteeseen. Tai sitten Afganistan, joka on vasta USA:n miehityksen alaisena alkanut tuottaa eniten oopiumia maailmassa.

]]>
by: Mika http://vallankumous.blogsome.com/2010/03/03/poliittisia-kemikaaleja/#comment-723 Wed, 03 Mar 2010 13:14:23 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/03/03/poliittisia-kemikaaleja/#comment-723 Loistava teksti! Tuohon laillistamiseen vielä sen verran, että Portugalissa laillistettiin kaikkien huumeiden hallussapito, eikä huumeiden käytössä silti tapahtunut minkäänlaista piikkiä, muistaakseni käyttö jopa laski. Yks olennainen aspekti tässä keskustelussa on myös USA-Meksiko -suhde, joka siis nykyisen repressiivisen huumausainepolitiikan puitteissa toimii niin, että Meksiko on tuomittu kauttakulku- ja tuottajamaana lakkaamattomaan kartelli- ja jengiväkivaltaan, joka saa aseistuksensa pohjoisesta, kun taas huumeita rahdataan etelästä amerikkalaisten lähes rajattomille mustille markkinoille. Mitä kannabikseen tulee, se on USA:n tuottoisin "cash crop", ylittää tuloissaan kuulemma maissin ja muut vastaavat perinteisesti tärkeät maataloustuotteet. Laillistaminen lienee vain ajan kysymys. Esim. Kaliforniassa on tulossa muistaakseni marraskuussa kansanäänestys lähes täydestä laillistamisesta. Tosin tämäkin johtaa kyseisessä maassa epäilemättä kannabiskaupan ja -valmistuksen siirtymiseen kapitalistisen talouden alaisuuteen. Loistava teksti! Tuohon laillistamiseen vielä sen verran, että Portugalissa laillistettiin kaikkien huumeiden hallussapito, eikä huumeiden käytössä silti tapahtunut minkäänlaista piikkiä, muistaakseni käyttö jopa laski.

Yks olennainen aspekti tässä keskustelussa on myös USA-Meksiko -suhde, joka siis nykyisen repressiivisen huumausainepolitiikan puitteissa toimii niin, että Meksiko on tuomittu kauttakulku- ja tuottajamaana lakkaamattomaan kartelli- ja jengiväkivaltaan, joka saa aseistuksensa pohjoisesta, kun taas huumeita rahdataan etelästä amerikkalaisten lähes rajattomille mustille markkinoille.

Mitä kannabikseen tulee, se on USA:n tuottoisin “cash crop”, ylittää tuloissaan kuulemma maissin ja muut vastaavat perinteisesti tärkeät maataloustuotteet. Laillistaminen lienee vain ajan kysymys. Esim. Kaliforniassa on tulossa muistaakseni marraskuussa kansanäänestys lähes täydestä laillistamisesta. Tosin tämäkin johtaa kyseisessä maassa epäilemättä kannabiskaupan ja -valmistuksen siirtymiseen kapitalistisen talouden alaisuuteen.

]]>
by: Tatu Ahponen http://vallankumous.blogsome.com/2010/03/03/poliittisia-kemikaaleja/#comment-722 Wed, 03 Mar 2010 12:00:12 +0000 http://vallankumous.blogsome.com/2010/03/03/poliittisia-kemikaaleja/#comment-722 Muuten hyvä kirjoitus, mutta vertaus yhteiskunnan suhtautumisessa huumeiden käyttäjiin ja etnisiin vähemmistöihin on mauton. Etnisiin vähemmistöihin kuuluminen kuitenkin on jotain sellaista mihin ihminen ei pahemmin voi vaikuttaa itse, etenkin jos ne ovat ulkonäöllisesti merkittävästi kantaväestöstä poikkeavia. Toisin on huumeidenkäytön aloittamisen laita. Also, en tykkää siitä miten tähän vedettiin töhryjen vastainen kampanja mukaan, mutta tämä johtuu siitä että en tykkää töhryistä. Stop Töhryille oli ehkä huonosti toteutettu juttu - en itse tiedä kyseisestä keissistä paljoakaan - mutta 95% katutaiteesta, vaikka tägejä ei edes laskettaisi, on mielestäni aika rumaa ja katselisin mieluummin vaikka sitten niitä harmaita seiniä kuin amatöörien töherryksiä. En sitten tiedä miten paljon tähän vaikuttaa keskiluokkaisuus. Muuten hyvä kirjoitus, mutta vertaus yhteiskunnan suhtautumisessa huumeiden käyttäjiin ja etnisiin vähemmistöihin on mauton. Etnisiin vähemmistöihin kuuluminen kuitenkin on jotain sellaista mihin ihminen ei pahemmin voi vaikuttaa itse, etenkin jos ne ovat ulkonäöllisesti merkittävästi kantaväestöstä poikkeavia. Toisin on huumeidenkäytön aloittamisen laita.

Also, en tykkää siitä miten tähän vedettiin töhryjen vastainen kampanja mukaan, mutta tämä johtuu siitä että en tykkää töhryistä. Stop Töhryille oli ehkä huonosti toteutettu juttu - en itse tiedä kyseisestä keissistä paljoakaan - mutta 95% katutaiteesta, vaikka tägejä ei edes laskettaisi, on mielestäni aika rumaa ja katselisin mieluummin vaikka sitten niitä harmaita seiniä kuin amatöörien töherryksiä. En sitten tiedä miten paljon tähän vaikuttaa keskiluokkaisuus.

]]>