Helmikuun uutisia

02.03.2008, 01:14

Vallankumouksen hedelmiä: yleensä mätiä tai raakoja.

 

Alkupaloja spektaakkelista

Suomalainen demokratia romahti banaanivaltiotasolle

Näin varoittaa oikeusministeri Tuija Brax (vihr). Alle puolet suomalaisista pitää demokratiassa elämistä erittäin tärkeänä. Nuorten usko omiin vaikuttamismahdollisuuksiinsa on Euroopan huonointa. Äänestysaktiivisuus on laskenut kaksi vuosikymmentä.

Braxin mukaan Suomessa ollaan sokeita sille, että esimerkiksi noin viidennes nuorista on vaarassa elää osattoman elämän … Oikeusministerin mukaan länsimaista ei löydy esimerkkiä vastaavasta kriisistä, jossa kypsä hyvinvointivaltio alkaa rapistua ja usko kansanvaltaan natista.

Suomen tilanteessa on hänestä samoja piirteitä kuin latinalaisen Amerikan talouskriiseissä 1900-luvun alkupuolella.

Yhtäläisyyksiä on myös nykypäivän Yhdysvaltoihin, jossa poliittinen osallistuminen laskee ja tuloerot kasvavat.

Camoon, tämä on Suomi - me voidaan hoitaa tämä, eihän me tätä haluta, Brax lisää.

CCC(P):n seksistinen mainoskampanja sai palautetta
Jostain vaikeasti käsitettävästä syystä cc-mainoksia ei juuri ole revitty tai sotkettu.

Taloussanomat julkaisi pienen konsulttisanaston

Chicagon kouluampujan motiivi on mysteeri

Ampujalla ei ollut aikaisempaa rikosrekisteriä ja aseet hän osti vain viikkoa ennen veritekoa. Hän ei ilmeisesti myöskään jättänyt jälkeensä minkäänlaista viestiä.

Media on "hämmentynyt", kuten poliisi sanoi olevansa Tanskan mellakoiden yhteydessä: se ei tiedä, miten lähestyä yhteiskunnan sisäistä väkivaltaa, ksenofobista terroria ja äkillistä tappamista. Media ei yleensä kiinnitä huomiota edes "oman" yhteiskuntansa virallisiin väkivaltakoneistoihin, poliisiin ja armeijaan. Jos tätä ei tehdä, miten satunnainen tai yhtäkkinen väkivalta voitaisiin kohdata?

Lisäksi media tarkastelee aina vain yksilöä. "Motiivi …" Kollektiivisen väkivallan synty ja väkivallan rakenteelliset syyt jäävät mysteereiksi.

Liberalismi ja valistus katsoivat, että olemme menossa kohti väkivallatonta aikaa. Kuitenkin olemme yhä uudelleen heränneet entistä väkivaltaisempaan painajaiseen, eikä historia tässä mielessä suostu loppumaan.

 

Aktioita ja passioita

Helmikuussa esimerkiksi …

Vuonna 2003 toimintansa lopettaneen Vaikuttavan tietotoimiston jälkeen Suomessa mediakriittistä tiedottamista on hoitanut lähinnä Takku. Nyt perustettu Valtamedia tähtää laajempaan lukijakuntaan ja avoimempaan toimituskollektiiviin, eikä lähtökohtia ole rajattu ekoanarkismiin. Tapahtuu viimeinkin: aktivistit löytävät työnjaon.

 

Immateriaalioikeudet
 
Nettisensuurista uhkaa tulla miljoonien lisälasku

Keskusrikospoliisi ilmoittaa voivansa siirtyä lapsipornon sensuurilistoissa niin sanottuun täsmäsuodatukseen, jossa nimipalvelimiin perustuvan domain-osoitteiden estämisen sijaan voitaisiin suodattaa yksittäisiä web-osoitteita. Web-suodatuksia rakentanut asiantuntija arvioi, että tästä koituu jopa miljoonien eurojen lisälasku operaattoreille ja lopulta kuluttajien maksettavaksi.

Samanlainen järjestelmä on käytössä Saudi-Arabiassa ja Kiinassa. Monien blogaajien tavoin liityin itsekin vastalauseeksi Effi ry:hyn. Näytteitä viime viikkojen protestitulvasta:

Tarkastajat suomivat tietoyhteiskuntaa

Kuluttajaa ei kuulla tekijänoikeuksista

Norjan poliisi iski antipiraatteja vastaan

Piratismidebatti levisi jo Helsingin Sanomiinkin

Suomeen perustetaan Piraattipuolue

 

Taloudesta kontrolliin 

"Tulevaisuus on ilmainen", ainakin netissä: Taloussanomat ja Wired/Piraattiliitto:

Ilmaistalouden nousun syynä on internetiä pyörittävän teknologian halventuminen. Samalla tavalla kuin prosessoritehon hinta Mooren lain mukaisesti puolittuu joka 18. kuukausi, tietoliikenteen ja tiedon varastoinnin hinta laskee vieläkin nopeammin. Tämä ajaa online-bisneksen kustannuksia jatkuvasti kohti nollaa. Teknologiaan sijoitetuilla rahoilla pystyy koko ajan tekemään yhä enemmän ja palvelemaan yhä suurempaa ihmisjoukkoa.

Olemme siirtymässä niukkuuden taloustieteestä ylitsepursuavan runsauden immaterialismiin … mutta isoveli valvoo yhä hanakammin, minkä vuoksi elämme kohta akvaariossa:

Ubiikki teknologia eli ”kaikkialla läsnäoleva äly” voi johtaa tulevaisuudessa vaikkapa siihen, että älykäs vessanpönttö analysoi tuotoksemme, tekee diagnoosin ja tilaa tarvittaessa ambulanssin. Tai pesukone säätää itse itsensä pyykin laadun ja likaisuuden mukaan.

Aivan lähiaikoina [Helsingin poliisin] kameroiden määrä aiotaan kuitenkin kaksinkertaistaa. Lopullisena tavoitteena on jopa sata valvontakameraa.

Ja koska vallankumousta ei ole vieläkään tehty, työntekijöiltä vaaditaan yhä vain enemmän ja työnostajat puuttuvat yhä enemmän alaistensa paheisiin.

Tupakointi, juhlinta, nettiriippuvuus ovat nyt työnantajien tarkkailulistalla. Työntekijän valvonta ja rajoittaminen kasvaa vääjäämättä.

Lopuksi. Reaalinen lämpenee: Kuluva talvi on ollut Suomen mittaushistorian lämpimin