Paskaduunarit: Keskisormea työnostajille

10.02.2010, 03:45

 

 

Paskaduuni. Sana lausuttiin eräänä päivänä toukokuussa 2006. Seuraavana päivänä se palasi tuhatkertaisena. Kesäkuuhun mennessä paskaduuni oli tuottanut niin paljon vaikutuksia, ettei niiden arvoa voinut enää mitata tavanomaisilla mittareilla. Paskaduuni seikkaili pääkirjoituksissa, hiekkalaatikoilla, asiantuntijoiden tv-esiintymisissä, mielipideteksteissä, blogeissa ja kahvipöydissä. Viime vuonna paskaduuni palasi kirjamuodossa ja ilmailualan lakkona.

Toissaviikolla paskaduuni palasi Aamulehdessä. Pirkanmaalaisen yrityksiä edustavan kauppakamarin toimitusjohtaja Tommi Rasila

 

miettii, onko meillä varttumassa nuorten ryhmä, joka "ulkoistaa" itsensä työelämästä.

- Tarkoitan sellaista porukkaa, joka ei ole saanut kotoa tai mistään muualtakaan oikeanlaista työnteon mallia tai työn iloa. Luovuttaminen on tapahtunut jo koulussa, eikä työelämään tullessa ole perustaitoja eikä asennettakaan, Rasila sanoo.

Erityisen kimpaantunut hän on siitä, että kielenkäyttöön on pesiytynyt termi "paskaduuni".

- Sen käyttämisestä pitäisi säätää raipparangaistus, koska se on hirveää toisten työn vähättelyä. Haluan kysyä, kuka on se joku muu, joka tulee tekemään ne työt, jotka eivät kelle tahansa kelpaa. 

(Aamulehti: Laman uhreja vai laiskureita?

 

Voimme vastata toimitusjohtajan kysymykseen: kyllä, "meillä" on varttumassa nuorten ryhmä, jonka elämässä on muutakin kuin palkkatyön "tarjoama" elinkautisura. Eikö ole ihan johdonmukaista ulkoistaa itsensä työelämästä, joka perustuu työntekijöiden ulkoistamiselle, kyykyttämiselle, joustamiselle, alistamiselle, juoksuttamiselle, kaappaamiselle, hyväksikäyttämiselle, huijaamiselle, ahdistamiselle, kiusaamiselle ja vieraannuttamiselle.

Vastausta voisi jatkaa erään 2008 julkaistun kirjan esipuheen sanoin: "Jos työpaikat eivät enää ole demokratian ja solidaarisuuden luomisen paikkoja, jos niitä hallitsee yhä useammin kaikkien sota kaikkia vastaan, yksi syy on varmasti se, että työntekijöillä ei ole enää työpaikoillaan todellisia valtuuksia neuvotella palkoistaan ja taistella oikeuksistaan. Kuinka mitään todellista solidaarisuutta ja demokratiaa voisi syntyä ilman demokraattisia käytäntöjä, joissa ihmiset ajavat yhdessä omia asioitaan. Työpaikkojen siivoaminen demokratiasta on Suomessa ay-liikkeen ja työnantajien yhteisen sopimuksen tulos."

Yksi juttu tosin ihmetyttää. Aamuporvarin jutussa sanotaan, että noin kolmasosa nuorista on niin "työhaluttomia", "työelämästä vieraantuneita", "veteliä" ja "asennevammaisia", "ettei normaalista työnteosta tahdo tulla mitään". Ihan hyvä kehitys, mutta miksi vain kolmasosa? Mitä kummaa loput nuoret tekevät? Mikä saa heidät juoksemaan yhteiskunnan 50 vuoden päästä ehkä lupaamien palkintojen perässä nuolemassa työnostajia, myymässä ruumistaan ja kauppaamassa aivojaan? Täytyyhän heidän tietää, että me olemme maailmanhistorian ensimmäinen sukupolvi, jonka elintaso on huonompi kuin heidän vanhempiensa. Eikä yhteiskunnan ja työelämän muutos ole tietenkään vain sukupolvikysymys, kysykää keltä tahansa ei-kokoomuslaiselta viisikymppiseltä tai lukekaa Juha Siltalaa. Katsokaa tuloerojen kasvua, mielenterveystilastoja…

 

Paskaduuni-kimpaantumisensa kanssa toimitusjohtaja on kuitenkin hutikassa. Kuten Ilmailualan unioni viime syksyn lakkotiedotteissaan tarkensi, duunin paskuus ei koske sisältöä, vaan muotoa. Siivouksesta, nettidesignista tai laukkuapinoinnista tulee paskaa huonojen työehtojen, ahdistavan työilmapiirin ja nopean työtahdin vuoksi, ei työn sisällön takia.

Antakaa vastikkeeton ja ehdoton perustulo vähintään 800 e kuukaudessa, niin jotkut meistä ehkä harkitsevat palkkatyötä uudestaan: silloin voisi jättää stressaamisen vähemmälle ja keskittyä itse asioihin.

Kansan Uutisissa on hyvä kolumni, joka kattaa taloudellisen elämäni aika tarkasti:

 

Kaikille ei ole tässä maassa tällä hetkellä töitä tarjolla. Moni tekee työtä elämättä tuloillaan. Moni tekee työtä käytännössä katsoen ilmaiseksi. Moni tekee tärkeää työtä, jolle ei suoraan voida laskea tiettyä tuottavuutta. Moni tekee työtä, jota yhteiskunta ei edes määrittele työksi. Mikään näistä ei ole edes ihmisen omaa kykenemättömyyttä, se on yhteiskunnan mätä kohta.

Pätkätyöläiset, vuosikausia ketjutettuja määräaikaisuuksia tekevät, ilman työsopimusta työskentelevät, ilman vakituisen työsuhteen etuja työskentelevät, taiteilijat, opiskelun ohella työskentelevät, muut kahta tai useampaa työtä tekevät, lasten saannin vuoksi työelämän ulkopuolella olevat, omaishoitajat – päin naamaa syljettyjen listaa voisi jatkaa loputtomiin. Siitä vain tulisi oksettavan pitkä. Vähintään yhtä pitkä tulisi yhteiskunnallisesti haitallista työtä tekevien listasta. Pörssikikkailijoista, wahlrooseista ja muista, joita palkitsemme heidän perseilystään.

Riittävä perustulo on ajattelemisen arvoinen ratkaisuehdotus siihen suureen epäkohtaan ja vääryyteen, ettei kaikilla ihmisillä yhteiskunnassamme ole mahdollisuutta ihmisarvoiseen elämään. Sen oikeuden puolesta soisi jokaisen vasemmistolaiseksi itsensä mieltävän kamppailevan viimeiseen asti.

(Perustulokeskustelua poteroista)

 

Jos Demos Helsingin tekemä selvitys "hyvästä työelämästä" pitää paikkaansa, tulevaisuus saattaa olla parempi:

 

Vanhassa, vuosikymmenten takaisessa työkulttuurissa on totuttu siihen, että ihmisiä pitää käskeä. Nyt 85 prosenttia nuorista hankkii keski-asteen tai korkeakoulutuksen. Ja mitä enemmän he istuvat koulussa, sitä suuremmat odotukset heillä on ja sitä vähemmän he suostuvat komenneltaviksi.

[…] sellainen aika ei enää palaa, että kaikki kokisivat velvollisuudekseen tehdä henkensä pitimiksi mitä tahansa työtä.

(Aamulehti, em.) 

 

Ihmiset pakenevat työstä, kun työ on paskaa. Kaikkien sukupolvien paskaduunareiden pitäisikin yhdistyä ja näyttää työnostajille yhteistä, suurta ja sykkivää keskisormea, kun nämä eivät takaa kunnon palkkaa, siedettäviä työehtoja sekä - perustuloa. 

 

 

13 Comments »

The URI to TrackBack this entry is: http://vallankumous.blogsome.com/2010/02/10/paskaduunarit-keskisormea-tyonostajille/trackback/

 1. Itte olen aina sanonut, ettei ole paskaduuneja, on vain paskoja työehtoja.

  Comment by Joonas Korhonen — 10.02.2010, 16:14 @ 16:14

 2. http://megafoni.kulma.net/index.php?art=461

  Comment by Klementiini — 13.02.2010, 15:15 @ 15:15

 3. No nyt kyllä todella syvä uuh!

  Toi työn vastustaminen kuulostaa todella typerältä, jos samaan aikaan vaatii perustuloa, kun jollain ihme verorahalla sekin pitää maksaa..

  Tai jos on jotain vaihtoehtoisia tapoja tuonkin rahoittamiseen, niin kannattaa lähettää vihjeitä valtiovarainministeriöön. Voin luvata, että taloustieteen Nobel on varma siinä vaiheessa.

  Comment by Joonas Korhonen — 21.02.2010, 00:34 @ 00:34

 4. “Aina kysytään: millä perustulo rahoitetaan? … jokainen rahoitusta todisteleva esitys torjutaan aina (ja poliittisista syistä), ja rahoitus on ensi sijassa poliittinen kysymys. Talouskriisiin kyllä löytyy elvytysrahaa satoja miljardeja euroja, miksei perustuloon löydy murto-osaa tästä? Ja eikö perustuloakin voi käsitellä eräänlaisena elvytyksen muotona? Esimerkiksi köyhille menevä perustulo palaisi käytännössä välittömästi kiertoon.

  Toinen ongelma rahoitukseen jumittumisessa on käsitys rahan luonteesta. Ei ole niin, että meillä on jokin tietty ehdottomasti rajallinen määrä rahaa jota vain jaetaan ja siirrellään edes takaisin - pankit nimittäin luovat rahaa tyhjästä (ks. Money as Debt -animaatio youtubesta, löytyy myös torrenttina).”

  http://perustulopiiri.blogspot.com/

  Comment by Klementiini — 21.02.2010, 01:36 @ 01:36

 5. Tosta rahasta, joo sitä luodaan tyhjästä, mutta kyllä edelleen pitää olla tuotantoa joka takaa sen arvon jollakin. Siksi kapitalismin täytyy laajentua - koska muuten se romahtaa kun velkaa on aina enemmän. Kun velkaa on enemmän kuin tuotantovoimaa, seuraa romahdus, ennemmin tai myöhemmin.
  On tavallaan vähän hassua että kapitalismin laajentumistarvetta aina hehkutetaan mutta ei väännetä sitä rautalangasta, ja sitten kun puhutaan velasta niin sanotaan että sitä “luodaan tyhjästä”.

  Toisekseen, musta toi “ei koske sisältöä” väite on paksuinta mitä olen kuullut ikinä, koska se sisältää väitteen että tämä on paras mahdollinen maailma. Että työ on kaiken perusta, ja kyse on vain siitä millä ehdoin teemme mitä teemme. Näinköhän? Kieltämättä haluttavassa maailmassa moni työ olisi tarpeellinen, joka nyt on paskaa työsuhteen takia. Kuitenkin on varmaan vielä enemmän töitä, jotka ovat paskaa ihan sinällään - onko mainosten tekijän, hampurilaisten paistajan, viidennen tuhannennen sitkomin käsikirjoittajan - työ arvokasta? Ei minusta. Olisi parempi, jos näitä tekevät pysyisivät kotona.

  Tämä kai on vasemmistolaisuuden määritelmä. Jos oikeistolaisuus on työnantajan intressin ajaja, vasemmisto puhuu työntekijän rahansaannista, ei siitä, onko koko hommassa mitään tolkkua.
  Siksi vasemmisto ei kiinnosta ketään. Jos on kyse työn intresseistä, ei niiden jotka haluavat työstä vapautua, niin oikeistolaiset ovat ammattimaisempia, eikä kukaan edusta niitä jotka haluavat vapautua.

  Comment by Hemi — 21.02.2010, 22:54 @ 22:54

 6. Ja eikö perustuloakin voi käsitellä eräänlaisena elvytyksen muotona?

  Olen siis ymmärtänyt oikein, että pääoman vasemman siiven edistyksellisimmätkin osat pyrkivät tässäkin lähinnä elvyttämään kapitalismia?

  Comment by rot — 22.02.2010, 01:10 @ 01:10

 7. Hemille:

  No en minä ainakaan ole koskaan miettinyt, että onko minun työni arvokasta, vaan olen myynyt omaa vapaa-aikaani edes kohtuullista korvausta vastaan.

  Ja joo, ei mainosten tekijän, lehtikolumnistin tai muiden vastaavien työ ehkä ole arvokasta, mutta ei mua ainakaan haittaa, jos joku tyhmä mulle jostain lehtiartikkelista täräyttää hyvän summan rahaa.

  Comment by Joonas Korhonen — 22.02.2010, 02:11 @ 02:11

 8. @rot:

  Olen siis ymmärtänyt oikein, että pääoman vasemman siiven edistyksellisimmätkin osat pyrkivät tässäkin lähinnä elvyttämään kapitalismia?

  En usko, että juttu jää tähän. Jos kuitenkin kapitalistit haluavat elvyttää, niin eikö ole parempi elvyttää perustulon avulla kuin pankkeja tukemalla?

  Comment by Klementiini — 25.02.2010, 17:19 @ 17:19

 9. No en minä tiedä, että elvytetäänkö me kapitalismia vai voitasko rakentaa toisenlaista markkinataloutta. Kun markkinatalous on todella eri asia ja sitä voidaan ihan huoletta kannattaa myös vasemmalla.

  Comment by Joonas Korhonen — 26.02.2010, 02:13 @ 02:13

 10. Edellisen kommentin keskustanuorelle:
  Toivottavasti et kannata markkinataloudessasi työmarkkinoita. Vasemmiston pyrkimyksenä on päästä eroon palkkatyöstä tai tarkemmin palkkatyöjärjestelmästä, joka on nähtävä orjuuden muotona.

  (ja tietty myös Hemin mainitsemasta turhasta työstä eroon pääseminen olisi hienoa, koska selvitään vähemmällä määrällä välttämätöntä työtä, kun sen tekemiseen on enemmän tekijöitä.)

  Jos “rakennetaan toisenlaista markkinataloutta”, tämä markkinatalous ei voi olla järjestyksen määräävä tekijä.

  Tämä nyt on varmasti turhaa paasausta mutta laitetaan kumminkin:
  Kapitalismiksi kutsutaan yleensä (ts. Marxiin pohjaten) sellaista yhteiskuntamuodostumaa, jossa markkinatalous eli tavarantuotanto on vallitsevana (tuottamisen tapana). Markkinatalous ei tietenkään ole kapitalismin synonyymi, vaan tavarantuotantoa (tuottamista markkinoita ts. myyntiä, vaihtoa, vaihtoarvoa varten) on ollut paljon ennen kapitalismiksi kutsuttua järjestystä.

  Yksittäinen valtio ei sinänsä voi olla “kapitalistinen” tai “sosialistinen”, mutta se on eräs väline (ja osin myös kamppailun alue) tuotantotavan ylläpidossa. Yksittäisessä valtiossa tehtävät poliittiset ja juridiset toimenpiteet eivät juuri vaikuta kapitalistisen tuotantotavan (nykyisin) maailmanlaajuiseen kokonaisuuteen.

  Comment by Miika — 26.02.2010, 11:09 @ 11:09

 11. En vain näe mahdollisena sitä, että nykyisestä järjestelmästä voidaan siirtyä kerralla uuteen järjestelmään, vaan se pitää hivuttaa pikkuhiljaa vasemmalle.

  Itse olen tulkinnut Marxin nimenomaan yksityisyrittäjyyden puolestapuhujana, siis omalla tavallaan. Jokainen omistaa siis itse oman työnsä.

  Ja väitän sitä paremmaksi malliksi kuin osuuskuntia, joista pahimpana voidaan pitää S-ryhmää, joka on yksi suurimpia syyllisiä Euroopan kalleimpaan ruokaan Suomessa.

  Ja joo, kepulaisuus… Mulle kelpaa oikeestaan mikä tahansa muu Vasemmistoliiton hallituskumppaniksi, mutta Keskusta ei. Siis jos asioista sovitaan.

  Comment by Joonas Korhonen — 26.02.2010, 12:50 @ 12:50

 12. Tuotanto-osuuskuntien ja S-ryhmän kaltaisten osuuskuntien välillä on iso ero — S-ryhmän toiminta perustuu palkkatyöhön.

  Siirtymän ongelma on kyllä huima, itse katson että pitäisi pyrkiä rajat ylittävän organisaation rakentamiseen; miten, se on sitten taas toinen ongelma.

  Comment by Miika — 26.02.2010, 13:31 @ 13:31

 13. No en minä palkkatyötä itsessään näe ongelmana, vaan näen ongelmaksi sen, että työnantajapuoli on pistänyt ay-liikkeen polvilleen ja tällä hetkellä työn ja pääoman välisestä ristiriidasta puuttuu se jonkinlainen kompromissi.

  Tällä tarkoitan sitä, että ilman vastakkainasettelua ei olisi koskaan saatu työn hintaa nostettua, sillä kummankaan osapuolen ylivoima ei taida olla kenenkään hyöty palkoista sovittaessa.

  Ongelmaksi näkisin sen, että kapitalismi toimii yli rajojen, mutta sen vastavoimat eivät pysty vastaavaan. Eivät edes Euroopan Unionin sisällä, joka kuitenkin tarjoaisi jo jonkinlaiset puitteet rajat ylittävään yhteistyöhön.

  Comment by Joonas Korhonen — 26.02.2010, 13:37 @ 13:37

RSS feed for comments on this post.

Kommentoi

HUOM. Ensimmäinen kommentti jokaisesta ip:stä menee moderoinnin kautta - se kyllä ilmestyy pienellä viiveellä, ei tarvitse lähettää kuin kerran.

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>Anti-spam measure: please retype the above text into the box provided.