Imperiumin jälkeläiset

30.09.2009, 00:19

 

 

Maailmassa kummittelee kommonismin haamu. Kapitalismin kritiikkejä ei yhdistä eniten lisäarvon käsite eikä edes luokkataistelu, vaan yhteismaiden yksityistämisen, tuhoamisen, takaisin valtaamisen ja luomisen analyysi.

Kapitalismin historia on kertomus yhteismaiden aitaamisesta. Vastaavasti vastarinnan historia on kertomus yhteisvaurauden haltuunotosta ja yhteisen luomisesta. Väitän, että nämä kertomukset ovat kapitalismin vastustajien pienin yhteinen nimittäjä. Yhteisrintamien luominen lähtee "yhteisten" eli kommonsien politiikasta.

Kommonsit ovat tänä ja ensi vuonna erityisen mielenkiinnon kohteena kirja-, lehti-, vasemmisto- ja aktivistimaailmoissa. Aikaisempina vuosina samanlaista huomiota osoitettiin vuorotellen globaalille järjestykselle ja väen moneudelle. Valokeilojen takana on pitkälti kolme kirjaa ja niihin liittyvät keskustelut.

Tämä johdannoksi postaustrilogialle.

 

Empire is materializing before our very eyes. (Michael Hardt & Antonio Negri, Empire, ensimmäinen sivu)

The possibility of democracy on a global scale is emerging today for the very first time. (Michael Hardt & Antonio Negri, Multitude, ensimmäinen sivu)

War, suffering, misery, and exploitation increasingly characterize our globalizing world. (Michael Hardt & Antonio Negri, Commonwealth, ensimmäinen sivu)

 

Aikoinaan koko maailma tuntui puhuvan Hardtin ja Negrin Imperiumista (2000). Kirja pisti kampukset kiehumaan LA:sta Pariisiin ja Tokioon. Lukupiirejä järjestettiin jyväskyläläisessä kellarissa asti. Onkohan kukaan laskenut kirjaan liittyvien keskustelujen pohjalta syntyneitä yhteiskunnallisia liikkeitä? No Borders, prekariaattiliike ja Vapaa liikkuvuus -verkosto ovat vain esimerkkejä.

Imperiumi räjäytti kaiken, kirja oli metafyysinen pommi. Jos sitä miettii kirjana, siis tyylin, rakenteen ja lukukokemuksen kannalta, niin siitä on vähän typerä kirjoittaa analyyttisesti. Se on paras ikinä kirjoitettu versio Kommunistisesta manifestista ja samalla upea romaani, joka kokoaa yhteen 500 vuotta radikaalin ajattelun ja vastarinnan historiaa. Sitä on vaikea ajatella ilman mahtipontisia assosiaatioita: Dante, Chaucer, Joyce, Pynchon.

Kohtasin kirjan lukiolaisena, joka oli kiinnostunut fenomenologiasta ja kirjoitti yhteiskuntafilosofian kurssille tutkielmaa anarkismista. Teksti ei oikein avautunut, joten tein itselleni muistiinpanon: "Lue Marxin Pääoma ja Deleuzen & Guattarin Kapitalismi ja skitsofrenia." Molemmat sarjat ovat yhä kesken, mutta jossain vaiheessa jatkuva Foucault’n, Deleuzen, Marxin, sosiologian ja Megafonin tankkaaminen teki tehtävänsä, ja vuodesta 2007 alkaen olen saanut Imperiumista yhä enemmän irti.

Kirja "selitti kaiken". Siitä puuttui varsinainen uusi analyysi, se ilmaisi paikoin lukukelvottoman monimutkaisella tyylillä nolostuttavan yksinkertaisia asioita, ja filosofian osalta sen uutuudet rajoittuivat kaiketi moderniteetin historian ja suvereniteettiteorioiden kommentointiin. Mutta kirja selitti kaiken yhdistämällä vasemmiston pirstaleet suureksi kertomukseksi. Ja minkälainen kertomus!

 

Hardt & Negri kirjoittivat Imperiumista, uudesta globaalista hallitsemisen logiikasta ja rakenteesta, joka "on hajautettu ja deterritorialisoiva valtakoneisto, joka asteittain sulkee koko maailman avoimien ja yhä laajenevien rajojensa sisään”. Tämä uusi valtakoneisto "ohjailee monenkirjavia identiteettejä, joustavia hierarkioita ja monimuotoista kanssakäymistä mukautuvien komentoverkostojen välityksellä".

Kansallisvaltioiden rappioitunut suvereenius on siirtymässä Imperiumille (trilogian perusteella prosessi käydään olennaisesti 1920-2010). Muodostuu "kansallisten ja ylikansallisten organismien ketju, joita yhdistää samanlainen vallan logiikka". Imperiumin syntyprosessi on samalla siirtymä imperialistisen ajan maailmankartan kansallisväreistä "imperiaaliseen sateenkaareen". Maailmat sekoittuvat, tehdastyön voima vaihtuu kommunikatiivisen ja affektiivisen työhön hegemoniaan, ja itse yhteiskunnallinen elämä astuu tuotantoon ("biopoliittinen tuotanto").

Imperiumi on kaikkialla. Se on rajaton järjestelmä, joka pyrkii lopettamaan historian. Se on "suunnaton sorto- ja tuhokoneisto". Mitä sille voi tehdä?

Ehdin jo tehdä itselleni uuden muistiinpanon: "Voiko kapitalismia todella poistaa muuten kuin itsemurhalla?" Seuraavaksi Hardt & Negri kuitenkin jo kirjoittivat: "Väen luovat voimat, jotka pitävät yllä Imperiumia, kykenevät myös autonomisesti rakentamaan vastaimperiumin, globaalien virtausten ja vaihdon vaihtoehtoisen poliittisen organisaation."

Tavoite on Imperiumin prosessien uudelleenorganisointi ja suuntaaminen kohti uusia päämääriä, uusia demokratian muotoja. Avuksi kutsutaan filosofia, historiatiede, kulttuurintutkimus, taloustiede, politiikantutkimus, antropologia ja uusi globalisaatiokriittinen liike. Niiden avulle esitetään Imperiumin genealogia ja biopoliittinen manifesti.

Ja tämä oli vasta kirjan esipuheen referointia!

 

 

 

Rakastan Imperiumia. Rakastan sitä niin kuin rakastettua rakastetaan: tiedostetaan viat ja suututaan niistä aina välillä, mutta tiukan paikan tullen rakas on etusijalla. Vaikka se murhaisi.

Rakastan sitä niin kuin Spinoza rakastaa: toimintakykyä kasvattavalla ilolla ja autuudella.

Rakastan sitä niin kuin ampiainen rakastaa orkideaa: hieromalla itseään siihen vain huvin vuoksi.

Haluaisin edelleen lukea kirjan jokaisen lähdeviitteen jokaisen teoksen, artikkelin ja kirjeen. Haluaisin kirjoittaa kirjasta 2000-sivuisen kommentaarin. Haluaisin syödä kirjan sämpylän välissä.

Imperiumi on kulutukseen ja käytön jälkeen poisheitettäväksi tarkoitettu poliittinen julistus. Silti siihen lankeaa loputtomasti. Osan viehätyksestä täytyy tulla pelkästä kasvukokemuksesta: sen kautta oppi filosofiaa, politiikkaa ja italialaista autonomiaa. Mutta silti! Kirjan pyhä ydin surraa edelleen. Sitä tunnelmaa lähelle voi päästä ehkä vain Yeah Yeah Yeahsin biisin Heads Will Roll Digiraati-remixin avulla.

En voi enää jatkaa sanojen tasolla, joten jätän tämän tähän.

 

Imperiumin Helvetistä sikisi jatko-osia: Kiirastuli Multitude (2004) sekä Taivas Commonwealth (2009). Tavallaan jatko-osissa olisi voinut lukea mitä soopaa tahansa, ja niille olisi nyökkäilty ymmärtäväisesti. Tavallaan näin myös kävi. Eikä trilogian rinnastus umpiteologiseen Jumalaiseen näytelmään ole mikään vitsi. Negrin osuudet taustakertomuksessa ovat silkkaa Augustinuksen De civitas deitä: paetaan Babyloniasta (Spinozan) Jumalan kaupunkiin!

Multitude veti varovaisesti takaisin Imperiumin metafyysisen mahtipontisia skeemoja. Yhtäältä on noloa keksiä suuri teoria ja neljän vuoden päästä paikkailla sitä niin, ettei se enää vakuuta ketään. Toisaalta Imperiumi itse tiesi paremmin kuin Hardt & Negri. Meidän ei tarvitse ottaa Multitudea vakavasti, koska meillä on Imperiumi. Jatko-osa on kuitenkin käyttökelpoinen hengennostattaja ja neuvonantaja, vaikka se kaiken kromin jälkeen jättää käsittelemänsä vastarinnan subjektin eli "moneuden" kaikilla tasoilla epäselväksi.

Commonwealth viimeistelee trilogian - dialektisesti. Yksi Hardtin ja Negrin nolouksista on ristiriita väitteiden ("dialektiikka on ohitettu") ja käytännön argumentoinnin (perinteistä vulgäärihegeliläistä "oho, vasen onkin oikea" -dialektiikkaa) välillä. Trilogian rakenne on rautalankamainen: ykkönen esittää kovan teesin, josta kakkonen vähän hajoilee ja etenee nolostellen, ja sitten kolmonen palaa ykkösen teesiin, aufhebungittaa ja kirjoittaa sen uusiksi vähän vaihtelevista näkökulmista. Päämäärään saapuminen ei yllätä, mutta matka on ehdottomasti tekemisen arvoinen: trilogiaa voi monessa mielessä kutsua vasemmistolaiseksi Bildungsromaniksi.

 

Michael Hardtista & Antonio Negristä on väännettyä loputtomasti suomalaisia versioita: Mikko Kova ja Toni Tumma, Härski Hartikainen ja Antti Neekeri, Mikael Vaikea ja Tomppa Mustapää… Myös kirjojen sisältöä on suomalaistettu muun muassa veivaamalla se megamankelin läpi 1999-2008. Jos on lukenut Megafonia ja esimerkiksi tätä blogia, Hardtin ja Negrin trilogia ei ehkä tarjoa kovin paljon uusia käsitteitä tai analyyttisia aseita. Mutta kirjojen tyyliä ja tarinankerrontaa on mahdotonta referoida tai tiivistää. Lukemalla ne voi totisesti kokea kommunistin elämän ikuisen keveyden ja ilon!

Ensi kerroilla tässä sarjassa: muistelmat jatkavat Multitudesta ja päättyvät ensivaikutelmiin trilogian päätösosasta, joka julkaistiin viime viikolla.

 

 

Naisellinen hiragana

26.09.2009, 15:44

 

 

Perinteinen käsitys taiteen historiasta sanoo, että miehet runoilivat naisista. Mies oli taiteilija, nainen oli muusa, kohde tai vastaava. Onneksi historia ei ole kaikkialla näin yksinkertaista.

Japanissa on kolme omaa kirjoitusjärjestelmää: 1) kiinalaisperäiset kanji-merkit, jotka tulivat Japaniin 300-luvulla, sekä 2) foneettiset hiragana-tavumerkit, jotka kehittyivät 800-luvulla samaan aikaan 3) foneettisten katakana-tavumerkkien kanssa. Tuohon aikaan pyöreä ja kaunis hiragana oli naisten tekstiä, kulmikas ja nopea katakana miesten.

Yksinkertaistettuna: naiset hiraganoilivat runoja ja romaaneja, esimerkiksi Genjin tarinan, Japanin "kansalliseepoksen". Miehet taas kirjoittivat virallisia dokumentteja katakanalla. Hiragana liukuu elegantisti, ilman uhoa, katakana töksähtelee ja käskee. Ehkä siksi nykyjapanissa kieliopilliset päätteet kirjoitetaan hiraganalla ja ulkomaiset lainasanat katakanalla. Naisellista ja miehistä?

Japani tuli mieleen, kun yritin käsittää, miksi pidän niin paljon "naisellisten" blogien kirjoitustyylistä. Siinä on jotain hiraganamaista. Tarkoitan esimerkiksi Postmodernin identiteetin, Harhautuksien ja monen muun käyttämää tyyliä. Ne kirjoittavat henkilökohtaisesti mutta viileästi ja "etäisesti", subjektiivisesti, mutta kirjoittava subjekti on tyylissä jotain ihan muuta kuin itseään esille tunkeva kirjurimies. Teksti ei ole "virallista" tai "asiallista", muttei myöskään "revittelevää". Se liukuu ilman uhoa tai aggressiota. Ei machomiehinen, ei tyttömäinen. Eikä se yritä liikaa olla akateeminen, toisin kuin joidenkin lässynaistutkijoiden yliasialliset tekstit (suomalaisen valtavirtafeminismin impotenssi on yksi teema, johon täytyy palata).

"Hillitty" on väärä sana kuvaamaan naisellista tyyliä, koska se olettaa normiksi jonkin, jota täytyy hillitä. Ehkä "elegantti" on parempi: ei sivistyneen porvarin elegantti, ei tukahdutetun elegantti, vaan liukuvan, etäisesti huvittuneen ja älykkään elegantti. Sileä. Voittaa vallan ilman pakenemista ja ilman konfrontaatiota. En tiedä, mihin sijoittuu tyylin nelikentässä.

 

Opiskelijat tekivät intervention asuntopaneeliin

24.09.2009, 15:34

Tänään annettiin ensimmäinen lähtölaukaus Asunnottomien yön talonvaltaukseen:

 


 

 

Opiskelijatoiminta kantoi bandiksia ja piti yleisölle puheen - asuntoministeri kuunteli allapäin

 

Yleisölle jaettiin tekstiä (kuva: Harhautuneita ajatuksia)

Punainen soundtrack

23.09.2009, 02:46

 

 

Punainen on kommunismin väri (vink, vink, puolueet). Punamusta on anarkokommunismin väri. Pinkki, violetti ja valkoinen ovat queerien ja autonomien värejä. Sininen on taivaan väri… Tässä on punaista musiikkia mustalla taustalla.

 

Miss Kimberly - My Boyfriend Is a Communist

what should I do - he’s so red and I’m so blue!

Luokkajakojen syvenevässä Suomessa poliittiset suuntautumiset saattavat jälleen kerran aiheuttaa henkilökohtaisia draamoja. 

 

Steen1 - Varasta pomolta

varasta pomolta se varastaa sulta

Steen1 on vanha epäironisen kärjistämisen mestari. Mikä on ehkä vain hyvä asia näinä muuten niin ironisina aikoina. Biisissä artikuloidaan selkeästi työn ja pääoman välinen ristiriita.

 

Uuden Ajan Avaruususkonto - Käteistä & huoria

jonkun setelitukku on toisen kipeä perse

UAA jatkaa edellisen kappaleen vasemmistolaista analyysia. "Jos ei löydy tarpeeksi sitä rahaa, joudut aina maksajalle jakaa." Jontti ja Jodarok muotoilevat vanhan mutta yhä toimivan vertauksen palkkatyöstä ja itsensä myymisestä. Jälkimmäinen kun on monissa tapauksissa vain yksi edellisen äärimmäisistä muodoista.

 

Aivolävistys - Tyhjiä pulloja, bensaa ja tulta

virastot on raunioina, savu nousee kirkoista, fasistit on kaduille ripustettu nilkoista

Analyysi on selvillä ja Aivolävistys johtaa tietä käytäntöön: polttopullot esiin ja fasisteilta nirri pois!

 

Children of Bodom - Red Light In My Eyes

I can’t control it anymore [- -] See the red light in my eyes

Melodinen death metal = porvarin kuolinpolkka.

 

Sardiineja kulmakarvoissa

18.09.2009, 17:54

 

 

Asuntosyksy lämpenee. Eilen kolme toveria ja kaksi heidän koiraansa oli syömässä aamiaista Opiskelijatoiminnan valtaaman Venetsia-rakennuksen kolmannessa kerroksessa. Yhtäkkiä alakerran ikkuna rikottiin ja ovi murrettiin. Sisään tunki 30-50 mellakkapoliisia ylikomisario Lasse Jortikan johdolla. Poliisit murtautuivat myös rakennuksen matalaan sivusiipeen, jossa valtaajat eivät olleet käyneet.

Mellakkapoliisit rikkoivat talon kiinni olleet kaapit ja sotkivat paikkoja, joita rakennuksessa asuvat opiskelivat olivat siivonneet viimeisen kahden viikon aikana. Sitten poliisit kuljettivat asukkaat ja heidän koiransa pidätysbussilla 200 metrin päähän talosta, jossa heidät päästettiin vapaaksi - kasvot tosin kuvattiin.

Huhujen mukaan poliisia kiinnosti erityisesti, mitä talon asukkaat tiesivät jatkosodasta ja siinä kaatuneiden määrästä.

Opiskelijatoiminta on sivujensa mukaan jo ehtinyt tehdä uuden, tällä kertaa hiljaisen (eli salaisen) valtauksen. Toivottavasti se saadaan asumiskuntoon pian.

 

Venetsian valtauksesta voisi vetää kaksi johtopäätöstä. Ensiksi opiskelijoiden asuntopoliittinen talonvaltaus näyttää saavan suurta ja myönteistä julkisuutta. Myös useat sosiaalikeskusliikettä paheksuneet äänet ovat ilmaisseet tukensa opiskelijaidentiteetillä ja asumistarpeeseen tehdylle valtaukselle. Opiskelijastatuksen lisäksi (vrt. tämän postauksen loppu) positiiviseen mediahuomioon on saattanut vaikuttaa OT:n tiedottajien omilla nimillä ja kasvoilla tekemä työ.

Toinen johtopäätös on korjaus esimerkiksi tutkija Leo Straniuksen tulkintaan talonvaltauksista. Stranius on väitöskirjaansa varten tutkinut aikaisempien vuosien talonvaltausta ja yleisti tuloksensa Aamulehden/Taloussanomien (5.5.2008) mukaan näin:

 

Valtausten takana on enää harvoin asunnottomuutta tai köyhyyttä.

Tampereen yliopistolla valmisteilla olevan väitöstutkimuksen mukaan viime aikojen talonvaltaukset eivät liity enää asuntopulaan. Kyseessä on tutkija Leo Straniuksen mukaan lähinnä nuorten, hyvin koulutettujen aikuisten harrastus. [- -]

– 2000-luvun suomalaisissa talonvaltauksissa ei ole enää asuntopoliittisia tekijöitä. Pikemminkin taustalla on yhteisöllisyyden kaipuu. Kun keskiluokkaiset pakenevat arkea mökilleen nikkaroimaan, nuoret urbaanit ottavat tilaa arjesta talonvaltauksilla, Stranius sanoo Aamulehdessä. 

 

Tulkinta ei olisi voinut mennä pahemmin metsään, jos miettii tämän syksyn mennyttä ja tulevaa asuntopoliittista liikehdintää! Liikkeiden takana on tasan kaksi asiaa: asunnottomuus (opiskelijoiden lisäksi pk-seudulla on 4000 pitkäaikaisasunnotonta) ja köyhyys (suuri osa opiskelijoistakin elää reilusti EU:n - ja Suomen Tilastokeskuksen - köyhyysrajan alapuolella). Eivätkä valtaajat ole mitään "arkea pakenevia" mökkinikkareita, vaan tavallisia ihmisiä, jotka tavoittelevat heille kuuluvia materiaalisia etuja.

Tilanne on siis muuttunut sitten Straniuksen haastattelun, ja tästä on osin kiittäminen Venetsian valtausta. Mainio alku syksylle!

 

Varsinainen syksyn lämmittäjä tulee tässä:

 

Kutsu

LOPETETAAN ASUNNOTTOMUUS -mielenosoitukseen ja julkiseen talonvaltaukseen

17.10.2009

Järjestämme osana Asunnottomien yön tapahtumia mielenosoituksen, joka lähtee Hakaniemen torilta klo 15. Mielenosoituksen päätteeksi Asuntotoiminta-verkosto toteuttaa väkivallattoman kansalaistottelemattomuusaktion ja valtaa talon protestina asumisen kalleudelle ja kiinteistökeinottelulle.

Emme valtaa taloja hyväntekeväisyydestä vaan siksi, että taistelemme yhteisen etumme puolesta. Tarve löytää edullinen asunto yhdistää moninaisen joukon ihmisiä, joiden asuminen on epävarmalla pohjalla. Lisäksi nykyinen talouskriisi aiheuttaa toimeentulon epävarmistumista yhä useammalle. Opiskelijat, työttömät, työssäkäyvät ja pienyrittäjät kuuluvat kaikki prekaarissa asumistilassa olevien ryhmään eli heidän etunsa on yhtenevä asunnottomien kanssa.

(Asuntotoiminta)

 

Asuntotoiminta-verkosto ilmoittaa siis kuukausi etukäteen aikovansa vallata talon Asunnottomien yönä 17.10. Valtaukselle ihmiset vie suuri mielenosoitus, jossa on kuulemma mukana nimekkäitä tahoja. Mitenköhän kaupunki reagoi? Joko olisi aika kaataa kokoomuksen ja sen viherosaston epäonnistunut asuntopolitiikka?

 

Eri suunnista rakentuvasta asuntopoliittisesta liikkeestä tulee jotenkin mieleen yksi Frank Zappan säkeistö: olemme vajonneet meren pohjaan, meillä on sardiineja kulmakarvoissa ja hummereita otsalla, porvarien laiva ilmoittaa tulevansa pelastamaan meidät, mutta on selvää, ettei sillä ole aikomustakaan tulla ajoissa vaan porvarit haluavat meidän hukkuvan, ja siksi meidän täytyy toimia itse…

 

 

Antimilitaristinen soundtrack

13.09.2009, 02:41

 

 

Multitunesin innoittamana voisin jakaa muutaman yhteiskunnallisen klassikkobiisin. Nämä eivät ole mitään hipsteridiskoa. Aloitetaan antimilitarismista.

 

Kotiteollisuus - Musti sotakoira

Mustilta puuttui huumorintaju, sillä sotakoiran piti olla raju

Kotiteollisuuden coverilevy voittaa kaikki alkuperäiset biisit. Tämän lisäksi kannattaa kuunnella Juice-cover "Vaasankin veri vapisee". Mustilta puuttuu huumorintaju niin kuin monelta, jotka ovat kadottaneet sen inttiin jouduttuaan. Armeijaa täytyy vastustaa, koska se on erityisen tylsä laitos.

 

Asa & Toverit - Rauhan Murhaajat Feat. Julma-Henri & Tommishock

rauhan puolesta tapan sinut

Ei ole vielä klassikko, mutta varmaan tältä Aseistakieltäytyjäliiton tukilevyltä joku sellaiseksi jää. Äärettömästi parempi biisi kuin Julma-Henrin uusin kyhäelmä. "Vapautta meille antaa demokratia…"

 

Pelle Miljoona - Ei oo järkee mennä armeijaan

isänmaa on vain sotahullujen keksintö

Vanhin ja ehkä eniten aseistakieltäytyjiä Suomessa inspiroinut biisi. Vähän hippi. Ei huono.

 

Kollaa Kestää - Jäähyväiset aseille

jäähyväiset puheille joilla synnit sovitettiin

Pidän tästä versiosta. Pidän myös Nenän pakinoiden Jäähyväiset AAseille -versiosta.

 

Suomen Talvisota 1939-1940 - Jatkosotarock

vittuun sotiminen, tämä äijä lähtee paskalle!

Suomen Talvisodan levy (1970) on käyttökelpoisempi kuin muistitikullinen nykytaiderokkia. Jatkosotarock on levyn päätöskappale, ja siinä ovat äänessä Mauri Antero Numminen ja Rauli Aarre Tapani Somerjoki. Suomi-power!

 

Bonus: Lauri Maijala ja Lapinjärven poikakuoro - Simo Hovari

 

 

Kuuma asuntosyksy

11.09.2009, 14:18

Venetsia-rakennus erään valtaajan kuvaamana

 

Kaupungilla kohistaan. Eikö Helsingin "talonvaltausliike" hiipunut, kun Sompasaaren perustettiin sosiaalikeskus Satama?

 

Niinhän sitä luultiin. Maanantaina 7.9. levisi tieto, että Lapinlahden sairaala-alueella oli vallattu Venetsia-talo jo edeltävänä perjantaina. Mitä ihmettä?

[- -]

Sähkö ja vesi tästä Helsingin kaupungin omistamasta, 29 vuotta tyhjillään olleesta kiinteistöstä on katkaistu – tänä aamuna. Ruoka kuitenkin porisee kaasukeittimen päällä, viereisessä huoneessa olevissa sängyissä on patja ja makuupussi, ja poikkeamaan tulevat vieraat tuovat vesipulloja ja kynttilöitä mukanaan. Käynnissä on Opiskelijatoiminnan hätämajoitusvaltaus.

"Opiskelijatoiminnan agendalla on ollut tämä asumisasia viime syksystä lähtien. Syksyisin uusien opiskelijoiden muuttaessa kaupunkiin edullisten vuokra-asuntojen puute näkyy aina selvimmin. Tänä syksynä sitten päätettiin tehdä jotain asialle", kertoo Otto Pietinen.

(Fifi: Asunto kaikille, vuokrat alas!)

 

Viime keväänä Opiskelijatoiminta kirjoitti poliittisen dokumentin otsikolla Miksi valtaamme asuntoja? Teksti alusti lyhyttä toimistotalovaltausta. Tuo huhtikuun lopun aktio toimi käytännössä kokeena, jolla uutettiin tietoa opiskelijoista talonvaltaajina. Tuloksena oli muutama kokemus: tyhjään taloon meneminen on helppoa, jos sitä valmistellaan vähän; opiskelijaidentiteetti saattaa suojata median ja poliisin suunnasta; Helsingissa on käsittämättömän paljon vallattavia taloja.

Perjantaina 4.9 nuokin kokemukset tulivat tarpeeseen, kun Opiskelijatoiminnan tapaaminen johti hautausmaan läpi kauan tyhjillään olleeseen Venetsia-rakennukseen. Talossa on valtauksen alusta asti asunut sekä ulkomaisia että suomalaisia opiskelijoita, joilta puuttuu oma asunto.

Asukkaat ja heitä tukevat opiskelijatoimijat ovat tehneet rakennuksen eteen valtavasti työtä, siivonneet, neuvotelleet kaupungin kanssa, lobanneet, kokoustaneet yhdessä ja muiden tahojen kanssa, antaneet haastatteluita, tiedottaneet ja niin edelleen. Toivottavasti talolla paljon aikaa viettäneet kirjoittavat kokemuksistaan vielä joskus!

 

 

 

Venetsiasta käytävät neuvottelut ovat ilmeisesti juuttuneet tiedotteen yhteen lauseeseen, jossa todettiin, että HYY:n hätämajoitus on täynnä. Valtaus onkin yritetty epäpolitisoida pelkäksi korvikkeeksi HYY:n hätämajoitukselle, vaikka sen tarkoitus on suoran auttamisen lisäksi vaatia "riittävää perustuloa, vanhentuneen kaavoituspolitiikan uudistamista sekä sosiaalisen asuntotuotannon lisäämistä".

Lisäksi sama vanha valtausdiskurssin kuvio toistuu: kaupunki vetoaa asukkaiden "turvallisuuteen". Talon asukkaat halutaan häätää väkivallan uhalla, koska talossa asuminen ei muka ole "turvallista" (ks. väitteiden kumoaminen).

Valtaus on saanut kuitenkin paljon myönteistä huomiota mediassa:

HS: Kansalaisliike valtasi talon asunnottomille opiskelijoille

HS: Helsinki katkaisi sähköt Lapinlahden talonvaltaajilta

Kansan Uutiset: Opiskelijatoiminta valtasi talon Helsingissä

Yle: Opiskelijat valtasivat talon Helsingissä

 

… ja muualla:

Liitutaulu: Venetsiassa on tunnelmaa

Tammisto: Vallattu Venetsia

 

 

 

Harhautuneita ajatuksia -blogi tiivistää valtauksesta käydyn keskustelun poliittisen ytimen:

 

Kaupunki on uhannut häätävänsä taloon majoittuneet opiskelijat heidän oman turvallisuutensa ja hyvinvointinsa takia, koska talo on kaupungin viranomaisten mukaan asuinkelvoton. Tämä on kuitenkin vain näennäinen syy. Perimmäinen syy on poliittinen. Jos kaupunki olisi kiinnostunut asunnottomien opiskelijoiden hyvinvoinnista, se olisi tarjonnut taloon majoittuneille toista paremmassa kunnossa olevaa tilaa. Sen sijaan kaupunki on katkaissut talosta vedet ja sähköt, mikä ei ainakaan lisää talon turvallisuutta ja elinkelpoisuutta. Vallattu talo on ollut vuosia tyhjillään (sähköt ja vesi toimivat silti tiistaiaamuna tapahtuneeseen katkaisuun asti) eikä sille ole suunniteltu vuoteen minkäänlaista käyttöä ennen remontin alkamista. Kyse onkin pohjimmiltaan poliittisesta tahdosta: keille halutaan antaa kaupungista elintilaa ja keille ei.

(Kamppailu asumisesta)


Varmaankin Venetsia sitten häädetään lähipäivinä. Mutta tämä ei tule jäämään tähän. Helsingissä on edelleen noin 4000 pitkäaikaisasunnotonta, asuminen on kallista ja epävarmaa, ja toimistotilaa on tyhjillään lähes miljoona neliömetriä. Rakkauden kesä on ohi, ja viimeaikaisten tapahtumien valossa vaikuttaa siltä, että on alkanut kuuma asuntopoliittinen syksy.

 

  Squat the rents down! Or else you’re gonna be living in a tent:

 

 

Opiskelijatoiminta @ Yliopiston avajaiset

 

Strategisia hedelmiä

06.09.2009, 22:59

 

 

Kaksi mielenkiintoista blogiprojektia:

 

Strategian tehdas

 

Ollaan tilanteessa, jossa on valittava kolmen vaihtoehdon välillä:

a) todetaan puhdasoppisesti, että muutos tapahtuu ainoastaan autonomisten liikkeiden kautta, pitkässä prosessissa, jossa jatketaan asioiden esille nostamista, taistelua, tutkimusta ja kirjoittamista, asettamatta kysymystä organisaatiosta.

b) Perustetaan oma organisaatio (Autonomia isolla A:lla) ja johdetaan liikkeitä ”parhaan” leninistisen tradition mukaisesti.

c) Todetaan, että vasemmistolainen organisaatio – puolue – on jo olemassa ja liitytään siihen avoimesti viemällä sinne koko meidän henkinen ja materiaalinen pääoma. Rakentamatta puolueen sisälle fraktioita, vaan toimimalla siellä avoimesti ja lojaalisti, koska uskomme siihen, että meillä on paljon annettavaa.

Hypoteesi on tämänsuuntainen: ”on mahdollista toimia yhteiskunnallisesti rakentaen autonomisia liikkeitä, on mahdollista tuottaa innovatiivista teoriaa uudistaen vasemmiston käsitteistöä ja on mahdollista toimia poliittisesti olemassa olevan vasemmistopuolueen sisällä kasvattaen sen kannatusta ja poliitista voimaa”.

(Hypoteesi)

 

Harhautuneita ajatuksia

 

Sukupuolitietoiset miehet antavat naiselle toiminnan ja puhumisen tilan nimenomaan siksi, että tämä on nainen. Yhteiskunnassa puhutaan jatkuvasti kiintiösukupuolista. Niin kuin sukupuolijärjestelmän alistuksesta ja kapitalististen rakenteiden sukupuolittuneisuudesta pääsisi eroon sillä, että kaikkien yritysten hallituksista puolet koostuisi naisista. Niin kuin “hiljaiset tytöt” alkaisivat puhua, kun annetaan naiselle puheenvuoro, kysytään naisen mielipidettä.

Silloin ei pyritä muuttamaan niitä rakenteita, jotka vaientavat naisia ja estävät heidän toimintansa, vaan itse asiassa uusinnetaan niitä samoja rakenteita. Koska silloin miehellä on vieläkin oikeus puhua automaattisesti ja antaa puheenvuoro naiselle ikään kuin armopalana.

(Puhun tai siis puhun naisena)

 

Nykyisessä yliopistossa ei ole mitään mahdollisuuksia toimia naisena, mutta ei sen tarvitsisi olla näin. Keväällä vallatuissa yliopistorakennuksissa heräsin siihen, että nämä tilat ja käytävät kuuluvat lopulta meille. Me luomme joka hetki uudelleen tämän instituution osallistumalla sen käytäntöihin eikä meidän tarvitsee ottaa yliopistoa tällaisena. Sen rakenteita voi murtaa.

(Asioita, joista ei voi puhua?)

OT 5-6: Neuvoja nuorelle opiskelijatoimijalle

04.09.2009, 19:09

 (Viimeinen OT-postaus - aiemmat osat)

 

Nuorempana meillä oli poliittisia idoleita, jotka nyt ovat kääntyneet kyynisiksi. He vastustavat spektaakkeleita ja sanovat että näkevät etukäteen seuraukset kaikesta, mitä yritetään tehdä. Kerrataan heitä varten, mitä merkitystä kuluneen vuoden yliopistotoiminnalla on ollut.

Yksi Megafonin toimittajista kirjoitti joitakin vuosia sitten näin:

 

Pohdin varsin pessimistisesti, josko Suomessa on mitään mahdollisuuksia avata antagonistista vastarintaa yliopistojen näivettymisen tiimoilta. Kokemukseni yliopistopolitiikasta ja opiskelijoiden protestihaluista eivät ole olleet järin rohkaisevia.

(Kohti autonomista yliopistoa?)

 

Sitaatti tavoittaa lähtötilanteen: opiskelijaliikkeet ovat organisoituneet melkein tyhjästä. Vuosi sitten tähän aikaan yliopistoissa ei ollut käynnissä mitään näkyvää edustuksellisten järjestelmien ulkopuolista poliittista toimintaa. Kukaan ei puhunut uudesta yliopistolaista tai opiskelijoiden toimeentulosta.

Tämän vuoden helmikuussa eräs toinen (entinen) Megafonin kirjoittaja lausui:

 

Opiskelijoiden järjestämä toiminta on jo nyt yksi viime vuosien tärkeimpiä yhteiskunnallisia ja poliittisia tapahtumia Suomessa.

(Joensuun yliopistotoiminnan toimintapäivän kokouksessa 19.02.09)

 

Miksi yliopistoliike on ollut "yksi viime vuosien tärkeimpiä yhteiskunnallisia ja poliittisia tapahtumia"? Opiskelijatoiminnan näkökulmasta tulee mieleen neljä syytä.

Ensiksi, niin kuin tapana on, liike vaikutti eniten toimijoihinsa. Helsingissä toiminta aktivoi paljon uusia ihmisiä, jotka eivät aikaisemmin olleet osallistuneet yhteiskunnallisiin liikkeisiin. Nykyään talonvaltaajatkin kääntyvät OT:n puoleen, kun haluavat värvätä ihmisiä marssimaan poliisirivien läpi: ei sillä että OT:n tyypit olisivat jotenkin militantteja tai kokeneita, vaan sillä että heitä on suhteellisen paljon ja että he todennäköisesti ovat erityisen motivoituneita sitoutumaan toimintaan. Osa uusista ihmisistä toimi kevään aikana välillä melkein täyspäiväisesti, ja osa on sittemmin osallistunut myös sosiaalikeskus- ja asuntovaltausprojekteihin. Opiskelijatoiminta oli ainakin muutamille uusille ihmisille väylä uudenlaiseen elämäntapaan: "aktivismi", edustuksellinen politiikka, katutaiteesta kiinnostuminen, sosiaalikeskuksilla hengailu… Jostain syystä radikalisoituneista suurin osa on ollut filosofian opiskelijoita.

Toiseksi liike on tuottanut yliopistolla harvinaisen poliittisen tilan, jossa on ollut ja on edelleen mahdollista tuottaa yhdessä ja kokeilla uusia asioita. Opiskelijatoiminnan tekemistä haastatteluista on selvinnyt, että kevään liikehdintä on esimerkiksi antanut lisää painoarvoa hallinnon opiskelijaedustajille: heitä kuunnellaan nyt tarkemmin. OT:lla on jonkin verran nimeä, siitä on tullut eräänlainen brändi, jota halutaan käyttää hyväksi.

Kolmanneksi Opiskelijatoiminta on ollut avoin ja alusta asti tarkasti dokumentoitu: sitä on helppo tutkia ja analysoida. OT:sta on olemassa julkisen tiedon lisäksi kymmeniä sivuja ja useita tunteja haastattelumateriaalia. Verkosto on hyvää tapaustutkimusmateriaalia siitä, miten liikkeitä ylipäänsä voidaan synnyttää, kehittää ja tappaa.

Neljänneksi ainakin Opiskelijatoiminta on riidoistaan ja spliteistään huolimatta kyennyt kehittämään Suomessa jonkinlaisen organisaatiomallin, jota jopa ihaillaan ja kopioidaan. Ehkä OT on onnistunut tulemaan aidosti avoimeksi, joustavaksi ja autonomiseksi – siis järjestöistä ja puolueista itsenäiseksi – verkostoksi, johon ei ole kovin suuri kynnys lähteä mukaan.

 

Se menneistä. Mitä seuraavaksi?

Opiskelijatoiminnan tulevaisuus riippuu sen kyvystä keksiä itsensä uudestaan ja rynniä ajankohtaisten kamppailujen etulinjaan (kuvainnollisesti: emme väheksy hiljaista vastarintaa tai äärimmäisen tärkeää poliittisen infrastruktuurin rakentamista).

Meillä on pieni tunne siitä, että tämä on jo tapahtumassa, eikä tapahtumista hyödytä loputon jauhaminen tässä blogissa.

Jatko tulee löytymään, jos tulee, täältä.

 

Asunnottomat opiskelijat joutuvat turvautumaan kavereihin tai hätämajoituksiin ja jonottamaan omaa kämppää kuukausien ajan. Väki pakotetaan töihin, joita ei ole, tai sitten elämään velaksi. Yliopisto vaatii suorittamaan nopeammin ja tehokkaammin, elinkeinoelämä vaatii tekemään enemmän töitä ja huonommilla ehdoilla. "Meiltä kielletään sekä ilmainen julkinen tila että oma koti. Tilanne on sietämätön", niin kuin viime keväänä kirjoitettiin. Tämä on edelleen se materiaalinen todellisuus, jossa eletään ja josta toiminta lähtee.

Ongelmana on näiden kokemusten muokkaaminen tunnistettavaksi ja järkeväksi "mytologiaksi", joka yhdistää ihmisiä ja saa heidät tekemään yhdessä jotain paremman elämän eteen.

Jatkamme myöhemmin syksyllä hieman aiheen vierestä "suurella" trilogialla: Suuri myytti - Suuri strategia - Suuri kertomus. Pohjustamme trilogiaa strategian klassikoista uutetuilla listalla asioista, jotka liikkeen kuin liikkeen tulisi tehdä. Ehkä trilogiamme käsittelee näitä asioita ja nousee sitä kautta yleisemmälle tasolle pohtimaan liikekenttää:

 

1. löytää yhteinen motivoiva teema, päämäärä, idea, ideologinen objekti, tarkoitus tai merkitys;

2. määritellä itsensä myös suhteessa "viholliseen";

3. nauttia toiminnasta ja pitää materiaaliset tarpeensa kunnossa;

4. hakeutua jatkuvasti relevantteihin kamppailuihin;

5. olla aktiivisia ja liikkuvia & keskittää voimansa "vihollisen" heikkoon pisteeseen;

6. tuottaa affekteja & vedota myös tunteisiin;

7. "koventaa" & "pehmentää" otteita tarpeen tullen & taktikoida;

8. toimia järkevästi & ajoissa häiriköiden kanssa;

9. rakentaa oma mytologia.

 

 

 

 

 OT-postaukset:

 Johdanto

1. Järjestäytyminen, sisäpiirit, avoimuus ja ristiriidat eli koko jutun lyhyt historia

2. Politiikka ja vaikutusmahdollisuudet

3. Sukupuoli

4. Konflikti, väkivalta ja laittomuus

5. & 6. Neuvoja nuorelle opiskelijatoimijalle

1930-luvun kansalaisaktivismia

01.09.2009, 00:45

Kuten eräs henkilö asian ilmaisi Facebookin puolella, tällaista aktivismia ei ole nähty sitten 30-luvun:

 

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja on kokoomuslainen.

HS: Turvapaikanhakijoita ajetaan omiin oloihinsa Kontiolahdella

SPR: Punainen Risti ei rajoita kenenkään liikkumista Kontioniemessä

Vanun tiedote asiasta

 

Aiheen vierestä:

Sietämättömät siirtolaiset

Me fasistit

 

Pitäisi analysoida talouskriisin yhteyttä hitaasti nousevaan ulkomaalaispelkoon ja rasismiin ja vertailla tilannetta 1990-luvun lamaan.