Miehiset väkivaltatehtaat

25.05.2008, 21:00

Kun nainen on ensin kielessä esineellistetty ja nöyryytetty, todellisen naisen alistaminen käy helpommin ja huomaamattomammin. (Jokinen 2000, 146. Sama pätee myös "vihollisen" ja muiden elävien olentojen tappamiseen - ja muuhun väkivaltaan, myös siviilissä.)

 

Miehinen yhteistyö on voimaa 

 

Simo Hämäläisen sotilasslangikirja antaa hakusanalle "nainen" 121 synonyymia: akselin rasvauskuppi, haaralavetti, kasapanos, kenttähuora, tukikohta, vitunraamit… Varusmiesslangissa puhutaan norsunvitusta, neitilinjasta, vitturätistä ja valkovuodosta. Kouluttajat opettavat alaisiaan kertomalla, että sotilaan morsiamen reikä on rasvattava, ettei se rupea punoittamaan.

Konservatismin, rasismin ja muukalaisvihan lisäksi sotilaspuhe pitää yllä seksistisiä hierarkioita. Vai mitä muuta tekee armeijan vittuun, kyrpään, kuseen ja paskaan mieltynyt koululaiskieli? Ainakaan se ei toteutu myyttistä kasvatustehtävää, joka tekisi "pojista" "miehiä": pojat pysyvät (seksistisinä, konservatiivisina ja rasistisina) poikina.

 

Armeija on "avoimesti väkivaltaan valmistautuva ja siihen kouluttava yhteiskunnallisesti legitiimi laitos, joka liittää opettamansa väkivaltakäyttäytymisen suoraan miehiin ja miehuuteen" (Jokinen 2000, 127). Kovin paljon ei ole tutkittu sitä, miten ja kuinka paljon miesten järjestäytyminen aggressiivista maskuliinisuutta ruokkiviin väkivaltamafioihin - kuten poliisiin ja armeijaan - tuottaa ja levittää väkivaltaa yhteiskuntaan.

Siksi on terveellistä tutustua miestutkimuksen suomalaiseen klassikkoon, Arto Jokisen kirjaan Panssaroitu maskuliinisuus: mies, väkivalta ja kulttuuri (2000).

Kirjan pohjalta voi esittää kysymyksen: onko korrelaatio Suomen muuhun Eurooppaan verrattuna poikkeuksellisen yleisen, erityisesti naisiin kohdistuvan väkivallan ja suomalaisen yleisen asevelvollisuuden (sekä sitä ruokkivan virallisesti hyväksytyn nationalistisen militarismin) välillä sattumaa?*

Miten miehiin vaikuttaa vähintään kuuden kuukauden mittainen eristäminen hierarkkiseen väkivaltalaitokseen? Miten miehet jatkavat heihin heijastettavaa väkivaltaisten halujen ja tunteiden sarjaa? Kuinka suuri osa armeijakulttuurista kanavoituu siviilissä väkivaltaisesti naisiin ja lapsiin?

 

Armeija on sukupuolittunut instituutio, joka liittää eksplisiittisesti maskuliinisuuden väkivaltaan ja alistaviin hierarkioihin sekä opettaa misogynisiä ja autoritaarisia asenteita. Sotakoulutus tuottaa väkivallan ammattilaisia, jotka ovat miehiä. Väkivaltaiset asenteet liittyvät yleensä miehiin. (Jokinen 2000, 132.)

 

 Lappilainen mieskomentaja

 

*) Wikipedian mukaan Puolustusvoimien komentaja Juhani Kaskeala on "arvioinut sodan ajan vahvuuden edelleen pienenevän 250 000 mieheen 2010-luvulla. Silloinkin se olisi Euroopan suurimpia armeijoita, kaksi kertaa suurempi kuin muilla pohjoismailla yhteensä." Suomessa asepalveluksen suorittavien prosentti on maailman korkeimpia: yli 80% miehistä. Wikin sanoin "laajasta asevelvollisuudesta on pitkään vallinnut Suomen politiikassa lähes täysi konsensus". Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Arto Nokkalan mukaan "yleisestä asevelvollisuudesta on tullut osa suomalaisuutta".

"Suomi on Länsi-Euroopan väkivaltaisin maa. Suhteellisesti eniten väkivaltarikoksia koko Euroopassa tehdään Baltian maissa", sanotaan WHO:n raportissa (Hesarin muotoilu).

Odotan edelleen tieteellistä tutkimusta armeijan vaikutuksesta naisiin ja lapsiin kohdistuvaan väkivaltaan, homofobiaan ja rasismiin.

 

Kevennystä: Cityn ajan hengellä kirjoitettu juttu totaalikieltäytyjistä.

Comments »

The URI to TrackBack this entry is: http://vallankumous.blogsome.com/2008/05/25/miehiset-vakivaltatehtaat/trackback/

Ei kommentteja vielä.

RSS feed for comments on this post.

Kommentoi

HUOM. Ensimmäinen kommentti jokaisesta ip:stä menee moderoinnin kautta - se kyllä ilmestyy pienellä viiveellä, ei tarvitse lähettää kuin kerran.

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>



Anti-spam measure: please retype the above text into the box provided.