Eksistentialismi

02.08.2009, 18:21

Sartren Inhon päähenkilöllä on töitä. Toinen suuri eksistentialistinen romaani, Ionescon Erakko, alkaa päähenkilön rikkaan Amerikan sedän kuolemalla. Kaikki taloudelliset huoleni ratkesivat sattumalta, nyt voinkin keskittyä olemassaoloon…

Eksistentialismi on keskiluokan etuoikeus. Vakituisella palkalla, perinnöllä ja suvulla tuetun "autonomisen subjektin" on helpompi väittää, että ihminen voi olla yhtä vapaa vankilassa kuin sen ulkopuolella, kahleissa kuin ilman niitä. Että jokainen voi valita tekonsa.

Siksi lukiolaiset innostuvat Sartresta. Siksi teoreettisen filosofian opiskelijat ovat niin kiinnostuneita eksistentialismista.

Koska he tulevat keskiluokasta ja koska he eivät tiedä mitään autonomisten subjektien tuotantoprosesseista.

Minuus projektina. Subjekti itsenäisenä. Vapaus valintatalona. Kukaan 1900-luvun filosofi ei ollut porvarillisempi kuin Sartre.

Paitsi ehkä Heidegger.

 

 

Maailmassaoleminen on luokkataistelua

6 Comments »

The URI to TrackBack this entry is: http://vallankumous.blogsome.com/2009/08/02/eksistentialismi/trackback/

  1. Monet keski- ja yläluokan etuoikeuksina olleet ja olevat asiat lienevät omiaan kaatamaan keski- ja yläluokan etuoikeudet.

    Comment by jed — 02.08.2009, 19:08 @ 19:08

  2. … ja kun me kaikki olemme nykyään keskiluokkaa, on eksistentialismi varsin osuva kenen tahansa (länsimaisen) sielunmaiseman kuvaus.

    Tiettyjä varauksia alkuperäiseen kirjoitukseen: varsin samansuuntaisia ajatuksia esitettiin aikoinaan kreikassa ei-niin-porvarillisissakin piireissä.

    Comment by Jukka — 07.08.2009, 00:36 @ 00:36

  3. @jed: Totta. Pääomalle lisää etuoikeuksia niin niitä tulee meillekin?

    @laajis: Ottaisin negaation. Emme onneksi ole kaikki keskiluokkaa (mikä se edes on), eivätkä kaikki Kreikan ei-niin-porvarillisten piirien esittämät ajatukset ole huonoja. Toisin sanoen oikeistolta voisi joskus oppia jotain…

    Ideologisena todellisuutena eksistentialismi on hyvä kuvaus, siinä lienet oikeassa. Epäilemättä Milton Friedmaninkin teokset ovat .

    Comment by Klementiini — 07.08.2009, 01:06 @ 01:06

  4. Kyllä kaikki länsimaiset lukuunottamatta pientä marginaalia asunnottomia, päihde- tai mielenterveysongelmaisia, ne riistetyt työläiset kyllä edelleen löytyy kaukoidästä ja free-zoneilta. Meillä tosin on voima tehdä eksistentiaalisia valintoja: http://www.youtube.com/watch?v=82EV4KBIsNk, ja ottaisin meille eli keskiluokalle mahdollisen vastarinnan liittyvän bonklerin määrittelemään fourth transaktional frameworkkiin: http://www.youtube.com/watch?v=NgYE75gkzkM

    Comment by Hemi — 15.08.2009, 01:18 @ 01:18

  5. “Totta. Pääomalle lisää etuoikeuksia niin niitä tulee meillekin?”

    Tuota en millään tapaa tarkoittanut.

    En tiedä luinko/käsitinkö jotain väärin tuota kirjoittaessani, vai poistitko alkuperäisestä blogimerkinnästäsi jotain pientä minussa vastustusta herättävää, mutta nyt ei ainakaan siinä näyttäisi olevan mitään ongelmaa.

    Comment by jed — 21.08.2009, 11:06 @ 11:06

  6. jed: joo, vitsailin. Mutta aforismiasi voi tulkita eri suuntiin. Ja ei, en ole koskenut alkuperäiseen postaukseen.

    Comment by Klementiini — 21.08.2009, 16:13 @ 16:13

RSS feed for comments on this post.

Kommentoi

HUOM. Ensimmäinen kommentti jokaisesta ip:stä menee moderoinnin kautta - se kyllä ilmestyy pienellä viiveellä, ei tarvitse lähettää kuin kerran.

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>



Anti-spam measure: please retype the above text into the box provided.