Mitä se kapitalismi oikein on?

14.10.2009, 02:26

Julkisen keskustelun näkökulma kapitalismiin ei eroa merkittävästi vuoden 1948 amerikkalaisesta opetusfilmistä.

 


 

On myös tarkempia määritelmiä:

 


 

Mielestäni kuitenkin vasta kolmas video tavoittaa kapitalismin ja sen tuottaman tavaramuodon luonteen tarpeeksi analyyttisesti:

 


 

“We call it commodity fetishism.”

2 Comments »

The URI to TrackBack this entry is: http://vallankumous.blogsome.com/2009/10/14/mita-se-kapitalismi-oikein-on/trackback/

  1. “Mitä on kapitalismi” runoilija Eirikur Örn Norddahlin leikkaamana:

    http://www.youtube.com/watch?v=EkuSfn7gipY

    Comment by Jukka — 15.10.2009, 22:41 @ 22:41

  2. Eka video oli tuttu ennestään, mutta se osoittaa myös sosialismi vs. kapitalismi -keskustelun turhuuden. En nyt lähde väittämään, että oikeasti taloudellisten järjestelmien taistelu perustuisi pelkästään näiden kahden ideologioiden välille, mutta haluaisin kyllä väittää, että näiden kahden koulukunnan välillä on hyviä perusteluja. Esimerkiksi kapitalistit perustelee, että kaikki perustuu ahneuteen ja sosialistit perustelevat näkökulmansa yleisellä hyvällä (ja mahdollisesti typerällä utilitarismilla), mutta näkökulmat perustuvat joka tapauksessa tyypiteltyyn oletukseen. Kaikissa ihmisissä varmastikin löytyy sekä tahto ahneuteen että tahto tehdä hyvää yhteisölle, joten tämmöiset propagandavideot vaikuttavat oikeasti ainoastaan siihen, että saako nokia (nakkikauppias) toimia hyveellisesti vai ei (neuvostoliitto tai jokin muu realisosialistinen järjestelmä).

    Comment by Jaakko Vasankari — 16.10.2009, 03:45 @ 03:45

RSS feed for comments on this post.

Kommentoi

HUOM. Ensimmäinen kommentti jokaisesta ip:stä menee moderoinnin kautta - se kyllä ilmestyy pienellä viiveellä, ei tarvitse lähettää kuin kerran.

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>



Anti-spam measure: please retype the above text into the box provided.