Lukupiiri yhteisvauraudesta

27.11.2009, 11:00

Imperiumin käsite synnytti aikoinaan paljon yhteiskunnallista liikehdintää, se koettiin jotenkin hyödylliseksi ja uutta avaavaksi. Minkälaista liikettä commons-käsitteen ympärille voidaan rakentaa?

(Commonseja & kamppailuja)

 

Viime vuonna Joensuussa luettiin Hardtin ja Negrin Imperiumia. Nyt Helsingissä on perustettu trilogian päättävää Commonwealthia käsittelevä opintopiiri. Seuraava tapaaminen on ilmeisesti torstaina 3.12 klo 18 Sosiaalikeskus Satamassa. Lisätietoja blogissa.

Joidenkin mielestä lukupiireistä tuppaa helposti jäämään käteen lähinnä pyörittelyä, koska yhtäältä kukaan ei luennoi, toisaalta kaikki eivät keskustele yhtä paljon tai välttämättä lue tekstejä. Omaehtoiset lueskelut & keskustelut voivat kuitenkin toimia, vaikkei niistä tulisi mitään näkyviä seurauksia. Täytyy vain jaksaa pyöritellä: kyllä maailma jossain vaiheessa menee nurin.

2000-luvun alun WTO- ja G8-protesteja yhdisteltiin joskus Hardtin ja Negrin käsitteillä. Sodanvastainen liike 2003-2007 taas epäonnistui, eikä Hardtista ja Negristä ollut mitenkään valtavasti apua silloin. On mielenkiintoista nähdä, miten commonsien käsite liittyy uuteen alkavaan liikesykliin, joka toimii sekä paremman toimeentulon (vrt. Suomen tuleva opintotukiuudistus, perustulokeskustelu, lisääntyvät työtaistelut) että - jossain määrin - oikeudenmukaisemman ympäristöpolitiikan puolesta (Kööpenhaminan ilmastokokous ensi kuussa).

 

3 Comments »

The URI to TrackBack this entry is: http://vallankumous.blogsome.com/2009/11/27/lukupiiri-yhteisvauraudesta/trackback/

  1. Luulen, et kommonssit on sinänsä hurjan käyttökelpoinen ja selventävä käsite. Tässä vaiheessa toki auttaa sen puhdas toistokin, että se saavuttaa enemmän tietoisuutta. Sitten toki pitää alkaa miettiä mitä tehdä kun tullaan samaan missä perustulo on: käsitteellinen vaikutus on jo saavutettu, mutta se alkaa vaikuttaa hieman koomiselta, koska mitään painetta ei ole.

    Comment by Hemi — 29.11.2009, 00:45 @ 00:45

  2. Kerrankin olen täysin samaa mieltä kanssasi. :)

    Perustulon suhteen myös käsitteitä ja argumentaatiota kannattaisi tarkistaa. Osa tähänastisista väitteistä (”kaikki tuottavat välittömästi taloudellista arvoa ja siksi meille kuuluu perustulo”) koetaan intuitiivisesti heikoiksi, enkä ole aina ihan varma niiden täydellisestä paikkaansapitävyydestä.

    Comment by Klementiini — 29.11.2009, 02:34 @ 02:34

  3. Tässä David Harveyn analyysi Commonwealthista ja Negrin&hardtin vastaus Harveyn kritiikkiin.
    http://www.korotonomedya.net/kor/index.php?id=3,317,0,0,1,0

    Comment by Miika — 27.02.2010, 16:49 @ 16:49

RSS feed for comments on this post.

Kommentoi

HUOM. Ensimmäinen kommentti jokaisesta ip:stä menee moderoinnin kautta - se kyllä ilmestyy pienellä viiveellä, ei tarvitse lähettää kuin kerran.

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>



Anti-spam measure: please retype the above text into the box provided.