Maaliskuun uutisia

03.04.2008, 00:18

Valikoitu hedelmäkori. 

 

Vinoutunein teoria ja helpoin analyysi?

"Nuorten miesten runsaus ruokkii konflikteja", uutisoi Hesari Gunnar Heinsohnin nuorisopullistuma-teoriasta. Sen mukaan kansanmurhia, sisällissotia, suuria mellakkakausia ja vallankumouksia yhdistää väestötilanne, jossa huomattavan suuri osa väestöstä on 15-29-vuotiaita nuoria miehiä.

Uutinen antaa olettaa, että ongelmana ovat nuoret ja miehet, siis yksilöiden liian suuri määrä. Kommentit kehuvat ideaa tervejärkiseksi. Teoria kuulostaa näin muotoiltuna helpolta ja yksinkertaiselta.

Kuitenkin Heinsohn sanoo samassa haastattelussa:

Isä jättää jälkeensä vain yhden aseman yhteiskuntaan. Jos perheessä on kolme tai neljä poikaa, ylijäämäpoikien on lähdettävä kotoaan ja taisteltava asemansa puolesta

Yhteiskunnallinen asema? Yksi? Isä? Kumpi nyt onkaan oikeasti konfliktien syy: nuorten miesten liian suuri määrä vai yhteiskunnallinen järjestelmä, jossa isät pitävät (yhtä) paikkaa, josta poikien on kilpailtava.

Tietenkin väestötilanne vaikuttaa asiaan, mutta tämä ei ole jutun pihvi. Mielenkiintoista on se, miten teoria, tai uutinen siitä, ottaa yhteiskunnan annettuna ja luonnollisena systeeminä. Ainoa muuttuja on nuorten miesten määrä, ja konfliktialttius riippuu tästä määrästä, eikä esimerkiksi miehisestä ja hierarkkisesta yhteiskuntajärjestelmästä, joka jaottelee lapsia "ylijäämäpojiksi" ja pakottaa heidät kilpailemaan ja taistelemaan asemastaan.

Tai näin juttua voisi tonkia, jos haluaisi päästä helpolla. Voiko näin yksinkertaista huomiota edes kutsua analyysiksi? Mikä tässä menee vikaan?

 

Ei mitään uutta elämästä työssä

 

Lidl vakoili työntekijöitään valvontakameroilla

Väkivalta kiusaa yhä useampaa työntekijää

 

Vihreän pääoman kirous 

Infoshop muistutti ekologisen kritiikin rekuperaatiosta kapitalismin mausteeksi. Hybridiautokin on kuolemankone, joka tappaa paitsi yliajamalla ja saastuttamalla, myös vaatimalla valtavia valmistus-, kuljetus ja markkinointiresursseja. Ympäristötietoisuuden kasvu on erityisesti Iso-Britanniassa lisännyt kulutusta, koska tuotteilla todistettavasta "ekologisuudesta" on tullut varallisuuden, ulkonäön ja sosiaalisten suhteiden kaltainen pääoma. Bourdieun kenttäteoriaa täytyy taas laajentaa…

 

Supo on salamyhkäinen

Eläinaktivistien seurannasta Supo kuitenkin vaikenee tyystin. Supo ei halua kommentoida, kuinka paljon pakkokeinoja kuten eläinaktivistien seuraamista tai kuuntelua käytetään. [YLE]

Eläinaktivistit eivät Supon mukaan ole kuitenkaan suuri uhka, vaan marginaaliryhmä. Työelämässä tämä ryhmä tulee luultavasti menestymään, sillä aktivisteilla on Supon tiedottajan sanoin "erinomaiset verkostoitumistaidot myös kansainvälisesti".

Ilmeisesti poliisi sittenkin pelkää eläinaktivisteja, kun sylkitahraa pidetään niin vaarallisena, että siitä täytyy antaa tuomio dna-näytteen perusteella.

 

Ulkomaat 

USA:n hallinto on ekologian nimissä tuhottujen ökykartanoiden jälkeen alkanut pitää "ekoterroristeja" yhtä vaarallisena kuin al-Qaidaa.

Valtavat, ympäristöystävällisiksi nimetyt luksustalot rakennettiin kauas kaupungeista ja julkisesta liikenteestä herkästi pilaantuville vesikköisille maille, joilla eli uhanalainen kalalaji. ELF:n nimissä tehty tuhopoltto onkin saanut maassa melko paljon sympatiaa. Täytyy siis kysyä: onko ekoterrorismia olemassa?

Tähän mennessä ELF:n aktiot eivät ole surmanneet eivätkä ilmeisesti vahingoittaneetkaan ihmisiä. Omaisuutta ne sen sijaan ovat tuhonneet kymmenien miljoonien dollareiden arvosta. Ihmisiä ja (vahingollista) omaisuutta vastaan tehty vahinko ilmenee julkisuudessa jälleen samana asiana.

 

Pääsiäisrauha

Brysselissä poliisi käytti väkivaltaa rauhanaktivistien väkivallattoman aktion tukahduttamiseen ja jenkeissä tuhannet ihmiset, etunenässä taas opiskelijat, protestoivat Irakin sotaa vastaan, blokkasivat asetehtaita, valtavasivat värväystoimistoja ja järjestivät die-in-demoja.

Eurooppalaisesta skitsofreniasta voitaisiin muuten kasata seuraavan kaltainen taulukko: 

  1. Kiinan väkivaltaisia tukahduttamistoimia Tiibetissä paheksutaan - samalla pasifistinen Nato-aktio Belgiassa tukahdutetaan väkivaltaisesti ja ennaltaehkäisevästi;
  2. Venäjän väkivaltaisia tukahduttamistoimia paheksutaan - samalla anarkistien mielenosoitus tukahdutetaan Suomessa väkivaltaisesti ennen sen alkamista;
  3. Islamistien fundamentalismia pilakuvajutun suhteen paheksutaan - samalla ollaan fundamentalistisia herkän Mannerheim-animaation (jne.) suhteen;
  4. nuorison "passiivisuutta" ja "epäpoliittisuutta" paheksutaan Suomessa - samalla nuorten omaehtoiset projektit, kuten sosiaalikeskukset, tukahdutetaan väkivaltaisesti;
  5. jne.

 

Supertiistai 

Eilinen menee vielä maaliskuun piikkiin:

Kokkari erosi
Ungdomshuset sai uuden tilan
Jyväskylän talonvaltausjengi teki avauksen

Jyväskylään liittyen kirjoitin viime kesänä:

Vuosittaisen [kadun]valtauksen myötä on tullut selväksi, että tällaisella kevyellä kansalaistottelemattomuudella on sijansa Jyväskylässä. Ehkä seuraava askel voisi olla pieni radikalisoituminen ja vaikkapa talon valtaaminen jostain nurkilta? Väkeä ja tahtoa siihen kyllä löytyisi.

Väkeä ja tahtoa löytyi muutaman sadan hengen verran, ja tapahtuman perusteella löytynee tulevaisuudessakin.

Lopuksi: Student Bay tarjoaa ilmaisia kopioita kurssikirjoista. Samaa tarvittaisiin täällä: kopiokortteihin menee omaisuus ja ne tuhlaavat paperia.