Yössä on musta reikä

30.05.2008, 22:50

Lake of Doom

Lake Doom, Jyväskylä

 

Tuhannesta auringonlaskusta syntyy verinen soppa, mutta sen paksuus on meistä kiinni. Jyväskylässä siitä on kyllä tulossa aika sakea. Samaan aikaan kun vastakulttuuri herää henkiin, kaupunki ulkoistaa koulusuunnittelua konsulteille, lopettelee maalaiskunnan lukioita ja tukee yksityisautoilua suunnittelemalla parkkihallia Kirkkopuiston alle.

Missään kaupungissa poliittiset tarrat eivät häviä roskisten kyljistä niin nopeasti kuin puhtoisessa lähiö-Jyväskylässä. Missään kaupungissa talonvaltaukset eivät aiheuta kotietsintöjä paitsi Jyväskylässä. Minkään kaupungin yliopiston ylioppilaspoliitikot eivät ole niin maltillisia kuin …

Kävin Harjun Vesilinnan juurella katselemassa sinne museoitua ilmatorjuntatykkiä. Sitä vartioi yhdeksän valvontakameraa. Vai olivatko ne lamppuja? Jyväskylässä lamppua ei erota valvontakamerasta, mutta ei sillä väliä. Kummatkin valaisevat kaupungin nykysuunnan kieroutta.

Harvassa kaupungissa liikenneyhtiö on niin ahne, että laskuttaa 2,80 € aikuisen bussilipusta.

Tämän maalaiskaupungin päälehden seuraava satraappi on muuten raitis keskustamyönteinen pukumies, joka haluaa tehdä lehden nettisisällöstäkin maksullista.

Kaikki on tietenkin mahdollista seudun kauneuden vuoksi. Kuten Google Earth näyttää, Jyväskylän ja muun maailman välillä on jyrkkä raja:

 

Jyväskylän raja
Jyväskylässä on vielä järvetkin jäässä, Muuramen puolella ruoho on vihreämpää

 

Onneksi löytyy yritys, joka taistelee konsensusta vastaan. Tähän firmaan sijoitan rahani.

Yritys ilman yhteystietoja spreijasi Mattilanniemen alikulkusiltaan lauseen WISSENARBEIT MACHT FREI. Se oli piristävä teko. Nykyään kun kuljen Jyväskylässä, tervehdin jokaista graffitia merkkinä salaisesta hengityksestä: semioottinen rytmi kaupungin katukivien alla ei ole täysin kuollut…

 

 Sikkiä

Graffitiblogista

 

Jospa aamuyöllä saapuvan selkeyden saisi joskus muulloinkin. Auringon noustessa ja imiessä usvaa järvestä asiat tuntuvat yksinkertaisilta. Tällaisten hetkien takia Jyväskylään voi palata. Tällaisten hetkien vuoksi sitä jaksaa "etätyöskennellä" Kirkkopuiston nurtsilla, jossa ei saa juoda viinaa ja jonka ohi poliisin bilepaku surffaa säännöllisesti.

Jotain hyvää: kaupungissa on muutamia antikvariaatteja, jotka täytyy laskea Suomen parhaimpiin. Ostin muiden perversiodeni lomassa Freudin Tapauskertomukset. Ostin myös erittäin hyvää kiinalaista vie pois -safkaa ja raahasin sitä ympäri kaupunkia.

En muuten ihmettelisi, jos yksi Jyväskylän ensimmäisistä "gated community" -alueista joskus syntyy Mannilaan. Omakotitalosta 400 000 € vaikuttaa siellä olevan ihan normaali hinta. Pari kaupungin kalleimmista taloista sijaitsee alueella. Ja kaikki on niin puhdasta: muurit, roskikset, sähkökaapit, skeittipaikka. Eikä kukaan varmasti käy tyhjentämässä citymaasturien renkaita.

Ylä-Mannilassa on joskus havaittu yksi tägi. Jos tulee toinen, koko alue sähköaidataan ja sinne palkataan Securitaksen vartijat valvomaan yhteiskuntasopimusta.

Mannilassa on ihan oikeasti tie nimeltä Muottikuja, joka on täynnä identtisiä porvaritaloja. Jos niiden kulmien asukkaalle erehtyy kommentoimaan vinoumaa pihakiveyksessä, seuraavana päivänä on kaivinkone parantamassa sitä.

 

2/3
2/3 liikenteen alla: tunnelin päässä on … tie

 

Yllä on kuva Palokkajärven rannasta. Muistan joskus 90-luvun alussa möyrineeni rantametsässä … ennen kuin se lanattiin moottoritien tieltä. Siitä lähtien olen jotenkin inhonnut metsätyökoneita.

Nyt rannassa hölkkää keski-ikäisiä poliiseja, joita tukkirekkojen ajovalot pyyhkivät.

 

Yössä on musta reikä
Jyväskylän yössä on musta reikä … eikä sitten paljon muuta

 

 Satunnaista tänään vastaantullutta triviaa:

  • USA:ssa kuvataan vuosittain neljä miljardia (?) tuntia valvontakamerakuvaa
  • 2007 julkaistun tutkimuksen mukaan Irakin sota on nostanut terroristihyökkäysten määrän seitsenkertaiseksi
  • Brasiliasta löytyy edelleen ennen tuntemattomia intiaaheimoja (Takku)
  • Gilles Deleuzesta on julkaistu artikkeli Stanford Encyclopedia of Philosophyssä (tämä)
  • viime vuonna Suomeen tuoduista elokuvanimikkeistä noin 95 prosenttia oli pornoa (HS)
  • sijoittajat lyövät miljardeilla vetoa säästä (Taloussanomat)

 

Voisin taas alkaa kirjoittaa päiväkirjaa. Sitä ennen pari blogia joihin olen tykästynyt:

Comments »

The URI to TrackBack this entry is: http://vallankumous.blogsome.com/2008/05/30/yossa-on-musta-reika/trackback/

Ei kommentteja vielä.

RSS feed for comments on this post.

Kommentoi

HUOM. Ensimmäinen kommentti jokaisesta ip:stä menee moderoinnin kautta - se kyllä ilmestyy pienellä viiveellä, ei tarvitse lähettää kuin kerran.

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>



Anti-spam measure: please retype the above text into the box provided.